Powodzenia
-
-
Rafa Lopes - Witamy w Cracovii!
Obyś był szybki i super strzelec Lopes.Witaj
Dodam ze jak zastanawiacie się czemu tyle czekali - dziś urodziny ma mój przyjaciel wieki Kibic Pasów i portugalskiej piłki - po prostu czekali w Klubie żeby miał prezent na urodziny :)
- Edytowany
Witaj na pokładzie! Powodzenia w Pasach.
[quote='stary kibol' pid='1381412' dateline='1559147583']
Witaj na pokładzie! Powodzenia w Psach.
[/quote]
Ale zaprzegowych czy łańcuchowych?
[quote='RobertoBaggio' pid='1381403' dateline='1559141458']
Obyś był szybki i super strzeelec Lopes.Witaj
[/quote]
Ciekawe czy zna kawał o Szybkim Lopezie.
Z wyglądu, sposobu mówienia, z tonacji głosu itp. wstępnie oceniam go na Pan Piłkarz. Mam dobrą czutkę
[quote="SaNtO" pid='1381424' dateline='1559151930']
Z wyglądu, sposobu mówienia, z tonacji głosu itp. wstępnie oceniam go na Pan Piłkarz. Mam dobrą czutkę
[/quote]
Tonacja tonacją, ale jaka barwa, tembr, rytmika, ma dobry timing, to się wie jak się ma nosa;)
Skoro Santo sięgnął już po takie argumenty, to od siebie powiem, że po gębie widać, że będzie kocur :D
Pokaż przynajmniej tyle, ile bliźniacy razdm wzięci, a będę ukontentowany!
W dodatku dobrze mu w biało-czerwonym... King!
A ja w kontrze do peanów Sant0 napiszę, że nie widzę punktów zaczepienia, dla jakiegokolwiek optymizmu. Średniak, za którym przemawia to, co za dziesiątkami podobnych gości ściąganych do Cracovii - ślepa, naiwna nadzieja, że "a nuż odpali".
Ale obym się mylił. Po pierwszym jego meczu w Pasach wrócę do tego wątku i zrobię update :)
[quote='kaleb' pid='1381440' dateline='1559161571']
Pokaż przynajmniej tyle, ile bliźniacy razdm wzięci, a będę ukontentowany!
[/quote]
Już dawno miałem pisać, że z jaźwy to taki trzeci bliźniak i jak dla mnie to styknie jak da tyle co którykolwiek.
- Edytowany
[quote="Rafi" pid='1381442' dateline='1559162356']
A ja w kontrze do peanów Sant0 napiszę, że nie widzę punktów zaczepienia, dla jakiegokolwiek optymizmu. Średniak, za którym przemawia to, co za dziesiątkami podobnych gości ściąganych do Cracovii - ślepa, naiwna nadzieja, że "a nuż odpali".
Ale obym się mylił. Po pierwszym jego meczu w Pasach wrócę do tego wątku i zrobię update :)
[/quote]
Czy ty nie słyszysz TEGO głosu?
