[quote]#post1544202 Ludzie czy Was powaliło śpiewacie WTSK a czepiacie się ziomka o "zajebiste" -to nie szkoła dobrego wychowania
Było ZAJEBIŚCIE na murawie i trubunach.[/quote]
Nie sądziłem, że moja uwaga wywoła taką dyskusję - chyba powinna być w innym wątku, tu się cieszymy z pięknego zwycięstwa nad Legią...
Ale skoro już się tu dyskusja pojawiła... To parę odpowiedzi/komentarzy.
paluch: ja nie śpiewam WTSK. Jak nie znoszę ubeckiego towarzystwa zza Błoń, tak tej "pieśni" nie znoszę i uważam, że nie przystoi ona kibicom Cracovii, jest wulgarna i nonsensowna. Nigdy tego nie śpiewałem. A już po wydarzeniach z pamiętnego meczu z Zagłębiem Lubin powinna pieśń ta przejść w otchłań zapomnienia. Ubekom zza Błoń należy wypominać coś, co ich urazi - na przykład wariantową, na tę samą melodię, "Wisła to miasta hańba" ongiś przedstawioną tu przez zacnego forumowicza gtx-a. A rozbioru logicznego tej pieśni dokonał kiedyś zacny forumowicz klaros. Radzę poszukać w annałach forum...
Jarek44: nie, absolutnie mnie nie uraziłeś tym słowem. Ja już się przyzwyczaiłem, że to słyszę... Niemniej, napisałeś o języku, więc zwróciłem uwagę.
gusto: to, że słowo jest używane, nie znaczy, że przestało być jednym z najbardziej wulgarnych i chamskich. Zobacz, jaki jest źródłosłów tego słowa.
hank: "zajefajny" jest w miarę OK, a jeszcze lepsze jest "zarąbisty" (choć ja też nie używam). To jest po prostu przeróbka słowa wulgarnego na akceptowalne. Ale można inaczej, o czym dalej.
I jeszcze co do przekleństw: czasem człowieka coś wkurzy i zaklnie. Ale wtedy takie naturalne jest "wyładowanie się" i w reakcji jest litera "R", a jak jeszcze jest z literą "W"... ;) Takie niemieckie "Donnerwetter". Ale to - dla mnie - trochę co innego zaklnąć w zdenerwowaniu, a co innego używać wulgarnych słów w mowie codziennej. A słowo na literę "z", przyjęte chyba nieświadomie przez różnych ludzi do języka codziennego, to jest - niestety - chamstwo.
Można mówić: było wspaniale, rewelacyjnie, kapitalnie, nadzwyczajnie, wyjątkowo, niezwykle, niezrównanie, wybornie, przewybornie, pierwszorzędnie, fenomenalnie, śpiewająco, koncertowo, doskonale, wybitnie, znakomicie, prześwietnie, mistrzowsko, perfekcyjnie, przepięknie, pokazowo, olśniewająco, wirtuozowsko, popisowo, zjawiskowo, cudnie, przecudnie, cudownie, przecudownie, przepysznie, fascynująco, bezkonkurencyjnie...
I nie trzeba używać słowa, które jest wulgarne (bo jest i nic na to nie poradzimy).
Było zatem przewybornie i zjawiskowo, rozłożyliśmy na łopatki klub którego nikt (prócz pewnej grupy) w Polsce nie lubi i tak trzymać!
-
-
[3] KS Cracovia - Legia Warszawa - [29.07.2022 godz. 20:30 | piątek]
- Edytowany
[quote]#post1544274 [quote]#post1544202 Ludzie czy Was powaliło śpiewacie WTSK a czepiacie się ziomka o "zajebiste" -to nie szkoła dobrego wychowania
Ubekom zza Błoń należy wypominać coś, co ich urazi - na przykład wariantową, na tę samą melodię, "Wisła to miasta hańba" ongiś przedstawioną tu przez zacnego forumowicza gtx-a. A rozbioru logicznego tej pieśni dokonał kiedyś zacny forumowicz klaros. Radzę poszukać w annałach forum...
[/quote]
Wyszukiwanie nie dziala, ale jesli ktos pamieta w jakim to bylo watku , to moze sie da znalezc. I wkleic gdzies , gdzie by mozna sobie odswiezyc ;) Sam jestem ciekaw. Mysle, ze wtedy jeszcze mnie tu nie bylo gdy wspomniani forumowicze to pisali.
[quote]#post1544274
Można mówić: było wspaniale, rewelacyjnie, kapitalnie, nadzwyczajnie, wyjątkowo, niezwykle, niezrównanie, wybornie, przewybornie, pierwszorzędnie, fenomenalnie, śpiewająco, koncertowo, doskonale, wybitnie, znakomicie, prześwietnie, mistrzowsko, perfekcyjnie, przepięknie, pokazowo, olśniewająco, wirtuozowsko, popisowo, zjawiskowo, cudnie, przecudnie, cudownie, przecudownie, przepysznie, fascynująco, bezkonkurencyjnie...
