Ależ emocje nam dają piłkarzyki na 120 lecie Klubu.
-
-
Sytuacja w tabeli. Walka o MP,Puchary,Utrzymanie
Może wygrają ostatni mecz ? I będziemy się cieszyć jakbyśmy mistrzostwo zdobyli 🙃
Jest jeszcze kilka nie oczywistych szans dla nas. Ważne żeby piast przegrał z Rakowem i w ostatniej kolejce walczą w Łodzi o utrzymanie z widzewem. Jest jeszcze Lechia w której na koniec źle się dzieję.
W sezonie 22/23 Wisła Płock po 32 kolejkach też miała 2 punkty przewagi nad strefą spadkową ale była na 15. miejscu. Jak się spierdolimy z ligi to będzie to równie epickie, a może nawet bardziej.
Sparafrazuję Niemena:
"Jednego zwycięstwa, tak mało, tak mało, jednego zwycięstwa trzeba mi"
Arka spadnie, a my dołączymy do nich po porażce u siebie z Koroną.
- Edytowany
Nasz ostatni wygrany mecz różnicą 2 bramek był w październiku, czyli od 7 miesięcy jesteśmy na boisku prawdziwym "potworem ofensywnym".
I w czym jesteśmy naprawdę mocni w tym sezonie to w remisach 0:0 albo 1:1...to nam wychodzi bardzo dobrze i często.
[quote]#post1724613 W sezonie 22/23 Wisła Płock po 32 kolejkach też miała 2 punkty przewagi nad strefą spadkową ale była na 15. miejscu. Jak się spierdolimy z ligi to będzie to równie epickie, a może nawet bardziej.
Sparafrazuję Niemena:
"Jednego zwycięstwa, tak mało, tak mało, jednego zwycięstwa trzeba mi"[/quote]
W sezonie 23-24 było jeszcze śmieszniej. Po 32 kolejce na 13 miejscu była Warta i miała [b]5 punktów przewagi[/b] nad strefą spadkową. Zgadnijcie czy się utrzymała.
W każdym układzie 2 remisy dają Utrzymanie Cracovii
predykcja jest dramtyczna. Zima przesadzila o tym co jest teraz
Ogólnie ciężko mi jest pojąć w głowie to co my prezentujemy na boisku od X miesięcy... rzucił ktoś na nas jakieś zaklęcie, że Cracovia ma już nie wygrać żadnego meczu czy o co tu chodzi ??. Tak piłkarze mnie już "przyzwyczaili do takiego dziadostwa", że nawet jak lecimy na bramkę przeciwnika z dobrą akcją...to z tyłu głowy od razu mam myśl "przecież my i tak pewnie bramki nie strzelimy, bo jesteśmy tak ciency" 😑.
[quote]#post1724666 W każdym układzie 2 remisy dają Utrzymanie Cracovii[/quote]
Pozwolenia na swietowanie utrzymania na Rynku juz klub zalatwia i mrozi szmapany??
[quote]#post1724642 Arka spadnie, a my dołączymy do nich po porażce u siebie z Koroną.[/quote]
Z Koroną będzie remis, a wcześniej trzeba jeszcze zremisować z Motorem i będziemy najgorszą w historii ligi drużyną, która się utrzymała.
[quote]#post1724669 Ogólnie ciężko mi jest pojąć w głowie to co my prezentujemy na boisku od X miesięcy... rzucił ktoś na nas jakieś zaklęcie, że Cracovia ma już nie wygrać żadnego meczu czy o co tu chodzi ??. Tak piłkarze mnie już "przyzwyczaili do takiego dziadostwa", że nawet jak lecimy na bramkę przeciwnika z dobrą akcją...to z tyłu głowy od razu mam myśl "przecież my i tak pewnie bramki nie strzelimy, bo jesteśmy tak ciency" 😑.[/quote]
Nie wiem jak zawodnicy ale ja miałem przeświadczenie, że walka o medale to nie ten sezon a o utrzymanie chyba też nie ma co się martwić. Po pierwszych dwóch meczach i wyszarpaniu punktów z Lechią byłem wręcz pewny. Może to właśnie się zadziało z nimi i teraz ciężko dźwignąć mentalnie.
Kurde, nawet po meczu z GKSem tak myślałem. To pierwszy krok do porażki ale ja jako kibic nie gram więc nie musiałem się mobilizować na mecz.
Nie wierzę w to, że Terma przegra oba mecze. Nie ma szans.
