[quote]#post1735735 [quote]#post1735723 Traore, [b]Henriksson[/b], Hasić - najlepsi .[/quote]
Szczególnie ta główka z 3 metrów była cudowna.
Nigdy jej nie zapomnę[/quote] Daj że Panie spokój, to nie napastnik, mógł strzelić ale nie wyszło. Ze swoich zadań wywiązał się bezbłędnie.
-
-
Lech Poznan 0 - 0 Cracovia, sobota 25 lipca 2026, 20:15
[quote]#post1735746 Ciekaw jestem jak wyrysują linie z tą czerwoną kartką, bo mam wrażenie, ze stopklatke pokazywali w momencie złapania, nie pierwszego kontaktu ręki z piłką.[/quote]
W lidze+ takimi detalami sobie głowy nie zawracali, pokazali linię i piłkę do niej styczną, no i że jest fajnie.
Zgadzam się z Hankiem i do trójki dodałbym Madejskiego, Kakabadze i Klicha. Ten mecz był do wygrania.
Lajkonik odpiął temat globalnie.
- Edytowany
Wynik z Mistzem Polski Lechem na ich terenie z rozpędzonym w Lidze Mistrzów uważam za ok.
Pozdrawiam.
Rozpędzonym?
Oni dzisiaj grali na stojąco.
- Edytowany
[quote]#post1735754 [quote]#post1735746 Ciekaw jestem jak wyrysują linie z tą czerwoną kartką, bo mam wrażenie, ze stopklatke pokazywali w momencie złapania, nie pierwszego kontaktu ręki z piłką.[/quote]
W lidze+ takimi detalami sobie głowy nie zawracali, pokazali linię i piłkę do niej styczną, no i że jest fajnie.[/quote]
Ale po 3-krotnym obejrzeniu powtórki muszę się wycofać rakiem. Lis w pierwszej fazie osłania piłkę ciałem, nie łapie. Łapie faktycznie dopiero na linii.
Inna rzecz, że sędzia w takiej sytuacji powinien obejrzeć to na ekranie.
I jeszcze trzeba dodać, że Lech lepiej broni niż w poprzednim sezonie. Dlatego z tą oceną, że jesteśmy bezzębni to bym troszkę polemizował. Widzę znacznie lepsze schematy w rozegraniu ataku pozycyjnego.
O ile czerwo dla Lecha w jakimś stopniu dyskusyjne i bez dobrego ujęcia, którego nam nie pokazali trudno wyrokować tak karny w pierwszej połowie ewidentny, a i czerwona kartka powinna wlecieć. Już czekam na sropkkarki od @koziołek#3702 , gdzie będzie mi udowadniał, że nie było ręki, jak wostatnim meczu u nas. Musimy przyjąć, że Lecha obowiązują inne przepisy o grze rękami niż nas. Mistrza trzeba znokautować, a na to nas nie było.
[img]https://cracovia.krakow.pl/uploads/media/2026-07/1785013072-452.jpg[/img]
Lech grał na stojąco - może i tak, ale gra się tak jak pozwala rywal a my im na więcej nie pozwoliliśmy .
A moim skronym zdaniem zawodnikiem meczu z naszej strony jest Madejski. Myślę że wybronił nam remis.
Tak i nie, zagrał bardzo dobrze, ale gdyby coś wpadło to raczej by wszyscy pisali, że dało się to wyjąć. Lech nic wielkiego sobie nie stworzył.
[quote]#post1735767 [img]https://cracovia.krakow.pl/uploads/media/2026-07/1785013072-452.jpg[/img][/quote]
Co widzisz na tej Stopklatce?
Bo ja widzę, że piłka jest pod korpusem Lechity, a jednak nie przeszła. Ergo - ręką powiększa obrys korpusu. Myślę, że były lepsze ujęcia. Nie widać dłoni więc ręką prawdopodobnie była wygięta w łokciu.
Zgadzam się z wieloma z Was, jesteśmy bezzębni, niemniej ten punkt trzeba szanować!