To się nie znasz. Kocur na bank.;)
Oglądałem kilkadziesiąt minut urywków ze spotkań naszego nowego nabytku na Wyscoucie, były tam również nieudane zagrania więc mniej więcej wypiszę jaką charakterystykę ułożyłem sobie w głowie, jakby ktoś chciał wiedzieć czego mniej więcej się spodziewać:
- niezła gra głową, wygrywa dużo pojedynków główkowych dzięki dobrej skoczności
- bardzo silny, potrafi bez problemu przepchnąć zawodników rywala - powiedziałbym, że to jego największy atut, dobre warunki fizyczne
- typ "walczaka", tzn. często jest jednym z pierwszych zawodników zakładających pressing, dużo biegający gracz
- bardzo dobra technika użytkowa, mam na myśli np. przyjęcie piłki, znacznie wyższy poziom niż zawodnicy ekstraklasowi
- zaskakująco dobre dośrodkowanie
- NIE jest to moim zdaniem typowy napastnik bazując po tych filmikach. Zawodnik czasami rzucany po pozycjach, w Portugalii niekoniecznie grał typową "dziewiątkę", był rzucany także na skrzydła, plus ciekawostka: podczas pobytu na Cyprze grał również jako środkowy pomocnik dlatego niech Was nie zdziwią te "słabe" statystyki bo Rafa robił dużo dla drużyny
- nie jest typowym "killerem", nie ma niesamowitego wykończenia
- w dryblingu stara się robić przewagę głównie swoją siłą, nie jest to typ zawodnika jak np. Ntibazonkiza
Ogólnie rzecz biorąc: powinniśmy mieć z niego dużo pożytku, wydaje się że to zawodnik który wskoczy do pierwszej XI, lecz prawdę mówiąc - nie wiem na jakiej pozycji. Jeżeli nie zacznie sezonu w podstawowym składzie to myślę, że będzie "pierwszym rezerwowym". Bardzo dobry ruch, przynajmniej na papierze i liczę na jeszcze minimum 2-3 ruchy na takim poziomie w tym okienku.
Bem vindo, Rafa!
[quote='KamilloLce' pid='1381454' dateline='1559165118']
Oglądałem kilkadziesiąt minut urywków ze spotkań naszego nowego nabytku na Wyscoucie, były tam również nieudane zagrania więc mniej więcej wypiszę jaką charakterystykę ułożyłem sobie w głowie, jakby ktoś chciał wiedzieć czego mniej więcej się spodziewać:
- niezła gra głową, wygrywa dużo pojedynków główkowych dzięki dobrej skoczności
- bardzo silny, potrafi bez problemu przepchnąć zawodników rywala - powiedziałbym, że to jego największy atut, dobre warunki fizyczne
- typ "walczaka", tzn. często jest jednym z pierwszych zawodników zakładających pressing, dużo biegający gracz
- bardzo dobra technika użytkowa, mam na myśli np. przyjęcie piłki, znacznie wyższy poziom niż zawodnicy ekstraklasowi
- zaskakująco dobre dośrodkowanie
- NIE jest to moim zdaniem typowy napastnik bazując po tych filmikach. Zawodnik czasami rzucany po pozycjach, w Portugalii niekoniecznie grał typową "dziewiątkę", był rzucany także na skrzydła, plus ciekawostka: podczas pobytu na Cyprze grał również jako środkowy pomocnik dlatego niech Was nie zdziwią te "słabe" statystyki bo Rafa robił dużo dla drużyny
- nie jest typowym "killerem", nie ma niesamowitego wykończenia
- w dryblingu stara się robić przewagę głównie swoją siłą, nie jest to typ zawodnika jak np. Ntibazonkiza
Ogólnie rzecz biorąc: powinniśmy mieć z niego dużo pożytku, wydaje się że to zawodnik który wskoczy do pierwszej XI, lecz prawdę mówiąc - nie wiem na jakiej pozycji. Jeżeli nie zacznie sezonu w podstawowym składzie to myślę, że będzie "pierwszym rezerwowym". Bardzo dobry ruch, przynajmniej na papierze i liczę na jeszcze minimum 2-3 ruchy na takim poziomie w tym okienku.
Bem vindo, Rafa!
[/quote]
Szacun, serio
- Edytowany
Zapytaliśmy o niego Sergio Krithinasa z gazety „Record”. – To jest bardzo pracowity zawodnik. Jedną z większych zalet Rafy jest doskonałe radzenie sobie w pojedynkach [fizycznych]. Jego problem polega natomiast na tym, że strzela bardzo mało goli – opowiada dziennikarz. No i faktycznie, akurat goleador z niego marny:
Siedem bramek w sezonie jako sufit? No, dupy to ten wynik nie urywa. Zwłaszcza, że został zaliczony akurat w rozgrywkach cypryjskich, znacznie słabszych niż portugalska Primeira Liga.
