W Śląsku reakcja na blamaż z Płockiem:
"Kilkaset tys. (!) zł kary zapłacą piłkarze Śląska za sobotni blamaż. Pieniądze zostaną oddane kibicom. Każdy, kto był na "meczu" na następny wchodzi za 1 zł. Karnetowicze mogą zabrać osobę towarzyszącą za 1 zł. Piłkarze przyjęli karę bez szemrania."
https://twitter.com/MarcinTorz/status/1059379986187075584
-
-
U NASZYCH RYWALI....prywatne "pogaduchy" będą kasowane część II
[quote='zubereg' pid='1346257' dateline='1541294706']
ZbigniewT
Jak tam kierunek?
[/quote]
Kierunek w nasza stronę czyli w dól tabeli, tym bardziej, że im nie płaca a Ondrasek nawet o tym mówił w wywiadzie opublikowanym pod koniec października : Zdenek Ondrašek: Nie ukrywam, że chcę zostać, podoba mi się Kraków, mam tu też dziewczynę, grupę znajomych. Ale nie wiem, co stanie się jutro, a co dopiero za dwa czy cztery miesiące. Nikt nie chciałby występować za darmo"
Wszystko wskazuje na to, że popłyną kolejne dziesiątki milionów z naszych podatków na dokończenie budowy stadionu dla największego ubeckiego towarzystwa z R22, które dzięki zdrajcom ojczyzny i zbrodniarzom komunistycznym i postkomunistycznym układom rozwinęło się do tak patologicznych rozmiarów:
https://dziennikpolski24.pl/krakow-dokoncza-budowe-stadionu-wisly-w-planach-sa-pietrowe-parkingi-zobacz-jak-obecnie-wyglada-obiekt-i-jego-otoczenie-zdjecia/ar/13639286
Nie o taką Polskę walczyliśmy żeby po ubeckim tworom jak gts wisła żyło się w niej jak w raju. Problem, że kraj ten został zbudowany według postulatów ubeka Kiszczaka przy okrągłym stole.
- Edytowany
[quote='farciarz2' pid='1346540' dateline='1541437478']
Wszystko wskazuje na to, że popłyną kolejne dziesiątki milionów z naszych podatków na dokończenie budowy stadionu dla największego ubeckiego towarzystwa z R22, które dzięki zdrajcom ojczyzny i zbrodniarzom komunistycznym i postkomunistycznym układom rozwinęło się do tak patologicznych rozmiarów:
https://dziennikpolski24.pl/krakow-dokoncza-budowe-stadionu-wisly-w-planach-sa-pietrowe-parkingi-zobacz-jak-obecnie-wyglada-obiekt-i-jego-otoczenie-zdjecia/ar/13639286
Nie o taką Polskę walczyliśmy żeby po ubeckim tworom jak gts wisła żyło się w niej jak w raju. Problem, że kraj ten został zbudowany według postulatów ubeka Kiszczaka przy okrągłym stole.
[/quote]
Popłyną ale mam nadzieję ,że oni z tych pieniędzy nie dostaną ani centa, wszakże jest to stadion miejski, który oni wynajmują na mecze płacąc obecnie ok.100 tys.zł.z góry.
- Edytowany
Borek w misji futbol mówił dziś, że ponoć gts ma kupić ktoś bogaty, możliwe, że pierd, ale ponoć wie to od tych potencjalnych inwestorów, a nie od strajepyty.
- Edytowany
Ciekawym czy księgowa z partnerem się na to zgodzą i za ile? :)
Jeżeli to prawda, że chorąży Nawałka idzie do Lecha do wiosny, to przybywa nam kolejny rywal w walce o 14 msc.
Na TT plotkują że Błaszczykowski może namawiać drutex (z którym współpracuje) do zainwestowania w gts. Sam też ma grać w gts... Niestety nikt nie pisze czy jest już po słowie z księgową i jej partnerem. :)
Nie ma się z czego cieszyć. Zrozumcie, że oni są blisko stanu krytycznego jeśli chodzi o obecny układ. I jakby złej prasy nie mieli, to jeśli znajdzie się inwestor wszystkie media zrobią im grubą kreskę i będą dopingować w drodze po MP.
