Ciekawe,co z kontraktem Alvareza ? Niemcy głośno mówią o tym,że będzie im potrzebny,więc niewykluczone,że dołożą mu do ew.nowej umowy.A jak powiedział dzisiaj prezes,[size=small]kominów płacowych raczej w Cracovii nie będzie.[/size]
-
-
TRANSFERY CRACOVII (komentarze, listy życzeń, twittery itd...)
Jak podpisał to sobie mogą dokładać. Inna kwestia czy sami nie zrezygnujemy lub nie pójdą odgórne wytyczne by wydłużać sezon w obecnych składach (choć wątpię).
[quote='quentin' pid='1429221' dateline='1586030180']
Jak podpisał to sobie mogą dokładać. Inna kwestia czy sami nie zrezygnujemy lub nie pójdą odgórne wytyczne by wydłużać sezon w obecnych składach (choć wątpię).
[/quote]
No pewnie tak,ale już kwota za którą miał grać u nas,delikatnie mówiąc,może ulec zmianie.A to będzie podstawa do unieważnienia.
A Frank Tedu coś zamilkł. czyżby corona?
filipiakao, mówię: sprawdzam. Czy kożulij już jutro. u nas, od rana,?? Kurva taki miałem piękny sen.
Nie czas żeby piłkarzy kupować, bo czas jest trudny. My jesteśmy klubem stabilnym finansowo i mamy zapewne odłożone na czarną godzinę. Jestem pesymistą, ale wyjdziemy z tego. :)
Alvareza wykupi z powrotem jego klub i ta kasa zapewni nam wypłaty dla 198 pracowników MKSu na 28 miesięcy przestoju.
- Edytowany
Cynizmu tośmy się już wyuczyli perfekcyjnie niechcąco. Poczekajmy z krytyką ten jeden raz jeszcze. :)
[color=#5a5a5a][size=small][font=sans-serif]Co z transferem Marcosa Alvareza, który ma przyjść do Cracovii 1 lipca?[/font][/size][/color]
[color=#5a5a5a][size=small][font=sans-serif]Na razie nie wprowadzono żadnych zmian w przepisach transferowych, więc Alvarez musi do nas przyjść. Mamy obustronnie podpisany kontrakt, a to w piłce jest gorsze niż cyrograf.[/font][/size][/color]
Prof. Janusz Filipiak: Kasy klubów są puste, ale Cracovia przetrwa - nie zostawię jej. Wszyscy w każdej dziedzinie życia będą mieli problem. Społeczeństwa będą musiały się przeorganizować. W Comarchu jestem odpowiedzialny za 30 tys. osób. Cracovii nie zostawię, Cracovia przetrwa - mówi nam prof. Janusz Filipiak.
W czasie epidemii koronawirusa Janusz Filipiak zarządza najstarszym klubem piłkarskim w Polsce, pięciokrotnym mistrzem kraju, który istnieje od 1906 roku, i jedną z największych polskich firm informatycznych, która działa w 34 krajach na czterech kontynentach. Jej przychód w 2018 roku wyniósł 1,66 mld zł.
Maciej Kmita, WP SportoweFakty: Jak paraliż ligi może wpłynąć na finanse Cracovii?
Prof. Janusz Filipiak, właściciel i prezes Cracovii i Comarchu: Już wpłynął. Sponsorzy przestali nam płacić. Nie chodzi o Canal+, ale o naszych sponsorów. Nie chcę ich wymieniać z nazwy, bo to zrobili praktycznie wszyscy bez wyjątku. Można to zrozumieć, bo jeśli nie gramy, to ich nie reklamujemy, czyli nie realizujemy umów.
Piłkarze poczuli się odpowiedzialni za klub i zgodzili się na obniżkę wynagrodzenia?
Większość zawodników, chyba poza trzema czy czterema, podpisała już aneksy do umów. Zgodnie z ustaleniami rady nadzorczej Ekstraklasy SA, do czasu wznowienia rozgrywek będą otrzymywali 50 procent wynagrodzenia. Jestem mile zaskoczony postawą zawodników. Niższe kontrakty będą obowiązywały do pierwszego meczu, z publicznością, czy bez.
