Powrót
Powrót do działu

Cracovia - Forum kibiców Cracovii

• Regulamin
  • Ranking Typera
    • Regulamin
    • Ranking Typera
    • ROBERT PLATEK and Co. (plany, zarządzanie, decyzje, pochwały, utyskiwania)

• Piłka nożna
    • Rozpoczęto 14.08.2025 o 19:04
      Ostatnia aktywność przedwczoraj o 16:58
      172581 wyświetleń
    • szaleniec

4.1K
      4.6K
    • 6 dni temu o 00:10
      Post #1740055 18.08.2026 00:10
    Platek z każdego klubu odchodzi skonfliktowany z kibicami, bo ma wyjeb.. na wynik sportowy i tylko tnie koszty.
    • farciarz2

4.9K
      11K
    • 5 dni temu o 02:56
      Post #1740058 18.08.2026 02:56
    Rzeczywiście Borek i Rzepecki mogą mieć rację i mogą nie mieć racji. Tylko powstaje pytanie: skąd Oni mają te informacje? Na jakim źródle się opierają? Żaden z nich nie podaje źródła.
    • Malak lubi to.
    • Pistacja

68
      98
    • 5 dni temu o 04:54
      Post #1740059 18.08.2026 04:54
    • Edytowany
    [quote]#post1740054 [quote]#post1740041 Ja pierdolę... ludzie... naprawdę ktokolwiek traktuje Borka serio? W tej sytuacji? jakieś pierdolenie, że on jest "rycerzem Cracovii"? Was już naprawdę rozum opuścił? Chłop walczy o atencję, pitoli o jakiejś większej oglądalności niż Canal+, a wy jeszcze podbijacie bębenek? Na tym forum? Przecież to farmazoniarz ciężkiej wody. W tym momencie dostaje niusy od jednej strony konfliktu, a łykacie to jak pelikany...[/quote] 100% się zgadzam z tą opinią..[/quote] Kibice GTS też do końca wierzyli, że Vana Lee walczy tam gdzieś z zawałem w samolocie nad oceanem. To jest ta potęga wiary kibicowskiej. Za chwilę Płatek w C+ powie, że jest poważnym inwestorem i Cracovia będzie światową marką i nawet awansuje do LM i powstają o niej filmy, a Ty krzykniesz, a nie mówiłem. Racjonalnemu człowiekowi nie trzeba nawet Borka, by ocenić powagę inwestora, który zgnoił kilka klubów wcześniej, a tutaj nie chce mu się nawet dowiedzieć za bardzo gdzie jest ten cholerny Kraków, przylecieć, doglądnąć. Prezes musi grozić dymisja, by uwaga... udzielił wywiadu i powiedział kibicom, że jest poważnym inwestorem XD
    • qtec lubi to.
    • Lakbeti

1.5K
      1.6K
    • 5 dni temu o 05:40
      Post #1740060 18.08.2026 05:40
    Rzepecki podał źródło między słowami- Filip trubalski! Napisał że nie układa mu się współpraca z Colakiem.
    • hank lubi to.
    • Malak

194
      380
    • 5 dni temu o 06:58
      Post #1740063 18.08.2026 06:58
    [quote]#post1740059 [quote]#post1740054 [quote]#post1740041 Ja pierdolę... ludzie... naprawdę ktokolwiek traktuje Borka serio? W tej sytuacji? jakieś pierdolenie, że on jest "rycerzem Cracovii"? Was już naprawdę rozum opuścił? Chłop walczy o atencję, pitoli o jakiejś większej oglądalności niż Canal+, a wy jeszcze podbijacie bębenek? Na tym forum? Przecież to farmazoniarz ciężkiej wody. W tym momencie dostaje niusy od jednej strony konfliktu, a łykacie to jak pelikany...[/quote] 100% się zgadzam z tą opinią..[/quote] Kibice GTS też do końca wierzyli, że Vana Lee walczy tam gdzieś z zawałem w samolocie nad oceanem. To jest ta potęga wiary kibicowskiej. Za chwilę Płatek w C+ powie, że jest poważnym inwestorem i Cracovia będzie światową marką i nawet awansuje do LM i powstają o niej filmy, a Ty krzykniesz, a nie mówiłem. Racjonalnemu człowiekowi nie trzeba nawet Borka, by ocenić powagę inwestora, który zgnoił kilka klubów wcześniej, a tutaj nie chce mu się nawet dowiedzieć za bardzo gdzie jest ten cholerny Kraków, przylecieć, doglądnąć. Prezes musi grozić dymisja, by uwaga... udzielił wywiadu i powiedział kibicom, że jest poważnym inwestorem XD[/quote] Tylko Vanna Ly to był totalny przekręt i każdy o tym wiedział. Platek to nie jest przekręt, tylko człowiek z konkretnym modelem działania względem klubów, które posiada(ł). Modelem nie oferującym żadnego długofalowego sukcesu i to wszyscy wiemy. Wiemy też, że nie będzie się dawał pokroić za naszą Cracovię, bo ma ją w dupie. To jest nasza pozycja wyjściowa. Natomiast to, co wiemy na ten moment jako pewne to jest raport finansowy klubu opublikowany bodaj w marcu. Była tam informacja o zakończeniu roku 2025 na -10 milionach oraz pożyczce Platka na 800k € dla klubu w celu zachowania bieżącej płynności finansowej. Colak na spotkaniu z kibicami wspomniał, że Platek w ten sposób „dofinansowuje” klub i zamienia później te pożyczki na udziały, co realnie czyni jego własność w klubie większą niż startowe 80%. Chyba, że pani Filipiak również udziela pożyczek, ale z informacji z klubu wynika, że nie. I teraz wobec tego wszystkiego mamy informacje od Borka o tym, że Platek generalnie wziął sobie kasę za Wójcika do kieszeni, a potem udzielił pożyczki. Kłóci się to z informacjami od Colaka i Trubalskiego ze spotkania, gdzie jasno powiedzieli, że pieniądze za Wójcika wpłyną dopiero 15 sierpnia, bo taka była umowa. I że wpłyną również kolejne raty za Rózgę i Stojilkovicia. Wszystko to, co jest powyżej zostanie zweryfikowane przy okazji kolejnego raportu finansowego, który klub będzie musiał opublikować. Jeśli chodzi o moją opinię, to ufam Sadczukowi, który jasno powiedział, że teraz już mają zapewnione wszystkie finanse do końca roku niezbędne, żeby wyjść na zero i pracują nad kolejnym rokiem. Czyli jesteśmy biedni, ale na zero. To jest już całkiem sporo. Natomiast mamy właściciela, który nic nam nie da bez korzyści dla siebie, który nie rozumie, nie kocha piłki i którego pozbycie się jest w naszym najlepszym interesie, tylko musi być ktoś w zamian. Natomiast to, co Borek pisze to dla mnie jest kolejny raz usłyszenie czegoś gdzieś, dopisanie kolejnych historii i jazda. Tak jak kiedyś podkreślałem, nie chodzi mi o spisek wobec Cracovii, ale fajnie się klikają teksty o burdelu u nas, którego tak naprawdę nie ma - jest brak inwestycji i stagnacja, której nie chcemy, ale nie ma niewypłacalności i długów. Szkoda, że z równym entuzjazmem ten farmazoniarz nie leczy problemów sąsiadki z drugiej strony błoń. U nas się martwi o transfery, tam Harry właśnie powiedział, że transferów już nie będzie, mimo że zapowiadał osiem, zrobił cztery, ma długi i opóźnienia w płatnościach. Podsumowując, mimo wszystko więcej spokoju bym zalecał nam wszystkim, bo Borek podpala za każdym razem kiedykolwiek coś pozytywnego się u nas dzieje.
    • PanP, Lakbeti, leszeczek oraz 2 innych osób lubią to.
    • honved

