Ciekawy trop....
-
-
TRANSFERY CRACOVII (komentarze, listy życzeń, twittery itd...)
- Edytowany
Kameruńczyk grający w Izraelu do nas? w środku zimy? Chłop dotąd nawet śniegu w życiu nie widział...
https://sportowefakty.wp.pl/pilka-nozna/1233051/nie-tylko-bogacz-kolejny-napastnik-blisko-cracovii
Kolejny jakiś wynalazek, jednego ciemnego już mamy , jeśli ten drugi dojdzie do skutku chociaż niech będzie zdatny do uzytku
- Edytowany
Gwoli precyzji to mamy dwóch "ciemnych" plus jednego ciemnośniadego.
Myślę, że demonizuje się tutaj wpływ temperatury na umiejętność gry. W poprzednim meczu Hiszpan strzelił gola, a "ciemny" i "ciemnośniady" byli wysoko ocenieni. Pierwsza trójka w rankingu Alochy
Do aluzji rasistowskich nawet nie chce mi się odnosić.
Al Amari urodził się w Szwecji, 'zimnym kraju', jak sam komentuje: nie ma problemu z grą przy minusowych temperaturach. Traore z Burkina Faso ma tylko rodziców, urodził się w północnej Francji (Bretania), tam też bywa zimno, choć przyznaję, że on mógł mieć jakiś dyskomfort. Natomiast Kameruńczyk, który nigdy nie był dalej na północ niż Tel Aviv, to już inna sprawa - z niego pożytek mógłby IMO być dopiero na wiosnę.
Eskimosa kupmy, bedzie na już gotowy...
[quote]#post1709333 Al Amari urodził się w Szwecji, 'zimnym kraju', jak sam komentuje: nie ma problemu z grą przy minusowych temperaturach. Traore z Burkina Faso ma tylko rodziców, urodził się w północnej Francji (Bretania), tam też bywa zimno, choć przyznaję, że on mógł mieć jakiś dyskomfort. Natomiast Kameruńczyk, który nigdy nie był dalej na północ niż Tel Aviv, to już inna sprawa - z niego pożytek mógłby IMO być dopiero na wiosnę.[/quote]
Wręcz tylko w lecie, pod warunkiem że jakąś palmę dostanie do domu i regularnie banana.
[quote]#post1709333 Al Amari urodził się w Szwecji, 'zimnym kraju', jak sam komentuje: nie ma problemu z grą przy minusowych temperaturach. Traore z Burkina Faso ma tylko rodziców, urodził się w północnej Francji (Bretania), tam też bywa zimno, choć przyznaję, że on mógł mieć jakiś dyskomfort. Natomiast Kameruńczyk, który nigdy nie był dalej na północ niż Tel Aviv, to już inna sprawa - z niego pożytek mógłby IMO być dopiero na wiosnę.[/quote]
Nie wiem dlaczego pominąłeś Hiszpana.
"Średnia temperatura w Saragossie w styczniu wynosi około 6st.C -8st.C. Dni są zazwyczaj chłodne, z temperaturami maksymalnymi sięgającymi 10st.C-12st,C, natomiast noce są zimne, ze średnimi minimami w okolicach 2st.C -3st.C. Styczeń jest jednym z najzimniejszych miesięcy w roku, często z wietrzną pogodą.
Tak, to nie to co Tel Awiw, ale zawsze. Główną myślą tego co napisałem jest fakt, że organizm dostosowuje się do temperatury w której przebywa, a nie w której się urodził i wychował.
By to zobrazować posłużę się przykładem. W MŚ w Katarze wygrała Argentyna (najzimniejszy, obok Chile, kraj Ameryki południowej) a nasza dzielna zimnokrwista reprezentacja wygrała z Arabią Saudyjską i zremisowała z Meksykiem, z którymi wg Twojej teorii powinniśmy odpaść w przedbiegach.
No ale to ty wkładasz mi w usta jakąś teorię... przy okazji myląc fakty. Argentyna, zimny kraj... jeżeli wziąć pod uwagę Patagonię, zgoda. Tylko tam mało kto mieszka. Rejon La Platy w zimie jest chłodny, w Buenos Aires zdarzają się nawet przymrozki, ale najniższe temperatury w czerwcu i lipcu (czyli ich zima) to zwykle ok. + 5-6 stopni. W lecie (czyli teraz) trudno wytrzymać od gorąca, co n.b. u nas też się zdarza. Ale ważna jest skala. Kiedy po raz pierwszy wysiadłem z samolotu w Rio de Janeiro (1973 rok, sierpień), nogi się pode mną ugięły, jakbym wszedł do łaźni parowej - a wylatywałem z Paryża przy 23 stopniach. Kilka dni później, kiedy już trochę ochłodniało, zobaczyłem Murzyna sprzątającego na plaży w czapce narciarskiej. Tak wygląda ta skala. Na zakończenie prawdziwa anegdota, Kubańczyk rozmawia z Polakiem budującym u nich zakłady azotowe w Matanzas: "Ja lubię jak jest zimno. Absolutnie. No ale nie 16 stopni!"
