[quote]#post1650138 Dziś już raczej oficjalnie można napisać, że nie grozi nam już nawet casus Płocka (choć był on z gatunku sci-fi, ale wiadomo, garbata dola, blablabla) ;)[/quote]
Raczej tak. Mamy 4 punkty więcej choć jesteśmy jedno miejsce niżej. Ale przewagę nad strefą spadkową mamy 17-18 punktów wobec 13 jakie miała Wisła Płock.
-
-
Sytuacja w tabeli. Walka o mistrza, puchary utrzymanie.
[quote]#post1650123 No to już tylko 11 punktów do utrzymania 40-29 = 11[/quote]Hmm, z moich obliczeń wynika, że brakuje nam 41 punktów. 70-29. Może dlatego, że liczę systemem mistrzowskim. 🙂
To masz jakieś AI a nie kalkulator.
Ostatnie sezony do MP potrzeba było: 63, 67, 70, 60, 67, 69
Generalnie to jest zapotrzebowanie na 34-41 pkt.
I nie jest to niemożliwe.
No to przeciez napisal,ze 41, biorac pod uwage inzynierski wspolczynnik bezpieczenstwa.
[quote]#post1650252 To masz jakieś AI a nie kalkulator.
Ostatnie sezony do MP potrzeba było: 63, 67, 70, 60, 67, 69
Generalnie to jest zapotrzebowanie na 34-41 pkt.
I nie jest to niemożliwe.[/quote]
Sens ma porównywanie tylko ostatnich trzech sezonów, od kiedy ekstraklasa liczy 18 zespołów.
Pytanie do historyków - kiedy ostatni raz po tylu kolejkach mieliśmy tyle punktów? Bilans meczów też interesujący, ja w całej mojej karierze od roku 99 nie przypominam sb takiego wyniku po ponad 1/3 sezonu
- Edytowany
W Ekstraklasie to musimy się cofnąć do 1948 roku - kiedy po 14 kolejkach mieliśmy bilans 11-1-2 który na dzisiejsze dawałby 34 punkty (wtedy 23)
W niższych ligach w sezonie 2012/13 w I lidze w tym jednosezonowym epizodzie tam mieliśmy po 14 kolejkach dokładnie 29 punktów i też bilans 9-2-3 (i trzecie miejsce wtedy)
EDIT
a za Twojej kariery jeszcze to 1999/2000 w III lidze 34 punkty po 14 kolejkach
2000/2001 w III lidze po 14 kolejkach 29 punktów
2002/2003 w III lidxe po 14 kolejakch 31 punktów
i tyle w tym czasie :)
- Edytowany
Mamy też najwcześniej zdobytych 30 bramek (w Ekstraklasie, przynajmniej w 21 wieku). Nawet w 2015/16 potrzebowaliśmy dwie kolejki więcej.
A za Jaculi I nie było podobnie z punktami?
Zdecydowanie nie.
Po 14 kolejkach mieliśmy tylko 21 punktów, chociaż to wystarczyło na 4 miejsce.
5 dni później
Bez zmian 11 punktów do utrzyania oby jak najszybciej to "uciułali"
@paluch#1088 i co potem ? Położyć się na murawie?
Wszystko na Plus moż na "luzie" zaczną Wygrywać mecze na Ziemi Świętej co jest "solą ziemi" dla kibica Cracovii - świętować przy Kałuży
[quote]#post1651460 Bez zmian 11 punktów do utrzymania oby jak najszybciej to "uciułali" [/quote]
Do utrzymania powinno wystarczyć jeszcze 8 punktów ale chyba o tym nie myślimy... O ligowy byt możemy być spokojni ale oczekiwania kibiców są bardzo wysokie. Wszyscy liczą na podium o które nie będzie łatwo. Od powrotu do ekstraklasy powiedzmy, że na stałe (poza jednym sezonem) trzy razy zajmowaliśmy 4 miejsce, które pozwoliło nam w dwóch przypadkach zagrać w europejskich pucharach bez żadnych najmniejszych sukcesów, bo za każdym razem odpadaliśmy po pierwszej rundzie. Porażka ze Skendiją Tetowo, to była raczej kompromitacja, później odpadliśmy ze słowackim DAC Dunajska Streda, który zdecydowanie był do ogrania a trzeci rywal Malmoe akurat już nie był łatwy. Chciałoby się, żeby Cracovia zagrała i coś pokazała w tych europejskich pucharach. To gwarantuje miejsce na podium o które będzie trudno, ewentualnie czwarte pod warunkiem, że Jagiellonia, która raczej nas wyprzedzi zdobędzie PP. To mało prawdopodobne, bo nie podołają grając na trzy fronty (liga, PK i PP).
