https://mymistrzowie.pl/powolna-ewolucja-czyli-dlaczego-cracovia-zaczela-grac-w-pilke/?fbclid=IwY2xjawGHJJZleHRuA2FlbQIxMQABHVbEJJ5ssLeiNk8av7aM-t2NyZHduQ7OHLlKnX36b1edSuYqZYdKPcAUKw_aem_zoJojcsmvcZAtxVEdqVzsA
-
-
Media o Cracovii
https://www.onet.pl/sport/przeglad-sportowy/david-olafsson-o-meczu-cracovia-motor-lublin-moj-najlepszy-w-karierze/6brrj3t,5e4c2379
Niesamowita Cracovia. Zrobili to już siódmy raz w sezonie!
Cracovia nie przestaje zadziwiać. Pasy szybko pozbierały się po porażce z Lechem i mimo braku dwóch kluczowych zawodników rozbiły Motor 6:2. Bohaterem drużyny został David Olafsson, autor trzech goli i asysty. – To był mój najlepszy mecz nie tylko jako piłkarza Cracovii, ale od początku kariery – komentuje swój występ w rozmowie z "Przeglądem Sportowym".
David Olafsson, bohater meczu Cracovia - Motor
Pogłoski o śmierci, a dokładnie końcu dobrej passy Cracovii, które pojawiły się po ostatniej kolejce i porażce 0:2 z Lechem, kiedy przy Kałuży szczególnie w drugiej połowie Kolejorz dał Pasom lekcję futbolu, okazały się mocno przesadzone. Drużyna Dawida Kroczka, choć osłabiona brakiem lidera defensywy Kamila Glika (do gry wróci wiosną) i ofensywy Micka van Burena (dzień przed meczem zgłosił kontuzję, jego pauza ma trwać około tygodnia), nie dała najmniejszych szans Motorowi. A bohater spotkania był jeden – David Olafsson, autor trzech goli i asysty. – To był mój najlepszy występ nie tylko jako piłkarza Cracovii, ale myślę, że od początku kariery – powiedział nam na gorąco po meczu.
Zwykle po udanych spotkaniach piłkarze opowiadają, że nie jest ważne, kto strzela gole, bo liczy się wygrana zespołu, ale po takim występie Olafsson mógł przyznać: – Moje zadania na boisku są głównie defensywne, ale nie będę ukrywał, że po hat tricku jestem bardzo szczęśliwy.
Za mecz z Motorem wystawiliśmy mu 9, nota marzeń byłaby, gdyby Pasy nie straciły na początku meczu dwóch bramek. – Zgadzam się z taką notą. Jeśli strzela się gole, asystuje, ocena musi być wysoka. Pewnie, chcielibyśmy wygrywać bez niepotrzebnej nerwówki, żeby zwycięstwa przychodziły łatwiej, ale najważniejsze, że na końcu mamy komplet punktów – mówi Olafsson, nawiązując do tego, że to już siódmy raz w tym sezonie, kiedy Cracovia przegrywała, zanim na koniec zremisowała lub wygrała.
Tak było w 1. kolejce z Piastem (od 0:1 do 1:1), 5. kolejce z Jagiellonią (od 0:1 i 1:2 do 4:2), 6. kolejce z Górnikiem (od 0:1 i 1:2 do 3:2), 9. kolejce z Puszczą (od 0:1 do 2:1), 10. kolejce ze Stalą (od 0:1 do 1:1), 11. kolejce ze Śląskiem (od 0:2 do 4:2) i teraz w 13. serii gier z Motorem, który już w 8. minucie prowadził 2:1, ale w drugiej połowie w 7 minut kompletnie się rozsypał, tracąc 3 bramki.
Cracovia mimo niekorzystnego wyniku znów się nie poddała, naciskała i dopięła swego. To zupełnie inny zespół niż jeszcze wiosną ubiegłego sezonu, kiedy rozpaczliwie bronił się przed spadkiem i stracona bramka w zasadzie oznaczała rzucenie ręcznika.