Przy wariancie mega negatywnym upatruję szansę w tym, że Lechia Gdańsk grając z Radomiakiem Radom tak jak my z Zagłębiem Lubin w 11 na 10 przez 60 minut gry przegrali 1-3.... Tam wydaje się rozpierducha konkretna patrząc na całokształt od warunkowej licencji po obecną sytuację...
- Edytowany
Patrząc przez pryzmat ostatnich lat ten sezon jest naprawdę wyjątkowy i "dziwny".
Bo patrząc wstecz na ostatnie X lat 40 pkt. zawsze dawało utrzymanie - teraz nie.
Mistrz kraju zawsze miał na koniec około 70 pkt. w tym sezonie lider po 34 kolejce będzie miał około 60 pkt.
Czyli wniosek z tych statystyk jest taki, że w tym sezonie jest łatwiej zdobyć Mistrzostwo niż się utrzymać.... 😂
I to jest zmarnowana szansa Cracovii na MP 2026 na 120 - lecie.
Ale Płatek miał inną wizję niż p.Elżbieta
Za ChatGPT
Na dziś oceniam, że Cracovia utrzyma się w Ekstraklasie na ok. 88–89%. Ryzyko spadku: ok. 11–12%.
Dlaczego: Cracovia ma 40 pkt po 32 meczach, jest nad kreską, a za nią są Widzew i Korona po 39, Lechia 38, Arka 35 i Termalica 28. Spadają trzy ostatnie zespoły.
Najbardziej zagrożeni spadkiem:
1. Bruk-Bet Termalica – 100% — już praktycznie/realnie spadła.
2. Arka Gdynia – ok. 85–89% — ma stratę, choć jeszcze zaległy mecz.
3. Lechia / Widzew / Korona – główna walka o 16. miejsce.
4. Cracovia – niższe ryzyko, ale nie jest jeszcze bezpieczna.
Najważniejsze mecze Cracovii: Motor Lublin – Cracovia i potem Cracovia – Korona Kielce. Szczególnie ostatni mecz może być bezpośrednim finałem o utrzymanie, jeśli Cracovia nie wygra wcześniej.
Moja ocena spadku:
* Termalica: 100%
* Arka: 87%
* Lechia: 30%
* Widzew: 28%
* Korona: 24%
* Cracovia: 11–12%
* Piast: 8–10%
* Pogoń: 2–4%
Wniosek: największe szanse na spadek mają Termalica i Arka, a trzecim spadkowiczem najpewniej będzie ktoś z grupy Lechia / Widzew / Korona. Cracovia jest w lepszej sytuacji, ale musi zdobyć minimum 1–2 punkty, a najlepiej wygrać jeden z dwóch meczów.
[quote]#post1724775 I to jest zmarnowana szansa Cracovii na MP 2026 na 120 - lecie.
Ale Płatek miał inną wizję niż p.Elżbieta[/quote]
Nie wiem jaką wizję miał Platek, ale wiem, jaką miała p. Elżbieta: robimy ładną fiestę, ale najpierw załatwię sobie działkę w CK.
Teoretycznie im człowiek starszy tym powinien być mądrzejszy, ale u mnie jest chyba tak, że im starszy, tym bardziej wierzy w gusła (i jak mówi przysłowie: aż mu dupa uschła).
Wrzucam wiec totalnie nieistotną w kontekście wszechświata ciekawostkę statystyczną: uświadomiłem sobie, że gdy zasiadałem na dolnych trybunach w meczach domowych, to zawsze wygrywaliśmy (wyjątek mecz z Jagą i remis).
W pozostałych zajmowałem miejsce na górnej trybunie i zawsze w plecy lub remis.
Ja już mam swój bilet na Korone i zajmuje dolne rzędy. Nie dziękujcie 😉💪🏻
41 pkt powinno zapewnić utrzymanie i ten jeden punkt powinniśmy ugrać w meczu z Koroną, która raczej spadnie
Wstałem rano i pomyślałem, że pomimo piachu pod względem skuteczności jednym z pozytywów jest to, że cały czas wszystko w naszych rękach mimo tak naprawdę mnóstwa niewykorzystanych szans w meczach np. z Radomiakiem czy Pogonia itd., aby odskoczyć od dołu tabeli
Inni muszą cały czas patrzyć na nas przede wszystkim i tylko jeszcze 2 kolejki.
Myślmy pozytywnie w tym całym bałaganie-wygrywamy 2 ostatnie mecze i rozpierdzielamy ten dół tabeli od środka 😀
Kiedyś musi zaskoczyć!
Jakby sezon miał 60 kolejek to jeszcze mistrzem Polski byśmy byli 🤪
Spoko,z moich wyliczeń wynika,że jak nawet przegramy dwa mecze to i tak się utrzymamy.
