Powrót
Powrót do działu

Cracovia - Forum kibiców Cracovii

• Regulamin
    • Regulamin
    • ROBERT PLATEK and Co. (plany, zarządzanie, decyzje, pochwały, utyskiwania)

• Piłka nożna
    • Rozpoczęto 14.08.2025 o 19:04
      Ostatnia aktywność przedwczoraj o 16:30
      32875 wyświetleń
    • paulo

2.2K
      2.9K
    • 05.09.2025 o 06:03
      Post #1690925 05.09.2025 06:03
    Dużo pytań, ale jak sami niektórzy piszecie dziwna sprawa, że nie zostało to porządnie załatwione kiedy były ku temu sprzyjające okoliczności za poprzedniego Wójta Gminy Liszki, podczas gdy teraz jest raczej ten nieprzychylny nam. Z ramienia Cracovii wiadomo kto się tym przecież zajmował, słynny Jakubek, na twwiterku tyle razy zachwalany przez ForArta jako najlepszy finansista za czasów Comarchu...
    • hank lubi to.
    • ZbigniewT

1.9K
      3.5K
    • 05.09.2025 o 07:21
      Post #1690928 05.09.2025 07:21
    [quote]#post1690894 Oj, panowie, panowie. Nieznajomość prawa się kłania. Wam, jako osobom fizycznym, zobowiązanie podatkowe powstaje z chwilą doręczenia decyzji organu podatkowego. Taka decyzja jest decyzją określającą zobowiązanie podatkowe. I póki jej nie otrzymacie, póty macie luz. Spółka ma jednak obowiązek dokonać samoobliczenia podatku i złożenia deklaracji. A terminy płatności są określone w ustawie. Jeśli nie ma deklaracji, organ przeprowadza postępowanie podatkoee i wydaje decyznę ustalającą zobowiązanie podatkowe. A skoro mamy obowiązek złożenia deklaracji, a termin zapłaty podatku jest określony ustawowo, to zaległość podatkowa powstaje niezależnie od wydania decyzji ustalającej.[/quote] Masz racje co do zasady, ale, to co napisałeś dotyczy podatku Vat , dochodowego. Podatku od nieruchomości dotyczą nieco inne zasady. Zapłata podatku od nieruchomości następuje po otrzymaniu decyzji ustalającej ten podatek czyli decyzji tzw. konstytutywnej, bo w tym przypadku obowiązki nie wynikają bezpośrednio z ustawy, lecz są nadawane z mocy władztwa administracyjnego: to właśnie organ określa wysokość zobowiązania podatkowego, a termin jego zapłaty liczony jest od momentu doręczenia decyzji podatnikowi. Decyzja ustalająca może tworzyć, zmieniać, a nawet uchylać stosunek prawny. To właśnie czyni rada gminy, miasta swoimi uchwałami. Decyzja ustalająca ( konstytutywne) dotyczy nie tylko podatku od nieruchomości, ale także innych podatków lokalnych, takich jak podatek rolny czy leśny. Rola podatnika ogranicza się w tym przypadku do obowiązku złożenia informacji o posiadanych nieruchomościach na terenie gminy ale decyzje odnośnie wysokości podatku określa organ gminy.
    • Villa_KS oraz Jake Blues lubią to.
    • cypiol

194
      444
    • 05.09.2025 o 07:53
      Post #1690932 05.09.2025 07:53
    Z racji tego, z jestem mieszkańcem gminy Liszki to coś dodam od siebie. Nie wiem z kim sympatyzuje obecny wójt (choć mam wrażenie że faktycznie bliżej mu do onych), ale sytuacja w gminie jest dość skomplikowana. Gminna kasa świeci pustkami także szukają kasy gdzie się da, poza tym wójt nie ma żadnego poparcia wśród radnych (nawet jednorazowo dostał wotum nieufnosci), którzy w większości sympatyzują z byłym wójtem i blokują mu większość pomysłów. Także jeśli faktycznie wyszło coś w tej kontroli NIK, to on skrzętnie to wykorzysta, żeby pokazać, że za poprzedniego wójta były jakies nieprawidłowości i żeby zagrać na nosie radnym. Natomiast niech to dobrze przeanalizują nasi prawnicy (myślę, ze teraz ten poziom analiz prawnych jest wyższy niż za czasów tabisza i spółki), bo jeśli się okaże, że faktycznie musimy płacić, to myślę że ten wójt z tego co dal się poznać, to będzie duża szansa na jakąś ugodę i umorzenie części płatności.
    • Villa_KS lubi to.
    • naki

