Powrót
Powrót do działu

Cracovia - Forum kibiców Cracovii

• Regulamin
    • Regulamin
    • Elżbieta Filipiak - cyklicznie tymczasowa prezes KS Cracovia

• Piłka nożna
    • Rozpoczęto 03.11.2023 o 11:48
      Ostatnia aktywność 4 godziny temu
      50086 wyświetleń
    • NePo

108
      224
    • 5 dni temu o 21:39
      Post #1711798 19.02.2026 21:39
    [quote]#post1711773 Nesta pisał że wybrany podobno nowy prezes na tt , dawać go już i niech kurwa coś robi[/quote] Ale z artykułu Langiera wynika że Ela może blokować ogłoszenie nowego prezesa. Ale to jest nie istotne ... jeśli sytuacja z brakiem wypłat na przełomie roku to prawda a nikt tego nie zdementował ... to żaden prezez nie pomoże ... co za chwile będziemy sprzedawać .... krzesłka ze stadionu ??? A wartość zawodnikó też zaraz pospada bo jak sie sytutacja powtórzy przestaną grać. Tu trza taczek dla Płtaka zacząc szukać.
    • Czarek

30
      16
    • 5 dni temu o 22:07
      Post #1711804 19.02.2026 22:07
    NePo, mamy prezesa, czy prezeza?
    • pablo74

3.6K
      6.3K
    • 5 dni temu o 22:15
      Post #1711807 19.02.2026 22:15
    EF spierdoliła do SUI. Ranczo w Polsce opuszczone. Nawet nie ma tam kucharza. Kontakt z nią zerowy. Jakikolwiek nowy prezez czy prezes mógłby być w jej mijesce wybrany, ze względu na jej fizyczny brak podpisu pod decyzją jest niemożliwy. Tak więc po strzeleniu focha, ale nie marszałka, abi nie z ulicy, i zredagowaniu płaczliwego oswiadczenia, ktore wyslala do dziennikarzy w trakcie konfy przed meczem z rtsem, oraz na zrobieniu gigantycznego zanieszania przed jakże ważnym meczem z nowobogackimi, ta wielce troskliwa o losy Cracovii osoba...zdupcyła nie po angielsku ale po wsiursku.
    • pawzab, DawidSiemaszki oraz squier strat lubią to.
    • maciek72

2.3K
      4.1K
    • 5 dni temu o 22:41
      Post #1711810 19.02.2026 22:41
    [quote]#post1711767 Rozkminka sytuacji w klubie Przemka Langiera. Wygląda to nieciekawie, niestety. https://sport.interia.pl/pilka-nozna/ekstraklasa/news-przewrot-w-cracovii-czyli-niepewnosc-co-dalej-kulisy-odejsci,nId,22602618[/quote] Typowe pierdolenie, żadnych faktów, same plotki, do tego jeszcze interia, portal który nas uwielbia. Kolejna medialna próba zaszkodzenia Cracovii.
    • GSC, Lakbeti oraz DawidSiemaszki lubią to.
    • gusto

3.2K
      5.7K
    • 4 dni temu o 04:58
      Post #1711818 20.02.2026 04:58
    [quote]#post1711772 Pewnie jedyna pociecha to to, że - czy ja dobrze pamiętam? - ten właśnie dziennikarz dostaje orgazmu, jak to przed gts-em wspaniała przyszłość...[/quote] Langier lubi o Cracovii pisać i mówić dobrze. Po prostu okazja trafia się rzadko.
    • DawidSiemaszki lubi to.
    • SaNtO

31.1K
      16.3K
    • 4 dni temu o 07:15
      Post #1711822 20.02.2026 07:15
    [quote]#post1711773 Nesta pisał że wybrany podobno nowy prezes na tt , dawać go już i niech kurwa coś robi[/quote] jeśli to ma być ten o kim się mówi to nie ma na co czekać.. jeśli ktoś liczy na Leśnodorskiego albo kogoś konkretnego to szybko po lód na głowę do lodówki proszę się udać
    • DiegoKSC lubi to.
    • Lakbeti

