[quote]#post1683886 Klicha chętnie bym widział u nas, tylko nasuwa się kilka pytań.
W jakiej on jest obecnie dyspozycji, kiedy rozegrał normalny cały sezon i przede wszystkim czy go widzi w składzie trener przy obecnej taktyce?
On raczej nie przemęczał się na treningach i w meczach, bazował bardziej na technice niż na pressingu, bieganiu i motoryce.[/quote]
Widziałeś go kiedyś u Bielsy? Był jednym z jego ulubionych zawodników a u Bielsy nie grasz jeśli nie zapieprzasz w pressingu. To było kilka lat temu, ale może pokazuje że da się dogadać z Klichem żeby zasuwał.
-
-
TRANSFERY CRACOVII (komentarze, listy życzeń, twittery itd...)
[img]https://cracovia.krakow.pl/uploads/media/2025-07/1000113239-jpg-80961093.jpg[/img]
Jeśli ktoś jeszcze ma przyjść to ktoś musi , niestety odejść . Do gry w środku pola mamy Maigaarda, Al-Alamariego, Knapa, Praszelika, Bzdyla . Plus prawdopodobni dojdzie Klich , więc po prostu braknie dla wszystkich miejsca . A nie przypuszczam, by ktoś , majacy EK aspiracje chciał grac w III lidze .
Zawsze jest Wieczysta
Atanasow miał czas by się wykazać. Jak jest ktoś lepszy na oku to Jani, powodzenia
[quote]#post1683986 Atanasow miał czas by się wykazać. Jak jest ktoś lepszy na oku to Jani, powodzenia[/quote]
Pewnie Mateusz
https://x.com/eMJot23/status/1949488770245349606
Klich to jest moja nadzieja na to by bały nas się inne kluby w każdym meczu, a psiaki wiedziały że inna niż I LG im się nie opłaca bo będą lani.
Klich, Klichem ale my w dalszym ciągu potrzebujemy napastnika i ze dwóch obrońców.
[quote]#post1684047 Klich, Klichem ale my w dalszym ciągu potrzebujemy napastnika i ze dwóch obrońców.[/quote]
Dwóch napastników i jednego obrońcę 😉
No to być może Atanasov trafi do Grecji
https://transfery.info/aktualnosci/pomocnik-cracovii-przeniesie-sie-do-grecji/249093
Fajnie się obserwuje sentyment kibica i to jak jest on dynamiczny. Zaraz wszystkie osoby które grzały się na brak transferów zaczną bić brawa że to co robimy (Gambal robi) na rynku czekając na odpowiednie okazje to majstersztyk. Ciekawy jestem jak byłoby jechane jak dzisiaj mielibyśmy 1ptk.
Jest to jedynie obserwacja, ale jakoś mam coś takiego że mimo wszystko trochę mnie to dziwi jak można pozwolić by takie emocje kimś tak łatwo sterowały.
Moje zdanie jest takie że zacznę ten sezon i transfery oceniać pewnie w okolicach października tak serio.
- Edytowany
Moje zdanie jest takie, że Atlanta ratuje Cracovii cały ten rok transferowy.
Bo może na ocenianie obecnych transferów będzie pora w październiku, ale na ocenienie transferów zimowych jest dobra pora teraz. I no Gambal na razie wychodzi raz tak, raz tak.
A moje zdanie jest takie, że ruch z Klichem ma głównie znaczenie marketingowo-sentymentalne. Ponieważ wygląda na to, że Matusz zastąpi Janiego, to suma summarum sportowo wyjdziemy na plus. Okienko będzie pozytywne, gdy pozyskamy jeszcze kogoś w miejsce van Burena, bo na jednym napastniku długo nie pociągniemy. Inne pozycje się, lepiej lub gorzej, bronią.
Ostatni mecz pokazał, ze nie mamy siły w ofensywie. Nie ma kto napędzać akcji z przodu - rozegrać i podać dokładnie. I brak zmiennika dla jedynego aktualnie napastnika w kadrze Cracovii...
Przypominam, ze w sumie odeszli z Cracovii:
1/ Sokołowski
2/ Śmiglewski
3/ Rózga
4/ Van Buren
5/ Burek
7/ Arttu Hoskonen
8/ Benjamin Källman
9/ Virgil Ghiță
Przyszli:
1/ Filip Stojilkovic
2/ Dominik Pila
3/ Dijon Kameri
4/ Mateusz Praszelik
Ci którzy wrócili z wypozyczen nie liczę, bo nie można ich traktować jako wzmocnienia. Tylko jako uzupełnienie kadry.
