[quote="SaNtO" pid='1505068' dateline='1632231722']
Majchrowicz > Niemczycki
Peskovica już nie ma od dwóch lat
Hrosso ma 50 lat
dziękuję kończę nikomu niepotrzebną dyskusję. Macie ze sto powodów jeszcze by się do Probierza przyjebać, ale proponuje do Filipiaka.
[/quote]
Gdy Majchrowicz bronił u nas w rezerwach, numerem jeden w klubie był Peskovic, który bronił bardzo dobrze i był z każdej strony chwalony. Jego zmiennikiem był Hrosso który wybronił nam Puchar Polski. Chwilę później sprowadzono Niemczyckiego, którego potencjał oceniono wyżej i, który zagrał przyzwoity sezon. Miejsca dla Majchrowicza brakło i musiał odejść. Kłócił się, który osiągnie w przyszłości więcej, nie będę bo ciężko to w tej chwili ocenić. Dajcie Filipowi zrobić karierę zanim będziecie pozdrawiać Probierza. Póki co ma 7 występów w ekstraklasie i robienie z niego niedoszłego zbawcę Cracovii jest po prostu śmieszne. Obsada bramki to u nas w składzie najmniejszy problem.
-
-
TRANSFERY CRACOVII (komentarze, listy życzeń, twittery itd...)
Pomijam, że trybuny rezerw czy wcześniej juniorów, średnio oceniali umiejętności i widzieli przyszłość w Pasach młodego bramkarza z Polonii Warszawa.
Życzę chłopakowi jak najlepiej, ale oceniane teraz że to był błąd, jest mało poważne.
Był też naszym bramkarzem Gliwa, oddany, bez żalu, rozegrał potem parę dobrych spotkań w Ekstraklasie i też mam go wspominać by coś udowodnić? Bzdury.
Z oddanych zawodników szkoda mi tak naprawdę Dąbrowskiego i może Lopeza, bo to był taki napadzior.
[quote='ian thorpe' pid='1505085' dateline='1632263075']
Pomijam, że trybuny rezerw czy wcześniej juniorów, średnio oceniali umiejętności i widzieli przyszłość w Pasach młodego bramkarza z Polonii Warszawa.
Życzę chłopakowi jak najlepiej, ale oceniane teraz że to był błąd, jest mało poważne.
Był też naszym bramkarzem Gliwa, oddany, bez żalu, rozegrał potem parę dobrych spotkań w Ekstraklasie i też mam go wspominać by coś udowodnić? Bzdury.
Z oddanych zawodników szkoda mi tak naprawdę Dąbrowskiego i może Lopeza, bo to był taki napadzior.
[/quote]
Jeszcze Gola, Covilo, Hernandeza - wszyscy oni w swoim czasie stanowili siłę drużyny, odeszli nie dość że za darmo, to jeszcze niektórym trzeba było wypłacić sowite odprawy.
Co do Majchrowicza - pożyjemy zobaczymy, raczej by nas dzisiaj nie zbawił............
ja oczywiście rozumiem, że można popełnić błąd w ocenie potencjału zawodnika. nie byłby to przecież pierwszy przypadek na świecie. trzeba jednak oddać sprawiedliwość. Ściągaliśmy Niemczyckiego mając pod nosem co najmniej zawodnika tej samej klasy. Ja twierdzę, że Majchrowicz jest półkę wyżej. Czas pokaże.
Dokładnie tak, tym bardziej, że za Karola trzeba było jeszcze zapłacić Puszczy, a chłopak był pod ręką za darmo.
Nadal jest młodzieżowcem, a wiadomo było, że Karol taki status za rok straci. Choćby z tego względu warto było go zostawić, bo jest zawodnikiem perspektywicznym.
Do tego ma bardzo dobre warunki fizyczne i gra odważnie, czego brakuje mi często u Karola.
- Edytowany
Dziwne, że dzisiaj Ian broni decyzji o oddaniu Majchrowicza, gdy (tak mi się właśnie wydawało) sam piał nad nim z zachwytów jeszcze nie tak dawno temu. ja go na żywo nie widziałem ale w pamięci zostały zachwyty dotyczące jego potencjału. ciekawe więc czy na przyszłość traktować je poważnie?
[quote="ian thorpe" pid='1314139' dateline='1525037905']
Cracovia - MKS Polonia Warszawa 1:0 (0:0)
83' 1:0 Ożóg
Cracovia: Majchrowicz - Pająk, Kruppa, Kajpust, Czerlunczakiewicz - Lusiusz, Kanach, Pituła (82' Biernat), Wiśniewski - Ochman (59' Ożóg), Strózik
-----------
(...)
Dla Szaleńca, by nie widział tylko Wilka z młodych, polecam zapamiętać sprowadzonego z Polonii Warszawa bramkarza Majchrowicza. Naprawdę, razem z Pikiem ściągnięcie tych graczy, to jak wygrać w totka. Majchrowicz ma super warunki, ale on przy tym swoim wzroście jest wyjątkowo sprawny. Gra naprawdę odważnie i dobrze na przedpolu...