Co z tymi, którzy jeszcze się nie zgodzili?
Zastanawiają się. Może w ogóle nie będą chcieli na to przystać. Chcą wynegocjować dodatkowe warunki, na przykład w sprawie odejścia z klubu. My się na to nie godzimy.
Kto to?
Z wiadomych przyczyn nie chcę o tym mówić.
Cracovia to nie tylko piłkarze, ale też inni pracownicy. Czy szukacie oszczędności poza drużyną?
Na liście płac mamy około dwustu osób, których nie chcemy zostawić na lodzie. Bierzemy pod uwagę różne scenariusze. Ale sądzę, że wszystkie kluby będą unikały strukturalnych cięć.
Sponsorzy Cracovii się wycofali, a czy Comarch wstrzymał finansowanie OSC Lille? (LOSC to wicemistrz Francji, którego sponsorem Comarch został na początku 2019 roku - przyp. red)
Tak, Lille nie sponsorujemy. Cracovii też musieliśmy nieco obciąć budżet. Mało kto to rozumie, ale kiedy nie świadczy się usługi, a kluby w tej chwili nie świadczą usług, to sponsorzy - na bazie kodeksu cywilnego - nie mogą płacić za usługi, które nie są świadczone. Skoro spytał pan o Lille, to oni mają olbrzymi problem, bo kluby Ligue 1 nie dostaną z Canal+ ponad 100 milionów euro. W budżecie Lille pojawi się dziura, której nie da się zakopać.
Mówiliśmy o obniżce wynagrodzeń piłkarzy o połowę. Nasi za marzec dostaną 75 procent pensji, ale i tak mowa tu o grubo ponad milionie złotych, które musimy wypłacić do 10 kwietnia. I skąd to wziąć? Dokonaliśmy cięć, ale tych zaoszczędzonych pieniędzy nie ma. Sponsorzy nie płacą, a jeśli zaczną płacić, to nie wstecz za okres, kiedy liga nie grała, więc te pieniądze nigdy do klubu nie trafią. Większość klubów funkcjonuje w podobny sposób. Konta są puste. Jestem przekonany o tym, że banki nie będą udzielały klubom kredytów na pensje dla piłkarzy, więc niedługo może pojawić się problem z płaceniem wynagrodzeń nawet po obniżce.
Czy Comarch może boleśnie odczuć skutki pandemii?
Wszyscy w każdej dziedzinie życia będą mieli problem. Chodzi tylko o skalę, ale teraz to czyste spekulacje. Wszystko zależy od tego, jak długo potrwa zastój. Cracovią dziś łatwiej zarządzać niż Comarchem. Zatrudniamy w nim 6,5 tysiąca pracowników, którym miesięcznie płacimy ponad 100 milionów złotych. Nasze decyzje dotkną całych rodzin, pewnie ok. 30 tysięcy osób. Jestem za nich odpowiedzialny. Nikt nie wie, ile potrwa epidemia i musimy pisać scenariusz długoterminowy.
Zaangażowanie Comarchu w Cracovię będzie mniejsze?
Jeśli epidemia potrwa jeszcze miesiąc, dwa, a nawet trzy, to nie powinno być źle. Jeśli dłużej, to... nie wiem. Proszę to wyraźnie napisać: nikt nic w tej chwili nie wie, bo nie wiadomo, kiedy wirus ustąpi. Nie biorę jednak pod uwagę zaprzestania finansowania Cracovii. Niewykluczone, że nasze zaangażowanie będzie mniejsze, ale to spekulacje. Wiem za to, że nie zostawię Cracovii. Cracovia przetrwa.
W marcu z rozmowie z WP SportoweFakty zaapelował pan w imieniu klubów o interwencję PZPN. Wartość swojego planu pomocowego federacja oszacowała na 116 mln zł, ale do klubów Ekstraklasy trafi po mniej niż dwa miliony złotych.
Doceniam gest związku, ale dystrybucja tych pieniędzy wygląda dokładnie w ten sposób. W naszym przypadku to równowartość mniej więcej miesięcznego budżetu wynagrodzeń. I to wsparcie będzie dopiero od przyszłego sezonu, do którego trzeba dotrwać.
