Powrót
Powrót do działu

Cracovia - Forum kibiców Cracovii

• Regulamin
  • Zegarki Cracovia - 120-lecie klubu
    • Regulamin
    • Zegarki Cracovia - 120-lecie klubu
    • Trener Bartosz Grzelak witamy

• Piłka nożna
    • Rozpoczęto ponad 2 tygodnie temu o 22:14
      Ostatnia aktywność wczoraj o 15:11
      11671 wyświetleń
    • volt

2.1K
      675
    • 4 dni temu o 17:38
      Post #1723343 04.05.2026 17:38
    A mi się wydaje, że gówno było, a nie ciężkie treningi za Elsnera. Gdyby coś trenowali to w którymkolwiek momencie te treningi dałyby efekt, jeśli nie u wszystkich to przynajmniej u kilku zawodników. Chyba, że trenowali jakąś inną dyscyplinę, albo przeciążyli palce on napierdalania na konsoli. Pomieszanie nieudaczników i że zdolnymi leserami, taką mieszankę zafundowali Gambal z Drożdżem, a twarzą ich projektu powinen zostać Heniu Ravas, bo idealnie oddaje charakter tej pozbawionej ambicji zbieraniny.
    • Lakbeti, Marcin-Bulaga oraz ziper lubią to.
    • koziołek

6.1K
      4.9K
    • 4 dni temu o 20:22
      Post #1723366 04.05.2026 20:22
    • Edytowany
    [quote]#post1723325 Serio myślisz ze przed ważnymi meczami ich morduje na treningach i to pod konowc sezonu????[/quote] Bo pojadą na Mistrzostwa Świata :) Ponoć za Elsnaera były ciężkie i to wiem od pracownika klubu, który to obserwował. Co prawda to stwierdzenie pochodzi z jesieni ale może się nie zdezaktualizowało przez parę miesięcy.
    • ARTU, hank oraz Jeden9Zero6 lubią to.
    • Marcin-Bulaga

99
      156
    • 4 dni temu o 21:11
      Post #1723380 04.05.2026 21:11
    Czy w ostatnim czasie był w Cracovii trener który by odpowiadał naszym zawodnikom? Z tego co czytam to każdy trener jaki był stosuje na nich jakieś mordercze treningi. Ciekaw jestem co robią piłkarze na treningach w premier league czy innej topowej lidze że na meczach tak zapierdalają, chyba tylko leżą na trawie żeby się nie zmęczyć przed nadchodzącym spotkaniem.
    • Jaskiero lubi to.
    • Przemo

3.4K
      2K
    • 4 dni temu o 21:15
      Post #1723381 04.05.2026 21:15
    U nas co rok co 2 jest zmiana trenera grajkom się w dupach przewraca...nie pasuje to do roboty zwykłej zapierdalać..
    • Lakbeti lubi to.
    • Muertes

1.1K
      1.7K
    • 4 dni temu o 21:23
      Post #1723386 04.05.2026 21:23
    • Edytowany
    Niech klub w końcu zacznie zatrudniać (może już zaczął) dobrych trenerów to nie trzeba ich będzie zmieniać co rok. Prześledźcie karierę naszych trenerów z ostatnich lat, jak poradzili sobie po zwolnieniu od nas - a zobaczycie jak katastrofalny wybór po wyborze następował. Jak klub miał się rozwijać jak co chwilę proces dydaktyczny prowadzili w najlepszym wypadku przeciętniacy na zmianę z dyletantami? Na przestrzeni 25 lat mieliśmy może jednego trenera (Lenczyk), który po odejściu od nas nie wylądował na trenerskim śmietniku. Nawet Probierz już chyba tam leży
    • Lakbeti

323
      336
    • 4 dni temu o 21:30
      Post #1723387 04.05.2026 21:30
    Dawid Kroczek został trenerem Rakowa, raczej nie jest to śmietnisko
    • Wayne lubi to.
    • Muertes

