https://x.com/P_SlomiaC/status/1979113192287543688
-
-
KLICH Mateusz - POWODZENIA !
Ciekawe czy biblioteka w Suwałkach zaprosi kiedyś Małeckiego.
[quote]#post1696731 Ciekawe czy biblioteka w Suwałkach zaprosi kiedyś Małeckiego.[/quote]
Mateusz, w przeciwieństwie do tego głąba, potrafi czytać.
[quote]#post1696731 Ciekawe czy biblioteka w Suwałkach zaprosi kiedyś Małeckiego.[/quote]
Zaproszą go, przedstawią zebranym i powiedzą - popatrzcie, co się z wami stanie, jak nie będziecie czytać książek.
Nawet jak go zaproszą, to i tak nie trafi, nigdy tam nie był.
Do logopedy zresztą też by nie trafił.
Jeśli tam w ogóle jest biblioteka...
Suwałki bardzo fajne miasteczko - mam z nim dobre skojarzenia ;)
Nie ich wina że ten matołek się tam urodził
- Edytowany
Dokładnie , bywam tam kilka razy w roku. Bardzo pozytywni ludzie. Mili, otwarci , serdeczni. Tylko ten bałwan im się nie udał .
https://x.com/P_SlomiaC/status/1979986924279320978
9 dni później
Z interii
=================
Jan Urban:
[i]Nie mam zamiaru owijać w bawełnę: Mateusz Klich jest poza moim radarem. Nie chcemy iść w kierunku sięgania po bardzo doświadczonych graczy, nawet jeżeli teraz nieźle się prezentują. Mamy kilku takich w kadrze, te proporcje są moim zdaniem dobrze zachowane.[/i]
- stwierdził selekcjoner reprezentacji Polski
Urban zasygnalizował wyraźnie, że pula doświadczonych piłkarzy, z których chce korzystać jest mocno ograniczona. Na październikowe zgrupowanie powołani zostali m.in. 37-letni Lewandowski oraz Kamil Grosicki, 34-letni Łukasz Skorupski i 33-letni Paweł Wszołek. To są na ten moment najstarsi piłkarze w polskiej kadrze. Selekcjoner w odpowiedzi na pytanie dziennikarza zaakcentował potrzebę otwarcia się na młodszych zawodników.
=====================
https://sport.interia.pl/pilka-nozna/reprezentacja-polski/news-urban-przerwal-wszelkie-spekulacje-ten-pilkarz-na-pewno-nie,nId,22449701
No cóż... Oczywiście to selekcjoner decyduje, ale moim zdaniem powinny decydować forma i potrzeby, a nie jakieś wiekowe proporcje. 37-letni Grosicki jest dobry, a 35-letni Klich nie... Gdyby Urban powiedział, że jego zdaniem nie jest w takiej formie, jak mu trzeba, to bym się nie czepiał. Ale taki powód to minus dla Urbana. Tym bardziej, że Grosicki zrobił szopkę - pożegnał się z kadrą, a potem radośnie wrócił... W przeciwieństwie do Szczęsnego na przykład. Swoje słowo należy szanować. Lewandowski z kolei powiedział, że za tego trenera nie zagra w kadrze - też mi się takie zdanie bardzo nie podoba, to są barwy narodowe - ale on jedna nie rozstał się definitywnie.
Nie żebym pchał Mateusza do kadry, jeszcze go gdzieś uszkodzą, albo przegramy i będą mówić "bo Klich", ale to nie w tej sposób trener kadry powinien kompletować graczy. Tak mi się wydaje. że w tej chwili Klich reprezentuje lepszą formę niż niektórzy powoływani...
Urban wyraził się tak, żeby nikomu nie robić niepotrzebnie przykrości. Mati nie jest w jakiejś zjawiskowej formie, w odróżnieniu od Grosickiego, który niemal w pojedynkę wygrywa Pogoni mecze. Moim zdaniem niepotrzebne żale.
[quote]#post1698807 Urban wyraził się tak, żeby nikomu nie robić niepotrzebnie przykrości. Mati nie jest w jakiejś zjawiskowej formie, w odróżnieniu od Grosickiego, który niemal w pojedynkę wygrywa Pogoni mecze. Moim zdaniem niepotrzebne żale.[/quote]
Ja wcale nie wyrażam żalu (czy coś takiego pisałem? wprost przeciwnie), ale uważam że komentarz niewłaściwy i niestosowny. Zgadzam się z tym, że Mateusz nie jest w rewelacyjnej formie, ale jak na człowieka "zaraz po przybyciu" w naprawdę świetnej i kto wie, co będzie dalej? A takimi stwierdzeniami Urban może piłkarzowi odebrać ochotę do lepszej gry. Dla wielu jednak reprezentacja to zaszczyt, honor (dla Lewandowskiego i Grosickiego może nie do końca 😉 ). A tu wyraźnie powiedziane - "starszych mamy dość, Klicha w kadrze nie będzie". W przeciwieństwie do Pietuszewskiego, gdzie mówi (słusznie) "na razie nie, potrzebny jest gdzie indziej".
Piszesz [i] Urban wyraził się tak, żeby nikomu nie robić niepotrzebnie przykrości.[/i] Moim zdaniem właśnie takie słowa mogą sprawić większą przykrość...
Klichu nie może mieć aż tak cienkiej skóry, nie po takiej karierze. Nasłuchał się pewnie różnych przytyków i w Wolfsburgu, i w Stanach, może i pod koniec w Leeds.
