[quote]#post1737682 @Sir Pablo#27785 tylko celem tych pytań nie jest dobro Cracovia i podbijanie mu zasięgów to kumanie się z gościem który chce naszej degradacji[/quote]
Nie chciałbym przerywać pięknego snu o spisku potężnego Bora, ale sprzedaż gazet, zasięgi, wyświetlenia to od dziesiątek lat powody, dla których kręcą się maszynki medialne na całym świecie.
Jest temat - jest zabawa.
W tym wypadku ci z Cracovią w sercu nie zadają trudnych pytań. Albo jeśli nawet zadają, to ich głosy giną, jak wołanie na puszczy, bo nie mają - no właśnie - zasięgów :)
-
-
ROBERT PLATEK and Co. (plany, zarządzanie, decyzje, pochwały, utyskiwania)
Akurat taki fałszywiec,który w życiu nie powiedział jednego dobrego słowa o Cracovii niech spierd*** do swojego towarzystwa,nie ten stolik ..
Ktoś wie o której to spotkanie jutro i gdzie ? ,🙄
Czy mają wiedzieć tylko ci którzy zadadzą wygodne pytania:)
Czas aby Pan Platek sie okreslil konkretnie jakie stawia cele i jakie ma plany. Jesli nie chce nic inwestowac to niech to otwarcie zakomunikuje i sprzeda udzialy. Inaczej czeka nas los betonow...
Ale jakie stawia cele na ten rok czy dłużej ? Moim zdaniem cel został na ten rok określony - utrzymanie i ogrrywanie młodych.
Długofalowe czyli jakieś 3_4 lata, bo to w przypadku funduszu inwestycyjnych jest długi czas, krok po kroczku lepiej zwłaszcza pod względem stabilności finansowej i rozwoju młodych piłkarzy którzy pójdą na rynek.
Nie wiem czy ta strategia jest gorsza od np Widzewa czy wieczystej które kupują grajków sławnych i wiekowych których ciężko poskładać w zespół.
Widzew przy takiej włożonej kasie jasne że gra o najwyższe cele, no byłaby to już parodia gdyby było inaczej a i tak nie wiadomo jak się skończy.
Nam się trafił taki właściciel i jeżeli widzimy alternatywę to na tym spotkaniu ci którzy będą niech o tym powiedzą. Tylko jak kibice oczekują konkretów to my kibice też musimy wyjść z konkretnymi, z konkretnym planem na wyjście z sytuacji która uważamy za zlo.
BTW rok temu pojawił się po jednym czy dwóch meczach hokeja baner na meczu piłki BAC won. Pytanie jaki był tego efekt i czy klub pod władzą bac upada. Łatwo jest wydawać czyjeś pieniądze. Myślenie urzędników i polityków.
Zobaczymy co powie Colak, ale wydaje mi się że coś koło tego co już wiemy
Tamten transparent pojawił się, bo ktoś stracił lewe dochody na lodowisku, a rzekłbym miał kogo poprosić o wywieszenie.
To nie jest normalne że tutaj spokój nie może zapanować na dłużej niż 6miesięcy.
Robson dawaj kasę na transfery bo liga odjeżdża. 1 liga to dokładanie albo upadlość
5 dni później
https://www.youtube.com/watch?v=IAOt8M4Vx_4
Następny zbawca Langier, ale się klikamy.
Najwięcej aktualnie do powiedzenia mają kibice gts !
Mam jakiś problem ze zrozumieniem po co (niby) amerykańskiemu miliarderowi klub w Polsce.
Żeby zarobić dokładnie jaką sumę już po kosztach etc? Przecież klub z PL w takim portfelu to małe siusiu. Umówmy się. Można zarobić tą kasę na "low-risk" instrumencie takim kapitałem w mig.
Jedyne co można dodać, to po prostu wypada być przy drużynie teraz by ich wspierać, nie mniej jednak dawać od samego początku do zrozumienia władzom że jeśli chcą sobie z klubu urządzić narzędzie finansowe i nie mają żadnego interesu w budowaniu go, to mają po prostu WY-PIER-DA-LAĆ.
O co chodzi z tym klikaniem ? Kurwa za Platka jesteśmy beznadziejni pod każdym względem już to killanaście osób na forum pisało...
Piłkarsko wygraliśmy dwa mecze w tym roku z BBT i GieKsą....na chyba 19 meczów.
