Raczej po staremu😁
-
-
CRACOVIA II
- Edytowany
Tzn ja jestem daleki od takich emocjonalnych reakcji w stylu "wszyscy won", ale z drugiej strony, to dziś wyprzedziła nas Kolbuszowa Dolna i mamy już autostradę do spadku.
Pomijając już, że w tym momencie mamy znacznie większe, strategiczne problemy, niż taki detal jak drużyna rezerw, ale biorąc pod uwagę, że jej istnienie jest warunkowane tylko i wyłącznie osiągnięciem jakichś celów szkoleniowych, to jeśli ich negatywnie weryfikuje KOLBUSZOWA DOLNA (no sorry, bez urazy, ale to jak z jakiegoś mema), to kogo ta grupa ludzi musi wyprzedzić w tabeli, żeby istniał jakikolwiek sens zgłaszania drużyny do rozgrywek? Piździchowice Górne?
A tymczasem dziś rezerwy remisują 3-3 z walczącą o awans Chełmianką, trzy razy odrabiając straty, przy czym bramki na 2-3 i 3-3 padają już w doliczonym.
Czyli jednak da się, ale szkoda, ze tak późno, bo Kolbuszowej Dolnej raczej już nie przeskoczymy i pozostaje liczenie na cud, że nikt nie spadnie z regionu ORAZ awansuje po barażach drużyna z naszej grupy. Jest to bardzo mało prawdopodobne, więc realnie to rezerwy lecą z powrotem do amatorskiej czwartej ligi.
Dramat.
Darujmy sobie drugą drużynę, rozwiązać bo tylko generuje koszty, skupić się na skautowaniu młodych zawodników i wykorzystywać ich w pierwszej drużynie. Nie wyjedziemy na tym gorzej niż na ściąganiu wynalazków z końca europy.
4 liga dla nich jest w sam raz, nie dramatyzujmy.
Efekt szkoleniowy gry w pełni amatorskiej IV lidze jest ZEROWY. Granie na tym szczeblu nie ma żadnego sensu, a skoro nie potrafimy się z niego wydostać, to znaczy, że istnienie tej drużyny jest bezcelowe.
Jaki jest sens i logika wogole trzymania tam lamagi Thiago ... ani perpsktywiczny ani do 1 skladu nic zero nul...
Po nastepne skoro ta druzyna nie rokuje i z pierwszej malo ktot am moze grac bo tak przepisy sa zrobione to po co wogole dawac jesc takiej dryznie i utrzymywac.... no bezsens totalny... ogrywac taz nie ma kogo bo jak piszecie wielkorotnie tam nie ma anwet pol zawodnika do 1 skladu...
Racja, całkowita, choć coś mi świta, że posiadanie II drużyny to wymóg licencyjny.
Wam to nigdy nie dogodzi jest drużyna źle, nie ma drużyny źle. Jakoś gdzie indziej mają rezerwy i grają nawet w drugiej lidze.
Wg mnie druga drużyna jest w procesie szkoleniowym nie tyle potrzebna co NIEZBĘDNA. Przeskok między drużynami juniorskimi a seniorskimi jest OGROMNY pod względem fizyczności. Gdyby mi przyszło decydować o kształcie akademii w dużym klubie to bym zrezygnował z juniora starszego i wrzucił go w całości do drużyny rezerw NAWET do okręgówki bo to zupełnie inny sport i im szybciej zaczną się odbijać od dużych chłopów tym lepiej. Granie w CLJ jest antyrozwojowe wg mnie.
w ten sposób oddziela się ziarno od plew, albo jesteś w stanie walczyć fizycznie z łysym z 3/4 ligi albo nie będziesz w stanie wskoczyć na najwyższy poziom. w drugiej drużynie muszą być oczywiście takie Thiaga i inne wynalazki by stanowiły jakiś trzon drużyny i kręgosłup bo 18 małolatów w takiej lidze jest SKAZANE na porażkę. Jeśli rozpatrywać problemów obecnej drużyny to zbyt mały szkielet właśnie.
Podsumowując: rezerwa jest w klubie NIEZBĘDNA. Nie chodzi o to by mieć super drużynę, ale by chociaż jeden z rocznika przeszedł przez to sito, nie odbił się od łysego mięśniaka i mógł być gotowy na to by grać w EX
Dodam tylko, że model stosowany przez najlepszych w kraju to granie młodszymi wyżej. Czyli nie rezygnować z U19, tylko grać w niej 17-tkami, a większość juniorów starszych w rezerwie.
Oczywiście powinniśmy mieć chłopaków i trenerów na poziomie.
Dla mnie ideałem byłby zdolny, młody trener rezerw, który później może wskoczyć na pierwszego.
Ale ja zdaje sobie sprawe ze rezerwy sa potrzebne ale nie w takiej sytuacji jak sa nasze prowadzone... wlasnie po to jak wspomnaine wyzej zeby oddzielic ziarno od plew a u nas nie ma co oddzielac bo co niby taki thiago tam robi... to przyklad nie ze sie uczepilem.. wlasniepownii grac zawodnicy co wychodza z juniora plus najlepsi juniorzy.. wlasnie po to zeby sie szkolili a nie ze tam graja obecnie zawodnicy juz w wieku ze szkoda dawac jesc a nie ....
Czekaj, nie wiem czy Thiago akurat jest potrzebny ale w takim zespole kilku doświadczonych zawodników jest potrzebnych w kadrze. Młodzi sami od siebie się nie nauczą pewnych zachowań.