1.1K
      1.9K
    • 05.09.2025 o 10:05
      Post #1690943 05.09.2025 10:05
    • Edytowany
    I tak jest. Aktualnie klub ma dostęp do najlepszych prawników i z nich korzysta. Nie obawiałbym się tym wcale. Zwłaszcza, ze do rozstrzygnięcia może dojść oficjalnie nawet za 2-3 lata. Albo i później. Dla przykładu tylko napisze, ze posiadam mała działkę przy Balicach i tam podlega teren pod Zabierzów. Nowa Pani Wójt stwierdziła, ze ogrodzenie jest postawione w drodze, choc sam urząd wydal kilkadziesiąt lat temu inna decyzje. Ale wtedy ktoś zle wymierzył. I Pani Wójt nakazała cofnąć ogrodzenie na mój koszt w ciągu 30 dni. No i teraz od roku sprawa się ciągnie po prawnikach.... Generalnie w Polsce wszędzie jest burdel i wszechobecna korupcja. Teraz to wszystko chcą uporządkować na koszt podatnika :)
    • hank lubi to.
    • kaleb

8.8K
      6.7K
    • 05.09.2025 o 10:55
      Post #1690960 05.09.2025 10:55
    Pan T. i wszystko jasne. Jakoś mnie to nie dziwi, że wypadają trupy z szafy. Denerwuje mnie tylko zdjęcie z Prezesem. Kiedy on wreszcie pójdzie siedzieć?
    • hank, Jake Blues, paulo oraz GSC lubią to.
    • KRW

127
      22
    • 05.09.2025 o 11:35
      Post #1690973 05.09.2025 11:35
    T. chciał opinię prawną, ale okazało się, że umówione wynagrodzenie dla prawnika było jednak brutto nie netto, więc po pokazaniu mu przez mecenasa fucka, stwierdził, że przecież wszystko jest ok, mecenas to szuja, podpisujemy.
    • hank lubi to.
    • Jake Blues

3.9K
      8.2K
    • 05.09.2025 o 12:09
      Post #1690978 05.09.2025 12:09
    raczej było netto, nie brutto :)
    • leszeczek lubi to.
    • rmszar

