[quote]#post1692237 ... Perković w wywiadzie pomeczowym wspomniał, że drużyna stawia sobie za cel walkę o czołową czwórkę. Nie jest to oficjalne stanowisko klubu, ale coś nam to daje....[/quote]
Wolałbym by drużyna stawiała sobie za cel walkę o mistrza. Bez zbytniej, pętającej nogi napinki, ale wolałbym by pierwszą czwórka, zwłaszcza ostatnie w niej miejsce było planem minimum.
-
-
Sytuacja w tabeli. Walka o MP,Puchary,Utrzymanie
- Edytowany
Z nudów zrobiłem tabelkę pod względem punktów/mecz.
Post niżej uwzględniłem mecz Raków - Górnik.
Niżej bo coś mi nie wchodziło w ramach edycji
- Edytowany
Czy ten Górnik nie ubzdurał sobie włączyć się w walkę o nasze mistrzostwo?
[img]https://cracovia.krakow.pl/uploads/media/2025-09/obraz-png-74256198.png[/img]
Bardzo ciekawy zespół z tego Górnika. Pokazuje skuteczną piłkę, z bardzo agresywną postawą jeśli chodzi o presing. Nie zostawiali chwili swobody na rozegranie piłki już na połowie Rakowa. Przy tym bardzo szybko przechodzą do ataku po przejęciu piłki. Trochę to przypomina postawę w czasie szczytowej formy zespołu Kroczka. I podobne problemy z zespołami, które lubią się bronić (porażki u siebie z Bruk Betem i Motorem). Będzie trudny orzech do zgryzienia za 2 tygodnie.
[quote]#post1692630 Bardzo ciekawy zespół z tego Górnika. Pokazuje skuteczną piłkę, z bardzo agresywną postawą jeśli chodzi o presing. Nie zostawiali chwili swobody na rozegranie piłki już na połowie Rakowa. Przy tym bardzo szybko przechodzą do ataku po przejęciu piłki. Trochę to przypomina postawę w czasie szczytowej formy zespołu Kroczka. I podobne problemy z zespołami, które lubią się bronić (porażki u siebie z Bruk Betem i Motorem). Będzie trudny orzech do zgryzienia za 2 tygodnie.[/quote]
Albo właśnie i łatwy biorąc pod uwagę to co napisałeś, że mają problemy z zespołami, które lubią się bronić, co w sumie charakteryzuje nasz zespół w pierwszych meczach.
- Edytowany
Tylko, że oni też potrafią się bronić, a my wirtuozami w ataku nie jesteśmy. Mecz, pewnie, będzie wyrównany
Ale rozpisujemy się o przyszłym meczu z Górnikiem, a to wątek o meczu z Gieksą.
@leszeczek#4153 to nie jest wątek o meczu z Gieksą 😉
Fakt XD
No i ładnie 23punktów do utrzymania.
a i MAMY LIDERA
Wreszcie coś ciekawego w tym temacie.
Jest ciekawie w tabeli 💪 za tydzień wygrać na Ziemi Świętej z górnikami,a następnie w meczu przyjaźni pokonać Areczke w Gdyni,myślę że 6 punktów Jest możliwe....i na stałe meldujemy się w czubie tabeli 💪
Elegancko, 53 pkt do Mistrzostwa.
https://weszlo.com/2025/09/20/cracovia-daje-przyklad-pogoni-i-widzewowi-ciszej-jedziesz-dalej-zajedziesz-ekstraklasa/
Niezła laurka
- Edytowany
A ja dalej swoje
[img]https://cracovia.krakow.pl/uploads/media/2025-09/obraz-png-03973536.png[/img]
17 punktów po 8 kolejkacch 2,1/mecz - z tą średnią 71 punktów na koniec
w sezonach 23/24, 24/25 - majster
w sezonach 22/23 i 21-22 - II miejsce
Dla ostudzenia głów: sezonie 22/23 Wisła Płock po 8 kolejkach też miała 17 punktów
- Edytowany
[quote]#post1693605 A ja dalej swoje
w sezonach 22/23 i 21-22 - II miejsce
[/quote]
22/23 - wicemistrz (cwks) - 66 punktów
21/22 - wicemistrz (Raków) - 69 punktów
To jest punkt odniesienia.