Burek i Smiglewski ? Bez żartów
[quote]#post1684096 ... Ci którzy wrócili z wypozyczen nie liczę, bo nie można ich traktować jako wzmocnienia. Tylko jako uzupełnienie kadry....[/quote]
Dlaczego nie liczyć tych, którzy wrócili z wypożyczenia? Odejście niektórych, którzy odeszli traktowałbym jako wzmocnienie. Do tego awans z rezerw do I drużyny
1/ Sokołowski - Praszelik, Knap
2/ [b]Śmiglewski - nie grał[/b]
3/ Rózga - Dijon Kameri
4/ [b]Van Buren - mało grał[/b]
5/ Burek - nie grał - Golonka
7/ Arttu Hoskonen - Piła, Glik?
8/ Benjamin Källman - Stojilković
9/ Virgil Ghiță - Wójcik
Do tego ponoć ma jeszcze dojść Klich
Tak jak pisałem deficyt głównie na pozycji napastnika. Wygląda jakbyś trochę manipulował liczbami.
[quote]#post1684098 Burek i Smiglewski ? Bez żartów[/quote]
Ciągle poszez o Atanasowie i Rakoczym jako wzmocnienie... tez Ci napisać... bez żartów??? 😉😉😉
Nie podważam konieczności pozyskania napastnika (sztuka napastnika, bo po prostu fizycznie mamy tylko jednego, oczywiście lepiej jak by to była sztuka dobrego napastnika 😁), do tego lewe wahadło - ale tylko pod warunkiem, że będzie to ktoś wyraźnie lepszy od Olafssona - tutaj potrzeba wzmocnienia, a nie piłkarza na sztukę.
Jednak uważam, że ten bilans -5 nie jest do końca uczciwy.
1. Moim zdaniem należy do przychodzących dodać Wójcika - niby był w zeszłorocznej kadrze, ale tak samo byli Pomietło, Doba czy młodszy Pestka. Teraz Wójcik wskoczył do pierwszego składu i to nie z powodu dziur w składzie, tylko dlatego, że Trener uznał, że jest lepszy od Perkovićia.
2. Jeżeli na minus Burek, to na plus trzebaby wpisać Cymerysa. A nawet Cymerys lepszy, bo co to był za pomysł z wypożyczaniem rezerwowego z pierwszej ligi?
3. Powrót z wypożyczeń. To co z tego, że nie można ich traktować jako wzmocnienia? A to, że Śmiglewski, Hoskonen czy (znowu) Burek odeszli, to mogę napisać, że ich odejście nie ma znaczenia, bo to byli zawodnicy którzy prawie nie grali?
Oczywiście, będzie mi ktoś wypominał, że mi się po dwóch meczach o 180 stopni odmieniło i teraz liga mistrzów nasza.
Nie, pamiętam co pisałem jeszcze przed meczem z Lechem.
I owszem, trochę mi głupio
- nie doceniłem faktu zatrudnienia Trenera
- oglądałem jedynie fragmenty sparingów
Teraz po prostu dajcie się cieszyć chwilą, niech trwa jak najdłużej. Dalej nie mamy kadry na medal czy mistrzostwo, ale kto wie co się wydarzy?
[quote]#post1684101 Nie podważam konieczności pozyskania napastnika (sztuka napastnika, bo po prostu fizycznie mamy tylko jednego, oczywiście lepiej jak by to była sztuka dobrego napastnika 😁), do tego lewe wahadło - ale tylko pod warunkiem, że będzie to ktoś wyraźnie lepszy od Olafssona - tutaj potrzeba wzmocnienia, a nie piłkarza na sztukę.
1. Moim zdaniem należy do przychodzących dodać Wójcika - niby był w zeszłorocznej kadrze, ale tak samo byli Pomietło, Doba czy młodszy Pestka. Teraz Wójcik wskoczył do pierwszego składu i to nie z powodu dziur w składzie, tylko dlatego, że Trener uznał, że jest lepszy od Perkovićia.
2. Jeżeli na minus Burek, to na plus trzebaby wpisać Cymerysa. A nawet Cymerys lepszy, bo co to był za pomysł z wypożyczaniem rezerwowego z pierwszej ligi?
3. Powrót z wypożyczeń. To co z tego, że nie można ich traktować jako wzmocnienia? A to, że Śmiglewski, Hoskonen czy (znowu) Burek odeszli, to mogę napisać, że ich odejście nie ma znaczenia, bo to byli zawodnicy którzy prawie nie grali?
Oczywiście, będzie mi ktoś wypominał, że mi się po dwóch meczach o 180 stopni odmieniło i teraz liga mistrzów nasza.
Teraz po prostu dajcie się cieszyć chwilą, niech trwa jak najdłużej. Dalej nie mamy kadry na medal czy mistrzostwo, ale kto wie co się wydarzy?[/quote]
O to to -> Lewe wahadło konieczność! Dobrze, że ktoś o tym pisze. Są w tej lidze jeszcze skrzydłowi, którzy obnażą braki tego chłopaka. Naprawdę doceniam jego zaangażowanie, ale piłkarsko co najwyżej zmiennik - O ILE MAMY O COŚ GRAĆ W TYM SEZONIE.