Karny dla nas za zablokowanie strzału ręką przez Kozubala i czerwona dla lisa. Powinno to zostać dokładnie sprawdzone przez sędziego.
- Edytowany
Ten łokieć słusznie bez karnego. Miał go na żebrach.
Wypad Lisa do bardzo geubej analizy, kiedybfaktycznie jest ręka.
Ogólnie liczyłem na zwycięstwonjak zawsze. Ale mocno mi się podobała gra dziś. Są jeszcze braki, zwłaszcza na szpicy. Ale operowanie piłką, wychodzenie z presingu, gra na małej przestrzeni, obiegniecia i wyjścia, delikatne przerzuty nad o roncami. Ahh Gustaw. Ale dobrze się oglądało i oby tylko z kolejnymi meczami byłonlepiej.
Tylko ktoś do strzelania bramek.
Benek i Seba sztos dziś. Jak zatrzynał Ishaka miodzio.
[quote]#post1735774 [quote]#post1735767 [img]https://cracovia.krakow.pl/uploads/media/2026-07/1785013072-452.jpg[/img][/quote]
Co widzisz na tej Stopklatce?
Bo ja widzę, że piłka jest pod korpusem Lechity, a jednak nie przeszła. Ergo - ręką powiększa obrys korpusu. Myślę, że były lepsze ujęcia. Nie widać dłoni więc ręką prawdopodobnie była wygięta w łokciu.[/quote]
Dla mnie karny ewident. Rzucasz się w taki sposób, to ryzyko jest po twojej stronie, gdyby nie ręka, to piłka by przeszła.
Ten mecz wyglądał na typowy mecz przyjaźni na remis 0-0. Zagraliśmy z Sevillą, gdzie zwyczajny mecz towarzyski poziomem przewyższał każdy mecz ekstraklasy....
[quote]#post1735697 Panowie. Mimo wyniku on został wypatrzony
[img]https://cracovia.krakow.pl/uploads/media/2026-07/1785009283-759.png[/img][/quote]
po mojemu styczna do linii, czyli w polu karnym.
Nie przesadzajcie z tym płaczem o sędziowanie. Ani ten łokieć, ani linia karnego nie są sytuacjami ewidentnymi w których można biadolić o przekręcie. Im więcej się przyglądam obu sytuacjom, tym bardziej zgadzam się z decyzjami sędziego.
3 pkt zabrał nam syn Heńka a nie sędzia.
- Edytowany
Ale tu o czerwonej kartce nie decyduje fakt czy piłka dotykała linii pola karnego tylko to czy Lis dotykał ręką piłkę poza polem karnym- a tak było
Położenie piłki decyduje a nie bramkarza
I też moment kontaktu w tej sytuacji.
- Edytowany
Decyduje miejsce kontaktu ręki bramkarza z piłką. A to miało miejsce poza polem karnym.
[b]Edycja z 26.07.2026 o godz. 00:54 (scalono posty)[/b]
Było to wyjaśniane w Liga + extra przy okazji meczu Widzewa z Pogonią z zeszłego sezonu jak Cojocaru zagrał piłkę ręką poza polem karnym i też to zostało puszczone. Prawa ręka była w polu karnym a lewa poza. Piłka na linii. Chyba że się coś zmieniło w przepisach od zeszłego roku
- Edytowany
Tu ta sytuacja
https://x.com/plangier/status/1959690537801544071
[b]Edycja z 26.07.2026 o godz. 01:11 (scalono posty)[/b]
Czyli cała reka ex psiaka była poza polem karnym i powinien wylecieć, pilka nie ma nic do rzeczy w tej sytuacji
Wiecie co jest najsmutniejsze w tym wszystkim? Pojawił mi sie post Lecha z wynikiem po meczu, wchodzę w komentarze a tam 30% komentarzy od kibiców Lecha brzmi "mecze zgodowe to jakieś fatum, rok temu poleciała Arka, w tym mam nadzieję Cracovia". Przykro się na to patrzy... Jakoś u nas nikt Lechowi źle nie życzy poza meczami z nami.