Szkoda że Cracovia nie ma takiego "Kuby" co to czasami pożyczy a czasami załatwi sponsora a czasami może właściciela. Przybił piątkę z miśkiem? Uj z tym Kubusiowi się wybaczy, Biedak Filipiak wychował sobie Radomskich czy Matusiaków. Świetlana przyszłość przed nami.
Ironią losu jest, że za czasów generała Władysława Sikorskiego gts wisła potraktowane by było jako jeden z najbardziej haniebnych podmiotów kolaborujących z wrogami Polski i już w 1989 roku po odzyskaniu niepodległości automatycznie zlikwidowane. Już za sam fakt współpracy z agentami obcego państwa i czerpania z tego korzyści była kara najsurowsza z możliwych. A wspierający wisłę stalinowski Urząd Bezpieczeństwa do takich należał. gts-owi odebrano by wszystkie profity, zarekwirowano cały majątek po-ubecki i infrastrukturę, odebrano tytuły również sportowe. Za samo wspieranie ZOMO w czasie stanu wojennego uznano by ich za perfidnych zdrajców ojczyzny i nikt nie tylko nie przejmowałby się ich tłumaczeniami ale postawiłby im tak poważne zarzuty, że ludzie ich reprezentujący znaleźliby się w sytuacji krytycznej, pozbawiono by ich wszelkich funkcji i zdegradowano oraz spotkałby ich los najgorszy z możliwych. A za to że w gts-ie było prawie stu funkcjonariuszy bezpieki, którzy mordowali torturowali AK-owców a ludzie wisły im się wysługiwali to po prostu potraktowano by ich tak samo jak tych co kolaborowali z gestapo w czasach okupacji. Dla wisły nie byłoby dziś miejsca w polskim sporcie.
Jak bardzo ten kraj się zmienił, że to co kiedyś było świętością czyli lojalność, honor i patriotyzm - dziś niestety w większości jest odrzucone i lekceważone, a zdrajców kreuje się na bohaterów. Toż to bluźnierstwo i profanacja. Oj nie byłoby dziś bogatych chętnych do sponsorowania gts-u bo nie byłoby gts-u. A bogaci baliby się kary za wspieranie zdrajców.
[quote='xyzKSC' pid='1346580' dateline='1541454597']
Na TT plotkują że Błaszczykowski może namawiać drutex (z którym współpracuje) do zainwestowania w gts. Sam też ma grać w gts... Niestety nikt nie pisze czy jest już po słowie z księgową i jej partnerem. :)
[/quote]
A co , obiecał jej swą rękę ? ;)
farciarzu, pomijając Twoja nachalną ideologie wciskaną po potterowsku w każdym wątku (generalnie zgadzam się z linią, ale ileż można pisać to samo) co to są "czasy generała Władysława Sikorskiego"? 1939-43?
Rozmowy między sponsorem a "zarządem":
- możemy przeznaczyć 10 milionów rocznie na drużynę ale chcemy pełnej kontroli tej kasy
- [i]kurwa macie dać 30 milionów i robimy z tą kasą co chcemy, co kurwa filmików z Pastorem czy chłopem z Katowic nie widzieliście? Warunki chcecie stawiać? Pojebało was? Dzieci nie macie do porwania, domów do spalenia, samochodów? My jesteśmy alfabet mafii (co prawda czasem się rozdupcymy) Macie robić co każemy[/i]
- pójdziemy z tym na policję
- [i]policja to my, nie widzieliście z kim się zadajemy na lożach? Politycy, prokuratura, policja? [/i]
- ok w takim razie płacimy i dzięki Błaszczu
STARA HUTA, Ty nic nie rozumiesz, albo nie chcesz rozumieć. Przecież Dukat wyraźnie powiedział, że bandytą nie jest się 24 godziny na dobę. Oni jak zajmują się gts-em to nie są bandytami. Powiem więcej, oni są bandytami tylko od czasu do czasu, dorywczo. Właśnie wtedy ich ponagrywali o to wielkie aj waj. Oni średnio 20 godzin na dobę są uczciwi i wtedy zajmują się zarządzaniem towarzystwem. Wtedy jako uczciwi obywatele spotykają się z innymi uczciwymi obywatelami z policji i prokuratury. Ale to jest hobby. Potem muszą wracać do tej parszywej bandyckiej roboty, ale jak pisałem wyżej to nie jest robota na pełny etat, więc to się nie liczy. A złośliwcy i wrogowie wisełki się czepiają.