264
      502
    • 5 dni temu o 07:10
      Post #1740064 18.08.2026 07:10
    Borek: grupa kibiców, biznesmenów zbiera kasę, ale potrzebuje wsparcia dużego inwestora. Cezary Chybowski: „Jak ktoś położyłby 10 baniek € to ja zorganizuję resztę. Tylko ktoś normalny…”
    • Jake Blues lubi to.
    • Wayne

209
      433
    • 5 dni temu o 07:24
      Post #1740065 18.08.2026 07:24
    [quote]#post1740054 [quote]#post1740041 Ja pierdolę... ludzie... naprawdę ktokolwiek traktuje Borka serio? W tej sytuacji? jakieś pierdolenie, że on jest "rycerzem Cracovii"? Was już naprawdę rozum opuścił? Chłop walczy o atencję, pitoli o jakiejś większej oglądalności niż Canal+, a wy jeszcze podbijacie bębenek? Na tym forum? Przecież to farmazoniarz ciężkiej wody. W tym momencie dostaje niusy od jednej strony konfliktu, a łykacie to jak pelikany...[/quote] 100% się zgadzam z tą opinią. Ludzie są sfrustrowani złym początkiem sezonu i brakiem transferów, które by ich zadowoliły więc łykają jak pelikany każdego fejka byle pluł w obecnego właściciela. Jakiś Borek czy inna pseudodziennikarzyna stają się autorytetami bo pierdolą kocopoły, które oni chcą usłyszeć. Mniejsza o wiarygodność, jakiekolwiek dowody. Nic nie jest istotne byle tylko delikwent pluł w obecny zarząd. Dramat, Muszę się na chwilę wypisać, bo tracę szacunek dla niektórych osób, a nie chcę by mi się to nasiliło.[/quote] Ale jednak obecna frustracja, przynajmniej u mnie, nie wynika ze złego początku sezonu. Zły początek sezonu to jedynie kontynuacja naszej dyspozycji od grudnia/stycznia, kiedy zaczęliśmy masowo przegrywać i remisować. Do ostatniej kolejki drżeliśmy o utrzymanie, czy zapomnieliśmy o tym już? I co względem tego stanu się zmieniło? Odszedł filar środka, defensywy i dziewiątka. A kto przyszedł? Czy przyszli zamiennicy którzy są w stanie utrzymać / podnieść poziom rywalizacji po Stojilkoviciu, Maigaardzie, Wójciku? Z Oskarem nam się udało bo Traore wystrzelił w kosmos, ale na pozostałych pozycjach + skrzydłowy nadal wieje wiatrem. Obecnie mam wrażenie, że to Grzelak kręci wyniki ponad stan i drużyna gra dużo lepiej niż grałaby pod innym trenerem. Tym bardziej szkoda, że zarząd nie dowozi mu konkretnych transferów. Nasz obecny model działania na rynku transferowym polega na kupowaniu obiecujących lub mających fajną historię zawodników, którzy chyba nie bez przyczyny są promocją. Nasz zarząd wierzy chyba, że w cenie o wiele niższej kupi zawodnika z długą kartą chorób i podatnością na kontuzje i liczy na szczęście, że tym razem u nas będzie inaczej. No cóż. Nie było i nie będzie inaczej.
    • Lakbeti, Jake Blues oraz koziołek lubią to.
    • Lakbeti

1.5K
      1.6K
    • 5 dni temu o 07:30
      Post #1740066 18.08.2026 07:30
    • Edytowany
    @Malak#42789 Comarch robił dokładnie to samo co Platek, i inni też tak robią tylko czasem pożyczają więcej a płatek tyle żeby starczyło bez szału Ps kontuzje nas trapią i to jest jakieś widmo. Nie chcę wyjść na dysktyminanta ale ta pani fizjo to chyba jeszcze bardziej zachęca ich do przesiadywania w gabinecie. 🤣 Co to odejść, każdy z trzech wymienionych chciał odejść, Stojković marzył o serie A, mówił o tym w wywiadzie że Włochy to najlepsza Liga. Maigarda skusili kasą, poza tym u Kroczka wyglądał lepiej, z Elsnerem odniosłem wrażenie że nie trybi. Oskar dostał ofertę z której się cieszył i jemu nie ma co żałować transferu bo dał nam dużo radości. Teraz mamy Kameri i Trahore, to też będzie z nich pociecha ale będą chcieli odejść bo Cracovia jest dla nich dobra odskocznia. Problem u nas to sprowadzanie gości po okresy przygotowawczym i zazwyczaj rozwojowych albo do odbudowy a nie od razu do gry (przynajmniej większość). Za odejścia dobrych grajków oczekujemy że przyjdą na tym samym poziomie. Ale tamci dobrzy co odchodzą też przychodzili i grali pierwsze pół roku kiepsko. Nasza póki co polityka transferowa jest stagnacyjna i jeszcze trochę czasu upłynie jak przestaniemy płakać za zawodnikami odchodzącymi jak w Lechu, Jagiellonii bo będziemy dostawać w zamian dobrych grajków. Może dożyjemy. 😁
    • qtec oraz leszeczek lubią to.
    • rmszar