Kibiców Lecha odkleiło totalnie od jakiegoś czasu. Ja w tamtym sezonie się naczytałem ogromną ilość komentarzy o Arce, których nie wiem czy niektórzy z nas by o gtsie pisali. Z resztą od czasów gdy trybuny Lecha w jednym z meczów zgodowych gdzie dostawaliśmy baty skandowały różnego typu przyśpiewki, to niesmak pozostał. Wielu kibicom Lecha się wydaje, że są pępkiem świata i im się należy i że zgody powinny się przed nimi położyć za sam fakt bycia w układzie z wielkim Lechem.
Po wczorajszym meczu nadal się zastanawiam czy czekanie na Bogacza to dobry pomysł - dobry napastnik potrzebny na wczoraj. Z całym szacunkiem do Zahiro.
P.S. czytam od rana że Lech wygra ten mecz walkowerem bo na placu pojawił się Marchwiński, który powinien pauzować za kartki ze swoich ostatnich meczów w Ekstraklasie. Słowem, wpuściliśmy na plac zawodnika który powinien pauzować. Ktoś coś więcej wie na ten temat?
Jesli to prawda to walkower raczej kwestią czasu
No to mamy "profesjonalny klub"
A tego jednego punktu może zabraknąć do utrzymania
- Edytowany
Ja bym nie grzał tematu, przynajmniej aż do jakichś oficjalnych działań w sprawie. Czasu się nie cofnie. Zaraz taki jeden w krótkich gatkach wespół z utyłym pismakiem i tak się tym samozgwałcą, a to podobno niezdrowe.
A oni Twittera nie czytają?
[quote]#post1735810 A oni Twittera nie czytają?[/quote]
Im nic nie pomoże. Nie o nich mówię. Sugeruję, abyśmy my sami nie spalali się tematem, gdy jeszcze nie ma żadnych działań formalnych. Ale jak kto woli, rzecz jasna.
[quote]#post1735806 Po wczorajszym meczu nadal się zastanawiam czy czekanie na Bogacza to dobry pomysł - dobry napastnik potrzebny na wczoraj. Z całym szacunkiem do Zahiro.
P.S. czytam od rana że Lech wygra ten mecz walkowerem bo na placu pojawił się Marchwiński, który powinien pauzować za kartki ze swoich ostatnich meczów w Ekstraklasie. Słowem, wpuściliśmy na plac zawodnika który powinien pauzować. Ktoś coś więcej wie na ten temat?
Jesli to prawda to walkower raczej kwestią czasu[/quote]
[img]https://cracovia.krakow.pl/uploads/media/2026-07/1785044407-318.jpg[/img]
Leszeczek jak zwykle pokazuje jak się zna na piłce i przepisach skoro musi personalnie kogoś atakować bo ktoś nie zgodził się z jego brakiem rozumienia przepisów.
Zrobiłem to wtedy bo po oczywistych sytuacjach było lamentowanie, że sędzia pomógł Lechowi a to gówno prawda. Przy okazji wyszło, że tych stykowych na jego korzyść też tak dużo nie było. Nic się nie znasz na czuciu gry i przepisach jeśli w taki sposób komentujesz tamte sytuacje.
Te z wczorajszego meczu nie są tak oczywiste i tutaj nie ma jednej dobrej decyzji. Każdy będzie w jakimś stopniu miał rację.
Sytuacja z karnym, ja mam duże wątpliwości i nie wiem jaka powinna być decyzja. Teoretycznie miał ten łokieć przy ciele i nic by to nie zmieniło ale mimo wszystko nie wiem. Sporo osób tutaj i na Whatsapp Cracovii gdzie jestem piszą, że nie ma karnego. To pokazuje, że to nie jest oczywista sytuacja. Każdy pewnie to wytłumaczy czymś i będzie miał rację. Ja gdy zobaczyłem powtórkę pomyślałem, że raczej karny ale to jest taka trudna do oceny sytuacja.