– Wydaje mi się, że główna przyczyna naszej zmiany to większa pewność siebie i większe zaufanie do własnych umiejętności, co wzrasta z każdym kolejnym wygranym meczem. Dzięki temu nigdy nie tracimy wiary, że jesteśmy w stanie strzelić gola i odwrócić niekorzystny wynik. To największa różnica w porównaniu z poprzednim sezonem – tak Olafsson diagnozuje metamorfozę Pasów.
Ciekawe, że mecze Cracovii w ogóle nie są transmitowane w otwartej telewizji np. TVP Sport. Inne drużyny grające słabszą i mniej efektowną piłkę pokazuje się czasem po kilka razy, a nas nie. Nie mówiąc już o tym, że mecze gts-u wszystkie na okrągło lecą w otwartej telewizji a Wieczystej prawie wszystkie.
Nawet taki hit ja Cracovia - Lech został pominięty. Ciekawe kto o tym decyduje jakie mecze mają być pokazywane?
Czyżby był potrzebny jakiś lobbing?! Na przykład kiedyś w telewizji pracował Andrzej Szeląg (prywatnie kibic Cracovii) i wówczas On bił się by w tv było coś o Cracovii.
- Edytowany
Spisek!!!!!
Spisek!
gts specjalnie spadł, żeby go w rządowej telewizji pokazywali!!!!!!!
Wieczysta specjalnie awansowała, żeby ją w rządowej telewizji pokazywali!
Gdyby nie to, że gramy z Lechią, to by nas na pewno nie pokazali w rządowej telewizji!!!!!
Spisek sił zła przeciwko biednej Cracovii 🤪
Spokojnie, wystarczy ze 2-3 sezony mocno j***ć wszystkich po ryjach i medialne hieny zleca sie grzać ciepłem sukcesu.
Wierzę, że to będzie pierwszy sezon, kiedy wyślemy sygnał, że to NASZ CZAS.
https://youtu.be/XJQgFjBieoI?si=z_gnVPs0hLrDgnte
- Edytowany
Co to za gostek?
Ciekawe kto mu naopowiadał bzdur, że Pasy wzięły się od (oświęcimskich?) pasiaków. Ale, że przedstawiał to z pozytywnym wydźwiękiem to mu wybaczam ;-)
Pewnie mu jakiś pies makaron na uszy nawijał, jak robił research. Kiedyś jeden pies twierdził w rozmowie ze mną, że o Cracovii mówią "Żydzi" bo mają koszulki jak obozowe uniformy. Jak to mówią "różnych ma Ziemia lokatorów"
- Edytowany
[quote]#post1649230 Co to za gostek?
Ciekawe kto mu naopowiadał bzdur, że Pasy wzięły się od (oświęcimskich?) pasiaków.[/quote]
Chłopak z Kazachstanu, mieszka w Polsce, kręci filmiki na stadionach. Był na B2
Krewny Borata?
- Edytowany
[quote]#post1649232 Krewny Borata?[/quote]
Krajan na pewno 😉
Wyświetliło mi się coś takiego o cateringu Cracovii na sektorach VIP
https://www.youtube.com/watch?v=LUosxrQEmko&ab_channel=SprawdzamJak
Zaskakująco dużo youtuberów wrzuca ostatnio filmiki po naszych meczach. Ciekawe czy to akcja z klubu czy sami przyłażą.
- Edytowany
Trzeba wreszcie jakiś krajowy/domowy film nakręcić jak za Boską Cracovską... pije się przed, w trakcie i po meczu 🤪
[img]https://cracovia.krakow.pl/uploads/media/2024-10/1000012543-jpg-16995716.jpg[/img]
0.7 Wyborowej jakieś takie mizerne z tej perspektywy.
[quote]#post1649260 Zaskakująco dużo youtuberów wrzuca ostatnio filmiki po naszych meczach. Ciekawe czy to akcja z klubu czy sami przyłażą. [/quote]
jestem przekonany, że są zapraszani. ale to punkt dla marketingu bo w tych czasach to ważne
To teta Książulo:)
W 13. kolejce sezonu 2024/2025 PKO Bank Polski Ekstraklasy Cracovia pokonała 6:2 Motor Lublin. Był to jej drugi mecz w 2024 roku w lidze, w którym strzeliła powyżej pięciu goli. Jako jedyny zespół mają też obecnie serię dwóch sezonów ze spotkaniem z sześcioma zdobytymi bramkami.