11.8K
      1.1K
    • 5 dni temu o 07:31
      Post #1740067 18.08.2026 07:31
    • Edytowany
    [quote]#post1740051 @rmszar#2806 Absolutnie się nie zgadzam. Porozmawiajmy o faktach: w klubie jest burdel i to jest fakt. Właściciel ma wyjebany wór w klub. Jak chcesz zobaczyć jak działają właściciele klubów, którym zależy to odsyłam do każdego innego. W tym wypadku nawet jak Borek nie ma racji to ma racje.[/quote] Ale co ma burdel w klubie do farmazonów w mediach? Właśnie taki burdel sprzyja farmazoniarzom, co nie zmienia faktu, że to farmazoniarze. Oddziel dwie rzeczy- faktyczny burdel w klubie i hieny pismacze, które na tym żerują. Mamy konflikt między akcjonariuszami, co najśmieszniejsze obecny mniejszościowy akcjonariusz sam sobie wybrał większościowego akcjonariusza za partnera. Ludzie związani z piłką od lat widzieli, jak Platek lata po rynku, byleby jakiś klub w Polsce kupić i pukali się po czołach słysząc o tej decyzji. Facet grosza nie zainwestuje, to było wiadome od początku. Pytanie, co kierowało EF przy wyborze takiego partnera? Czyżby to, że miał się nie wtrącać i nie pytać, co tu się dzieje? A teraz do hien pismaczych idą przecieki od tegoż właśnie mniejszościowego akcjonariusza. Przecież to jest oczywiste. Jest takie pytanie "cui bono", odpowiedź wskazuje na jedną osobę. Co nie zmienia faktu, że te przecieki to często farmazony, jak ten o wywaleniu Colaka w zeszłym tygodniu. I tu też- komu byłoby na rękę to, żeby się taki scenariusz ziścił? Dlatego nie ma się co podniecać pismakami. Oni służą do podgrzewania emocji wśród kibiców. To tylko narzędzie. Sam tego doświadczyłem swego czasu. A pismakami jest bardzo łatwo sterować, podrzucając im przecieki, ktorych nawet nie weryfikują.
    • szaleniec, del_piero, Bucky Nome oraz 8 innych osób lubią to.
    • qtec

1.8K
      846
    • 5 dni temu o 07:43
      Post #1740068 18.08.2026 07:43
    Jako farmazon niby powiedzial Borek? Że wlasciciel leci w kulki? Że nie daje kasy Że nie ma go w Krakowie? Wszystko co powiedzial układa sie w całość.
    • rmszar

11.8K
      1.1K
    • 5 dni temu o 07:46
      Post #1740069 18.08.2026 07:46
    [quote]#post1740068 Jako farmazon niby powiedzial Borek? Że wlasciciel leci w kulki? Że nie daje kasy Że nie ma go w Krakowie? Wszystko co powiedzial układa sie w całość.[/quote] Że Colak wyleci w zeszłym tygodniu. To pierwszy z brzegu farmazon.
    • ARTU, hank, DawidSiemaszki oraz 2 innych osób lubią to.
    • Lakbeti

1.5K
      1.6K
    • 5 dni temu o 07:49
      Post #1740070 18.08.2026 07:49
    • Edytowany
    @qtec#6506 to o czym piszesz przeczytał na naszym forum, albo Rzepecki mu przekazał 😁 Reszta to farmazony
    • hank lubi to.
    • Bucky Nome

3.6K
      4.5K
    • 5 dni temu o 07:53
      Post #1740071 18.08.2026 07:53
    Wczoraj myślałem, że wystarczy wyśmiać farmazoniarza Borka. Dziś myślę, że ludzie są tak sf{L}ustrowani , że kupią największą bzdurę.
    • leszeczek oraz hank lubią to.
    • Pistacja

68
      98
    • 5 dni temu o 08:08
      Post #1740073 18.08.2026 08:08
    [quote]#post1740069 [quote]#post1740068 Jako farmazon niby powiedzial Borek? Że wlasciciel leci w kulki? Że nie daje kasy Że nie ma go w Krakowie? Wszystko co powiedzial układa sie w całość.[/quote] Że Colak wyleci w zeszłym tygodniu. To pierwszy z brzegu farmazon.[/quote] Nalisał, że jest możliwe odejście i dlatego na koniec tego dnia Colak napisał, że długo rozmawiał z Płatkiem i będzie walczył dalej. To było było dokładne potwierdzenie tego co pisał Borek.
    • KruszynaKSC oraz qtec lubią to.
    • rmszar