- Edytowany
A to przepraszam hahahaahahah. ;) Swoją drogą ciekawe gdzie się podział ten cały dukat, po wyroku na niego wydanym przez chłopa księgowej? Facet zapadł się pod ziemię. A tak fajnie opowiadał jak na gtsie jest super, oprawy organizował, podniecał się zabójstwami ludzi od nas...
[quote='hank' pid='1346603' dateline='1541492204']
[quote='xyzKSC' pid='1346580' dateline='1541454597']
[/quote]
A co , obiecał jej swą rękę ? ;)
[/quote]
Wielkie mecyje. Obecny narzeczony może obiecać kilka rąk, ale nie wiem po cholerę jej to: ani się nie naje, ani niczego tym nie ozdobi, a jeśli tego nie wyp.....li, to ten cały shit zacznie się psuć. Pozostaje satysfakcja, że jej miś tak dobrze poluje. On nie jest zły, tylko po prostu zbyt dosłownie interpretuje powiedzenie "być na kogoś ciętym", a ona pewnie dałaby sobie rękę uciąć, że tak wygląda walka o dobro rodziny. Błaszczu jest bez szans :D
Mysle ze nie skusza sie w Drutexie na kupno calego klubu ale... ale moga sie zgodzic na dofinansowywanie kontraktu Kubie jak wroci do gtsu...to nie jest tez dobre rozwiazanie...bo jesli zobacza ze wszystko w porzadku tam u nich jest ....moze to ich to przekonac w sponsoring ubeckiego trupa.
Z drugiej strony ze juz Kuba musi szykac im sponsorow to moze to juz jest agonia tego tworu?? w co nie wierze...
Wielkie mi mecyje. Kubuś szuka klubu, gdzie mógłby jeszcze trochę pokopać żeby od wujka się odpi…………. że powołuje gości siedzących na trybunach.
[quote='quentin' pid='1346590' dateline='1541460669']
Szkoda że Cracovia nie ma takiego "Kuby" co to czasami pożyczy a czasami załatwi sponsora a czasami może właściciela. Przybił piątkę z miśkiem? Uj z tym Kubusiowi się wybaczy, Biedak Filipiak wychował sobie Radomskich czy Matusiaków. Świetlana przyszłość przed nami.
[/quote]
no właśnie problem polega na tym , że Cracovia ma Kubusia( kasy może nie załatwi ale za to sp...wszystko co można )......a , że nieszczęścia chodzą parami to ma też Janusza....
[quote='leszeczek' pid='1346608' dateline='1541493164']
farciarzu, pomijając Twoja nachalną ideologie wciskaną po potterowsku w każdym wątku (generalnie zgadzam się z linią, ale ileż można pisać to samo) co to są "czasy generała Władysława Sikorskiego"? 1939-43?
[/quote]
Sikorski był nie tylko znany z tego okresu ale też z czasów wojny polsko-bolszewickiej w 1920 roku gdy za najmniejszy przejaw niesubordynacji podczas działań wojennych skazywał nierzadko niższych oficerów nawet na karę śmierci. I to pomimo że czasem nie wypełnili rozkazu działając w dobrej wierze. Natomiast zdrajców skazywano automatycznie na najwyższy wymiar kary z nadzwyczajną bezwzględnością.