11.7K
      789
    • 05.09.2025 o 12:17
      Post #1690981 05.09.2025 12:17
    • Edytowany
    [quote]#post1690928 [quote]#post1690894 Oj, panowie, panowie. Nieznajomość prawa się kłania. Wam, jako osobom fizycznym, zobowiązanie podatkowe powstaje z chwilą doręczenia decyzji organu podatkowego. Taka decyzja jest decyzją określającą zobowiązanie podatkowe. I póki jej nie otrzymacie, póty macie luz. Spółka ma jednak obowiązek dokonać samoobliczenia podatku i złożenia deklaracji. A terminy płatności są określone w ustawie. Jeśli nie ma deklaracji, organ przeprowadza postępowanie podatkoee i wydaje decyznę ustalającą zobowiązanie podatkowe. A skoro mamy obowiązek złożenia deklaracji, a termin zapłaty podatku jest określony ustawowo, to zaległość podatkowa powstaje niezależnie od wydania decyzji ustalającej.[/quote] Masz racje co do zasady, ale, to co napisałeś dotyczy podatku Vat , dochodowego. Podatku od nieruchomości dotyczą nieco inne zasady. Zapłata podatku od nieruchomości następuje po otrzymaniu decyzji ustalającej ten podatek czyli decyzji tzw. konstytutywnej, bo w tym przypadku obowiązki nie wynikają bezpośrednio z ustawy, lecz są nadawane z mocy władztwa administracyjnego: to właśnie organ określa wysokość zobowiązania podatkowego, a termin jego zapłaty liczony jest od momentu doręczenia decyzji podatnikowi. Decyzja ustalająca może tworzyć, zmieniać, a nawet uchylać stosunek prawny. To właśnie czyni rada gminy, miasta swoimi uchwałami. Decyzja ustalająca ( konstytutywne) dotyczy nie tylko podatku od nieruchomości, ale także innych podatków lokalnych, takich jak podatek rolny czy leśny. Rola podatnika ogranicza się w tym przypadku do obowiązku złożenia informacji o posiadanych nieruchomościach na terenie gminy ale decyzje odnośnie wysokości podatku określa organ gminy.[/quote] Proponuję, zanim zabierzesz głos, przeczytać art. 10 ust. 9 ustawy o podatkach i opłatach lokalnych. Nawet Ci go zacytuję, żebyś nie musiał się trudzić szukaniem: Osoby prawne, jednostki organizacyjne oraz spółki niemające osobowości prawnej, jednostki organizacyjne Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, a także jednostki organizacyjne Państwowego Gospodarstwa Leśnego Lasy Państwowe są obowiązane: 1) składać, w terminie do dnia 31 stycznia, organowi podatkowemu właściwemu ze względu na miejsce położenia przedmiotów opodatkowania, deklaracje na podatek od nieruchomości na dany rok podatkowy, sporządzone na formularzu według ustalonego wzoru, a jeżeli obowiązek podatkowy powstał po tym dniu - w terminie 14 dni od dnia zaistnienia okoliczności uzasadniających powstanie tego obowiązku; 2) odpowiednio skorygować deklaracje w razie zaistnienia zdarzenia, o którym mowa w ust. 3, w terminie 14 dni od dnia zaistnienia tego zdarzenia; 3) wpłacać obliczony w deklaracji podatek od nieruchomości - bez wezwania - na rachunek właściwej gminy, w ratach proporcjonalnych do czasu trwania obowiązku podatkowego, w terminie do dnia 15. każdego miesiąca, a za styczeń do dnia 31 stycznia. Dlatego nie masz racji. Za to mam ją ja. Dziękuję za uwagę. [b]Edycja z 05.09.2025 o godz. 12:23 (scalono posty)[/b] [quote]#post1690921 To całe prawo to chyba tylko dla prawników, bo zwykły człowiek okazuje się że nigdy go nie zna tak jak powinien.[/quote] Podobnie jak na przykład ta cała inżynieria. Jak przyjdzie co do czego, to zwykły człowiek ma problem z zaprojektowaniem głupiego mostu.
    • MSC, leszeczek, hank oraz 2 innych osób lubią to.
    • rmszar

11.7K
      789
    • 05.09.2025 o 12:28
      Post #1690985 05.09.2025 12:28
    • Edytowany
    [quote]#post1690917 Pytanie tylko dlaczego musimy płacić tak wysoki podatek w Rącznej czyli około 1 miliona złotych rocznie? Przecież Rączna to prowincja, co innego gdyby to było w centrum Krakowa gdzie wartość ziemi jest dużo wyższa. Natomiast jeśli poczekamy na decyzję SKO i WSA przez 3 lata i nie będziemy płacić to znów zaległości narosną do 4-5 mln. Należałoby więc już teraz zacząć negocjować z gminą Liszki, ale jak tu negocjować z kimś kto nienawidzi Cracovii. Druga sprawa to dlaczego wartość 9 hektarów gruntów w Rącznej wynosi aż 25 milionów złotych, przecież niewiele droższe są niektóre grunty w Krakowie, a tu znów mówimy o prowincji. Największym błędem było budować drogą inwestycję na nie swoim terenie.[/quote] Stawki podatku ustala rada gminy. Jeśli mamy do czynienia z terenem związanym z prowadzoną działalnością gospodarczą, to akurat stawki zarówno za metr gruntu, jak i za metr budynku, są o wiele wyższe, niż w przypadku nieruchomości niezwiązanych z działalnością, na przykład mieszkalnymi. Co więcej w podatku od nieruchomości płaci się podatek od budowli w wysokości, co do zasady, 2% wartości początkowej budowli. Co w przypadku stadionów, parkingów, boisk itp. oznacza dość sporo. Ciekawostka- w Krakowie wartość PON w przypadku obiektów sportowych (budowli) wynosi 0,01% ich wartości, bo by się kluby sportowe nie wypłaciły. Zresztą stadion to bardzo ciekawy przykład budowli, bo nasz jest trochę budowlą, a trochę budynkiem. Towarzystwo nie dzierżawi całego obiektu, więc oni mają na to wywalone, choć i tak czynszu najmu nie płacą.
    • hank lubi to.
    • leszeczek