1.1K
      1.7K
    • 4 dni temu o 21:34
      Post #1723389 04.05.2026 21:34
    Szwarga i Tonczyk też byli. Zobaczymy jak skończy i jak Raków na tym wyjdzie
    • Lakbeti

323
      336
    • 4 dni temu o 21:42
      Post #1723392 04.05.2026 21:42
    Jak skończy, zobaczmy, ale dostał póki co posadę życia
    • gusto oraz SaNtO lubią to.
    • niegramotnyj

3.8K
      4.3K
    • 3 dni temu o 11:47
      Post #1723454 05.05.2026 11:47
    Ale to nie jest wątek o Kroczku, tylko o Grzelaku. Sobiech mówił wczoraj w DP tak: "z nowym trenerem w 2 meczach straciliśmy 1 bramkę i obu nie przegraliśmy. Z poprzednim w 3 meczach straciliśmy 9 bramek." A ja dodam, że w ostatnim graliśmy w obronie bez Wójcika, co było widać, słychać i czuć. Oskar teraz wraca, więc może będzie spokojniej z tyłu i bardziej zdecydowanie z przodu.
    • Jeden9Zero6, Miszczu2007, Lakbeti oraz 3 innych osób lubią to.
    • Lakbeti

323
      336
    • 3 dni temu o 13:11
      Post #1723461 05.05.2026 13:11
    • Edytowany
    W jednym i drugim meczu był 2 razy słupek, ale i my dwa razy obijalismy poprzeczkę
    • hank

46.6K
      55.2K
    • 3 dni temu o 13:51
      Post #1723463 05.05.2026 13:51
    Sadzę, że w punkcie 1/ trenera jest uszczelnienie obrony, a dopiero w punkcie numer 2/ coś strzelić . Bo ilość straconych bramek w ostatnich meczach z Elsnerem jest dramatyczna !
    • GSC lubi to.
    • leszeczek

24.3K
      28.9K
    • 3 dni temu o 15:29
      Post #1723472 05.05.2026 15:29
    • Edytowany
    [quote]#post1723461 W jednym i drugim meczu był 2 razy słupek, ale i my dwa razy obijalismy poprzeczkę[/quote] Bo my gramy na wyższym poziomie ;-) [b]Edycja z 05.05.2026 o godz. 15:29 (scalono posty)[/b] [quote]#post1723454 ... w ostatnim graliśmy w obronie bez Wójcika, co było widać, słychać i czuć. Oskar teraz wraca, więc może będzie spokojniej z tyłu i bardziej zdecydowanie z przodu....[/quote] Oskar lekiem na całe zło... Teraz nas utrzyma, a po sezonie spłaci długi.
    • KruszynaKSC, Jake Blues oraz pluton lubią to.
    • niegramotnyj

3.8K
      4.3K
    • 3 dni temu o 16:03
      Post #1723476 05.05.2026 16:03
    Ale po co ten sarkazm. Nasza bezzębna drużyna została najpierw pozbawiona siekaczy (Stoijlković, Maigaard), teraz górnej i dolnej siódemki, bo Wójcik to zestaw zębów trzonowych: proteza Traore-Hendriksson-Sutalo jest, jaka jest. Tu się nie ma z czego śmiać.
    • naki

1.3K
      2.1K
    • 3 dni temu o 16:39
      Post #1723479 05.05.2026 16:39
    Jesli tylko utrzymanie zagwarantujemy. To mam nadzieje, ze peirwsze co zrobi Grzelak z Sobiechem to sciagna jakiegos fachowca od przygotowania fizycznego. Ktory ma doswiadczenie w top 5 lig. Bo niestety nasi co przeszli z Wieczystej fachowcy sa dobrzy, ale w teorii... A na boisku widzimy jak sie ruszaja nasi pilkarze.
    • Jeden9Zero6

1.2K
      2.4K
    • 3 dni temu o 16:44
      Post #1723480 05.05.2026 16:44
    Kto przyszedł z Wieczystej, ten z Wieczystej odszedł. Chyba nie dlatego, że mało zarabiał. Nie ufam Wieczystej i jej ludziom.
    • naki