I ten Ravas cały czas niepewnie wygląda.
[quote]#post1684122 I ten Ravas cały czas niepewnie wygląda.[/quote]
Dlatego mamy Madejskiego 😎
[quote]#post1684102 [quote]#post1684101 Nie podważam konieczności pozyskania napastnika (sztuka napastnika, bo po prostu fizycznie mamy tylko jednego, oczywiście lepiej jak by to była sztuka dobrego napastnika 😁), do tego lewe wahadło - ale tylko pod warunkiem, że będzie to ktoś wyraźnie lepszy od Olafssona - tutaj potrzeba wzmocnienia, a nie piłkarza na sztukę.
Teraz po prostu dajcie się cieszyć chwilą, niech trwa jak najdłużej. Dalej nie mamy kadry na medal czy mistrzostwo, ale kto wie co się wydarzy?[/quote]
O to to -> Lewe wahadło konieczność! Dobrze, że ktoś o tym pisze. Są w tej lidze jeszcze skrzydłowi, którzy obnażą braki tego chłopaka. Naprawdę doceniam jego zaangażowanie, ale piłkarsko co najwyżej zmiennik - O ILE MAMY O COŚ GRAĆ W TYM SEZONIE.[/quote]
Na lewym wahadle może zagrać Piła. Co prawda ma mało doświadczenia na pozycji wahadłowego, ale grywał na obu bokach obrony i miał tam ofensywne aspiracje.
A jaki konkretnie zarzut macie do Ravasa ?
Błędy w obronie już mu się zdażyły /bez konsekwencji/ i jego nie pewne zachowanie w bramce i przedpolu.
[quote]#post1684137 A jaki konkretnie zarzut macie do Ravasa ?[/quote]
Jakoś go k... nie lubimy ;-)
A na poważnie, za każdym razem drżę, gdy piłka zmierza w jego kierunku. Zwłaszcza gdy zagrywają obrońcy w kierunku jego krzywych drżących nóg. (wiem, że wyolbrzymiam, ale poważnie mnie w takich momentach ściska)
- Edytowany
I proszę, nie wyskakujcie z liczbą obronionych strzałów w tym sezonie (a najlepiej tylko w meczu z Termaliką) - bo sami widzieliście, jakie to były strzały.
[quote]#post1684137 A jaki konkretnie zarzut macie do Ravasa ?[/quote]
Jeden główny zarzut - zero gry na przedpolu, gość przyspawany do linii bramkowej.
[quote]#post1684144 [quote]#post1684137 A jaki konkretnie zarzut macie do Ravasa ?[/quote]
Jakoś go k... nie lubimy ;-)
A na poważnie, za każdym razem drżę, gdy piłka zmierza w jego kierunku. Zwłaszcza gdy zagrywają obrońcy w kierunku jego krzywych drżących nóg. (wiem, że wyolbrzymiam, ale poważnie mnie w takich momentach ściska)[/quote]
Tak, jakoś w ostatnim meczu było dużo zagrań od obrońców w światło bramki, jedno nawet zmusiło bramkarza do większego wysiłku w dojściu do piłki.
Na poważnie powinniśmy wzmocnić ofensywę, bo nie możemy tylko się bronić w każdym meczu. Ostatni mecz z Termalica, uczciwie był wymęczony przez nas. Nie potrafiliśmy tworzyć zagrożenia pod bramka przeciwnika. Chwala za dwie strzelone bramki ze stałych fragmentów. Ale z taka Legła czy Pogonią, to już może być za mało. A przykład jaki nam dal trener, ze Knap został wpuszczony na lewe skrzydło, a Atanasov do ataku. Świadczy, ze Elsner nie ma kim grać i jest zmuszony eksperymentować... a tu chyba nie o to chodzi...
[quote]#post1684157 Na poważnie powinniśmy wzmocnić ofensywę, bo nie możemy tylko się bronić w każdym meczu. Ostatni mecz z Termalica, uczciwie był wymęczony przez nas. Nie potrafiliśmy tworzyć zagrożenia pod bramka przeciwnika. Chwala za dwie strzelone bramki ze stałych fragmentów. Ale z taka Legła czy Pogonią, to już może być za mało. A przykład jaki nam dal trener, ze Knap został wpuszczony na lewe skrzydło, a Atanasov do ataku. Świadczy, ze Elsner nie ma kim grać i jest zmuszony eksperymentować... a tu chyba nie o to chodzi...[/quote]
No nie do końca. Przy naszych akcjach iskrzyło, BBT natomiast zupełnie blado w ataku. Sam Stojlikovic mógł mieć ze dwie asysty.