Czy kryzys może zagrozić waszej flagowej inwestycji, jaką jest budowa ośrodka w Rącznej?
Paradoksalnie, najgorzej jest z urzędami. One są zamknięte, a my potrzebujemy szereg pozwoleń. Tego w tej chwili nie mamy i to nas hamuje. Natomiast mamy pełną determinację klubu, Comarchu i wykonawców, żeby iść do przodu. Niestety, musimy się dostosować do sytuacji. Nieco przesunie się termin otwarcia, ale ośrodek powstanie.
Finansowanie budowy nie jest zagrożone?
Na tę chwilę nie. Dla nas Rączna to priorytet. Ale jeśli epidemia będzie trwała dłużej, to wszystko może być zagrożone. Dlatego niechętnie wypowiadam się w czasie epidemii, ponieważ dopóki nie będzie wiadomo, kiedy wirus ustąpi, wszystkie nasze wypowiedzi to "gdybania". Jeśli to potrwa jeszcze miesiąc, to nie będzie tragedii. Jeśli dłużej, to wtedy we wszystkich dziedzinach będą olbrzymie kłopoty. Społeczeństwa będą musiały się przeorganizować.
Co z transferem Marcosa Alvareza, który ma przyjść do Cracovii 1 lipca?
Na razie nie wprowadzono żadnych zmian w przepisach transferowych, więc Alvarez musi do nas przyjść. Mamy obustronnie podpisany kontrakt, a to w piłce jest gorsze niż cyrograf.
https://sportowefakty.wp.pl/pilka-nozna/877365/koronawirus-pko-ekstraklasa-prof-janusz-filipiak-kasy-klubow-sa-puste-ale-cracov
- Edytowany
"Na razie nie wprowadzono żadnych zmian w przepisach transferowych, więc Alvarez musi do nas przyjść. Mamy obustronnie podpisany kontrakt, a to w piłce jest gorsze niż cyrograf."
Co nie oznacza jego nawet natychmiastowej sprzedaży bądź wypożyczenia .
[quote='hank' pid='1429347' dateline='1586161623']
"Na razie nie wprowadzono żadnych zmian w przepisach transferowych, więc Alvarez musi do nas przyjść. Mamy obustronnie podpisany kontrakt, a to w piłce jest gorsze niż cyrograf."
Co nie oznacza jego nawet natychmiastowej sprzedaży bądź wypożyczenia .
[/quote]
Z tonu wypowiedzi mozna wywnioskowac,ze ten "cyrograf" jest dla Prezesa raczej problemem niz pozytywem.
Na marginesie: eee tam, Covilo i Hernandez też mieli podpisali cyrografy... Czasem to nawet zwykła teściowa potrafi taki cyrograf unieważnić.
Jaki lucyfer taki cyrograf.
"Mamy obustronnie podpisany kontrakt"
Wiadomość dla Alvareza..Słuchaj Marco,obaj jestemy w czarnej doopie.Ty nie masz roboty,a ja Ci nie mam z czego płacić.Kombinuj stary,bo leżymy jak foki na wydmie.Bez odbioru.
Niewykluczone, że wkrótce w Zabrzu pojawi się kolejny piłkarz zza naszej południowej granicy. Chodzi o pomocnika Miroslava Kacera, który jako jeden z wielu odszedł z MSK Żylina. Interesuje się nim również Cracovia.
(…) – Rozmawiałem z moim menedżerem, który powiedział mi, że po opublikowaniu informacji o moim końcu w Żylinie nie był w stanie odłożyć telefonu. Pojawiły się jakieś oferty, ale nie wiem jeszcze nic konkretnego. Powiedziałem mu, żeby skontaktował się ze mną tylko wtedy, gdy będzie coś bardzo poważnego. Jestem optymistą – podkreśla piłkarz, do którego należy niecodzienny rekord w lidze słowackiej, do siatki w meczu tamtejszej ekstraklasy trafił – oczywiście w barwach MSK Żylina – kiedy miał ledwie 16 lat i 162 dni. Było to w spotkaniu ze Spartakiem Myjava. W tym sezonie dla zespołu wicelidera słowackiej ligi strzelił 4 gole i zaliczył sześć asyst. Na swoim koncie ma dwa występy w seniorskiej reprezentacji kraju. Oprócz Górnika starają się też o niego inne kluby. Mówi się o zainteresowaniu Cracovii, a także Banika Ostrawa.