1.3K
      2.1K
    • 3 dni temu o 17:19
      Post #1723486 05.05.2026 17:19
    Ale u nas jest kilku fachowcow co przyszlo z Wieczystej....i jak widac nic nam nie podniesli poziom
    • SaNtO

31.2K
      16.5K
    • 2 dni temu o 08:08
      Post #1723547 06.05.2026 08:08
    [quote]#post1723386 Niech klub w końcu zacznie zatrudniać (może już zaczął) dobrych trenerów to nie trzeba ich będzie zmieniać co rok. Prześledźcie karierę naszych trenerów z ostatnich lat, jak poradzili sobie po zwolnieniu od nas - a zobaczycie jak katastrofalny wybór po wyborze następował. Jak klub miał się rozwijać jak co chwilę proces dydaktyczny prowadzili w najlepszym wypadku przeciętniacy na zmianę z dyletantami? Na przestrzeni 25 lat mieliśmy może jednego trenera (Lenczyk), który po odejściu od nas nie wylądował na trenerskim śmietniku. Nawet Probierz już chyba tam leży[/quote] to ja się odniosę do tej tezy bo jest ciekawa. zakłada bowiem, że zatrudniamy dyletantów. no i faktycznie muszę się zgodzić. No bo mamy Stawowego, który jest po prostu Stawowym i jakąś tam karierę po nas jeszcze miał. Zresztą do nas wrócił i znowu osiągnął cel, więc ja bym jako jego sentymentalny fan oceniam go na plus. No ale potem co mamy: Mikulski - to nie jest trener, nie ma sensu śledzić dalszych losów Białas - to nie jest trener, nie ma sensu śledzić dalszych losów Majewski - to już wtedy był trenerski emeryt, niczego się nie spodziewaliśmy. Po nas trafił do pzpn i nie narzekał chyba? Płatek - to chyba też nie trener, odnalazł się w życiu jako dyrektor sportowy czy tam szef scoutingu. Radzi se w życiu Lenczyk - padło, że dał radę po nas. zgoda Ulatowski - to typowy przykład złamania kariery. Po nas jest skończony. ale wybór w momencie wyboru nie był beznadziejnym pomysłem. o warsztacie Ulatowskiego krążą legendy, podobno dobry trener tylko bez podejścia do ludzi. Typowy asystent chyba Sadko - ratownik. to nie ten poziom chyba, nie skorzystał z szansy nie wsoczył na ten poziom Szatałow - raczej też ratownik, nie prowadził przed nami nic ciekawego, po nas też nic ciekawego, na moment przepadł teraz wrócił do gry. raczej go nie złamaliśmy Pasieka - to nie trener Kafarsski - to też raczej nie trener. nie wiem kto zatrudniał takich debili Hajdo - ratownik też nie wykorzystał szansy nie wskoczył na poziom Podoliński - w momencie wyboru dobry trener. złamany przez Cracovię, skończył jako ekspert i sobie bardzo to chwali Zieliński - cały czas na karuzeli Probierz - reprezentacja, czyli szczyt marzeń trenerskich. tutaj teza obalona całkowicie Kroczek - najlepsza drużyna w Polce ostatnich 5 lat. teza obalona całkowice Elsner - czas pokaże podsumowując: teza jest ciekawa długo zatrudnialiśmy debili i emerytów. złamaliśmy karierę dwóm dobrze zapowiadającym się typom (Ulat, Podol), dwóch robi świetną karierę po nas, 2 na karuzeli normalnie, 2 dostało szansę nie wskoczyło na poziom. Uważam, że teza jest przesadzona. Ostatnio zaczęliśmy zatrudniać lepszych fachowców niż do roku 2014.
    • Muertes, Jeden9Zero6, MSC oraz 6 innych osób lubią to.
    • morata