W gabinetach...iu prezesów było ? Kurwa cyrk
Transfery żenada.
Frekwencja,bazujemy na tym co zostawił Dróżdż.
Można wyliczać...
Dziwota że piszą ? Mają o czym.
https://x.com/i/status/2087124886732841235
A pomyśleć, że wystarczyło by patałach Minczew albo nabuzowany Kameri trafili do siatki Śląska…
Jeszcze bardziej nasila to moje pytanie: po chuj Ci klub panie Platek w tym wszystkim bo nie przekonacie mnie że na dla tego całego mitycznego "rozkradania i wyprzedawania", bo sumarycznie ile jest z takiego klubiku (w skali tego jakimi aktywami zarządza) do wyciągnięcia?
Oraz biorąc pod uwagę jakim jest graczem na rynku finansowym to jest to serio tego warte? Rozpierdalać kluby dla kilku baniek? Narażając się wizerunkowo przy tym wszystkim, co wymaga angażu całej organizacji? Na takim kapitale kilkoma kliknięciami robią większe siano na instrumentach finansowych takim kapitałem.
[img]https://cracovia.krakow.pl/uploads/media/2026-08/1786449266-844.jpg[/img]
Też mi się wydaje, że koszty utrzymania skutecznie i dawno zeżarły przychody ze sprzedaży zawodników. Nie pojmuję po co komu klub, jeśli nie ma się zamiaru zwiększyć jego wartości, a to można tylko przez osiągnięcie sukcesu sportowego. Ktoś kiedyś fajnie opisał mechanizm polegający na rozbudowie portfela i sumarycznym zwiększeniu wartości części sportowej, ale przecież to suma summarum są grosze.
- Edytowany
Warto dodać że w Polsce inwestując w transfery (z głową) połowę kwoty z tego co wydawane było w Spezii, można by budować solidny zespół i wtedy jakoś by się kleiło to podnoszenie wartości i ew. szukanie jakiegoś sukcesu sportowego pod odsprzedaż po kilku latach.
Sprawdziłem, jak wyglądała polityka transferowa Spezii i Casa Pia za czasów Platka. Oczywiście dane z Transfermarkt nie są księgami finansowymi klubu, ale pokazują bardzo wyraźny schemat.
W Spezii wyglądało to mniej więcej tak:
2021/22: wydane ok. 30 mln euro, sprzedaż ok. 5 mln (-25 mln)
2022/23: wydane ok. 18,3 mln, sprzedaż 33 mln (+15 mln)
2023/24: wydane ok. 13,5 mln, sprzedaż 23,4 mln (+10 mln)
2024/25: wydane ok. 7,4 mln, sprzedaż 16,1 mln (+9 mln)
Czyli na początku było mocne wejście i duże wydatki, a później wyraźne przejście na model ograniczania wydatków i generowania dodatniego bilansu transferowego.
Wiadome inaczej to wyglądało w Casa Pia gdzie nakłady były małe a z transferów zrobili dużo, tylko tutaj też pytanie, ile klub przejadł na funkcjonowanie w nie łatwych warunkach jako maciupeńki klub bez większego potencjału komercyjnego, bez bazy kibiców, grający 'dziesiąt km od miasta etc etc.
Ale oczywiście to NIE oznacza, że Platek zarobił. To bilans transferowy klubu, a nie zysk właściciela. Dochodzą pensje, prowizje, amortyzacja transferów, podatki itd. I całe funkcjonowanie klubu. Jak dobrze idzie się połapać, Spezia czy Casa Pia raczej nie miały/mają zbyt wielkiego potencjału komercyjnego.
Więc cały ten ambaras by w 4 lata podnieść kilka baniek? Serio? Do tego Spezię kupił za 25 baniek euro a oddał a symboliczne 1euro. Przy Casa Pia to wyciągał ją z czarnej dupy pewnie za pół-darmo a szczegóły transakcji z Kause Group nie zostały opublikowane.
Bardzo chętnie chciałbym żeby ktoś mnie oświecił gdzie jest ten game-changer by bawić się w taki sposób względem głównej działalności pana Platka bo, no jakby to ładnie ująć - aspekt motywu finansowego średnio mnie przekonuje.
Pan F. T. Czuje się zbyt pewnie w naszym klubie i wywyższa się nad nami kibicami, zrobił chuja więc pogonić chuja..
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (3 użytkowników)
Goście (3)