[url=https://weszlo.com/2020/04/10/jestem-pilkarzem-ktory-ma-najwiecej-doradcow-w-polsce/]LINK[/url]
https://www.transfermarkt.pl/miroslav-kacer/profil/spieler/186382
Profil zawodnika , choć wątpię w jakiekolwiek transfery ale w sezonie martwym ...
- Edytowany
Wykupić pół tej Ziliny jak się wszystko uspokoi.
Edit: chodzi mi oczywiście o podpisanie kontraktów z jej już byłymi zawodnikami
[quote='sterby' pid='1429217' dateline='1586028381']
[quote='squier strat' pid='1429204' dateline='1586016239']
ja stawiam, że teraz się przekonamy co znaczą słowa Filipiaka, że Cracovia ma miliony
[/quote]
No ma, tylko pożyczyła Comarchowi ;)
[/quote]
Wygląda na to, że cała pożyczka już została spłacona.
Zaglądałeś do sprawozdania Comarchu?
- Edytowany
Zaglądałem do sprawozdania Cracovii. ( Informacje dodatkowe str.8)
https://cracovia.pl/aktualnosci/cracovia/sprawozdania-mks-cracovia-ssa-1/
W tym sprawozdaniu jest informacja, że ze zwrotu długu m.in. wykupiono udziały w przedsięwzięciu w Cichym Kąciku. A reszta miała iść na budowę Rącznej.
Budowa Cichego kącika to jakaś kombinacja norweska pod kątem księgowym.
Sprawozdania MKS Cracovia za 2019r.:
https://cracovia.pl/aktualnosci/cracovia/sprawozdania-mks-cracovia-ssa-1/
Kwestia pożyczek poruszona m.in. w sprawozdaniu finansowym za 2019r. - strona 25).
Uprzedzając Sterbyego - do sprawozdań Comarchu nie zaglądałem, ale nie podejrzewam w nich odmiennych danych odnoszących się do pożyczek.
Pozdrawiam - niech ta liga w końcu ruszy!
a czy jest tam napisane o ewentualnych korzyściach, (tych materialnych) Cracovii płynących z tej pożyczki?
bo ze słów Filipiaka wynikało, że to jakieś super korzystne oprocentowanie miało być
może warto przeczytać- z tytułu odsetek w 2019 r. wychodzi ok. 50 000 euro.
no właśnie jak przeczytałeś to napisz,
dziękuję :)
50k jurków. Dla jednych dużo dla drugich niekoniecznie.To są odsetki to ile by musieli owych odsetków zapłacić bankowi pożyczając taką samą kwotę na taki sam okres. Może wtedy się wyjaśni po co mu Cracovia skoro nie dla wyników sportowych w piłce nożnej.
- Edytowany
Napisali na co poszła ta pożyczka?
Ciekawe po co Comarchowi te kilka baniek ;).
Na marginesie co z tymi transferami kwiecień się już powoli kończy. Czas na pierwsze przymiarki.
cala Zylina do nas, a nasi do nich, pewnie zdobeda mistrza a Probierz oduczy Slowakow grania w pilke i rownowaga zachowana w naturze
Od zeszłego roku w sprawozdaniu MKS nic nie ma, tzn. jest tylko to co autor chce napisać. Tylko dokumenty Comarchu zawierają interesujące nas informacje, bo tam nie ma dowolności.
Gol24
Transfery
Cracovia jest zainteresowana pozyskaniem kolejnego słowackiego piłkarza
(KRZYK)11 kwietnia Miroslav Kacer
Cracovia jest w grze o Miroslava Kacera z MSK Żilina - twierdzi dziennik "Sport". Klub z Kałuży ma jednak poważnego rywala w tym wyścigu.