[/quote]
[quote="ian thorpe" pid='1315657' dateline='1525880139']
(...)
Pierwszym bramkarzem będzie Gostomski, drugim Peskovic a trzecim następny młody, pozyskany z Polonii Warszawa Majchrowicz.
Chcę Wam napisać, że po oglądnięciu paru spotkań w CLJ, mam wrażenie, że on pomimo świetnych warunków fizycznych, ma to coś z "wariata". Widziałem parę interwencji, co kibice "pomlaskali" nad refleksem na linii, nad wyjściem do piłki z kolanami, nad przewidywaniem sytuacji przed polem karnym. Majchrowicz rocznik listopad 2000 spokojnie zagra jeszcze przez rok w CLJ, a w razie potrzeby, musu, spokojnie może być próbowany w I druzynie
Nie denerwujcie się więc o obsadę bramki, bo jest zabezpieczona dość dobrze :)
[/quote]
[quote="piotrek67" pid='1317287' dateline='1526800562']
(...)
Najbardziej cieszy fakt że w tej drużynie jest kilka perełek które powinny zaistnieć w dorosłej piłce: Bramkarz Majchrowicz,bawiący się z psiakami jak z dziećmi Pik/kapitalna cieszynka :) (...)
[/quote]
[quote="ian thorpe" pid='1319522' dateline='1528387921']
(...)
teraz troszkę mojej oceny:
(...)
Majchrowicz - pisałem, że wygryzie Wilka i...wczoraj szerszej publiczności pokazał dlaczego tak uważam.
(...)
[/quote]
[quote="piotrek67" pid='1320075' dateline='1528733402']
(...)
Kapitalnie wygląda Majchrowicz w bramce a co ciekawe to był rezerwowy bramkarz Polonii jak go ściągaliśmy do nas.
(...)
[/quote]
[quote="piotrek67" pid='1321413' dateline='1529517377']
(...)
Brawo PASY ,brawo Lech mają świetną drużynę bo mają też świetną Akademię.
Dla nas Puchar i 100,00 zł. i kilku obiecujących zawodników ,dzisiaj klase pokazał bramkarz Majchrowicz o którym już wcześniej pisałem.
[/quote]
Zdaje się więc, że Filip potencjał jednak miał. To nie jest tak, że puszczał szmaty i nagle zaczął bronić. Zdradzał talent. Nie zadbano jednak o to by go stosownie oszlifować. Zresztą tak to w życiu bramkarzy często bywa. Tylko szereg losownych zdarzeń zadecydował o tym, że Filip dostał szanse pokazania się w Ekstraklasie i ją wykorzystał. Co jeszcze nie oznacza, że nie było błędem nie sięgnięcie po niego gdy był nasz.
hehe, jak to się nazywa?
zaoranie?
wniosek prosty, pozbyto się go ale nie decydowały aspekty sportowe,
nie chciał podpisać kontraktu za 2k brutto?
Napisałem, że trybuny wtedy go bez szału oceniały. Ja zawsze oceniam zawodnika tak, jak widzę, bez sympatii czy antypatii, widocznie tak wtedy JA widziałem grę. Byłem też zachwycony młodszym Brazylijczykiem, który w parze z Rakoczym wydawać się miało, rozjedzie Ekstraklasę, a wyszło jak wyszło. Wiśniewski, jak byłem zachwycony w juniorach jego lewą nóżką.
Nie zgadzam się po prostu na naparzanie, ktoś zagrał jedno dwa spotkania dobrze, i już powinien pozostać w Cracovii. Już pomijam ocenę jaka się pojawiła, że jest lepszy od naszego Niemczyckiego.
Jeżeli były nasz bramkarz rozegra sezon na wysokich statystykach, napiszę wtedy jak w przypadku Dąbrowskiego, powinien zostać.
Nie miałem okazji ogladać Majchrowicza grającego w naszych rezerwach za to w Radomiaku już tak . I na moje oko to od Karola jest lepszy . Ale to tylko moje zdanie .
Oglądałem 3 mecze Radomiaka w tym sezonie i w każdym zaliczał przynajmniej jeden pusty przelot. Chyba dwa gole padły po takich błędach. Oczywiście ma do nich prawo. Po prostu nie róbmy z niego za szybko gwiazdy. Moim zdaniem Niemczycki wyżej.
Zawodnicy którzy przegrywają rywalizację będą odchodzić. Fajnie byłoby gdyby odchodzili na wypożyczenia lub z klauzulą pierwokupu. Nie wiem na ile to realne w Ekstraklasie.