13
      12
    • 4 dni temu o 08:56
      Post #1711839 20.02.2026 08:56
    Artykuł w interia.pl na poziomie pudelka. Ktoś coś powiedział, ktoś przypuszcza, będzie wyprzedaż klubu, etc. Pismakom ewidentnie zależy żeby przedstawić w Cracovii katastroficzna wizję, zniechęcić sponsorów, kibiców i nowych fanów, i napędzać klikania i komentarze. Temat płaczu nad Legia, pogonią i jak to one nie zasługują na miejsce w którym są, już się wyczerpał. Już nie ma czym lamentować i wychwalanie Grosickiego już bokiem wychodzi.
    • DiegoKSC, TOM76, GSC oraz 4 innych osób lubią to.
    • ZbigniewT

1.9K
      3.6K
    • 4 dni temu o 13:52
      Post #1711887 20.02.2026 13:52
    Każdy z nas tutaj na forum byłby szczęśliwy, gdyby w artykule Langiera były wyssane z palca historie. Ale rzeczywistość wskazuje, że nie wszystkie domysły są oderwane od rzeczywistości. Dwukrotna zmiana prezesa w ciągu tak krótkiego czasu chyba o czymś świadczy! Gdyby chodziło o zmianę tylko samego Dróżdża, a Ela zostałaby tylko tymczasowym, pełniącym obowiązki prezesem, inaczej by to wyglądało. Ale jej dymisja i oświadczenie wprowadzają stan niepewności wśród piłkarzy i trenera. Luka już po pierwszej zmianie był zaniepokojony a co dopiero teraz, to można sobie wyobrażać. Zobaczymy, jak to zamieszanie na górze, wpłynie dzisiaj na piłkarzy.
    • pasiasty68 lubi to.
    • Bob666

263
      329
    • 4 dni temu o 14:11
      Post #1711891 20.02.2026 14:11
    Langier pierdoli farmazony i tyle „w tym temacie”. Niech się lepiej zajmie gtsm czy jak mu tam.
    • GSC, DawidSiemaszki oraz DiegoKSC lubią to.
    • stnczyk

423
      716
    • 3 dni temu o 18:30
      Post #1712351 21.02.2026 18:30
    [quote]#post1711818 [quote]#post1711772 Pewnie jedyna pociecha to to, że - czy ja dobrze pamiętam? - ten właśnie dziennikarz dostaje orgazmu, jak to przed gts-em wspaniała przyszłość...[/quote] Langier lubi o Cracovii pisać i mówić dobrze. Po prostu okazja trafia się rzadko.[/quote] Tego nie wiem. Może i lubi... Ale w tym tygodniu podpisał się pod tak bałwochwalczym artykułem o gts, jak to wspaniale będzie i w ogóle, że sobie zapamiętałem nazwisko autora... O Cracovii tak wspaniale na interii nikt nie pisał, a w każdym razie ja nie pamiętam. to, co piszą o Cracovii, czytam, w różnych miejscach. A z ciekawości, czy ktoś wie - on ma coś wspólnego z nieżyjącym już świetnym dziennikarzem Jerzym Langierem, byłym koszykarzem Cracovii?
    • naki

1.2K
      1.9K
    • 3 dni temu o 20:02
      Post #1712366 21.02.2026 20:02
    Niestety dopoki Platek nie postawi na komunikacje z mediami. I nie obsadzi jakims normalnym człowiekiem posade Prezesa zarządu. To te wszystkie teorie spiskowe moge przejac naracje i siac panike wsrod samych tez pilkarzy. I mozemy za chwile zaczac grac jeszcze wieksza pyte niz obecnie. Mam nadzieje, ze taka osoba w najblizszym tygodniu sie pojawi. I zacznie odbudowywac zjebany PR przez Pania Filipiakowa. A najlepiej by bylo gdyby zjawil sie jakis nowy inwestor ktory odpkupi pakiet wiekszosciowy i od Eluni.
    • hank lubi to.
    • leszeczek

24K
      28.4K
    • 3 dni temu o 21:08
      Post #1712370 21.02.2026 21:08
    Osobiście wolałbym by pojawił się poważny i zamożny sponsor niż ktoś kto Eli czy Platkowi wymieni udziały na gotówkę.
    • macqoo1910 lubi to.
    • gusto