Nie wiem o co chodzi z tym Kameruńczykiem. Niby reprezentant kraju, 2 występy, jedna bramka. Ale to już nie ten Kamerun, co z Eto'o w składzie, więc nie ma się co podniecać że strzelił gola Ugandzie. Generalnie chłop-enigma. Pierwsze jakieś realne jego statystyki pochodzą z tego sezonu. Wcześniejsze liczby to jedynie taka tabelka:
[img]https://cracovia.krakow.pl/uploads/media/2026-02/obraz-png-22559659.png[/img]
Jak dla mnie, to on nie powinien przejść przez skautingowe sito, chyba że ma ukryte talenty na które ktoś liczy. Albo to gość do kadry "na sztukę", żeby móc kogoś wpuścić na 15-20 minut na dośrodkowania i aferę. Pół bidy, że to tylko wypożyczenie, bo możemy się spokojnie przyjrzeć, co chłop realnie prezentuje.
Żeby było zabawniej, ktoś mu 13 godzin temu sklecił taką kompilację. Zawrotne 41 sekund esencji z jego gry w Izraelu...
https://www.youtube.com/watch?v=IjfVhMdhQSQ
"Napastnik M.S. Ashdod Jean Batoum nie pojawił się na treningu drużyny i jest w drodze do polskiego Krakowia. Batoum, który otrzymał również ofertę od greckiego klubu Larisa, opuści Ashdod w ramach umowy wypożyczenia do końca sezonu z opcją.
Batoum powraca do Ashdodu na dłuższy czas w letnim oknie transferowym. Pomimo imponującego dorobku w reprezentacji Kamerunu, napastnik nie spełnił wysokich oczekiwań, jakie w nim pokładano w mieście portowym, strzelając tylko pięć bramek w 21 meczach i zaliczając dwa asysty."
Może zagraniczne pismaki coś pozajączkowały (a polskie portale tylko przeklepały) i do gts-u idzie?
Chociaż gdyby tak było, to by tam już był wrzask, że pewna liga mistrzów
https://x.com/i/status/2019730705828421654
Tutaj macie wiecej o Kameruńczyku
- Edytowany
@niegramotnyj#21907 a przeczytałeś ten fragment: "Główną myślą tego co napisałem jest fakt, że organizm dostosowuje się do temperatury w której przebywa, a nie w której się urodził i wychował"
Dlatego może po kilku dniach nie "ochłodniało" tylko ty "ochłonąłeś" co byłoby zgodne z tym co powyżej.
Gdyby było tak jak piszesz, to żaden zawodnik z Afryki nie sprawdziłby się w naszej lidze, a kilku było, a są nawet tacy co do dzisiaj tęsknią za za Saidim.
Z drugiej strony Amir byłby nieprzydatny dla reprezentacji Iraku, bo urodził się w zimnej Szwecji, więc jak mu tam grać. Chyba, że jak gra zimą w Europie, to wyciąga szwedzki paszport, a jak gra w Iraku czy podobnym kraju to za jego odczuwanie temperatury odpowiada paszport iracki. Fajna teoria.
Ludzie - te wszystkie newsy są z naszego forum - nie ma się co podniecać - przyjdą to ocenimy ich na boisku a nie gdzie się wychowywali czy grali. Nie szkoda Wam czasu na spieranie się o plotki? Charpentier miał być przekotem, no i niby jest ino że kulawym. Nie ma co oceniać kogoś po pierdach w internetu
Pierdy z internetu ocenia się....
... po zapachu 😎 😀 😁 😂
[img]https://cracovia.krakow.pl/uploads/media/2026-02/1000002064-jpg-97142591.jpg[/img]
To juz jakiś wyznacznik transferu do nas? 🙃
J flo ?
[quote]#post1709390 J flo ?[/quote]
Juan Florez - nasz peruwiański fan 😂 😂 😂
- Edytowany
Jaen Florente Batoum
Kumpel z klubu naszego Karola Niemczyckiego
25.01.2026 wraz z kolegą Jaen został odsunięty, przez nowego trenera (poprzedni wyrzucony za słabe wyniki) od pierwszego składu za brak zaangażowania w grę (od 2 miesięcy nie zdobył bramki)
31.01.2026 Larissa złożyła ofertę wypożyczenia z kwotą wykupu 200.000 euro -wśród zainteresowanych także ponoć Cracovia, która nie złożyła oferty - ale oczekuje się, że złoży
01.02.2026 wciąż oczekuje się, że Cracovia złoży ofertę
06.02.2026 Ashdod rozmawia z Jovanoviciem z Hapoel Hajfa bo Batoum został sprzedany do Cracovii za 200.000 euro. Kibice Ashdod zadowoleni
Przegląd izarealskiego portalu na który powołują się polscy dziennikarze
Jak się poszpera więcej to wychodzi, że Jean to niezły gagatek. W lipcu 2025 udał się na testy do Algierii starając się o angaż w USM Alger. Zapomniał niestety, że już popdisał kontrakt z FC Ashdod. No ale Algierczycy oferowali 2 razy tyle co Żydzi więc nie chciał odpuścić. Żydzi jednak postawili na swoim i zmusili go do stawienia się w klubie z którym zawarł porozumienie.
Kalman jak przychodził też nie było zachwytu.
Ten Kameruńczyk może nie będzie taki zły
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!