Dla mnie w jego sprawie tylko jedna rzecz jest niezrozumiała. Schodzi Kakabadze, wchodzi Klich, ale opaskę kapitana przejmuje... Oskar Wójcik. Który n. b. z Rakowem nie zagrał dobrego meczu, choć to szczegół. Pomysł Elsnera w tej kwestii - jak z księżyca, nic dobrego ani dla Oskara, ani dla drużyny - a jak dochodzi do dyskusji z sędzią, to oczywiście rozmawia Mati, a sędzia uważa to za w pełni naturalne.
Mateusz w kadrze to tylko kłopot dla Cracovii. Ja się cieszę.
[quote]#post1698807 Urban wyraził się tak, żeby nikomu nie robić niepotrzebnie przykrości. Mati nie jest w jakiejś zjawiskowej formie, w odróżnieniu od Grosickiego, który niemal w pojedynkę wygrywa Pogoni mecze. Moim zdaniem niepotrzebne żale.[/quote]
A Wszołekcw pojedynkę wygrywa mecze lampucerze?
Wiek oczywiście jest kryterium przy doborze kadry, ale ważniejsza jest konkurencja na poszczególnych pozycjach.
Żeby Was pogodzić niech Mateusz podejdzie do sprawy tak: No to ja ci trenerze Urbanie teraz pokażę!
Fajnie że do nas wrócił i to pod każdym względem, natomiast w tej fizycznej lidze trzeba też mieć końskie zdrowie, a on swoje lata jednak już ma. Ciężko mu grać na tak dużej intensywności cały mecz, stąd też zmiany, także kadrę raczej jednak zostawmy w spokoju.
Dla dobra Cracovii.
Ciekawa dyskusja,Klich w czasach gdy gral w lepszych ligach w kadrze wygladal tragicznie,teraz jak srednio radzi sobie w ekstraklasie ma byc kadrowiczem. Grosicki w porownaniu z nim ma 5 bramek i tyle samo asyst,Wszolka nie komentuje bo on nawet biegac nie potrafi, ale Klich oprocz kilku lag na Stolijkovica,nie zagral do tej pory nic,co by go wyroznialo. To jest typowy przyklad kompletnego zjazdu na emeryture. Nie wiem w ogole o co wam chodzi. Niech sobie spokojnie doczlapie w Cracovii,moze mu sie uda czasem cos kopnac,w co szczerze mowiac,zupelnie watpie.
Jeszcze raz, bo widać, że muszę "łopatologicznie" napisać, o co mi chodzi:
ja [b]nie mam pretensji o to, że Urban Klicha nie powołuje do kadry. [/b] Co prawda zawsze miło, jak zawodnik Cracovii gra w kadrze, ale obecnie w interesie Cracovii chyba naprawdę lepiej, że jego i Wójcika w kadrze nie ma, z przyczyn o których pisałem wyżej (i inni też). Moje pretensje (i tu moja opinia ani na jotę się nie zmienia) [b]dotyczą wyłącznie wypowiedzi Urbana na temat przyczyn [/b]dla których go nie powołuje.
A z innej beczki:
[quote]#post1698826
Dla mnie w jego sprawie tylko jedna rzecz jest niezrozumiała. Schodzi Kakabadze, wchodzi Klich, ale opaskę kapitana przejmuje... Oskar Wójcik. Który n. b. z Rakowem nie zagrał dobrego meczu, choć to szczegół. Pomysł Elsnera w tej kwestii - jak z księżyca, nic dobrego ani dla Oskara, ani dla drużyny [/quote]
A tu, jak Cię niegramotnyj lubię, absolutnie się nie zgadzam.
1. Myślę, że o tym, kto będzie kapitanem po zejściu kapitana, decyduje kapitan, a nie pyta trenera.
2. Nie wiem, ko jest w radzie drużyny (czy takowa teraz jest?) Ale kapitan przekazuje opaskę zazwyczaj komuś z rady drużyny. Oprócz Kakabadze mieli ją w tym sezonie Maigaard i Rakoczy.
3. Zazwyczaj, gdy kapitan schodzi, przekazuje opaskę komuś, kto jest na boisku, a nie temu wchodzącemu (zwłaszcza że [b]może nie wiedzieć kto wchodzi[/b], to jest chwila - ([i]wyjątek, ale to inna bajka - wchodzi zasłużony gracz, poprzedni kapitan, i pozostający na boisku kapitan przekazuje mu opaskę[/i]). No to Kakabadze ma przekazać opaskę komuś, kto na boisku zostaje. Maigaarda nie ma, Rakoczy schodzi. Komu ma tę opaskę dać - Sutalo? Pile? Ravasowi? Wchodzą w grę co, którzy są w klubie jakiś czas i zapewne jakoś są z nami związani sercem.... Tak naprawdę wchodzili w grę Olafsson i Wójcik.
W sytuacji, jaka była, nie widzę w przekazaniu opaski Wójcikowi nic zdrożnego.
- Edytowany
To niech nasz kolega Maku sam wyjdzie na boisko i zobaczymy ile razy da mu się kopnąć. To takie austriackie gadanie, ktoś wraca , wprowadza ład w szatni i na boisku, a tu się czepiamy. Jak Mati się ma czuć ? Opanujcie się, nie wchodźcie na "rozbija nie" tematy. W jedności siła.
[b]Edycja z 01.11.2025 o godz. 20:40 (scalono posty)[/b]
Oczywiście "rozbijackie"...
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)