3.2K
      5.7K
    • 2 dni temu o 21:35
      Post #1712523 22.02.2026 21:35
    [quote]#post1712351 A z ciekawości, czy ktoś wie - on ma coś wspólnego z nieżyjącym już świetnym dziennikarzem Jerzym Langierem, byłym koszykarzem Cracovii?[/quote] Nie, sam zaprzeczył kiedyś.
    • alocha

3.9K
      3.8K
    • Przedwczoraj o 07:03
      Post #1712543 23.02.2026 07:03
    Artykuł w którym Ela wyjaśnia wszystko. Wszystko czyli nic. [url=https://przegladsportowy.onet.pl/pilka-nozna/ekstraklasa/elzbieta-filipiak-o-cracovii-kluczowe-decyzje-zapadly-bez-mojego-udzialu-tylko-u-nas/34jd5bn]Link do artykułu[/url] Elżbieta Filipiak o Cracovii: kluczowe decyzje zapadły bez mojego udziału — Uznałam, że uczciwe będzie ustąpienie, a nie firmowanie decyzji, z którymi fundamentalnie się nie zgadzam — mówi nam Elżbieta Filipiak i tłumaczy, dlaczego przestała być prezeską Cracovii. Kilka dni temu Elżbieta Filipiak, dotychczasowa prezes Cracovii i jej akcjonariusz, zrezygnowała z zasiadania w zarządzie klubu. Teraz opowiedziała nam o powodach i o tym, co w ostatnich miesiącach działo się w klubie. Elżbieta Filipiak: Cracovia to więcej niż klub. Cracovia to zawsze było coś więcej niż klub — to wspólnota ludzi związanych z Krakowem. Moje pierwsze wspomnienie sięga czasów, kiedy stadion przy Kałuży wymagał nakładów, klub także, a pierwszy skład był daleki od mistrzowskiej formy. Nie patrzyłam na Cracovię jak na przedsiębiorstwo do maksymalizacji zysków, tylko jak na instytucję tożsamościową, która ma budować więzi i reprezentować Kraków. Dlatego angażowałam się osobiście, często poza oficjalnymi strukturami. Utrzymywałam bezpośrednie kontakty z kibicami i partnerami, nieraz też wspierałam klub własnymi środkami, finansując modernizację infrastruktury, programy młodzieżowe czy codzienne funkcjonowanie. Cracovia jest klubem bardzo ważnym w mojej drodze zawodowej i osobistej, to część mojego życia. Dziś koncentruję się na nowych wyzwaniach, ale zawsze będę kibicować klubowi i z życzliwością patrzeć na jego rozwój. W sporcie i życiu wiele rzeczy potrafi się zmieniać, dlatego nie zamykam żadnych drzwi. Choć dziś nie jest to kwestia, którą rozpatruję w kategoriach konkretnych planów, to sercem zawsze będę przy Cracovii. Elżbieta Filipiak o mężu: starałam się podążać drogą, którą on by wybrał. Jego troski o zapewnienie stabilności, dbałość o strukturę sportową i tożsamość klubu były dla mnie fundamentem. To kierowało mną przy podejmowaniu decyzji i dawało poczucie ciągłości, nawet gdy sytuacja była trudna organizacyjnie. Wiedziałam, że prowadzę coś, co razem budowaliśmy i starałam się podążać drogą, którą on by wybrał. Po niespodziewanej śmierci męża stanęłam przed koniecznością kompleksowego zadbania o klub w niezwykle trudnym życiowo momencie. Musiałam zachować ciągłość jego funkcjonowania i pielęgnowałam wartości, które on utożsamiał. Najtrudniejsze było pogodzenie osobistych emocji z koniecznością podejmowania decyzji wymagających natychmiastowego działania. Istotne było też utrzymanie stabilności organizacyjnej i zaufania wśród kibiców, zawodników i partnerów. To był moment przejściowy, w którym musiałam połączyć pamięć o tym, co udało się zbudować, z pragmatycznym myśleniem o przyszłości. Elżbieta Filipiak: wybór Roberta Platka wydawał się najlepszym rozwiązaniem Decyzja o wejściu inwestora była przede wszystkim odpowiedzią na realia finansowe i sportowe Cracovii. Było to rozwiązanie konieczne, wypracowane z Comarchem, który jako wiodący sponsor, po osiągnięciu celów marketingowych, zdecydował o zakończeniu współpracy w dotychczasowym kształcie. Jednocześnie dał Cracovii czas na znalezienie nowego głównego sponsora. Z punktu widzenia przyszłości klubu wybór Roberta Platka jako większościowego akcjonariusza wydawał się wówczas najlepszym rozwiązaniem. Zmiana właścicielska tej skali zawsze oznacza przebudowę modelu