11.8K
      1.1K
    • 5 dni temu o 08:16
      Post #1740074 18.08.2026 08:16
    [quote]#post1740073 [quote]#post1740069 [quote]#post1740068 Jako farmazon niby powiedzial Borek? Że wlasciciel leci w kulki? Że nie daje kasy Że nie ma go w Krakowie? Wszystko co powiedzial układa sie w całość.[/quote] Że Colak wyleci w zeszłym tygodniu. To pierwszy z brzegu farmazon.[/quote] Nalisał, że jest możliwe odejście i dlatego na koniec tego dnia Colak napisał, że długo rozmawiał z Płatkiem i będzie walczył dalej. To było było dokładne potwierdzenie tego co pisał Borek.[/quote] Napisał tak: "Bardzo prawdopodobna jest dymisja szefa Cracovii Murata Colaka w najbliższych godzinach. Po dzisiejszej rozmowie Colaka z właścicielem klubu , nie ma zgody Platka na wydawanie rynkowych środków na transfery, a prezes nie chce oszukiwać trenera, któremu coś obiecał. Niestety potwierdza się moja prognoza dotycząca działalności właściciela klubu w futbolu." Po czym okazało się, że tej rozmowy nie było, dymisji nie ma, a Colak rozmawiał z Platkiem PO TYM tweetcie. Jeśli dla Ciebie to nie jest farmazon wypuszczony żeby podgrzać atmosferę wśród kibiców w okolicach spotkania z Colakiem, przed meczem z Rakowem, to zazdroszczę wiary w pismaków.
    • ARTU, Diabel, PanP oraz 8 innych osób lubią to.
    • Malak

194
      380
    • 5 dni temu o 08:17
      Post #1740075 18.08.2026 08:17
    [quote]#post1740068 Jako farmazon niby powiedzial Borek? Że wlasciciel leci w kulki? Że nie daje kasy Że nie ma go w Krakowie? Wszystko co powiedzial układa sie w całość.[/quote] Tak, że nie daje kasy to farmazon. Wiemy o pożyczce 800k euro ze stycznia/lutego zamienionej na udziały + Colak twierdzi, że dosypał jeszcze - ale to się zweryfikuje za pół roku w dokumentach. Natomiast to, że daje za mało, żeby zbudować topowy klub, to jest fakt. Farmazonem było odejście Colaka, gdyż takiego tematu po spotkaniu z kibicami w ogóle nie było. Borek usłyszał, że ma być rozmowa Colaka z Platkiem (bo taka była deklaracja Turka na spotkaniu) i dopisał resztę. Farmazonem jest też tworzenie atmosfery, że klub jest na skraju upadku. Nie jest. Jest po prostu w stagnacji nieprzystającej do naszych ambicji. A całe wczorajsze zesrańsko Borka i Rzepeckiego po raz kolejny wypada w momencie, gdy mamy choć zalążek pozytywów w postaci zwycięstwa nad Rakowem. Dziwnym trafem w 2026 za każdym razem po każdej pozytywnej informacji była jedna osoba sprzedająca info do prasy jak to jest fatalnie w klubie i to był mniejszościowy udziałowiec.
    • Bucky Nome, rmszar, Karvin oraz 6 innych osób lubią to.
    • Sir Pablo

3K
      3.2K
    • 5 dni temu o 08:17
      Post #1740076 18.08.2026 08:17
    Borek w swoim pierdol.. idzie na maksa. Pewnie chodzi o klikalność. Ale niestety Nasz klub na chwilę obecną nie jest dobrze zarządzany. O ile ktoś tam zarządza.
    • leszeczek lubi to.
    • Pistacja

68
      98
    • 5 dni temu o 08:26
      Post #1740077 18.08.2026 08:26
    Mnie się wydaje, że pisał to jednak po tej rozmowie, ale dowodów nie mam, to w sumie nie tak ważne. Jeśli Colak pisze pierwszy raz na X o swojej długiej rozmowie z Płatkiem, wspomina, że ten coś obiecał i kończy wpis, że będzie walczył dalej, to nic tu w sumie nie ma do dodania, w jakim nastroju jest ten człowiek i czy rzeczywiście nie chciał tym rzucić, dokładnie tak jak napisał Borek.
    • qtec lubi to.
    • Malak

194
      380
    • 5 dni temu o 08:38
      Post #1740079 18.08.2026 08:38
    [quote]#post1740077 Mnie się wydaje, że pisał to jednak po tej rozmowie, ale dowodów nie mam, to w sumie nie tak ważne. Jeśli Colak pisze pierwszy raz na X o swojej długiej rozmowie z Płatkiem, wspomina, że ten coś obiecał i kończy wpis, że będzie walczył dalej, to nic tu w sumie nie ma do dodania, w jakim nastroju jest ten człowiek i czy rzeczywiście nie chciał tym rzucić, dokładnie tak jak napisał Borek.[/quote] Nic nie było tak, jak napisał Borek. Colak napisał: „W odniesieniu do próśb naszych kibiców podczas wczorajszego spotkania chciałbym przekazać, że odbyłem rozmowę z właścicielem Klubu, Robertem Platkiem, a także trenerem Bartoszem Grzelakiem. Udało nam się dojść do porozumienia i wspólnie pracujemy dalej. Przed nami jeszcze kilka ważnych ruchów w trwającym oknie transferowym, dlatego teraz skupiamy się na tym, żeby jak najlepiej przygotować zespół do dalszej części sezonu.” Na spotkaniu doszło do konkluzji, parafrazując: „dzwoń do Platka i powiedz mu, że chcemy transferów, bo to obiecaliście trenerowi”. I Colak właśnie napisał, W ODNIESIENIU DO PRÓŚB NASZYCH KIBICÓW. Tam nie było żadnego szantażu ze strony Colaka. Miał zadzwonić i przekazać mocne stanowisko kibiców. Zrobił to na drugi dzień. A Borek pisał dwie godziny po zakończeniu spotkania, że Colak już rozmawiał z Platkiem i że rozważa rzucenie roboty. Słyszy jedną rzecz i dopisuję bzdury, kreując się na wielkiego insajdera. Od wchodzenia w dupę Królewskiemu mu się styki przepaliły i plecie trzy po trzy.
    • rmszar, Bucky Nome, Diabel oraz 10 innych osób lubią to.
    • Jake Blues

4.3K
      8.8K
    • 5 dni temu o 08:44
      Post #1740080 18.08.2026 08:44
    Czyli prezes dzwoni na prośbę kibiców! do właściciela po zgodę na transfery? Borka mam gdzieś, ale jak Klub Sportowy Cracovia jest zarządzany to jakieś qui pro quo!
    • leszeczek