Więc w każdym z tych przypadków 71 punktów dawałoby mistrzostwo 🙂
Edit: no i za mało miejsc po przecinku założyłeś
Punktujemy średnio 2,125 na mecz, a to już daje 72 punkty 😁
Dzięki za uwagi.
Dla mnie punktem odniesienia jednak pozostaną punkty na poszczególnych miejscach. Czyli proste wpisanie punktów w tabelę. Jeśli mamy mniej niż mistrz w danym sezonie to piszę o drugim miejscu. Nigdy nie wiadomo komu byśmy te punkty urwali.
Co do miejsc po przecinku zgoda. Użyłem kalkulatora zamiast excella i nie uwzględniłem dalszych miejsc po przecinku.
Po ostatnim meczu na X trafiłem na matematyczne prognozy co do sytuacji na koniec ligi. Matematyka stawia nas w tym momencie na 4 miejscu, z bardzo zbliżoną punktacją, co 2 i 3 miejsce, a ligę ma wygrać Jagiellonia z kilkupunktową przewagą. Po części jest to zgodne z moimi przewidywaniami, gdyż uważam Jagiellonię za najgroźniejszego rywala. Dodałbym do niej cwks, z uwagi na trenera. Lech... z taką grą w defensywie co dotychczas? Nie sądzę.
W każdym bądź razie zwracam uwagę, jak po 2 kolejce, że to jest TEN sezon, a modele matematyczne nie uwzględniają, bo nie mogą, jednej rzeczy. My się dopiero rozkręcamy... 😀
Na chwilę obecną wygląda na to że Jagiellonia ma największe szanse na mistrza, my zaś będziemy walczyć o podium z Lechem, legią, Górnikiem, Koroną a może nawet Petrochemią i rakowem. To będzie szalenie ciekawy sezon.
@wrzo.ksc#2514
Z całym szacunkiem, ale uważam za potoczanka spuchnie. Ogólnie tabela na koniec sezonu może być zwariowana ;-)
- Edytowany
I to jest fajne w eklasie... ale w gole w futbolu. Moje ulubione zagraniczne ligi to Serię A i premiership. Hiszpańską top3 da się oglądać tylko w Lidze Mistrzów (i między nimi jak wczorajsze derby madrytu) ... brandzlowanie się ze Lewy strzelił dublet jakiemuś Oviedo czy innemu Getafe.. to jak dla mnie sport dla Januszy. Lepsza jest Bundesliga, ale w latach totalnej dominacji Bayernu robiła się nudna.
Z całą sympatią dla Lecha ... gdyby powtórzyli mistrza przy tylu kontuzjach na początku i po slabszym oknie w porównaniu do innych ... źle to by świadczyło o naszej lidze... w sensie ze te zachwyty o skoku jakościowym były tylko na papierze, a mi się w tym sezonie chce oglądać więcej meczów i to nawet Korony czy Płocka czy widzewa... widać gołym okiem ze poziom rośnie.
Co do fawortya na mistrza mysle ze decydującym elementem będzie ławka i stabilność danego projektu. Czyli. Jagielonia. W Rakowie chyba cos się wypaliło... czyszczenie szatni to długi proces a nowy trener musialby bardzo przypominac paszuna .. moze Kroczek ale za 2 lata Legia może za rok jak zostawia w końcu trenera na 2 lata, widzew i pogoń ... Będzie dużo szumu i na kocu zero tituli.
A najważniejsze czyli my. Do majstra trzeba umieć grać pozycyjnie ale TOP4 jak najbardziej realne i mocno wierzę w PP tam nasz styl nas wręcz faworyzuje, tylko karne trzeba ćwiczyć cały rok 😜
- Edytowany
@NePo#42241 "jakiemuś oviedo"??
Bez obrazy, ale primo. Oviedo, nie oviedo. Piękne, zadbane miasto, z doskonałą kuchnią i świetnymi punktami panoramicznymi, z śliczną starówką i niezwykle miłymi ludźmi nie zasługuje na olewcze pisanie z małej litery.