Sytuacja z Lisem. Jeśli piłka jest styczna z linią to nieważne gdzie dotyka piłki ona Jest w polu karnym. Ten screen powyżej chyba nie opisuje sytuacji z meczu Pogonii jednak za dobrze a na tamtym zdjęciu chyba widać, że piłka jest poza polem karnym i to jest decydujące.
Nie można dotknąć piłki poza polem karnym jeśli ta w myśl przepisów w nim jest i to jest clue całej sytuacji nawet jeśli fragmentem ręki dotyka ją poza.
Pytanie czy da się na podstawie wszystkich zdjęć jednoznacznie określić moment pierwszego kontaktu bo Lis to dobrze ukrywa swoim ruchem. Jak widzę te niektóre zdjęcia to ani w jedną ani drugą nie ma 100% pewności.
Co do komentarzy w internecie, poczytajcie kibiców Cracovii. Wszędzie jest ściek. Tu jak swoich piłkarzy i kibiców obrażacie to w porządku?
Marchwiński i jego pauza. Pisaliśmy o tym tutaj nawet, nie chce mi się wierzyć, że te zawieszenie nie zostało zweryfikowane i ot tak został wprowadzony na boisko. Nie wiem jak wyglądają przepisy w tej sytuacji tym bardziej, że zawieszenie na pewno nie przeszło na inną ligę bo tam zagrał w pierwszej kolejce.
Co do samej gry, mecz na remis. Lech przeważał ale Cracovia grała trochę lepiej niż rok temu tylko nie miała tyle szczęścia z przodu bo Lech z tyłu jest lepszy niż ostatnio.
Do tego powinna strzelić tą bramkę, to była najlepsza sytuacja w tym meczu dla obu drużyn więc remis też trochę szczęśliwy dla Lecha bo jednak mógł przegrać.
Widać, że brakuje napastnika a Lechowi dziś wylosował się słaby Ishak, widać, że się starzeje i częściej będzie przechodził obok meczu. Musi mieć zastępcę.
Mecz mnie rozczarował ale z punktu widzenia Cracovii jest na czym budować optymizm.
[img]https://cracovia.krakow.pl/uploads/media/2026-07/1785045748-752.jpeg[/img]
Moment złapania piłki przez Lisa
I o czym to świadczyć ma??? Mając taka technologie to i piłkę Ci w polu karnym umieszczę. Tylko wtedy by to głupio wyglądało.
- Edytowany
[quote]#post1735815 [img]https://cracovia.krakow.pl/uploads/media/2026-07/1785045748-752.jpeg[/img]
Moment złapania piłki przez Lisa[/quote]
Całą noc rysowali tę grafikę żeby uzasadnić wała zrobionego na oczach całej ekstraklasowej Polski
[b]Edycja z 26.07.2026 o godz. 08:23 (scalono posty)[/b]
[quote]#post1735813 Co do komentarzy w internecie, poczytajcie kibiców Cracovii. Wszędzie jest ściek. Tu jak swoich piłkarzy i kibiców obrażacie to w porządku?
[/quote]
Stary, niezłego fikołka właśnie robisz.
Twitter jest wręcz zalany wpisami kibiców Lecha typu: „j…ć zgodę”, „nienawidzę tych meczów”, „kiedy Cracovia w końcu spadnie?”.
Z łaski nie wspominam o gównoburzy wobec Arki gdy urwali w zeszłym sezonie punkty Lechowi, poziom wyzywania piłkarzy, kibiców i zgody przekroczył punkt krytyczny.
Tak więc polecam zdjąć różowe okulary i odważyć się na trzeźwy osąd.
Niby piszą o walkowerze dla Lecha.
Kurczę mam nadzieję że klub wszystkiego dopilnował
Przedawnienie wykonania kary ma miejsce po dwóch latach. Nie ma w ogóle tematu walkoweru.
Dziękuję za info. Krążą po X farmazony w takim razie, ale to w sumie żadna nowość
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (17 użytkowników)
Goście (17)