24.7K
      29.8K
    • 5 dni temu o 08:46
      Post #1740081 18.08.2026 08:46
    • Edytowany
    @Wayne#42771 Tych masowych porażek w ostatnich 20 meczach było 6. Nasz problem to remisy i brak napastnika. Ale piszesz, że zmieniło się to, że straciliśmy od tego czasu 9. Otóż przypomnę, że 9 straciliśmy zanim to nastąpiło. Od tego czasu mamy na tej pozycji chujowo lecz stabilnie. To samo z Maigaardem. Tego Grzelaka co robi "wynik ponad stan" to kto zatrudnił? Ja nie twierdzę, że jest dobrze. Ale po Platku nie można się było spodziewać, że będzie dobrze w naszym rozumieniu. Tylko robienie atmosfery, że wpadliśmy w szpony jakiegoś przekręciarza, co pod stołem kradnie pieniądze to jest chory odpał, a przyklaskiwanie różnego rodzaju borkom i rzepeckim jest przejawem frustracji i niezrozumienia sytuacji w jakiej jesteśmy. Kontuzję Charpentiera, Bogacza i Marchwińskiego to też pewnie wina Platka, tylko twój guru Borek jeszcze na to nie wpadł. Bardzo mądry post @Malak#42789 'a
    • hank, DiegoKSC oraz Bruno lubią to.
    • rmszar

11.8K
      1.1K
    • 5 dni temu o 09:36
      Post #1740083 18.08.2026 09:36
    [quote]#post1740080 Czyli prezes dzwoni na prośbę kibiców! do właściciela po zgodę na transfery? Borka mam gdzieś, ale jak Klub Sportowy Cracovia jest zarządzany to jakieś qui pro quo![/quote] To jest akurat paradne i jest dowodem na burdel w klubie. Porządku korporacyjnego za grosz. Decyzje podejmuje facet, ktory nie jest w zarządzie, zarząd nie ma czym zarządzać... ech...
    • Malak, PanP, leszeczek oraz hank lubią to.
    • pablo74

5K
      8.9K
    • 5 dni temu o 09:44
      Post #1740086 18.08.2026 09:44
    • Edytowany
    Borek przekazuje w świat obraz Platka, jako wręcz złodzieja, który nie zapłacił za klub ani 1Euro, który drenuje kase klubową z tytułu transferów, ma na klub mówiąc wprost, wyjebane a jedyny jego interes to wyssanie z Cracovii ostatniego europensa i zostawienie ziemi spalonej. Obraz bandyty,złodzieja i perfidnego skurwysyna. Jedyną odpowiedzią z klubu zarządzanego przez człowieka Platka jest informacja że Platek nie sprzedaje swoich akcji udziału w klubie i że udzieli wywiadu w C+. Duże oskarżenia z jednej strony i małe dementi z drugiej. Jako kibice jesteśmy w ciągłym informacyjnym tyglu od kilku tygodni. Ale zachowując jasność umysłu, powinniśmy wiedzieć że jest w tym temacie zgniłe jajo, które zaczyna coraz bardziej cuchnąć. I każda ze stron, chce powiązania z tym smrodem uniknąć. Łącznie z trenerem. Jedziemy jako klub pojazdem bez hamulców w przepaść.
    • morata

4.2K
      4.8K
    • 5 dni temu o 09:49
      Post #1740087 18.08.2026 09:49
    W Polsce to akurat normalne. Presja kibiców często daje jakieś efekty, w końcu bez nich klub sportowy nie ma sensu, chyba że się jest wieczystą. @leszeczek#4153 z drugiej strony ktoś sciąga takich zawodników z historią urazów... A wyżej wymienieni przyszli jak był już Platek jako większościowy udziałowiec. Masz trenerów którzy są wymagający i chcą grać intensywnie to sprowadzasz też piłkarzy którym kolana i plecy wytrzymają. Co do Platka... sądzę że mogliśmy trafić o wiele lepiej. To finansista i zawsze będzie patrzył na $. Kupił klub relatywnie tanio, bo comarch i ela chcieli się pozbyć zbednej zabawki która mogła storpedować zmiany w całej grupie. Dokładnie 10 lat temu cinkciarz to zrobił z gts i później też pomagał(o wiele skromniej) z boku.
    • leszeczek

24.7K
      29.8K
    • 5 dni temu o 09:50
      Post #1740089 18.08.2026 09:50
    Bo wszystko się rozbija o brak sponsorów. Żeby zarząd mógł zarządzać bez pomocy właściciela (dosypywania przez niego kasy) to musi znaleźć własne źródła finansowania. I pomyslcie sobie teraz wyznawcy borkowej teorii jak jego Bicie piany wpływa na możliwość pozyskania sponsora. Ci, którzy uważają, że Platek ma sypnąć groszem pozostali mentalnie w innej epoce. Powtarzam któryś już raz: Platek nie jest sponsorem tylko właścicielem! Inna sprawa i tutaj się z domagającymi się kasy od Platka zgodzę, jeśli chcesz by interes przynosił zysk musisz w niego w początkowej fazie włożyć kasę. Gdyby Platek przegonił węża z kieszeni i zainwestował we wzmocnienie ofensywy to najprawdopodobniej doprowadziłby do zwiększenia przychodów. Po pierwsze za miejsce w tabeli (może nawet pucharowe) po drugie przez zwiększenie atrakcyjności dla potencjalnych reklamodawców. Ale obawiam się, że "to nie jest jego model inwestowania"
    • hank oraz Klichu89 lubią to.
    • PanP

2.1K
      3.9K
    • 5 dni temu o 09:53
      Post #1740090 18.08.2026 09:53
    Patrząc przez pryzmat przeszłości w klubach gdzie Platek był właścicielem było.podobnie jak u nas, czyli: 1/ nie szaloono z transferem.in 2/ sprzedawane piłkarzy out za miliony euro 3/ niewielkei.kontkaty z mediami właściciela itd. Myślę, że frustracja ludzi wynika, z tego, że narazie póki co jest tak samo i nie jest to.bogaty wujek z.ameryki, sic może bogaty, ale wydatki są na racjonalnym poziomie. Nigdzie nie znalazłem informacji, że to złodziej, że nie płacil piłkarzom itd.., dlatego uważam że akurat mało prawdopodobne jest że tak u nas jest - jak pisałem wcześniej jest nagonka, ktoś próbuje ugrać coś dla siebie... Ps. Uważam, że.kwestia paru lat i Platek sprzeda klub dalej, chyba że się wkurwi, że ma taką nagonka na niego, poczuje jakaś tam ambicje i wyłoży kasę.
    • leszeczek