W związku z tym wyobraźmy sobie co by zrobiono z gts-em i jego ludźmi w tamtych czasach gdyby im zarzucono współpracę z radziecką bezpieką, ubecją itp.
Chciałem pokazać jak diametralnie zmienił się stosunek do pewnych wartości dzisiaj. Wtedy za najmniejsze podejrzenie o zdradę oskarżony wolałby sobie palnąć w łeb. Dziś zdrajców ubeków traktuje się pobłażliwie i przechodzi do porządku dziennego - dlatego gts-owi nie spadł nawet włos z głowy i czują się bezkarnie zachowując bezczelnie.
[quote='farciarz2' pid='1346699' dateline='1541545367']
[quote='leszeczek' pid='1346608' dateline='1541493164']
[/quote]
Sikorski był nie tylko znany z tego okresu ale też z czasów wojny polsko-bolszewickiej w 1920 roku gdy za najmniejszy przejaw niesubordynacji podczas działań wojennych skazywał nierzadko niższych oficerów nawet na karę śmierci. I to pomimo że czasem nie wypełnili rozkazu działając w dobrej wierze. Natomiast zdrajców skazywano automatycznie na najwyższy wymiar kary z nadzwyczajną bezwzględnością.
W związku z tym wyobraźmy sobie co by zrobiono z gts-em i jego ludźmi w tamtych czasach gdyby im zarzucono współpracę z radziecką bezpieką, ubecją itp.
Chciałem pokazać jak diametralnie zmienił się stosunek do pewnych wartości dzisiaj. Wtedy za najmniejsze podejrzenie o zdradę oskarżony wolałby sobie palnąć w łeb. Dziś zdrajców ubeków traktuje się pobłażliwie i przechodzi do porządku dziennego - dlatego gts-owi nie spadł nawet włos z głowy i czują się bezkarnie zachowując bezczelnie.
[/quote]
Tak obserwuje od jakiegoś czasu Twoje posty i jak zgadzam się z tym, że wisła to klub ubecki ze zhańbioną historią, tak pisanie o 20leciu międzywojenny w tonie bezkrytycznej gloryfikacji czy Piłsudskiego czy Sanacji mija się nieco z prawdą. Polecam ciekawą książkę "Czarna księga sanacji Pana Suchodolskiego. Pierwszym z brzegu przykładem niech będzie postać gen. Tadeusza Jordana Rozwadowskiego i co z tak wielką postacią zrobiono...
Sikorski tak umiarkowanie (eufemistycznie rzecz ujmując) jest kojarzony z Sanacją.
Na nic nie mają ale na transfery kasa się zawsze znajdzie.
Wisła Kraków zabiega o to, by jej szeregi zasilił Emmanuel Kumah. – Robimy wszystko, by podpisać kontrakt – mówi szef skautingu Białej Gwiazdy, Marcin Kuźba.
więcej :https://www.przegladsportowy.pl/pilka-nozna/lotto-ekstraklasa/wisla-krakow/wisla-krakow-walczy-o-emmanuela-kumaha/72bb653
No bo o to chodzi w klubie sportowym (nawet jesli to jest towarzystwo). Dziwili sie wszyscy jak placili za tego mlodego bramkarza z Lecha a zdaje się, że im już kilka pkt wyratował?
[quote='leszeczek' pid='1346704' dateline='1541577234']
Sikorski tak umiarkowanie (eufemistycznie rzecz ujmując) jest kojarzony z Sanacją.
[/quote]
To prawda, bardziej chodziło mi o generalne podejście do tematu 20lecia międzywojnnego... jak by nie patrzeć kibice Cracovii są dumni z sentymentu jakim dażył Cracovię Marszałek Piłsudski, Jego osoba wspominana jest choćby podczas meczów. A postać Marszałka, wcale nie do końca jest taka jednoznaczna, krystaliczna.