finansowego. Zakładano, że nowy właściciel będzie rozwijał klub, opierając się na własnej strategii i sieci partnerstw. Niestety proces ten okazał się bardziej skomplikowany i czasochłonny niż przypuszczano. Dziś, z perspektywy bezpowrotnie straconego czasu, widzę, że większościowemu akcjonariuszowi nie udało się wypracować stabilnego modelu, który zapewniłby klubowi bezpieczeństwo finansowe na kolejne sezony. Czas, gdy latami klub funkcjonował w unii personalnej z moim mężem, dobiegł końca, a ani nowy większościowy akcjonariusz, ani jego nominaci w zarządzie do tej pory nie przedstawili kompleksowego planu, który zapewniłby Cracovii stabilne finansowanie. Elżbieta Filipiak: decyzje zapadały bez mojego udziału Pierwsze dni przebiegały w duchu nadziei i wymiany doświadczeń. Z czasem zaczęły jednak pojawiać się różnice w podejściu do zarządzania klubem, zwłaszcza w kwestiach strategicznych, priorytetów finansowych i komunikacji z kibicami. Nie były to otwarte konflikty, ale raczej narastające, stopniowe rozbieżności, które z czasem ujawniły, że pełna realizacja wizji klubu w dotychczasowym duchu może być trudna lub wręcz niemożliwa. Chodziło przede wszystkim o zakres realnej autonomii w kluczowych obszarach zarządzania, zarówno w decyzjach sportowych i kadrowych, jak i w kwestiach budżetowych czy komunikacyjnych. W praktyce zdarzało się, że kluczowe decyzje zapadały bez mojego udziału lub wbrew moim rekomendacjom, co uniemożliwiało prowadzenie spójnej polityki. Aby realizować spójną wizję, potrzebne są jasno określone kompetencje i narzędzia decyzyjne – ostatnio ich zakres nie był wystarczający, by prowadzić klub w kierunku, który uważam za właściwy. Elżbieta Filipiak: różnice mają charakter fundamentalny Różnica między lokalną tożsamością Cracovii a globalną perspektywą inwestorską była tematem wielu rozmów. Podkreślałam znaczenie tradycji, relacji z kibicami i miejsca klubu w Krakowie jako elementów, które powinny być integralną częścią strategii. Reakcje były różne, rozmawialiśmy, ale priorytety rozkładaliśmy inaczej. Z czasem stało się jasne, że różnice mają charakter fundamentalny, a nie tylko taktyczny i że nasze wizje prowadzenia klubu nie są zbieżne. Elżbieta Filipiak: wiele planów transferowych musiało zostać odłożonych Możliwości transferowe są zawsze powiązane z budżetem. W tym okresie kluczowe było zachowanie stabilności i odpowiedzialności finansowej, ale jednocześnie oczekiwania sportowe środowiska były wysokie. W praktyce oznaczało to, że wiele planów transferowych musiało zostać zweryfikowanych lub odłożonych, co z pewnością wpłynęło na sportowy rozwój drużyny. Elżbieta Filipiak o odejściu z funkcji prezesa To nie była jedna decyzja, lecz proces. Kolejne dni ujawniały narastające rozbieżności, lecz mimo że wątpliwości narastały, nie artykułowałam ich, cierpliwie oczekując pozytywnego rozwoju sytuacji. Z czasem jednak narastało poczucie, że zakres odpowiedzialności oraz poziom mojej troski o sprawy klubu nie idzie w parze z zakresem realnych narzędzi decyzyjnych. Dlatego uznałam, że uczciwe będzie ustąpienie, a nie firmowanie decyzji, z którymi fundamentalnie się nie zgadzam. Elżbieta Filipiak o 120-leciu klubu To wyjątkowy moment dla najstarszego klubu w Polsce. Niestety z mojej perspektywy przygotowania do tego święta nie nabrały jeszcze odpowiedniego tempa, a koncepcje nie mają nawet realnych kształtów. To ogromna szkoda, bo jubileusz mógłby być okazją do zjednoczenia całego środowiska — kibiców, sponsorów i miasta. Obawiam się, że bez zdecydowanych działań ten potencjał zostanie zmarnowany. Podkreślałam znaczenie jubileuszu i jego wagę dla tożsamości klubu. Niestety odniosłam wrażenie, że skala tego wydarzenia i jego emocjonalne znaczenie dla kibiców nie zostały w pełni zrozumiane. W efekcie przygotowania idą niemrawo i w kierunku dalekim od moich wyobrażeń.
    • free