24.7K
      29.8K
    • 5 dni temu o 10:14
      Post #1740095 18.08.2026 10:14
    [quote]#post1740090 ... Ps. Uważam, że.kwestia paru lat i Platek sprzeda klub dalej, chyba że się wkurwi, że ma taką nagonka na niego, poczuje jakaś tam ambicje i wyłoży kasę....[/quote] W filmie "Halo Szpicbródka" jest taki cytat (z pamięci) "Ja płacę i wymagam, jak mnie Pan zdenerwuje, to przestanę płacić, a wymagać będę dalej" Więc raczej wątpię by pod wpływem nagonki sypnął kasą. Jak się wkurzy, to po prostu spróbuje sprzedać, a jak się nie uda to zostawi klub własnemu losowi, czyli niech sobie upadnie. Dla niego to są ponoć waciki
    • hank oraz Jeden9Zero6 lubią to.
    • TOM76

5.4K
      7.3K
    • 5 dni temu o 10:44
      Post #1740104 18.08.2026 10:44
    A wczoraj "jego" Casa Pia- Benfica 0:7
    • janczer

4.5K
      3.6K
    • 5 dni temu o 10:45
      Post #1740106 18.08.2026 10:45
    Już nie jego.
    • TOM76

5.4K
      7.3K
    • 5 dni temu o 10:46
      Post #1740107 18.08.2026 10:46
    No przecież wiem. ( "jego" )
    • rmszar

11.8K
      1.1K
    • 5 dni temu o 11:52
      Post #1740120 18.08.2026 11:52
    Nie zostawia się inwestycji, żeby upadła. Każdy klub odsprzedawał. Nie ma powodu uważać, że z nami będzie inaczej.
    • leszeczek

24.7K
      29.8K
    • 5 dni temu o 11:53
      Post #1740121 18.08.2026 11:53
    • Edytowany
    O ile znajdzie się kupiec. Swoja droga rozbawił mnie tekst u borka czy kogoś tam w stylu "Już myśli o sprzedaniu klubu, żąda jednak horrendalnej sumy" Za "horrendalną sumę" to większość właścicieli (poza pasjonatami) sprzedałaby każdy klub. Jeśli domaga się znacznej kwoty to znaczy, że jeszcze wierzy w projekt. Co do stwierdzenia, że "Nie zostawia się inwestycji, żeby upadła" to nie do końca się zgodzę. Jeśli nakłady na utrzymanie inwestycji "przy życiu" okażą się większe niż potencjalny przychód ze sprzedaży to może "spuścić na nią zasłonę milczenia", a poniesione nakłady zapisać po stronie strat spieniężając wcześniej wszystko co się da. Zresztą co Cię będę uczył. Czy ty się nie zajmujesz zawodowo upadłościami?
    • morata

4.2K
      4.8K
    • 5 dni temu o 11:56
      Post #1740124 18.08.2026 11:56
    Swoją drogą upadł temat sponsora na front koszulki, upadły równocześnie transfery. Borkowi nie ufam, Platkowi tym bardziej. Każdy w tej historii kręci swoje lody. Kolejna kwestia to niektórzy nasi kibice na X też nie pomagają pisząc że coś słyszeli(odkup przez EF) co później dementuje np. nasz sponsor mający najlepsze dojścia w klubie
    • hank oraz Lakbeti lubią to.
    • pablo74

5K
      8.9K
    • 5 dni temu o 12:04
      Post #1740130 18.08.2026 12:04
    [quote]#post1740124 ... Swoją drogą upadł temat sponsora na front koszulki, upadły równocześnie transfery. ...[/quote] Otóz to. Nagle wszyscy o tym zapomnieli, bo wybuchła wojna na newsy... Generalnie, gdzie nie otworzysz drzwi...to wypada jakiś truposz...
    • morata oraz hank lubią to.
    • wirus59

604
      1.2K
    • 5 dni temu o 12:11
      Post #1740132 18.08.2026 12:11
    • Edytowany
    [quote]#post1740067 Mamy konflikt między akcjonariuszami, co najśmieszniejsze [b]obecny mniejszościowy akcjonariusz sam sobie wybrał większościowego akcjonariusza za partnera[/b]. Ludzie związani z piłką od lat widzieli, jak Platek lata po rynku, byleby jakiś klub w Polsce kupić i pukali się po czołach słysząc o tej decyzji. Facet grosza nie zainwestuje, to było wiadome od początku. Pytanie, co kierowało EF przy wyborze takiego partnera? Czyżby to, że miał się nie wtrącać i nie pytać, co tu się dzieje? [/quote] Czyli podsumowując cały ten burdel, nasza miłościwie cyklicznie nam panująca pani prezes Elżbieta bohatersko walczy (za pomocą mediów wszelakich, niezależnie od proweniencji) z problemem, który sama stworzyła. PS. Dodam jeszcze, że to wręcz modus operandi starszej pani, bo również w 100% jej decyzją było zatrudnienie najpierw Dróżdża, potem Colaka - i z oboma z nich również szybko weszła w ostry konflikt.
    • hank oraz PanP lubią to.
    • NePo