[/quote]
Kurza twarz! Muszę się zgodzić że to właściwy opis piątkowego wieczoru! Życzę nam wszystkim żebyśmy w tychże słowach wspominali obecny sezon.
[quote]#post1544274 [quote]#post1544202 Ludzie czy Was powaliło śpiewacie WTSK a czepiacie się ziomka o "zajebiste" -to nie szkoła dobrego wychowania
Nie sądziłem, że moja uwaga wywoła taką dyskusję - chyba powinna być w innym wątku, tu się cieszymy z pięknego zwycięstwa nad Legią...
Ale skoro już się tu dyskusja pojawiła... To parę odpowiedzi/komentarzy.
paluch: ja nie śpiewam WTSK. Jak nie znoszę ubeckiego towarzystwa zza Błoń, tak tej "pieśni" nie znoszę i uważam, że nie przystoi ona kibicom Cracovii, jest wulgarna i nonsensowna. Nigdy tego nie śpiewałem. A już po wydarzeniach z pamiętnego meczu z Zagłębiem Lubin powinna pieśń ta przejść w otchłań zapomnienia. Ubekom zza Błoń należy wypominać coś, co ich urazi - na przykład wariantową, na tę samą melodię, "Wisła to miasta hańba" ongiś przedstawioną tu przez zacnego forumowicza gtx-a. A rozbioru logicznego tej pieśni dokonał kiedyś zacny forumowicz klaros. Radzę poszukać w annałach forum...
Jarek44: nie, absolutnie mnie nie uraziłeś tym słowem. Ja już się przyzwyczaiłem, że to słyszę... Niemniej, napisałeś o języku, więc zwróciłem uwagę.
gusto: to, że słowo jest używane, nie znaczy, że przestało być jednym z najbardziej wulgarnych i chamskich. Zobacz, jaki jest źródłosłów tego słowa.
hank: "zajefajny" jest w miarę OK, a jeszcze lepsze jest "zarąbisty" (choć ja też nie używam). To jest po prostu przeróbka słowa wulgarnego na akceptowalne. Ale można inaczej, o czym dalej.
I jeszcze co do przekleństw: czasem człowieka coś wkurzy i zaklnie. Ale wtedy takie naturalne jest "wyładowanie się" i w reakcji jest litera "R", a jak jeszcze jest z literą "W"... ;) Takie niemieckie "Donnerwetter". Ale to - dla mnie - trochę co innego zaklnąć w zdenerwowaniu, a co innego używać wulgarnych słów w mowie codziennej. A słowo na literę "z", przyjęte chyba nieświadomie przez różnych ludzi do języka codziennego, to jest - niestety - chamstwo.
I nie trzeba używać słowa, które jest wulgarne (bo jest i nic na to nie poradzimy).
Było zatem przewybornie i zjawiskowo, rozłożyliśmy na łopatki klub którego nikt (prócz pewnej grupy) w Polsce nie lubi i tak trzymać![/quote]
Sorry Maxwell, ale jak tak zwracasz uwagę na język, to powinieneś wiedzieć, że nie mówi się klnąć tylko kląć.
Czasem lepiej zamilknąć …….
- Edytowany
> to, że słowo jest używane, nie znaczy, że przestało być jednym z najbardziej wulgarnych i chamskich. Zobacz, jaki jest źródłosłów tego słowa.
"Jedno z najbardziej" oznacza jedno z pięciu, maks dziesięciu słów. Tymczasem można spokojnie wymienić ze dwie setki bardziej wulgarnych, jak nie więcej. Nawet pośród synonimów słowa zajebiście są słowa bardziej wulgarne, jak choćby wykurwiście.
piątkowy mecz był przepyszny.
Łoooo k.u.r.w.a 😍 Zaś przewybornym wątek niniejszy się uczynił... 😉
- Edytowany
Trójniak miodowy dla CWKS-u. Warszafka płonie. Mam nadzieję że piłkarzy wrócili bez limo. Hah. Staraaali się.
[quote]#post1544274 [quote]#post1544202
![/quote]
poerdolisz, było zajebiście 😀
Dla mnie przede wszystkim było pasiasto.
Brakuję wypowiedzi Miodka podsumowującej jakże ważny dla NAS wszystkich wątek słowa zajebiście ( zwłaszcza w temacie związanym z największym zwycięstwem nad lampucerą jakie możemy pamiętać).