Jednego nie rozumiem. Nie dajesz większych szans Jagielonii w PP, a jesteś pewien, że będzie przed nami w lidze. PP jest mniej angażującym frontem niż liga.
[quote]#post1651561 Jednego nie rozumiem. Nie dajesz większych szans Jagielonii w PP, a jesteś pewien, że będzie przed nami w lidze. PP jest mniej angażującym frontem niż liga. [/quote]
Wydaje mi się, że to mimo wszystko będzie dla nich za duże obciążenie, za dużo meczów. Z drugiej jednak strony mogą o ten PP powalczyć widząc, że najgroźniejsi rywale w tej walce odpadli (Cracovia, Raków i Lech) i jedynie pozostała im z tych groźniejszych Legia. Tu sprawa nie jest jednak prosta, bo trzeba wygrać wszystko a w lidze takiej jaka jest (każdy może wygrać z każdym) już nie ma takiej presji. Patrząc na aktualne możliwości wydaje mi się, że niestety oni wraz z Lechem są poza naszym zasięgiem, mimo wygranej przez nas w bezpośrednim meczu u nich 4-2.
Wydaje mi się, że nie napisanie o Pogoni, Piaście i Widzewie w kontekście faworytów do zdobycia PP to co najmniej przeoczenie ;)
W PP zostały im max. 4 mecze z czego najbliższy z Olimpią Grudziądz (aktualnie 12 pozycja w II lidze). Ja wiem, że w PP to wiele nie znaczy, ale nie przesadzajmy. Nie jest zbyt angażujace wygranie 4 meczy granych co miesiąc. Ja wiem, że oni jak na polskich ligowców grają mega dużo, ale skoro radzą sobie w tym systemie do tej pory, to nie widzę powodu dla którego miałoby się to zmienić.
[quote]#post1651565 Wydaje mi się, że nie napisanie o Pogoni, Piaście i Widzewie w kontekście faworytów do zdobycia PP to co najmniej przeoczenie ;)
[/quote]
Zgrywus, Pogoń wymienił :)
Będzie chyba niezbyt dobrze przyjęte to, co teraz napiszę.
Przed sezonem planem było miejscu w ósemce, a po meczu z Piastem chyba tę ósemkę uznawalibyśy za naprawdę dobry wynik.
Teraz jesteśmy mądrzejsi o 15 kolejek.
Spójrzmy prawdzie w oczy: Lech jest o klasę lepszy od nas, Jagiellonia i Legia idą w rozgrywkach międzynarodowych rewelacyjnie i też, jak na polską ekstraklapę, są naprawdę dobrzy. To jest ewidentnie w tej chwili najlepsza "polska trójka". Kadry mają bogate, z mocnymi rezerwami... Niech nas nie myli obecne trochę niższe miejsce Legii. Nie znaczy to oczywiście, ze nie należy walczyć o pierwszą trójkę czy nawet o mistrza (gra się o mistrzostwo, prawda?) ale zajęcie miejsca w pierwszej trójce będzie [b]ogromnym sukcesem[/b].
Dalej jest Raków. Gra - jak widzimy, ale też ma dobrą kadrę no i ma dobrego trenera, który ma odpowiednie podejście do Rakowa... Wyprzedzić Raków będzie ciężko, oj ciężko.
[b]
Bardzo dobra wiadomość jest tak, że cokolwiek si.e nie stanie, rundę jesienną na pewno skończymy w pierwszej piątce. Gdyby nas sędzie nie przekręcił, byłaby juz teraz murowana pierwsza czwórka, To ogromny sukces. Kto by na to stawiał po Piaście? [/b]
Teraz co jest niżej? Jest Pogoń, która naprawdę jest lepsza niż te 22 punkty, które obecnie ma.
Pierwsza szóstka będzie OK, co nie znaczy że nie należy walczyć.
Potem? Całkiem dobre drużyny to Widzew, Piast i Górnik, w Motor i GKS jakoś wątpię - uważam że z tej dziewiątki + my powinna wyjść pierwsza ósemka. Jeśli będzie pierwsza ósemka, nie będę zawiedziony, to jest punkt startowy do wyjścia dalej.
A poza tym jesli odpowiednio wcześnie zapewnimy sobie utrzymanie, to będę oglądał mecze spokojniej - czego sobie i inny życzę 🙂
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)