138
      246
    • 5 dni temu o 12:44
      Post #1740133 18.08.2026 12:44
    [quote]#post1739871 @NePo#42241 proces sprzedaży Cracovia rozpoczął się od wydzielenia hokeja. Co już mówił MD jest konieczne do sprzedaży klubu. Ja osobiście nie wierzę w to że biedny Mateusz nie chciał tego firmować albo jak się żalił w wywiadach nic nie wiedział o potencjalnej sprzedaży i kupcu.[/quote] Nie uważam Drożdża za jakiegoś obrońcę Cracovii albo kogoś więcej niż czesto grajacego na siebie najemnika i to także od brudnej roboty jak pozbycie sie hokeja. Natomiast pamiętając okoliczności rozstania ... o coś sie z Cyniczna Ela pokłócili... zwykle prezes jest Ci potrzebny do podpisywania, a jak nie chce tego zrobić ( jako prawnik byl mniej skóry wjebania sie na minę) to Ci przestaje być potrzebny. Czego dokładnie nie chciał podpisać nie wiem, możliwe że głównie chodziło o Cichy Kącik (jakoś nikt teraz do tego nie wraca) ... ale TO NIE ISTOTNE w tym wątku. Fakt jest taki ze przekazali takze formalnie klub komuś kto okazał sie niewiarygodny na etapie 1szej raty!!!! I zeby była jasność nie ma dla mnie watpliwości że Borek to atencjusz z ego jak Himalaje. Natomiast w kółko wraca temat braku lub opóźnieniach płatności. Nawet jeśli w chwili tych nieudolnych dementi jest juz wszystko zaksięgowane to nie zmienia to faktu że wszytkie osoby zarządzające klubem juz w erze Platka musiały się prosić albo wręcz błagać o każdy 1 przelew ... TAK SIE NIE DA ZARZADZAC KLUBEM PILKARSKIM NA DŁUŻSZĄ METĘ
    • mnich93 lubi to.
    • Wayne

209
      433
    • 5 dni temu o 13:22
      Post #1740144 18.08.2026 13:22
    • Edytowany
    [quote]#post1740081 @Wayne#42771 Tych masowych porażek w ostatnich 20 meczach było 6. Nasz problem to remisy i brak napastnika. Ale piszesz, że zmieniło się to, że straciliśmy od tego czasu 9. Otóż przypomnę, że 9 straciliśmy zanim to nastąpiło. Od tego czasu mamy na tej pozycji chujowo lecz stabilnie. To samo z Maigaardem. Tego Grzelaka co robi "wynik ponad stan" to kto zatrudnił? Ja nie twierdzę, że jest dobrze. Ale po Platku nie można się było spodziewać, że będzie dobrze w naszym rozumieniu. Tylko robienie atmosfery, że wpadliśmy w szpony jakiegoś przekręciarza, co pod stołem kradnie pieniądze to jest chory odpał, a przyklaskiwanie różnego rodzaju borkom i rzepeckim jest przejawem frustracji i niezrozumienia sytuacji w jakiej jesteśmy. Kontuzję Charpentiera, Bogacza i Marchwińskiego to też pewnie wina Platka, tylko twój guru Borek jeszcze na to nie wpadł. Bardzo mądry post @Malak#42789 'a[/quote] Nie twierdzę że kontuzje piłkarzy to jest wina Platka, ale twierdzę, że kupujemy piłkarzy znając ich przeszłość medyczną. Płacimy za to mniej, decydując się na ryzyko i liczymy, że się uda. W ani jednym przypadku się nie udało. Patrząc jednak całościowo na problem: prześledźmy co się wydarzyło w ostatnich miesiącach - nie w każdym miejscu będzie chronologicznie:) - żeby zobaczyć gdzie teraz jesteśmy. Bo Ty ciągle piszesz z perspektywy bieżącego sezonu, a w nim oczywiście za wcześnie na wyciąganie wniosków. Ale degrengolada instytucjonalna i sportowa w Cracovii trwa od dawna. >Zatrudniamy trenera, który wlewa ogromne nadzieje, >Zaczynamy sezon, wygrywamy mecze, drużyna jest zgrana, wszystko wygląda jak sen, >Nie dlatego, że po prostu kompletujemy punkty, ale dlatego, że DRUŻYNA GRA - taka rzadkość w Cracovii, >Dróżdż do dziś jest prezesem ocenianym przez kibiców różnie, ale jedno uczciwie trzeba mu oddać: wprowadził do nas korporacyjną kulturę pracy - i czy się komuś podoba czy nie - były wyznaczone cele, była ich realizacja i profesjonalizacja klubu od najniższych ale najbardziej potrzebnych warstw (choćby oklejenie tego busa:)), >Mecz noworoczny, prezes przemawia, że będzie jeszcze lepiej, >Dwa tygodnie później wylatuje z roboty, >Ci którzy mieli pracę bardziej w dupie niż sercu bardzo się z tego cieszą, >Niektórzy do dziś sprawują ważne funkcje w Klubie:) >Ela przejmuje stery, >Pojawiają się Turcy, >Wywalają Elę, >Amdurer po czasie też odchodzi, >Nikt w tym czasie nie zbliżył się do załatwienia rzeczy absolutnie kluczowej i strategicznej do przetrwania finansowego: sponsora głównego, >Kibice się cieszą, bo Sadczuk określił nasz stan jako: na zero, >Mało kto rozumie, że "na zero" oznacza w najbliższych miesiącach kolaps. Ekstraklasa nie wybacza słabego budżetu, szczególnie w dzisiejszych czasach, >Odchodzą najlepsi zawodnicy, >Przychodzą marne zamienniki - z całym szacunkiem do nich, >Baumgartner OUT do nie wiadomo kiedy, Marchwiński KO do końca sezonu możliwe, >Bogacz który ma być naszym zbawieniem dotknął w Cracovii na boiskach piłkę raz, może dwa - i zaraz wraca za ocean, >Drużyna od stycznia jest ewidentnie zablokowana, >Walka o utrzymanie do ostatniej kolejki, >Okienko transferowe przespane, modlimy się by Hasić, Perković i al-Ammari (a od jakiegoś czasu także Traore) nie odeszli w to lato, >Platek zapowiada wielki wywiad, >Kibice podejrzewają, że za wpisami Borka stoi EF lub ktoś inny jej przychylny z klubu, ale jednocześnie doskonale wiedzą, że Platek otrzyma gówno warte pytania w swoim wywiadzie, a gdyby był niewinny, mógłby się wybielić - i zacząć realnie działać... ...I tak powoli dojdziemy do Borka, który rozkręca medialną burzę wokół Cracovii. Niektórzy mówią: robi szum kiedy akurat nam dobrze idzie! - panowie, Borek płodził wpisy tak samo przed meczem z Rakowem. To jest jedna rzecz. Druga - czy oglądając mecz z Rakowem ktoś na serio powie, że nam dobrze idzie? Jedyne dobre w tej drużynie jest ich zgranie i klimat w środku szatni (moje podejrzenie) bo gdybyśmy nie mieli sztabu i trenera który bardzo o to dba to strach myśleć, gdzie byśmy dzisiaj byli. My ten mecz wygraliśmy ogromną siłą woli. Ale ta sama siła woli i niezła gra nie wystarczyła na Śląsk, Lubin, Motor, Pogoń, Koronę, Lecha... Niektórzy kibice są wyczuleni na punkcie jakiegokolwiek złego słowa na temat Cracovii. Nie bronię Borka, bo wiem, że nigdy nie był i nie będzie choćby sympatykiem naszego Klubu, ale wiem też, że już teraz kręcenie medialnej burzy może nam wyjść na dobre. Jeśli ktokolwiek po ostatnich 8-9 miesiącach działalności klubu nadal wierzy, że jest stabilnie, to ma bardzo silny instynkt wyparcia w sobie. Jeżeli ktoś nie wierzy że czeka nas reset to również gratuluję optymizmu i patrzenia przez różowe okulary. Pytanie jest teraz takie: czy chcemy bardzo twardego resetu (czytaj: dać Platkowi spokojnie rozkraść wszystko do końca), czy jednak godzimy się na miękki reset już teraz? Kibice GTS też jechali po Jadczaku i nadal jadą a kto wie czy jego medialna działalność nie przyspieszyła upadku sharksów.
    • Anfield, koziołek oraz Klichu89 lubią to.
    • leszeczek