No nie jest. Ale Marszałek przez lata był dla Polaków uosobieniem odrodzonego państwa. Postać barwna, ideowa, uczciwa (przynajmniej tak jest postrzegany).
Skupieni wokół niego ex legioniści okazali się jednak ignorantami w rządzeniu (czy czegoś to nie przypomina) i nie da się ukryć, że doprowadzili swymi zaniedbaniami (tak w polityce wewnętrznej jak i zewnętrznej - sojusznicy daleko, kłótnie z sąsiadami) do rozmiaru klęski we wrześniu 39. (sama porażka w konfrontacji z sąsiadami wydawała się nieunikniona).
Przepraszam za offtopic.
- Edytowany
[quote='leszeczek' pid='1346704' dateline='1541577234']
[/quote]
Leszeczku niestety nie masz racji. Sikorski ani umiarkowanie ani eufemistycznie nie był kojarzony z sanacja, chyba tylko przez takich co historii nie znają.Był skonfliktowany z sanacją po przewrocie majowym, wręcza odsunięty przez sanację, we wrześniu 1939 r wziął na niej rewanż
To nie zrozumiałeś mojego wpisu, gdyż właśnie o to mi chodziło. "umiarkowanie (eufemistycznie rzecz ujmując)" w tłumaczeniu na prostsze to "mało, (delikatnie mówiąc)"
polska jenzyk bardzo trudna ;)
Widać niepotrzebnie silę się na wyszukane sformułowania. Ale cruxus zrozumiał, więc chyba nie przesadziłem.
Da ktoś 2 euro za gts???
- Edytowany
[quote='leszeczek' pid='1346771' dateline='1541596009']
Widać niepotrzebnie silę się na wyszukane sformułowania. Ale cruxus zrozumiał, więc chyba nie przesadziłem.
[/quote]
Ale eufemizm to takie słowo, wyraz, wyrażenie lub zwrot używany zamiast innego, którego chce się uniknąć z różnych względów np. obyczajowych, politycznych, religijnych itp., np. aby kogoś nie urazić czy z innych powodów.
Jeśli chodzi o znaczenie to się nic nie zmienia , może być np. łagodniej Ty po prostu, źle ożyłeś tego słowa, bo znaczeniowo dalej piszesz, że Sikorski był kojarzony z sanacja a to nieprawda, bo nie był wcale.
[quote='cruxus' pid='1346702' dateline='1541575966']
[color=inherit][size=small][font=sans-serif]Tak obserwuje od jakiegoś czasu Twoje posty i jak zgadzam się z tym, że wisła to klub ubecki ze zhańbioną historią, tak pisanie o 20leciu międzywojenny w tonie bezkrytycznej gloryfikacji czy Piłsudskiego czy Sanacji mija się nieco z prawdą. Polecam ciekawą książkę "Czarna księga sanacji Pana Suchodolskiego. Pierwszym z brzegu przykładem niech będzie postać gen. Tadeusza Jordana Rozwadowskiego i co z tak wielką postacią zrobiono...[/font][/size][/color]
[/quote]
[b]Główny autor "cudu nad Wisłą" czyli strategii obrony Warszawy przed bolszewikami w 1920 roku[u] generał Tadeusz Rozwadowski był kuzynem pierwszego prezesa Cracovii profesora Jana Michała Rozwadowskiego[/u][/b][u].[/u]
A więc widzimy jak historia Cracovii jest zespolona z historią Polski niepodległej. Wszak część arystokratycznej rodziny Rozwadowskich była związana z Cracovią, a z drugiej strony prześladujący Ją Piłsudski był dwukrotnym protektorem jubileuszów 15-lecia i 25-lecia Cracovii sympatyzując z naszym klubem.