– Trudno z tym polemizować, Lopes nie ma najlepszego wykończenia. Trochę wynika to z roli, jaką pełni w taktyce, a trochę po prostu z braku umiejętności, także technicznych. Przyda się za to w innych aspektach, bo jednocześnie zawsze jest bardzo aktywny z przodu, pracuje jak diabli. Silny, twardy facet, nie odpuszcza – dodaje Krithinas. Wygląda więc na to, że Cracovia zyska zawodnika, który przede wszystkim nie będzie strzelał fochów, gdy trener każe mu zapieprzać w pressingu czy robić za pierwszego obrońcę innym razem. – „Wojownik” to słowo, które idealnie mnie opisuje – wspominał zresztą sam napastnik w rozmowie z klubową telewizją.
http://www.2x45.info/aktualnosci/59438/cracovia-ma-juz-nastepce-lub-partnera-dla-cabrery-rafa-lopes-przywdzieje-koszulke-w-pasy/
Tutaj potwierdzenie tego co pisze KamilloLce
I jeszcze potwierdzenie o pojedynkach powietrznych, o ile dobrze rozszyfrowałem.
https://www.instagram.com/p/BxxeND9n7e-/
Czyli napastnik typu Abbott ;)
W dużym skrócie - tak, ale dodatkowo umie grać w piłkę ;)
I to jest w końcu konkretny transfer, oby te 4-5 kolejnych wzmocnień również szły w tym kierunku :)
- Edytowany
[quote="SitoPasy" pid='1381464' dateline='1559185754']
I to jest w końcu konkretny transfer, oby te 4-5 kolejnych wzmocnień również szły w tym kierunku :)
[/quote]
Skąd info o tylu wzmocnieniach? Bo to się robi 6-7 transferów razem, nowa rewolucja kadrowa, czy próbujesz jątrzyć.
Rozmową którą udzielił na naszym klubowym kanale na YT, mnie "kupił".
Teraz oby tak samo dobrze grał jak się wypowiada i będzie dobrze. Powodzenia ;)
22 dni później
- Edytowany
Krótki wywiad w PS
https://www.przegladsportowy.pl/pilka-nozna/lotto-ekstraklasa/cracovia/rafael-lopes-trafil-do-cracovii-zamiast-do-wisly-krakow/5zzjrwp
Ogólnie dziwny wywiad, na samym wstępie dowiadujemy się, że to niby on jest bratem Carlitosa :D
Edit: w międzyczasie zniknęło z artykułu, że niby nasz Portugalczyk jest bratem Hiszpana Carlitosa ;)
Jeśli zagra na poziomie bliźniaków, to powinniśmy być zadowoleni. Bardzo dobra wiadomość odnośnie gry głową, bo w ostatnim sezonie mieliśmy problemy ze skutecznością ze stałych fragmentów gry.
[quote='kaleb' pid='1385137' dateline='1561192174']
Jeśli zagra na poziomie bliźniaków, to powinniśmy być zadowoleni. Bardzo dobra wiadomość odnośnie gry głową, bo w ostatnim sezonie mieliśmy problemy ze skutecznością ze stałych fragmentów gry.
[/quote]
Mam nadzieję , że zagra co najmniej na poziomie Cabrery . :)
7 dni później
Troszkę przeszło bez echa na forum:
[url=https://youtu.be/R4CvLrAGlEo?t=263]https://youtu.be/R4CvLrAGlEo?t=263[/url]
Zauważcie jakie postępy w języku polskim robi Rafa !!!
On chce się integrować z Klubem i miastem.
Jak jeszcze dobrze zagra, to może być zawodnik na lata.
W swoim zachowaniu/integracji przypomina mi Badię z Piasta.
Rubio: sprawia wrażenie zagubionego, a Rafę traktuje jak starszego brata, który poprowadzi go za rączkę. Moim zdaniem co najmniej pół roku straty (jak u Cecarica)
Pozdrawiam wszystkich w tę leniwą/upalną niedzielę.