24.7K
      29.8K
    • 5 dni temu o 13:47
      Post #1740148 18.08.2026 13:47
    @Wayne#42771 Piszeszo osiągnięciach Dróżdża, a pomijasz fakt, że narobił długów. Trudno nie zgodzić się, że główny problem to brak sponsora. [b]Jak myślisz, czy wzbudzona gównoburza pomoże w znalezieniu takowego?[/b] Pierdy o tym, że Platek zajumał jakąś kasę, czy czegoś nie wpłacił wkładam między bajki. Myślę, że przelał mniej więcej tyle o ile nie więcej niż się umawiał. Inna sprawa, że pewnie poszło to na pokrycie długów z bieżącej działalności. Piszesz, że z Rakowem wygraliśmy dzięki siłę mentalnej wynikającej z dobrej atmosfery o którą dba trener. [b]Jak ten szum medialny może wpłynąć na tą atmosferę?[/b] Platek to właściciel, który chce minimalnym nakładem zmaksymalizować zysk z działalności klubu, a prawdopodobnie w przyszłości sprzedać go z zyskiem. Czy liczysz, że teksty Borka i obrażanie go na każdym kroku przez kibiców sprawią, że zmieni się w naszego Abramowicza? Odpowiedz sobie na te pytania i zastanów czy kibicujesz Borkowi czy Cracovii.
    • hank, maciek72 oraz Lakbeti lubią to.
    • Wayne

209
      433
    • 5 dni temu o 14:11
      Post #1740152 18.08.2026 14:11
    • Edytowany
    @leszeczek#4153 Narobił długów - jakich konkretnie? Czytam sprawozdania finansowe Cracovii co roku i doskonale wiem, że strata netto wzrosła w czasach jego prezesury. Ale rozumiem też specyfikę działania klubu piłkarskiego i wiem, że na końcowe wyniki składają się takie czynniki jak: polityka właściciela, koszty kadry, amortyzacja transferów, warunki rynkowe i zdarzenia jednorazowe na które prezes ma tylko częściowy lub zerowy wpływ. Dotychczas straty finansowe dało się łatać Comarchem, ale to inna historia. Teraz takiego przywileju nie będzie. Teraz ratować nas będą mogły finansowanie Platka - a to jak wiemy się nie wydarzy - albo kredyty, a to jak wiemy może się zdarzyć i pętla się będzie zaciskać. Ale powiedz nam - które konkretnie długi można bezpośrednio przypisać Dróżdżowi? Inna sprawa że wg mnie to czy prezes jest gospodarny czy nie da się ocenić minimum po 5 latach ciągłej pracy- ale to wyłącznie moja opinia. Czy gównoburza pomoże znaleźć sponsora? Pewnie nie, ale ogólnie szukanie sponsora w tak podzielonym mieście jak Kraków będzie dlas nas ogromnie trudne. W każdych czasach. Dla sąsiadki też. My musimy trafić na kogoś kto będzie kibicem naszej drużyny albo będzie ulokowany gdzieś daleko od miasta, gdzie jego biznes nie jest w żaden sposób zagrożony. Jak medialny szum może wpłynąć na atmosferę? Przecież kluby europejskie na co dzień spotykają się z mediami, które po nich jeżdżą i nie zostawiają suchej nitki. Czy piłkarze wtedy z trenerem siadają w kącie i łkają w chusteczkę, narzekając na zły los? Nie - dobrze zarządzana kadra jednoczy się jeszcze bardziej
    • koziołek lubi to.
    • morata

4.2K
      4.8K
    • 5 dni temu o 14:13
      Post #1740153 18.08.2026 14:13
    Winna jest jedna. Dróżdż - ona go zatrudniła i była jego przełożoną Platek - ona mu opchnęła klub, byle na szybko Cichy Kącik - dla mnie to grabież zwykła A brak transferów, sponsorów i wyniki sportowe to skutek powyższego.
    • hank, leszeczek, DawidSiemaszki oraz 5 innych osób lubią to.

Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!

Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!

Napisz odpowiedź...

Aktualnie przeglądający (7 użytkowników)

Goście (7)
    • Główna
    • Działy i kategorie