Segundo, Real Oviedo to klub, któremu wiele zespołów pozazdrościło by bazy kibicowskiej, na każdym meczu okolo 30k fanów, stadion w granatowych barwach, spory młyn, atmosfera na meczach nie odbiegająca od najlepszych aren. Akademia, z której wyszło sporo świetnych wychowanków. Klub od momentu groźby likwidacji i wydźwignięcia się z kłopotów bardzo mądrze i odpowiedzialnie zarządzany, zasługuje na szacunek
No i ładnie 22punktów do utrzymania.
a i NIE MAMY LIDERA /FRAJERZY jak zwykle/
- Edytowany
Spędziłem piękny rok życia w Asturii i zgadzam się co do urody miasta Oviedo (Uvieu), ale jeśli ktoś z moich znajomych kibicował jakiemuś klubowi to było to Gijon (Xixon) - znacznie ładniejsze koszulki ;-).
Oviedo to był klub dla snobów ze stolicy księstwa. Fakt, że są to dane na lata 1995/96
Hokeiści najwidoczniej "zawiesili" Forum wygrywając z Katowicami 😜
[img]https://cracovia.krakow.pl/uploads/media/2025-09/1000054101-jpg-63685583.jpg[/img]
[img]https://cracovia.krakow.pl/uploads/media/2025-09/1000054097-jpg-84054495.jpg[/img]
[img]https://cracovia.krakow.pl/uploads/media/2025-09/1000054105-jpg-35129229.jpg[/img]
- Edytowany
A ja nadal swoje
[img]https://cracovia.krakow.pl/uploads/media/2025-09/obraz-png-08181010.png[/img]
Z taką średnią 68 punktów na koniec
w sezonach
24/25 III miejsce
23/24, - majster
22/23 - II miejsce
21-22 - III miejsce
sezonie 22/23 Wisła Płock po 9 kolejkach też miała 17 punktów
Przy tak wyrównanej czołówce 68 punktów da MP 2026r.
Tylko trzeba utrzymać taką średnią.
- Edytowany
[quote]#post1694920 @NePo#42241 "jakiemuś oviedo"??
Bez obrazy, ale primo. Oviedo, nie oviedo. Piękne, zadbane miasto, z doskonałą kuchnią i świetnymi punktami panoramicznymi, z śliczną starówką i niezwykle miłymi ludźmi nie zasługuje na olewcze pisanie z małej litery.
Segundo, Real Oviedo to klub, któremu wiele zespołów pozazdrościło by bazy kibicowskiej, na każdym meczu okolo 30k fanów, stadion w granatowych barwach, spory młyn, atmosfera na meczach nie odbiegająca od najlepszych aren. Akademia, z której wyszło sporo świetnych wychowanków. Klub od momentu groźby likwidacji i wydźwignięcia się z kłopotów bardzo mądrze i odpowiedzialnie zarządzany, zasługuje na szacunek[/quote]
Miasto piękne - poprawiłbym na dużą literę, ale już za późno na edycje. A klub ... wiele klubów ma bogatą historie np. o Wrexham to gwiazdy holywood (pozwól że to zostawię z takiej litery jakiej chcę) nawet dokument nakręciły .... i co z tego??? Ile meczów Relu Oviedo w zeszłym sezonie obejrzałeś? Ja w zeszłym 1x Betisu z sentymentu (słuchałem kiedyś na Feria de Abril meczu z fanami i od tego momentu jestem po zielonej stronie Sewilli). Mam też sentyment do Nietoperzy ... ale to nie zmienia faku że MOIM ZDANIEM większość meczy La Liga jest po prostu NUDNA... albo inaczej mało istotna bo i tak ważniejsze dla danej kolejki jest czy ktoś z tercetu nie zremisuje... no mnie to nie grzeje i szacunek do danego klubu czy znajomość ligi nie mają tu żadnego znaczenia.
- Edytowany
Poprawiłem w Twoim poście na Oviedo bo czuję skruchę i zgadzam się, że La Liga jako liga do oglądania jest męcząca :)
4 dni później
Proszę was ,dejmy sobie spokój z MP,w tym sezonie medal byłby sukcesem,a w kolejnych latach........