3.9K
      4.2K
    • 2 dni temu o 13:16
      Post #1723585 06.05.2026 13:16
    1. Zielinski, 2.Probierz, 3.Stawowy, 4. Szatalow, 5.Kroczek, 6. Elnser. Oby nasz obecny trener ich przeskoczył. Problemem byl wybór trenerów, a nie oni sami. Staliśmy sie drużyne górnej polowy tabeli odkąd zaczął klub zatrudniać fachowców, czyli od 2015 roku
    • Lakbeti oraz paulo lubią to.
    • quresma77PASY

1.4K
      2K
    • Wczoraj o 13:44
      Post #1723810 08.05.2026 13:44
    Delikatna zabawa, załóżmy, że utrzymujemy się w ESA. Co dalej? Jak widzicie obecną kadrę? Jakie zmiany? Ja na wstępie zaznaczę, że baaardzo dużo determinuje coś, czego my zupełnie nie wiemy na ten moment i coś, czego nie zobaczyliśmy ani nie uświadczyliśmy w tym sezonie: model gry. Czy Cracovia ma jakiś styl, ma jakieś punkty wiodące, ma coś, na czym chce budować lub chociaż jakiś kierunek, na który chce profilować zespół? Mamy maj i sezon się kończy, a ja tego w tym sezonie niestety nie uświadczyłem. Ciekawy jestem waszej opinii. Bramkarze: Niestety tutaj pewnie mam opinię bardzo odległą od większości z was. Ja mianowicie uważam, że mamy bardzo przeciętnych bramkarzy i niestety, ale w świecie idealnym i pewnego rodzaju „widzimisię”, to pożegnałbym obu. Subiektywnie uważam, że technicznie Ravas jest lepszym bramkarzem overall od Madejskiego, ale forma, mental i średnie występy zakopały go gdzieś w takim dołku, że szczerze nie wiem, czy chłop jest jeszcze do wyciągnięcia u nas. Cenię instynktowne parady Madejskiego, ale przeplata je z bardzo słabą grą nogami i niepewnością w polu karnym przy SFG oraz na przedpolu. Reasumując, obydwoje są ligowym dżemikiem średnio przeciętnym na chwilę obecną niestety. Z opinii kilku fachowców wiem, że Cymerys jest uważany za spory talent na tej pozycji, ale od momentu, jak dołączył do Pasów, to chłopaka pogrążyły urazy, przez co nawet w rezerwach bronił na przemian z Golonką. Idealnie bym widział solidnego bramkarza under 27 + młody talent do rywalizacji. Obrona: Tutaj też piękny rozjazd. Bo: Wójcik? Wg mnie jak będzie mocna oferta, to się żegnamy. Perković to samo. Henriksson — to była droga od pewnego punktu tej formacji przez taką całosezonową degrengoladę w dół i trochę nie wiem, co myśleć. Ale raczej zostawiłbym. Traore — widać, że fizycznie chłopak ma potencjał, ale strasznie elektryczny i jeśli zostanie, to jako turn-over do ogrywania przy doświadczonych. Glik? Chyba kończy, ale szczerze uważam, że jeśli jest jakiś plan na niego i on chciałby zostać w codziennej robocie przy piłce, to szedłbym w to, by zostawić go w klubie jako opcję do sztabu/operacyjnie. Co by nie gadać legenda, mental i doświadczenie godne wykorzystania z klubie. Sutalo na chwilę obecną bym nie wykupywał. Trochę nie wiem, gdzie on może funkcjonować, bo chyba jedynie jako pół-prawy w trójce z tyłu, gdzie i tak przeplatał poprawne mecze z bardzo przeciętnymi. Chyba że Standard nam go podaruję za przysłowiową miskę ryżu. Piła — ligowy dżemik i przez resztę sezonu nawet w 50% nie powtórzył występu z Bułgarskiej na otwarcie sezonu. Ciężko mi się przekonać do zawodników, którzy są nijacy, a on mi niestety tak wyglądał przez większość sezonu. Pewnie zostanie. Kakabadze — co tu dużo gadać. Wiosna pokazuje, kto dźwiga mental w tym zespole oraz jak wygląda stabilny