Co do bramkarza, pytacie co mamy do Ravasa. Nic. Po prostu słaby bramkarz, albo może raczej mocno przeciętny. Gdyby naszym celem było trwanie byłby OK, teraz co najwyżej rezerwowy. Ale to nie priorytet a kwestia najbliższego ew. letniego okienka.
Wahadłowy? Tu pełna zgoda, sam to tu kilkukrotnie pisałem - potrzebujemy i jakości i głębi na tej pozycji.
Napastnik? Oczywiście że potrzebny, ale tu gdyby nawet się nie udało są alternatywne możliwości. Taki Rakoczy nie podniesie tyłka z ławki a przecież dobry trener może go przekwalifikować. Kiedyś Rząsa zaczynał u nas w ataku a skończył jako obrońca. Nic nie jest na zawsze. Szkoda by było żeby z uwagi na ścisk w środku pola tak klasowi gracze jak Rakoczy grali w rezerwach.
Na teraz nie wiemy, albo inaczej, ja nie wiem, czy klub wiedział, ze MLS czy tez Atlanta wystawi Klicha na listę niechcianych zawodnikow. A co za tym idzie, czy nasz pion sportowy o tym wiedział wcześniej. I jak to sie znajdowało lub nie w planach transferowych na ten sezon.
Podobnież w trakcie tego 48 godzinnego okresu w MLS , Dallas bylo.zainteresowane Klichem, jednak on i klub doszli do porozumienia i dlatego Mateusz stał sie wolnym agentem.
No i Peszko złożył propozycję dla MK, propozycję lepszą finansowo niż KSC, jednak wolą MK jest gra w Cracovii.
Nie uznałbym Dyzia za następcę Rózgi - Rózga grał na skrzydle bo tam go predystynowały posiadane atuty. Dyzio ma atuty głównie na środek.
[quote]#post1684157 Na poważnie powinniśmy wzmocnić ofensywę, bo nie możemy tylko się bronić w każdym meczu. Ostatni mecz z Termalica, uczciwie był wymęczony przez nas. Nie potrafiliśmy tworzyć zagrożenia pod bramka przeciwnika. Chwala za dwie strzelone bramki ze stałych fragmentów. Ale z taka Legła czy Pogonią, to już może być za mało. A przykład jaki nam dal trener, ze Knap został wpuszczony na lewe skrzydło, a Atanasov do ataku. Świadczy, ze Elsner nie ma kim grać i jest zmuszony eksperymentować... a tu chyba nie o to chodzi...[/quote]
Przecież ofensywę już wzmocniliśmy przyszedł właśnie Kameri do ofensywy potrzebny jest tylko jeden zawodnik napastnik ale to wszyscy od dawna wiedzą, a co do zmian z termaliką wchodzili Knap i atanasov bo
- Kameri- nie był jeszcze gotowy do gry ( z lechią prawdopodobnie będzie w kadrze meczowej ale na występy od 1 minuty trzeba poczekać że trzy tygodnie)
-rakoczy -kontuzjowany na Lechię prawdopodobnie będzie gotowy
Plus dojdzie jeszcze napastnik i jest jeszcze Bzdyl(akurat tu nie rozumiem dlaczego nie został wpuszczony w końcówce)
Licząc nowego napastnika który na pewno przyjdzie będzie 7 zawodników na 3 pozycje w ofensywie plus może tam zagrać jeszcze Praszelik który grał w śląsku na 10 i młody Polak, więcej zawodników do ofensywy na prawdę nie trzeba
[quote]#post1684174 ... rakoczy -kontuzjowany na Lechię prawdopodobnie będzie gotowy...[/quote]
...nie będzie
[quote]#post1684166
No i Peszko złożył propozycję dla MK, propozycję lepszą finansowo niż KSC, jednak wolą MK jest gra w Cracovii.[/quote]
I to akurat rozróżnia mężczyzn od chłopców vide Kalafior, nie wchodząc w aspekty sportowe, etc.
Nie porównuj tych dwóch sytuacji. Klich przychodzi do lepszej Cracovii, która ma inne podejście do zawodników. Do tego przychodzi raczej na emeryturę. To same przeciwieństwa :)
Zobaczymy co zrobi emeryt kalafior
[quote]#post1684206 Zobaczymy co zrobi emeryt kalafior[/quote]
Trochę kurwa szacunku!
[quote]#post1684175 [quote]#post1684174 ... rakoczy -kontuzjowany na Lechię prawdopodobnie będzie gotowy...[/quote]
...nie będzie[/quote]
A co mu jest ?
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (7 użytkowników)
gbialas, Goście (6)