23.8K
      28.1K
    • 05.09.2025 o 13:44
      Post #1691007 05.09.2025 13:44
    Stawki w gminach podatku od nieruchomości przeznaczonych pod działalność są chore w stosumku do mieszkalnych. Ja chciałem być legalistą i zgłosiłem pod swoją działalność 2m2 w swoim domu (mniej więcej tyke co biurko i fotel zajmują) i płacę PON za te 2 m2 więcej niż za cały dom.
    • jaroksc, MSC, hank oraz 2 innych osób lubią to.
    • ZbigniewT

1.9K
      3.5K
    • 05.09.2025 o 14:54
      Post #1691032 05.09.2025 14:54
    Ok. jeśli chodzi o podatek, to to co napisałem, dotyczy osób fizycznych, kiedy to organ ustala zobowiązanie podatkowe.  Podatek od nieruchomości na rok podatkowy od osób fizycznych, z zastrzeżeniem ust. 11, ustala w drodze decyzji organ podatkowy właściwy ze względu na miejsce położenia przedmiotów opodatkowania. Natomiast osoby prawne mają obowiązek składania deklaracji samodzielnie. A tak nawiasem mówiąc, to podaruj sobie wstawki typu: "zanim zabierzesz głos, to.." bo to za bardzo mentorski ton.
    • niegramotnyj

3.6K
      4K
    • 05.09.2025 o 15:00
      Post #1691035 05.09.2025 15:00
    • Edytowany
    Przepisy prawa to jedno, ale jak zawsze liczy się też szerszy kontekst. Na przykład to, że inwestycja została znacząco dofinansowana z pieniędzy publicznych. Przypuszczam, że Kolegium Odwoławcze może wziąć to pod uwagę (a nawet i to, że wójt ma patologiczny układ z swoją radą gminy). Może się jednak okazać również, że pierwotny plan działania w kwestii Rącznej legł w gruzach. Może się okazać, że trzeba będzie skasować tam jakąkolwiek komercję - wynajem boisk czy hotelu dla kogokolwiek - do czasu odejścia obecnego wójta i podpisania ew. nowej umowy. A to jedno boisko, które trzeba będzie udostępniać ludziom z Liszek - niech sobie nawożą, koszą, odwadniają itd. sami.
    • leszeczek

23.8K
      28.1K
    • 05.09.2025 o 15:12
      Post #1691043 05.09.2025 15:12
    [quote]#post1691035 ... Może się jednak okazać również, że pierwotny plan działania w kwestii Rącznej legł w gruzach. Może się okazać, że trzeba będzie skasować tam jakąkolwiek komercję - wynajem boisk czy hotelu dla kogokolwiek...[/quote] To miałoby sens tylko w przypadku gdy dochód z tego tytułu jest mniejszy od podatku i tylko jeśli nieprowadzenie na obiekcie działalności komercyjnej miałoby wpływ na wysokość PON. Ale wydaje mi się, podkreślam, że tylko mi się wydaje, że nie. Że wysokość PON zależy od charakteru nieruchomości, a nie od tego czy jest prowadzona na niej działalność komercyjna. Inaczej pisząc boisko jest boiskiem, hotel hotelem niezależnie jak ich używasz. Ale mogę się mylić i wdzięczny będę gdy ktoś wiedzący napisze jak jest.
    • niegramotnyj

3.6K
      4K
    • 05.09.2025 o 15:17
      Post #1691045 05.09.2025 15:17
    • Edytowany
    Hotel? można powiedzieć, że od 1 września likwidujemy hotel i w to miejsce jest internat dla uczniów, mieszkania dla zawodników i kadry trenerskiej, użyczane nieodpłatnie. Boisko jest oczywiście boiskiem, ale nie musi być wynajmowane, tylko przeznaczone na treningi juniorów oraz 1 i 2 drużyny. Przeliczyć to wszystko oczywiście trzeba. Ale... nie sądzę, żeby poważne zachodnie kluby wynajmowały komukolwiek swoje ośrodki treningowe. To już była taka skaza śp. prof. Filipiaka, że nie można wydawać, że musi się zwrócić, itd. - stąd obecność przy jego boku popularnego J.T. Skądinąd skalę tego cyrku pokazuje poniższy artykuł: https://www.onet.pl/informacje/glos24/wojt-liszek-bez-absolutorium-i-votum-zaufania-nie-padly-zadne-merytoryczne-argumenty/7zqqk6g,30bc1058
    • axe