Jak jest okazja to trzeba walczyć. Nie ma co się ograniczać.
Za każdym razem jak możemy wskoczyć na fotel lidera to taki mecz przegrywamy ....
Gówno z tego będzie, to samo jest, co w zeszłym roku.
A nawet o 2 punkty mniej po 10 meczach
W ostatnich trzech sezonach Mstrzowie Polski mieli po 8, 7, i 5 porażek w sezonie.
35 punktów po 19 kolejkach, to byłby bardzo dobry wynik rok temu skończyliśmy z 34
Prawda jest taka że na wiosnę powinniśmy być dużo mocniejsi
CRACOVIA Raków 1pkt
pogoń CRACOVIA 1pkt
CRACOVIA Zagłębie 3pkt
Radomiak CRACOVIA 3pkt
CRACOVIA Motor 3pkt
Korona CRACOVIA 1pkt
CRACOVIA Lech 0pkt
Płock CRACOVIA 3pkt
Tak to widzę na ten moment, 33 pkt wszystko poniżej będzie oznaczało problem...
33pkt na wiosnę dorzucić 30 i jest 63
59-64 tak obstawiam punkty na koniec sezonu w tamtym sezonie dało by to 3-4 miejsce
2 lata temu 1-4
3 lata temu 3-5
Pewnie już się nic przez te 15 minut nie zmieni i LzS weźmie w pałę, wię ja swoje
[img]https://cracovia.krakow.pl/uploads/media/2025-10/obraz-png-70572491.png[/img]
Z takim punktowaniem na koniec 61 punktów
24/25 III miejsce
23/24, - III miejsce
22/23 - III miejsce
21-22 - poza pudłem (IV miejsce)
sezonie 22/23 Wisła Płock po 10 kolejkach też miała 17 punktów
My w poprzednim sezonie po 10 meczach mieliśmy 20 punktów (2 więcej niż teraz)
13 dni później
- Edytowany
Jakby nie ten pojeb z gwizdkiem w Białymstoku,to skalpy wszystkich polskich pucharowiczów ,wisiały by na drzwiach w naszej szatni..
I kto tu jest debeściak ?
[quote]#post1695959
My w poprzednim sezonie po 10 meczach mieliśmy 20 punktów (2 więcej niż teraz)[/quote]
Nie pierwszy raz była euforia po udanej rundzie, a później... jak zawsze. Bo kontuzje, ubytki kadrowe, brak pełnego zaangażowania w grę (Kallman?), i co tam jeszcze, co można hurtowo sprowadzić do jednego: krótka ławka. Mistrzostwa nie zdobędzie zespół, który ma efektywnie 14 ludzi do gry. Teraz mamy pełnowartościowych zmienników na każdą pozycję, jest autentyczna rywalizacja o skład, nawet nie tylko o pierwszą 11, ale o meczową 18. I tak to wygląda w "poważnych" ligach; szeroka kadra 30-osobowa jest standardem.
[quote]#post1696892 Jakby nie ten pojeb z gwizdkiem w Białymstoku,to skalpy wszystkich polskich pucharowiczów ,wisiały by na drzwiach w naszej szatni..
I kto tu jest debeściak ?[/quote]
Noooooooo dokladnie... ten pojeb z gwizdkiem w Bialymstoku kazal nie strzelic Maigaardowi karnego na 3-1 i zamknac mecz... ciekawe jak go przekonal zeby nie strzelil...
- Edytowany
[quote]#post1696956 [quote]#post1696892 Jakby nie ten pojeb z gwizdkiem w Białymstoku,to skalpy wszystkich polskich pucharowiczów ,wisiały by na drzwiach w naszej szatni..
I kto tu jest debeściak ?[/quote]
Noooooooo dokladnie... ten pojeb z gwizdkiem w Bialymstoku kazal nie strzelic Maigaardowi karnego na 3-1 i zamknac mecz... ciekawe jak go przekonal zeby nie strzelil...[/quote]
Napisz coś o karnym z dupy po wślizgu Piły,a nie czepiaj się Maigaarda .Trafił..ale w słupek bo chciał z fantazją ... po wiedeńsku.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)