Oczywiście wiem o tym, że Piłsudczycy uwięzili generała Rozwadowskiego straszliwie traktując go w więzieniu i być może przyczyniając się do Jego śmierci, podobnie jak w przypadku generała Zagórskiego. Dlatego, że podczas zamachu majowego w 1926 roku stanęli po stronie rządowej przeciwko Piłsudskiemu.
Wiem też, że gen. Sikorski był poważnie skonfliktowany z Piłsudskim.
Niemniej w czasie wojny polsko-bolszewickiej w 1920 roku wszyscy Oni stali solidarnie po jednej stronie barykady w obronie ojczyzny przeciw bolszewikom. Różnili się między sobą bardzo ale jedna rzecz ich mocno łączyła umiłowanie ojczyzny i żarliwy patriotyzm. Nie było wśród nich zdrajców tak jak np. w gts-ie.
Odnośnie tych 2 euro:
https://sportowefakty.wp.pl/pilka-nozna/787168/firma-z-londynu-chce-kupic-wisle-za-1-euro-prawnicy-klubu-z-krakowa-sprawdzaja-o
Przyznac sie ktory z forum kupuje to ubeckie scierwo ?? :) :)
Albo przynajmniej im robi nadzieje ze to powazna oferta ?? :)
Tamci to jakaś ściema ale są inni chętni:
tt
Jak tak dalej pójdzie to trzeba będzie prócz pomnika Reymana ustawiać pomniki panom Ziętkowi i Kwietniowi. Kolejny raz, któryś z nich podaje Wiśle rękę."
[quote='ZbigniewT' pid='1346801' dateline='1541615485']
[/quote]
Ale eufemizm to takie słowo, wyraz, wyrażenie lub zwrot używany zamiast innego, którego chce się uniknąć z różnych względów np. obyczajowych, politycznych, religijnych itp., np. aby kogoś nie urazić czy z innych powodów.
Jeśli chodzi o znaczenie to się nic nie zmienia , może być np. łagodniej Ty po prostu, źle ożyłeś tego słowa, bo znaczeniowo dalej piszesz, że Sikorski był kojarzony z sanacja a to nieprawda, bo nie był wcale.
[/quote]
Jedni zrozumieli inni nie. Kończe dyskusję, bo nie będę się nad każdym słowem rozwodził.
Gdybym teraz napisał, że słabo mi się chce dalej na ten temat dyskutować, to odebrałbyś to, że chce mi się o tym dyskutować, czy że mi się nie chce? Nie wszystko czasem trzeba rozumieć dosłownie.
A gdybym napisał "eufemistycznie mówiąc słabo mi się chce..., to znaczyłoby, że samo określenie "słabo mi się chce" jest złagodzonym wyrażeniem tego co powinienem powiedzieć. c.b.d.o.
leszeczku polecam magiczny przycisk, będziesz zdrowszy.:)
[quote='leszeczek' pid='1346816' dateline='1541619917']
[quote='ZbigniewT' pid='1346801' dateline='1541615485']
[/quote]
[/quote]
Jedni zrozumieli inni nie. Kończe dyskusję, bo nie będę się nad każdym słowem rozwodził.
Gdybym teraz napisał, że słabo mi się chce dalej na ten temat dyskutować, to odebrałbyś to, że chce mi się o tym dyskutować, czy że mi się nie chce? Nie wszystko czasem trzeba rozumieć dosłownie.
A gdybym napisał "eufemistycznie mówiąc słabo mi się chce..., to znaczyłoby, że samo określenie "słabo mi się chce" jest złagodzonym wyrażeniem tego co powinienem powiedzieć. c.b.d.o.
[/quote]
Ok. kończmy to, bo słabo się tłumaczysz.Tym razem to nie eufemizm . [size=small]Poza tym często, znaczenie słów jest różne w zależności od kontekstu.[/size][size=small] Zwró[/size][size=small]ciłem ci uwagę tylko dlatego, bo sam, nie mając racji, pojechałeś bodajże po farciarzu (odnośnie historii.) [/size]
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (2 użytkowników)
Goście (2)