poziom jednego gościa na danej pozycji. Kapitan, który powinien zostać i nie widzę innej opcji, co zresztą pokazuje on sam, jak bardzo zżył się z miastem i klubem. Trzon zespołu w osobie. Pomoc: Jak wszędzie, tutaj też nie wiadomo, co myśleć. Zacznę może od tego, kogo bym zostawił: Al-Ammari — uważam, że stabilnie. W wielu meczach jazda na dupie i wyrósł na pewnego rodzaju lidera. Powinniśmy go bardziej rozliczać z tego, jak zabezpieczał wiele razy. Mental i umiejętności, by dalej stanowił o trzonie zespołu. Klich — sezon ogólnie przeciętny-słaby, ale zostanie mu ostatni rok (+ opcja). Nie wiem, czy dalej jest to zawodnik, który może stanowić o sile i na którym opierać coś pod kątem całego sezonu, ale dalej uważam, że wykorzystany w odpowiedni sposób może coś dać + nie możemy kwestionować jego przynależności do klubu, mentalu i tego, że bardziej chce niż nie chce. + Selan — młody, nawet z potencjałem, ale o którym się w ogóle nie przekonaliśmy i nie wiadomo, co myśleć. Trzeba zbudować chłopaka, dołączył w bardzo ciężkim momencie i trafił na ultra dołek całego klubu, nie tylko drużyny, więc na pewno po jednej rundzie bym nie przekreślał. Dominguez — bardziej na nie, ale wiem też, że wykorzystany w odpowiedni sposób może nam dać więcej niż Kameri i Praszelik, więc tutaj bardziej do oceny sztabu i z dużym znakiem zapytania, co my w ogóle chcemy grać. Jesli jest plan na niego do do rywalizacji zostawiłbym. Praszelik i Kameri — sorry but no sorry, ale nie jestem przekonany do obu. Kameri, złote dziecko z Red Bulla — no kuźwa nie. Niestety nie widzę aż tak wybijających się cech wiodących, które by mi rzucały na myśl: „ma coś, na tym można budować, jakaś iskra ciekawa”. Wielu już wie, że jestem fanem Bzdyla i jego talentu i kompletnie nie wiem, w czym komuś odstawał on (z sercem w pasy i młodszy) od pana Kameriego czy Aleksicia, którego odpaliliśmy po 6 mc. Praszelik? No miał te 3-4 fajne strzały i co dalej? Ani to dobrze broni, ani dobrze atakuje. Bez zbędnego rozpisywania się — po prostu nie jestem przekonany do tego zawodnika i jakoś nie widzę w nim też jakiegoś mentalu, by chciał coś rozszarpać lub udowodnić, gdy przebywa na placu. Knap — pasiak i walczak, i pewnie bardzo chce, ale to też jest casus, gdzie albo Grzelak go zbuduje i będzie chciał go podpiąć do prądu, a wiemy, że Karolowi piłka pod nogami nie przeszkadza. Tylko fajnie by było nareszcie ustabilizować coś, by było wiadomo, że w określonych przypadkach można liczyć na gościa i wnosi ci określone X, Y, Z. Tabisz — Elsner coś w nim widział, ja nie wiem szczerze. Coś ma, ale też nie przekonuje. Załóżmy, że może być do uzupełnienia kadry, pod kątem dwójki może bardziej, ale na chwilę obecną to nie mam przekonania. Atakujący: Sans — na chwilę obecną ja bym nie wykupywał, chyba że Zaragoza by go dała za frytki. Warto wspomnieć, że Zaragoza zaraz spadnie chyba z LaLiga2, więc zawodnik chyba nie będzie skakał z radości na powrót na 3 poziom rozgrywkowy w Hiszpanii, a z drugiej strony u nas nie pokazał się na tyle, by klub z Hiszpanii czy strona zawodnika mogli stawiać jakieś wygórowane oczekiwania, więc temat wielopłaszczyznowy i do przeanalizowania. Ale jak wszyscy wiemy — miał dryblować, a finalnie to nie pamiętam ani jednego efektywniejszego rajdu przez całą rundę, więc