2
      0
    • Przedwczoraj o 07:05
      Post #1712544 23.02.2026 07:05
    Niby nic nie powiedziała, ale aż za dużo. Wygląda, że dobrze nie jest. Platek ma gdzieś jubileusz, klub. Pewnie myślał, że to łatwa kasa.
    • KruszynaKSC

19K
      20.6K
    • Przedwczoraj o 07:44
      Post #1712545 23.02.2026 07:44
    [quote]#post1712543 ... Nie patrzyłam na Cracovię jak na przedsiębiorstwo do maksymalizacji zysków,...[/quote] To oddaj stara prukfo Cichy Kącik klubowi !!!!!!
    • GSC, zejniov, macqoo1910 oraz 8 innych osób lubią to.
    • zejniov

2.3K
      2.8K
    • Przedwczoraj o 07:46
      Post #1712546 23.02.2026 07:46
    [quote]#post1712545 [quote]#post1712543 ... Nie patrzyłam na Cracovię jak na przedsiębiorstwo do maksymalizacji zysków,...[/quote] To oddaj stara prukfo Cichy Kącik klubowi !!!!!![/quote] oby tylko terenów przy Wielickiej se nie przywłaszczyła
    • zydek77

12
      27
    • Przedwczoraj o 08:23
      Post #1712548 23.02.2026 08:23
    [quote]#post1712543 ... nowy większościowy akcjonariusz, ani jego nominaci w zarządzie do tej pory nie przedstawili kompleksowego planu, który zapewniłby Cracovii stabilne finansowanie....[/quote] Ona normalna jest? XD Przecież on to powinien przedstawić przed transakcją sprzedaży, teraz się obudziła? Zrobiła dokładnie to samo co Cupiał z Meresińskim. Pozbyła się balastu nie patrząc komu a teraz udaje, że ją oszukano. Żałosna baba🤥
    • macqoo1910, DawidSiemaszki, Rock oraz 3 innych osób lubią to.
    • rmszar

11.7K
      872
    • Przedwczoraj o 08:41
      Post #1712550 23.02.2026 08:41
    • Edytowany
    Tylko po co było wywalać Dróżdża, żeby wejść na jego miejsce? On o tych "fundamentalnych różnicach", czyli że Platek swojej kasy nie da, mówił już jakiś czas temu. Rozumiem, że jak trzeba było wyłożyć swoją kasę dla funkcjonowania klubu, to zrobiło się transakcję handlową, czyli: dam, ale za coś w zamian, czyli za Cichy Kącik. Teraz już nie bardzo za co jest dać kolejną kasę. Nie przypominam sobie tej działalności poza strukturami. Pamiętam, że musiałem wozić dokumenty związane z zatwierdzaniem sprawozdań finansowych Stowarzyszenia Wspierania Młodych Talentów 100-lat Cracovia i zostawiać je w sekretariacie. Nie pamiętam żadnego wsparcia organizacyjnego czy finansowego dla młodzieży. Ale to są stare wspomnienia, może potem się coś zmieniło. Ładny wywiad, taki na pożegnanie. Mam teraz inne cele, ale zapamiętajcie, że zawsze chciałam dobrze, a teraz to już nie mój problem.
    • pablo74, zejniov, Jake Blues oraz 21 innych osób lubią to.
    • Dawid34

399
      437
    • Przedwczoraj o 10:19
      Post #1712558 23.02.2026 10:19
    Jeżeli to prawda i Platek nie będzie dawał kasy to co my zrobimy . Powiesić ja ?

Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!

Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!

Napisz odpowiedź...

Aktualnie przeglądający (15 użytkowników)

Goście (15)
    • Główna
    • Działy i kategorie