Chociaż jakbyśmy zajebiście wysoko przegrali.... Ehh byłoby to samo- dlatego najlepsze są chyba bezbarwne remisy jak w derbach 🤣
[quote]#post1544180 [quote]#post1544102 Jeśli ktoś ćwierka, uprzejmie proszę pozdrowić gtsowską kurtyzanę. Tak, to menago od Igrzysk Paraolimpijskich, czytaj: remontu stoczni na R20: https://twitter.com/MHardek/status/1553112650401341440[/quote]
A po chuj karmić trolla, dla takiej miernoty najgorszą karą jest olanie ciepłym moczem.[/quote]
Utrzymujemy Maćku tę lambadziarę z naszych podatków. Ma trzymać fason, albo wypierdalać. Nie jest na swoim, więc niech klei wary.
- Edytowany
[quote]#post1544277 [quote]#post1544274 [quote]#post1544202 Ludzie czy Was powaliło śpiewacie WTSK a czepiacie się ziomka o "zajebiste" -to nie szkoła dobrego wychowania
Ubekom zza Błoń należy wypominać coś, co ich urazi - na przykład wariantową, na tę samą melodię, "Wisła to miasta hańba" ongiś przedstawioną tu przez zacnego forumowicza gtx-a. A rozbioru logicznego tej pieśni dokonał kiedyś zacny forumowicz klaros. Radzę poszukać w annałach forum...
[/quote]
Wyszukiwanie nie dziala, ale jesli ktos pamieta w jakim to bylo watku , to moze sie da znalezc. I wkleic gdzies , gdzie by mozna sobie odswiezyc ;) Sam jestem ciekaw. Mysle, ze wtedy jeszcze mnie tu nie bylo gdy wspomniani forumowicze to pisali.
[/quote]
No to - z 2005 roku - kilka cytatów - nieobecnych już chyba forumowiczów (zachowałem sobie, bo piękne):
=========
gtx:
Rozbiór "logiczny" przeboju:
"Wisła to stara k..."
Po kolei:
>Wisła to stara<
Jaka ona stara, przecież to My jesteśmy najstarsi, o całe 3 miesiące górujemy nad sąsiadką.
>stara k...<,
ze względu na szybko postępujące "zużycie" organizmu zawód ten można uprawiać góra do 60 i to chyba tylko dla bardzo zdesperowanych klientów. Wisła ma prawie 99 lat, tak więc jest już zdecydowanie "out of order"
>k...<
główną cechą tego zawodu jest bardzo duża fluktuacja klientów. Co by o Wiśle nie powiedzieć po 1945 roku dała d... tylko 2 razy, Ubekom i cinkciarzom. Fakt, że uczucia ulokowała niezbyt trafnie, ale przy dzisiejszej swobodzie seksualnej trudno 2 partnerów uznać za kurews.two. A tak w ogóle to popatrzcie np. na włoskie kluby koszykarskie, one zmieniają partnerów co pół roku. To się dopiero nazywa kurews.two.:)
>Wisła j...ana jest<
patrz punkt wyżej o zużyciu organizmu. W tym wieku coitus ze względów fizjologicznych jest chyba niemożliwy,chyba,że ktoś chce się narazić na ciężkie otarcia.
>Wisłę trzeba pier...<
Odczuwanie pociągu płciowego do osób w tak podeszłym wieku jest na pewno jakimś zboczeniem, nazwy nie pomnę (gerontofilia czy cuś). Tak więc jeżeli ktoś odczuwa tego typu potrzebę, to powinien skonsultować się szybko z lekarzem lub farmaceutą.
>Wisłę ten wasz TS<.
Wydawałoby się, że ostatniej linijce trudno odmówić logiki, bo to w końcu nie nasz tylko ich. Chciałem przypomnieć, że całe przesłanie "pieśni" wyrasta korzeniami z czasów kiedy to był G T S, więc odcięcie literki "G" zmienia tu optykę w stopniu zasadniczym.
Tak więc fani tej pieśni, nie tylko wulgarnie, ale i nielogicznie.
Dziękuję za uwagę ;););););)
=============
klaros:
Dziękuję kolegom za rozbiór logiczny tekstu znanego wszystkim ulubionego protest-songu o starej ladacznicy.
Jeśli nadal to Forum czytują fani tej tfu-rczości i jeszcze się nie przekonali jakim gównem jest ten tekst, to niech sobie przeprowadzą takie doświadczenie:
1. siąść lub stanąć przed lustrem,
2. zaprosić matkę, dziewczynę, kochankę, żonę lub córkę (kogo kto tam ma, najlepiej wszystkie naraz); warto mieć niedaleko ich miejsca pobytu w trakcie doświadczenia jakieś dość spore naczynie lub wiadro
3. wyrecytować pełny tekst patrząc sobie samemu w oczy w lustrze; wyrecytować a nie wyśpiewać - podkreślam (może być wersja z GTSem, może być z TSem - którakolwiek jest dobra do tych doświadczeń)
4. po tym jednoosobowym orędziu recytatorskim należy z uśmiechem i dumą powiedzieć zebranym kobietom: "Fajne, nie? To właśnie najczęściej lubimy śpiewać na meczach"
5. wylać wiadro - najlepiej nie do umywalki - bo się zapcha.