Ian ja nie czynię zarzutu wobec Ciebie. To jest normalne, że będą nam się podobać juniorki a potem będą się zderzać z seniorską piłką i bardzo dużo aspektów będzie decydować o tym czy będą grać na poziomie czy nie. Często w karierze to przypadek, pech albo fart. Próbuję tylko pokazać, że to wcale nie jest tak, że Majchrowicz był ogórem więc się go pozbyliśmy bo mieliśmy lepszych. Majchrowicz zdradzał jak widać pewien potencjał, a co zdecydowało o tym, że go nie oszlifowaliśmy? Przestał bronić w rezerwach, załatwiono mu nieudane wypożyczenie bodaj do xerovii gdzie prawie nie bronił. Potem decydował przypadek. Ale wszedł i broni na fajnym poziomie. Może nie robi cudów (poza debiutem w Poznaniu) ale jest solidny. My mieliśmy go w kadrze, Probierz mógł go codziennie obserwować z bliska a i tak kupił Niemczyckiego, który może jest lepszy a może nie. Czas zweryfikuje ich obu.
Pytanie brzmi czy było warto się go pozbywać i szukać Niemczyckiego czy nie? To kamyczek do ogródka wg mnie
Weź SaNto pod uwagę, że on do nas przychodził by spełnić role grającego młodzieżowca. Był ograny w I lidze. Czy postawiłbyś wtedy na Majchrowicza, który grał wcześniej tylko w rezerwach?
To jednak było zbyt duże ryzyko.
Zasadnym pytaniem jest natomiast, czy w klubie jest odpowiednia polityka w zakresie zapewnienia zawodników do spełnienia roli koniecznego młodzieżowca.
bardziej to drugie właśnie Leszeczku. Pytanie jest czy: stwierdzono, że ma talent i czy dobrze nim zarządzono by mógł się rozwinąć. Ja bym postawił na Niemczyckiego ale to ja. Ja nie widziałem nigdy Niemczyckiego w akcji, ani Majchrowicza. Probierze, Cabaje miały go w klubie przez 3 lata, oglądali go codziennie. Znali go na wylot. Jeśli podjęli decyzje, że odpalamy to na ten moment się to nie broni
Ale skąd wiesz, że Majchrowicz obroniłby się rok wcześniej?
Nie zapominaj, że rozmawiamy o bramkarzu.
oczywiście, że tego nie wiem. najwidoczniej w klubie uznali, że nie. a potem, że za rok też nie zrobi postępu, ani za dwa. dlatego go oddano lekką ręką. Z której strony by jednak nie patrzeć wychodzi na błąd w ocenie potencjału.
[quote='hank' pid='1505115' dateline='1632302221']
Nie miałem okazji ogladać Majchrowicza grającego w naszych rezerwach za to w Radomiaku już tak . I na moje oko to od Karola jest lepszy . Ale to tylko moje zdanie .
[/quote]
Dla mnie również Majchrowicz lepszy. Po prostu lepsze warunki do bronienia, stylem przypomina borubara.
W ogóle mega szkoda dwójki z Polonii PIK/MAJCHROWICZ i to wina poniekąd Probierza
Dla kontekstu - w zeszłym sezonie też wypożyczyliśmy młodego bramkarza do niższej ligi i na wypożyczeniu zagrał jeszcze mniej niż Majchrowicz (właściwie w ogóle nie zagrał).
Nie wiem na jakich zasadach się wypożycza bramkarzy i szuka dla nich klubu aby się ogrywali. Ale nie zdaje to u nas egzaminu.
Ja bym chciał kiedyś zobaczyć taką tabelkę z transferami ery Probierza, od pierwszego dnia.
Trafione i nietrafione transfery. Też czy zawodnik który odszedł, bryluje w Ekstraklasie. Inne ligi nie do ocenienia, bo np. odstawiono Domina, a on gra i gola strzelił. Czasem widzę radość Oliwy ale też Marqeza. Dlatego bym się skoncentrował na graczach którzy zostali w Polsce.
A ja bym chciał by w wątku "transfery Cracovii" były wreszcie poruszane tematy dotyczące autentycznych transferów do Cracovii i to takich, które będą stanowiły poważne wzmocnienie drużyny. Na razie niestety właściwy temat się rozmył i w tym wypadku nie jest to wina forumowiczów.
A ja dodam swoje zdanie dotyczące oceniania zawodników przychodzących, które się odnosi również do młodych zawodników wchodzących do I-go zespołu.
Kariery piłkarzy zależą od wielu czynników. Talentu, predyspozycji, warunków fizycznych, pracowitości, zdrowia. Ale też w nie mniejszym stopniu: trenerów, zbiegów okoliczności i szczęścia. W tych czynnikach na jeden można tylko wpłynąć z zewnątrz i go zmienić, poprawić. To trener.
Oceniamy naszych grajków, często mówiąc o nich szrot (obcokrajowcy) i "za słabi na ekstraklasę" (młodzi).
Czy nie zastanawia Was, że nie można wskazać ani jednego zawodnika w ostatnich 2-3 latach, który by zanotował wzrost formy i umiejętności? Czy to z juniorów, czy z zagranicy. Ba, wydaje mi się, że ci z zagranicy często lepiej wyglądali zaraz po przyjściu. Mylę się?
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (2 użytkowników)
Goście (2)