[quote]#post1724903 Spoko,z moich wyliczeń wynika,że jak nawet przegramy dwa mecze to i tak się utrzymamy.[/quote]
Z moich nie :-(
[quote]#post1724903 Spoko,z moich wyliczeń wynika,że jak nawet przegramy dwa mecze to i tak się utrzymamy.[/quote]
Aż takim optymistą to nie jestem.
Aby się ro spełniło to musiałby Lechia zdobyć tylko 1 PUNKT w 2 meczach inpozstaje jeszcze Arka, która teoretycznie może nas wyprzedzić, ale biorąc pod uwagę jej obecne punktowane to raczej mało realne.
Wy weźcie pod uwagę te 5 pkt. które PZPZ odda Lechii
Nie odda, już zapowiedzieli.
Jest jeszcze Widzew przecież - jeżeli Korona wygra z nimi w piątek, a to możliwe i Raków pyknie Piasta, to ostatni mecz między Widzewem i Piastem będzie walka o utrzymanie. Wtedy Piast będzie walczył o minimum remis. A punkt Widzewowi nic nie daje, bo My mamy lepszy bilans meczów bezpośrednich.
[quote]#post1724913 Nie odda, już zapowiedzieli.[/quote]
Zapowiedzieli dla zamydlenia oczu ;-)
Z moich też😉
Arka wygrywa dziś z Górnikiem (dla mnie to żadna niespodzianka bo nie takie drużyny przegrywały w tym sezonie w Gdyni) a w weekend z Termalicą też u siebie.
My dostajemy baty w Lublinie...
Korona wygrywa u siebie z Widzewem (też jak najbardziej możliwe)...
Lechia remisuje u siebie z cwelką...
Pogoń przegrywa w Lubinie...
Piast przegrywa u siebie z Rakowem...
Przed ostatnią kolejką mamy:
12. Pogoń 41
13. Piast 41
14. Arka 41
15. Cracovia 40
-----------------
16. Widzew 39
17. Lechia 39
I już mamy gorąco i kupa w majtkach piłkarzyków jeszcze większa niż dotychczas.
W ostatniej kolejce Widzew remisuje z Piastem...
Betony remisują w Niecieczy...
Arka przegrywa w Częstochowie...
Pogoń wygrywa u siebie z Katowicami...
A my po nędznym widowisku grając 11 na 9 po dwóch czerwonych kartkach Korony przegrywamy 0-1...
Tabela na koniec wygląda tak:
12. Pogoń 44
13. Piast 42
14. Arka 41
15. Cracovia 40
-----------------
16. Lechia 40
17. Widzew 40
I pomimo 2 porażek utrzymujemy się w ESA dzięki najlepszemu bilansowi w małej tabelce:
1. Cracovia 6 pkt. ( 2 remisy z Lechią, wygrana i remis z Widzewem)
2. Lechia 5 pkt. (2 remisy z Cracovią, wygrana i przegrana z Widzewem)
3. Widzew 4 pkt. (wygrana i przegrana z Lechią, remis i przegrana z Cracovią)
Chyba wszystkim pasowałby taki zestaw spadkowiczów?😃
Biorę w ciemno taaakie emocje! A po meczu "wszyscy na Rynek" i feta z okazji utrzymania 😜
Fajne, ale nierealne, po pierwsze Lechia wygra z Legią, Korona wygra z Widzewem, a Widzew póżniej wygra z Piastem
@jacula#42397 to obstaw u buka jak jesteś pewny. W tej lidze wszystkie wyniki są możliwe.
Obstawiłem
Może się zdarzyć że na koniec Ligii 6 drużyn może mieć po 42 punkty.
Cracovia w tym scenariuszu ma na koniec 46 punktów.
- Edytowany
To ja taki scenariusz biorę w ciemno!
Oby był realny jeszcze we wtorek, a przynajmniej w sobotę po naszym neczu.
Jutrzejszy meczyk Korona - Widzew z punktu naszego chyba najważniejszy w najblizszej kolejce (opróczoczywiście Cracovia-Motor). Wygrana Korony najkorzystniejsza lub w najgorszym przypadku remis. Remis też nie bedzie zły pod warunkiem że ostatni mecz na Kałuży z Koroną nie przegramy.
Wg prawdopodobieństwa zdobycie przez Cracovię w 2 meczach 0 punktów może dać utrzymanie .... 25% sznas na to.
https://x.com/i/status/2054880203650801713
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (3 użytkowników)
Goście (3)