Miłej zabawy.
Jak ktoś chce zyskać uznanie w oczach tych kobiet - to warto powtarzać to doświadczenie co najmniej raz dziennie. Dla urozmaicenia można też nucić na pełny regulator przy goleniu lub jak kto jeszcze się zarostu nie dorobił, to przy pakowaniu kanapek do szkoły.
Aha - zarówno po tamtej stronie Błoń, jak i po tej, fani piosenek o TSach i GTSach, zapominają że Towarzystwo jest słowem rodzaju nijakiego i nie odnosi się do niego zaimek "ten" lecz "to". Tak dla porządku.
==============
pmx7:
nie zaspiewam tej piosnki juz wiecej. I nie dlatego, ze nagle mi sie stosunek do wisly zmienił. Nie zaspiewam dlatego, ze własnie ta spiewka stała sie symbolem najwiekszej swołoczy, chamstwa i prostactwa, którego nie nalezy obłaskawiać tylko zgnieść bez żadnej litości i nigdy wiecej nie wypuścic na światło dzienne. Nie zaspiewam tej piosenki bo bylem, jestem i bede Pasiakiem i swój honor i dume mam.
======
EPT
otóz to
ta piosnka jest symbolem plucia w twarz NORMALNOŚCI, chamstwa i głupoty
nie jestem przeciwnikiem anty bo sam z chęcia odśpiewałbym Wisła to miasta hańba na derbach, bo ona coś znaczy, coś reprezentuje, a nie jest zbiorem wyzwisk i wulgaryzmów
==========
gtx
Wisła to miasta hańba
Wisła to jest nasz wróg
Wisły nie szanujemy
Wisła - ubecki klub!
Komuchom się zaprzedali
Barwy skalali swe
Prawdy nie da się ukryć
Gwiazda czerwoną jest!
==========================
A mecz był przewyborny.
Marek Jóźwiak dla interii:
[i]Cracovia miała plan gry i zagrała perfekcyjnie. Nie wiem, czy jeszcze w tym sezonie kiedyś taki mecz rozegra - dodał ekspert.[/i]
Pokażcie mu, że gruuubo się myli!
Stary cwel cwks żyje historia
O prosze jakie tu sie forum jezyka polskiego zrobilo. Najpierw dyskusja o slowie "zajebiscie", a pozniej jakies wrzutki o wTSK z 2005 roku. Przypuszczam co moglo byc przyczyna tych rozwazan w tym czasie ;) Brakuje jedynie postow marcowego, ktory staral sie wykazac zwiazek przyczynowo- skutkowy spiewania wTSK z traceniem przez nas goli. Ja bym poprosil kogos o rozbior logiczny przyspiewki "Kocham, kocham tylko Ja..." :)
[quote]#post1544659 O prosze jakie tu sie forum jezyka polskiego zrobilo. Najpierw dyskusja o slowie "zajebiscie", a pozniej jakies wrzutki o wTSK z 2005 roku. Przypuszczam co moglo byc przyczyna tych rozwazan w tym czasie ;) Brakuje jedynie postow marcowego, ktory staral sie wykazac zwiazek przyczynowo- skutkowy spiewania wTSK z traceniem przez nas goli. Ja bym poprosil kogos o rozbior logiczny przyspiewki "Kocham, kocham tylko Ja..." :)
[/quote]
Czyli jak można na Legię pisać cwelka ??a o ich byłych zawodnikach czy działaczach i tak dalej cwele już nie...??
Przestańcie się już kłócić i zachowywać jakbyście z Reymonta byli. Lepiej kulisy oglądnijcie:
https://m.youtube.com/watch?v=W-QK51Q8nhU
Nie bardzo rozumiem to pytanie, ale sie odniose. Tak, na cwks nie tylko mozna, a nawet nalezy pisac cwelka. Na ich bylych jak i obecnych pilkarzy (pozdro Bartus), dzialaczy, itd rowniez mozna. Mozna rowniez uzywac slowa "zajebiscie" jak i spiewac wTSK. Czy teraz juz wszystko jasne, czy w Paincie rozrysowac :)?
przepraszam moze zle zrozumiałem twoja reakcje na mój post o juzwiaku
[img]https://cracovia.krakow.pl/uploads/media/2022-08/screenshot-20220804-003638-2-png-64030071.png[/img]
Średnia frekwencja mocno w górę dzięki meczowi z Legią - oby z Piastem nastąpiła dalszą poprawa co najmniej o kilka osób :)
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)