Po przestoju w poprzedniej serii spotkań, gdy Pasy jedyny raz w trwających rozgrywkach nie zdobyły bramki, w ostatnią sobotę solidnie odbiły sobie tamto niepowodzenie. Hat-trick Davida Olafssona, dublet Benjamina Kallmana i pojedyncze trafienie Mateusza Bochnaka dały bowiem tej drużynie wygraną 6:2 nad Motorem Lublin. To już ich czwarty mecz w tym sezonie z przynajmniej czterema golami strzelonymi (tyle samo ma Legia Warszawa). W 2024 roku z kolei drugi raz zdobyły powyżej pięciu bramek w spotkaniu. Poprzednio udało im się to w lutym, gdy tak mocno podziurawili siatkę przeciwko Radomiakowi Radom (6:0). Między tymi dwoma występami upłynęło 258 dni.
To pierwszy przypadek, by jeden zespół w tym samym roku kalendarzowym zanotował dwa takie spotkania od 2014 roku. Wtedy Lech Poznań 5 kwietnia wygrał 6:1 z Jagiellonią Białystok, a 20 września pokonał 6:2 Zawiszę Bydgoszcz. Pasy są zarazem jedyną drużyną, która zdobywała po sześć bramek w jednym starciu w dwóch ostatnich sezonach. Może do nich dołączyć tylko Jagiellonia Białystok.
PRZYNAJMNIEJ 6 GOLI STRZELONYCH W MECZU OD 2016/2017
Cracovia - 3 razy
gts - 2 razy
Legia Warszawa - 2 razy
KGHM Zagłębie Lubin - 1 raz
Jagiellonia Białystok - 1 raz
Raków Częstochowa - 1 raz
Lech Poznań - 1 raz
Pogoń Szczecin - 1 raz
https://www.ekstraklasa.org/aktualnosci/19322/dubeltowa-szostka-pasow?fbclid=IwY2xjawGO31tleHRuA2FlbQIxMQABHZ7tLReFu-HKFKq1qzQVkWUjdT-67pZkAHM35yree_QlucWn3O1Kg675Tw_aem_ML8wF_DkyG9n5P05t2w_BA
- Edytowany
Czytając ten tekst, oczywiście na stronie ekstraklasy ponownie (bo staty są isytotne) trafiłem na coś lepszego.
Głosowanie na piłkarza października.
https://www.ekstraklasa.org/aktualnosci/19330/pilkarz-pazdziernika-2024-2025-nominacje-glosuj?g4t7hjq3rcyb0s2m=5187e545ef60d045a232a8f6b917fe705de26275c4d3f49e17
Gdy oddałem głos Kallman miał 16% głosów, Ishak 17, trzeci z zestawienia 12% więc jedziemy z klikaniem Pasiacy i Pasiczki.
DObra, jeszcze mi umkna drugi poznaniak z 14% i lampucerowiec, też 14%)
@BartAcid#633
Benek już 17%
Jaki sens mają takie głosowania skoro każdy głosuje za swoim?
- Edytowany
[quote]#post1649383 Jaki sens mają takie głosowania skoro każdy głosuje za swoim? [/quote]
Niby tak, ale z Białegostoku, fani Kolejorza, Zabrzanie i kibice lampucery będą rozdarci między dwoma kandydatami, ci z Gdańska, Wrocławia i innych Mielców nie mając swoich kandydatów teoretycznie kogoś wybiorą neutralnie, więc nie do końca będzie to głosowanie tylko na swojego. Ale w dużej mierze tak. Patrząc jak się rozkłada liczba like'ów i komentarzy pod postami Eklapy, to wygra ktoś z cwelki bądź z Jagi.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (2 użytkowników)
Goście (2)