pytanie też: co on nam obecnie wnosi? Minchev — miał spoko jesień i strzelił kilka „ciężkich” bramek, które nas ratowały albo dawały punkty. Do rywalizacji ok, ale wiemy, że jest to taki poziom i cudów raczej nie będzie. Ale też ciężko będzie, żebyśmy przetasowali całą kadrę, więc ja bym zostawił. Finalnie Minchev>Sans obecnie. Hasić — jaki zjazd formy, to wszyscy wiemy. Ale każdy też wie, że sufit jest kilka pięter wyżej, więc tutaj też sporo kwestii: czy ktoś o niego zapyta? I ile położy na stół? Jak na niego wpłynie Grzelak, jeśli zostanie? Jakie instrumenty i akompaniament będzie miał w zespole, by błyszczeć, bo na pewno może. Więc jeśli nie sprzedamy ze sporym + to zostawiam. Bogacz — no zostaje do zimy. Potencjał duży, fizyka na jego korzyść. Uważam, że będzie budowany i może sporo dać, ale o wykupie zadecyduje jesień. Charpentier — największa zagadka tej kadry. Piłkarsko dla mnie zostaje i jest to zawodnik z potencjałem na top napastnika ligi nawet, tylko no zdrowie, zdrowie, zdrowie. Uważam, że finalnie zakończy się tak, że nie dostanie nowego kontraktu, chyba że w 3 ostatnich meczach będzie full zdrowy, będzie wchodził na boisko i zobaczymy światełko w tunelu w formie jego impaktu na boisku, gdy już na nim będzie w ostatnich spotkaniach. Ogólnie jakby został, to do obudowania zapisami w umowie dot. kontuzji etc. Zahiroleslam — student z US. Miał kilka ciężkich wejść i jak dobrze wiemy 2 bramki na wagę ratowania punktów, tylko pozycja niezmienna — klasyczny turn-over. Raczej ciężko, żeby budować na takim profilu. Jak zostanie to do rywalizacji. Batoum — odpada. Gościu bez mapy na boisku. Może biegać nawet 3 razy szybciej niż teraz, konsensus z tego jest taki, że gówno z tego będzie, jak gościu nie wie, gdzie i jak ma to wykonywać, a raczej nie zapowiada się na to, by miał wiedzieć. Długi kontrakt tutaj i może być ciężko, by go opchnąć, więc może jakieś wypożyczenie? Wypożyczeni Biedrzycki i Śmiglewski — dla mnie niestety ESA dla obydwóch jest za wysoko, więc zapraszamy na 3 ligę do rezerw (o ile nie spadną) albo można się śmiało żegnać. Co tu dużo gadać.
    • Ralfik, Lakbeti, koziołek oraz 2 innych osób lubią to.
    • Lakbeti

323
      336
    • Wczoraj o 14:38
      Post #1723833 08.05.2026 14:38
    • Edytowany
    Zgadzam się w 100% co do bramkarzy, tu konieczny powiew świeżości,nawet bym się zastanowił nad sztabem trenerów. Z nie grających tylko zostawił bym Bogacza. Glik, Charpentier out, tak samo jak ravas. Glik może do akademii to by przyciągnęło dzieciaki, już ten rok powinien tam siedzieć.
    • hank lubi to.
    • Stary Kibic

234
      333
    • Wczoraj o 15:11
      Post #1723847 08.05.2026 15:11
    Bardzo staranna analiza queresma z którą się zgadzam. Dla mnie osobowościami są bez wątpienia Wójcik, Klich i Kakabadze. Pozostali nie wykazują się ambicją czy szacunkiem do kibiców wiernych oddanych i pełnych poświęcenia jeżdżących za drużyną i rozczarowujących się tak często w tym roku. Ja nie polegnę nawet jak Kwiecień będzie szalał z ubecja w przyszłym roku.
    • hank lubi to.

Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!

Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!

Napisz odpowiedź...

Aktualnie przeglądający (6 użytkowników)

jklak, Goście (5)
    • Główna
    • Działy i kategorie