2.6K
      8.5K
    • 05.09.2025 o 22:50
      Post #1691213 05.09.2025 22:50
    • Edytowany
    [quote]#post1690468 Zmiany Organu prowadzącego LO https://cracovia.pl/aktualnosci/cracovia/zmiana-organu-prowadzacego-spoleczne-liceum-ogolnoksztalcace-mistrzostwa-sportowego/ ?[/quote] Ciekawostka: wszystkie komentarze pod postem usunięte... Pewnie wyłącznie użytkownicy z Gts-u komentowali 😜 [img]https://cracovia.krakow.pl/uploads/media/2025-09/1000052495-jpg-40856713.jpg[/img]
    • octop

2.7K
      4.2K
    • 05.09.2025 o 23:05
      Post #1691215 05.09.2025 23:05
    [quote]#post1691007 Stawki w gminach podatku od nieruchomości przeznaczonych pod działalność są chore w stosumku do mieszkalnych. Ja chciałem być legalistą i zgłosiłem pod swoją działalność 2m2 w swoim domu (mniej więcej tyke co biurko i fotel zajmują) i płacę PON za te 2 m2 więcej niż za cały dom.[/quote] Ostatnio w Katowicach się wzięli za deweloperów trzymających puste mieszkania właśnie w ten sposób https://businessinsider.com.pl/nieruchomosci/katowice-znalazly-bat-na-deweloperow-30-krotnie-wyzszy-podatek/g8ex9my
    • Villa_KS

2.2K
      939
    • 06.09.2025 o 07:28
      Post #1691250 06.09.2025 07:28
    [quote]#post1691032 A tak nawiasem mówiąc, to podaruj sobie wstawki typu: "zanim zabierzesz głos, to.." bo to za bardzo mentorski ton.[/quote] "Mentorski" to jest konkretny eufemizm 😉
    • DSS lubi to.
    • rmszar

11.7K
      789
    • 06.09.2025 o 08:36
      Post #1691258 06.09.2025 08:36
    • Edytowany
    Konkretne eufemizmy były w moim poście, bo powinienem byl po prostu napisać, żeby nie pierdolić, jak się nie ma pojęcia o podatkach. A kulturalnie nawet podałem przepis. 😁 [b]Edycja z 06.09.2025 o godz. 08:38 (scalono posty)[/b] [quote]#post1691032 Ok. jeśli chodzi o podatek, to to co napisałem, dotyczy osób fizycznych, kiedy to organ ustala zobowiązanie podatkowe.  Podatek od nieruchomości na rok podatkowy od osób fizycznych, z zastrzeżeniem ust. 11, ustala w drodze decyzji organ podatkowy właściwy ze względu na miejsce położenia przedmiotów opodatkowania. Natomiast osoby prawne mają obowiązek składania deklaracji samodzielnie. A tak nawiasem mówiąc, to podaruj sobie wstawki typu: "zanim zabierzesz głos, to.." bo to za bardzo mentorski ton.[/quote] Tak nawiasem mówiąc nie zabieraj głosu w sprawach, o których nie masz pojęcia. I następnym razem dokładnie czytaj to, co piszę. Ja mam w zwyczaju sprawdzać przed napisaniem i pisać o tym, co faktycznie jest, a nie o tym, co mi się wydaje, że jest. Tobie też polecam.
    • wirus59 lubi to.
    • leszeczek

23.8K
      28.1K
    • 06.09.2025 o 09:42
      Post #1691268 06.09.2025 09:42
    • Edytowany
    [quote]#post1691258 ... Ja mam w zwyczaju sprawdzać przed napisaniem i pisać o tym, co faktycznie jest, a nie o tym, co mi się wydaje, że jest. Tobie też polecam....[/quote] Radomir nie zabijaj tego forum, nie odbieraj nam radości życia! Przecież my Polacy znamy się na wszystkim, od skoków narciarskich po katastrofy lotnicze. No może poza prawem, które jest pisane przez jajogłowych dla jajogłowych, żeby zwykłym ludziom utrudnić życie, a im pozwolić się nachapać.
    • mcz_, barney, konserwa oraz Islander lubią to.
    • gbialas

308
      404
    • 06.09.2025 o 09:45
      Post #1691269 06.09.2025 09:45
    To forum polega na pisaniu tego co się myśli i co się wydaje xD
    • leszeczek oraz koziołek lubią to.

Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!

Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!

Napisz odpowiedź...

Aktualnie przeglądający (5 użytkowników)

Goście (5)
    • Główna
    • Działy i kategorie