REKLAMA
Miroslav Kacer ma 24 lata i 170 cm wzrostu. Jest środkowym pomocnikiem, który w reprezentacji Słowacji rozegrał dwa mecze (oba towarzyskie w 2017 roku - przeciw Ugandzie i Szwecji). W Fortuna Lidze, a więc słowackiej ekstraklasie, wystąpił w 170 meczach, zdobywając 27 goli i przy 19 asystując. W kwalifikacjach do Ligi Europy rozegrał 9 meczów i strzelił jedną bramkę, wystąpił także przez 61 minut w spotkaniu kwalifikacji Ligi Mistrzów. Przez portal transfermarkt.de jest wyceniany na 525 tysięcy euro. Obecnie trenuje indywidualnie, a w związku z trudną sytuacją finansową MSK Żilina (klubu, którego jest wychowankiem) od 1 maja będzie traktowany jako wolny zawodnik.
1 kwietnia słowacki klub został bowiem postawiony w stan upadłości. Wydano wówczas oświadczenie, w którym czytamy:
"Strategia finansowa klubu opiera się na sprzedaży piłkarzy. Na przykład przy ostatnim transferze Roberta Bozenika (do Feyenoordu Rotterdam za 4 mln euro – przyp.) dostaliśmy na razie jedną dziesiątą kwoty. Budżet na 2020 oparty jest najbliższym letnim i zimowym oknie transferowym. Dziś bardziej niż prawdopodobne jest, że dochody z tego tytułu będą bliskie zeru".
Gdy wybuchła epidemia koronawirusa i wstrzymano ligowe mecze na Słowacji, piłkarze z Żyliny odmówili zgody na obniżenie zarobków. MSK Żilina nie zamierza likwidować działalności i wycofywać się z rozgrywek, jednak zdecydowała o pozbyciu się tych, którym nie zależy na uratowaniu klubu. Dlatego, w myśl strategii upadłościowej, jedni będą mogli odejść, a inni podpiszą kontrakty na nowych zasadach.
Być może na kłopotach MSK Żilina skorzystają polskie kluby. Jak informuje "Sport", Kacer znalazł się w kręgu zainteresowań Cracovii i Górnika Zabrze. Obie piłkarskie spółki w ostatnich latach bardzo chętnie sięgają po Słowaków. W kadrze krakowskiego klubu jest ich obecnie aż pięciu: bramkarze Michal Pesković i Lukas Hrosso, obrońca Michal Siplak, pomocnik Milan Dimun i napastnik Tomas Vestenicky.
https://www.youtube.com/watch?v=CElVYTwGiU0&feature=emb_title
Miał być poważny rywal a tu Górnik Zabrze.
Przelicytować Filipiaka może nawet mysz kościelna
Taki biedak z niego ? ;)
[quote='hank' pid='1429708' dateline='1586862183']
Taki biedak z niego ? ;)
[/quote]
Nie.
Po prostu przelicytować każdy może … gorzej później zapłacić.
Kiedyś ukuło się takie przysłowie:
[b][i]Nikt nie da ci tyle, … ile może obiecać ci Widzew !!![/i][/b]
[b][i]:D [/i][/b]
Teraz chyba gts. :huh:
[quote='hank' pid='1429708' dateline='1586862183']
Taki biedak z niego ? ;)
[/quote]
Patrząc przez pryzmat możliwych do osiągnięcia w polskiej piłce nożnej sukcesów odkąd jest w Cracovii których to ciężko się doszukać to już zdublował biedaka i jest gdzieś pomiędzy dziadem a żebrakiem.
Ciekawe co warty ten Słowak. Paradoksalnie obecna sytuacja może ułatwić nam wyciągnięcie zawodników z biedniejszych klubów, zwłaszcza tych odciętych od miejskiego źródełka
Za Leśnodorskim - dwa polskie kluby chciały wyciągnąć Słowaka z Żyliny. Jeden zaoferował mu pensję jak w Żylinie (zakładam, że my), drugi postanowił zaoferować mu 50% więcej (pewnie Górnik, o którym też były plotki).
to co: Janek Gol wypad, a witamy Kacera, za polowe zarobków Janka?
w tabelkach tabisza byłby to deal życia. Nie wiem co na to Probierz ale jego chyba nikt o zdanie nie pyta, dostanie procent z różnicy, albo nowe autko i daje będzie udawał, że ma coś do powiedzenia w klubie
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (4 użytkowników)
Goście (4)