[img]https://cracovia.krakow.pl/uploads/media/2026-05/1779175637-202.png[/img]
Jeden obraz jest wart więcej niż 1000 słów.
Tabelka od Klimka z X.
-
-
Sytuacja w tabeli. Walka o MP,Puchary,Utrzymanie
- Edytowany
Tak, teraz widzę, z to od niego :)
Przy okazji inne.
Q2 LM
[img]https://cracovia.krakow.pl/uploads/media/2026-05/1779177599-216.jpg[/img]
5 miejsce w lidze
[img]https://cracovia.krakow.pl/uploads/media/2026-05/1779177599-791.jpg[/img]
Q3 Liga Europy
[img]https://cracovia.krakow.pl/uploads/media/2026-05/1779177599-355.jpg[/img]
Lechia wygrywają z Termaliką zapewnia sobie utrzymanie przy każdym wyniku w maczu Widzew - Piast
Może tak być, bo Termalika nie zagra 2 takich samych meczów jeden po drugim
Zastanawia mnie czemu piszac ze żodyn nie wygra dwoch spotkan pod rzad z dolnych rejonow niby miala by tego dokonac Termalica z ostatniego miejsca...
[quote]#post1726508 Zastanawia mnie czemu piszac ze żodyn nie wygra dwoch spotkan pod rzad z dolnych rejonow niby miala by tego dokonac Termalica z ostatniego miejsca...[/quote]
Powód podstawowy, bo to ekstraklasa!
tu ciekawa tabela ze średnimi kursami u buków
https://x.com/CracoviaStats/status/2056785552611971145?s=20
[quote]#post1726508 Zastanawia mnie czemu piszac ze żodyn nie wygra dwoch spotkan pod rzad z dolnych rejonow niby miala by tego dokonac Termalica z ostatniego miejsca...[/quote]
Jeżeli dostałaby premię od np. właściciela Widzewa (co nie jest zabronione) - nie byłoby to może takie dziwne?
Jest zabronione od prawie zawsze. Kiedyś to było moralnie niewłaściwe a od 3 lat jest surowo karane przez PZPN bo wprowadzili to do Regulaminu Dyscyplinarnego.
Dzięki za informację. Dobrze, że za to karzą.
Jeśli pieniądze są legalne, a premie opodatkowane to czym różni się premia od Witkowskich od premii od Dobrzyckiego?
W erze początków polskiego nowego kapitalizmu premie były też od kibiców, często ogłaszane w trakcie meczu.
Co jest niemoralnego w motywacji do lepszej gry?
Dlatego byłem przekonany, że to Korona będzie przede wszystkim motywowana przez człowieka z Łodzi. Ostatnia kolejka zmieniła jednak priorytet na Niecieczę. Pod brak zwycięstwa, Widzew może się asekurować.
Te premie zawsze były moralnie dwuznaczne. To, że było w Polsce przyzwolenie i nikt nie miał z tym problemu tego nie zmienia.
Świat dorósł do tego, że sport to jest sport i taka motywacja jest niemoralna i regulamin związku tego zabrania.
Za to są wysokie kary.
Trochę inna sytuacja ale w tym tygodniu wywalili Southampton z baraży tylko dlatego, że raczyli podglądać treningi rywala.
Co prawda uważam trochę zbyt drastyczna kara ale jednak pokazuje co się zmieniło.
Ale tak po prostu: dlaczego taka premia z zewnątrz jest niemoralna?
I pytanie pomocnicze. Jeśli Dobrzycki kupi kostkę u Witkowskich w cenie katalogowej to jak Witkowscy ten nadprogramowy zysk przeznaczą na dodatkową premię to już będzie inaczej i wtedy ok?
Też jest nie ok bo to kwestia motywacji dlaczego to było zrobione.
Oczywiście to nie proste do udowodnienia natomiast smród może być z tym związany.
Jeśli nie widzisz problemu dlaczego dodatkowa motywacja, w takiej formie, w sporcie jest niemoralna to patrzymy trochę na inaczej na świat.
Rok temu była mała afera, że niby Raków dodatkowo motywował GKS do wygrania z Lechem. Poczytaj co o tym pisano.
Generalnie problemem jest, że piłkarze nie grają w każdym meczu na 100%. Gdyby tak było to dyskusja byłaby bezprzedmiotowa. je nie byłem przeciwko "dodatkowemu mobilizowaniu", ale jak przeczytałem posty koziołka, to trochę inaczej na to spojrzałem. Ideałem byłoby, gdyby zawodnicy tak samo podchodzili do każdego meczu. Nie ważne czy w pierwszej czy w ostatniej kolejce. Tylko, że tak nie jest. I tutaj pojawia się argument za motywacją. Bo powiedzmy, że klub A rywalizuje z klubem B. Klubowi A przypada mecz z klubem C w momencie, gdy klub C gra jeszcze o coś, a klubowi B, gdy klub C nie gra już o nic. Oczywiście, że klubowi A będzie trudniej i w ich interesie i z korzyścią dla uczciwości rywalizacji było by zmotywowanie klubu C by do rywalizacji z B podszedł tak samo zmotywowany jak do rywalizacji z A. Dla tego nie jestem do końca przekonany o niewłaściwości "dodatkowej mobilizacji"
- Edytowany
Mecz w Lublinie to najlepsze podsumowanie tego całego sezonu w wykonaniu Cracovii... jak się już prawie każdemu wydaje, że jest super, wszystko się w końcu zaczyna układać itd. to Cracovia mówi "potrzymaj mi piwo" i tracimy 2 kluczowe bramki na samym finiszu. 🤔
Ogólnie utrzymać się musimy (innej opcji nie widzę i nie przyjmuje do głowy) ale to jak rzadko my w 2026 roku wygrywamy mecze to mnie już mocno przeraża...
Na ostatnie 20 kolejek wygraliśmy 3 razy.... jest to najsłabszy wynik z całej Ekstraklasy. 🤡 😵
[quote]#post1726648 ... Na ostatnie 20 kolejek wygraliśmy 3 razy.... jest to najsłabszy wynik z całej Ekstraklasy. ...[/quote]
Dlatego z Koroną wygramy. Nie ma innej opcji.
Nie no remis wystarczy 😋
zakazali motywowania drużyn przeciwnik w sposób legalny i pewnie są na tym świecie ludzie, którzy wierzą w to, że zawodnicy TBB nie zostali zmotywowani przez właściciela widzewa przed meczem z Arką tak? zamiast robić to jawnie to kasa leci pod stołem. nie znam żadnego dobrego powodu, dla którego zakazano jawnej motywacji sportowej. czy liga jest sprawiedliwa jeśli Lechia ma w ostatniej kolejce mecz z TBB które gra o nic? wg mnie nie. dużo sprawiedliwsze warunki sportowej rywalizacji zachodzą wtedy gdy właściciel Widzewa wyrówna szanse motywując ich finansowo. Wtedy faktycznie wyjdą grać na 100% tak jakby ten mecz odbywał się w 17 kolejce.
Ale wypacza to idei sportu. Wiem, teraz to zawód jak mechanik.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (3 użytkowników)
Goście (3)