:heart:
Sympatyczny, chociaż muszę go poprawić - mi novia to niezupełnie 'moja żona', tylko narzeczona. Ale piłkarze już tak chyba mają.
[quote='docent' pid='1386733' dateline='1561909840']
Sympatyczny, chociaż muszę go poprawić - mi novia to niezupełnie 'moja żona', tylko narzeczona. Ale piłkarze już tak chyba mają.
[/quote]
No i musiał się p.rz.y.pierd.olić !!!
Chopie jo niy mom doc. przed nazwiskiym :(
A jynzyki znom ino cztyry: ślonski, polski i .... dwa w szczewikach :)
Odnieś się do meritum ... i mnie niy szteruj :(
:)
PS.Co ci powiem, to ci powiem .... CIEPŁO :D
Arturito :P
Brechtnałem
Przyszły król strzelców ekstraklasy, tyle w temacie..
[quote='19Rudi06' pid='1386743' dateline='1561927400']
Przyszły król strzelców ekstraklasy, tyle w temacie..
[/quote]
Oby się spełniło . :)
10 dni później
A pisalem, ze to bedzie nasz "Abbott" :D Bardzo dobry mecz, oby takich wiecej, byl, pierwszym obronca :)
Tylko przydałby się Majewski z Ćmikiewczem, żeby mu odpowiednio stopę ustawili :P
[quote='gargamel9998' pid='1388315' dateline='1562909109']
A pisalem, ze to bedzie nasz "Abbott" :D Bardzo dobry mecz, oby takich wiecej, byl, pierwszym obronca :)
[/quote]
Też pisałem że jest wymarzony napastnik Gargamela i się spełniło . Może to nie będzie król strzelców , ale 10 bramek walnie , podobnie do Cabrery . Z tym że walczyc będzie za dwóch i może nie będzie machania rękami jak w przypadku Hiszpana
Bardzo dobry mecz, jak na pierwsze oficjalne zawody w sezonie. W naszej lidze powinien być znaczącym zawodnikiem.
[quote='kaleb' pid='1388337' dateline='1562917122']
Bardzo dobry mecz, jak na pierwsze oficjalne zawody w sezonie. W naszej lidze powinien być znaczącym zawodnikiem.
[/quote]
Jeszcze kłania się skuteczność do poprawy .I wtedy będzie ok .
Piłkarsko dramat. Napastnik na ekstraklasę. Czyli walczak, który nie potrafi strzelać bramek. Miał 3 sytuacje wszystkie koncertowo zaprzepaścił. Nie gwarantuje nawet 10 bramek. To obserwacja po jednym meczu. Ostatecznie wypowiem się po większej próbie.
Na ten moment wygląda fatalnie jeśli chodzi o zadania nastpnika (gole) dobrze jeśli chodzi o zapieprzanie. Gdybym nie musiał chodzić do roboty tylko na treningi to też bym zapieprzał jak on. Pewnie też bym coś w końcu strzelił. Mnie nie przekonuje. Pewnie na ekstraklasę to wymarzony napastnik ale my chcemy do Europy tak?
Nie ma jeszcze zgrania z kolegami (Wdowiak, Czeczarić, Dąbrowski), to też trzeba wziąć pod uwagę. Ja jestem dużym optymistą.
Foi muito bem mesmo!
Ja jestem bardzo pozytywnie nastawiony po debiucie Rafy. Skuteczność faktycznie słabo ale wierzę, że z czasem zaskoczy a do sytuacji dochodzi z łatwością. Dodatkowo widać, że technicznie też nie najgorszy, dużo widzi i szybko działa. Asysta piętą czy zagranie na wolne pole do Wdowiaka w drugiej połowie pokazały, że jak wszystko dobrze się ułoży to w ekstraklasie może być czołowym zawodnikiem.
Rafa da radę byle tylko się przełamał i zaczął strzelać :)
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)