Potrzeba kogoś kto w jakimś stopniu jest wzorem bo zagrał kiedyś na niezłym poziomie.
Serio taki Thiago moze kogos czegos nauczyc.... przeceiz to nie Dudka w Lechu ktory zdobyl x mistrzostw i gral na poziomie ... to kopacz co sie nie przebil w buraczanej Cracovii ktora za jego czasow kopala sie po czole ... a on nie byl nawet srdeniakiem w tym zespole tylko slabym zawodnikiem... nie wiem.. moze ja czegos nie rozumiem... moze w roli nauczyciela jest lepszy niz na boisku... nie wiem...
- Edytowany
funkcjonował w profesjonalnej drużynie na najwyższym w Polsce poziomie, swoje przeżył, swoje też widział, doświadczył. Ilu zawodników w całej Polsce może to o sobie powiedzieć? Nikt z grających wczoraj nie będzie miał na to szansy, może poza Tabiszem. Oczywiście lepszy w tej roli był swego czasu Budziński ale nie umniejszajmy. Rzecz w tym, że takich gości potrzebna ze trzech conajmniej, żeby młodzi mogli przy nich rosnąć. jak drużyna dzisiaj jest taka, że nie jest w stanie się utrzymać w 3 lidze to wszyscy którzy kończą wiek juniora out, okręgówki czekają. może przyszły rocznik zdoła awansować znowu do 3 ligi i zobaczymy czy ktoś jest w stanie wskoczyć na poziom. potem kolejny czy zdoła się utrzymać. Nie orać tylko dlatego, że nie idzie w danym momencie. Praca musi być systematyczna
[quote]#post1726156 Serio taki Thiago moze kogos czegos nauczyc.... przeceiz to nie Dudka w Lechu ktory zdobyl x mistrzostw i gral na poziomie ... to kopacz co sie nie przebil w buraczanej Cracovii ktora za jego czasow kopala sie po czole ... a on nie byl nawet srdeniakiem w tym zespole tylko slabym zawodnikiem... nie wiem.. moze ja czegos nie rozumiem... moze w roli nauczyciela jest lepszy niz na boisku... nie wiem...[/quote]
No właśnie - nie wiesz. Ale pierwsza reakcja to kogoś osrać, ośmieszyć, zasugerować że jest słaby i się nie nadaje.
Smutnym człowiekiem jesteś, tak patrząc na te posty. Z każdego wyziera jakaś frustracja, żal, pretensja. I to jest - rzekłbym - 90% tego co piszesz. Nie wiem skąd to się bierze, ale ciągniesz dyskusję w dół, gdziekolwiek się pojawisz. Z takim człowiekiem niczego bym nigdy nie zbudował, bo byś podkopywał nawet największy sukces, próbując obrócić go w porażkę, dramat, w których to klimatach czujesz się jak ryba w wodzie.
Dla tych, którzy chcą w wątku odrobiny merytoryki: Thiago jest motorem napędowym drużyny. Nie jest stary, ma dobrą motorykę, uderzenie, przegląd pola. Na tym poziomie rozgrywek wyraźnie się wyróżnia. Ciągnie nasze akcje do przodu, jest waleczny, poświęca się dla Pasów. Czuć, że mu zależy. A wyniki... cóż. One nigdy nie są zależne od jednego zawodnika. Jak to w piłce.
Przypomnijmy też, że mowa o III lidze, czyli czwartym poziomie rozgrywkowym. Thiago, który wyróżniał się w Sandecji w I lidze tutaj jest naprawdę wartością dodaną. On by spokojnie mógł w II lidze pograć, w takim Hutniku, czy Podbeskidziu.
ogladalem pare meczów dwójki, Thiago zdecydowanie sie wyroznia na plus.
[quote]#post1726128 Racja, całkowita, choć coś mi świta, że posiadanie II drużyny to wymóg licencyjny.[/quote]
Nie ma takiego wymogu. Na tę chwilę np Lechia Gdańsk nie posiada zespołu rezerw.
- Edytowany
[quote]#post1726162 ... Dla tych, którzy chcą w wątku odrobiny merytoryki: Thiago jest motorem napędowym drużyny. ...[/quote]
Jaki motor taka pozycja w lidze... dziekuje dobranoc...
[b]Edycja z 18.05.2026 o godz. 15:35 (scalono posty)[/b]
[quote]#post1726162 ... Smutnym człowiekiem jesteś, tak patrząc na te posty. Z każdego wyziera jakaś frustracja, żal, pretensja. I to jest - rzekłbym - 90% tego co piszesz. ...[/quote]
Podaj mi jeden powod z czego sie cieszyc w tym klubie ... jeden... dawaj... co osiagneli Ci paralitycy.... masz pole do popisu.. zasugeruj jakis sukces ..nie wiem dobry wynik z ktorego mozna sie pocieszyc i nie napierdalac na tych paralitow... czy to w pierwszym czy nawet w drugim zespole... czas start...
Najwazniejsze zespoly w czopke bez szansy na cokowliek... pierwsza zagrozona spadkiem ... druga sie spierolila z ligi a Junior najstarszy raczej juz bez szans na awans... wiec z czego sie cieszyc ze trawa zielona bo wiosna przyszla....
Ale za to jest ciepła woda w klubie!😁
Jeszcze jest...
Kurcze musi tych sukcesow byc co niemiara ze nie zdazyl nic napisac od wczoraj... moze wlasnie zachlysnal sie ciepla woda i zielona trawa w Racznej... widac to go cieszy zamaist sukcesow w kopanej...
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (2 użytkowników)
Goście (2)