Powrót
Powrót do działu

Cracovia - Forum kibiców Cracovii

• Regulamin
  • Zegarki Cracovia - 120-lecie klubu
    • Regulamin
    • Zegarki Cracovia - 120-lecie klubu
    • Trener Bartosz Grzelak witamy

• Piłka nożna
    • Rozpoczęto ponad 2 tygodnie temu o 22:14
      Ostatnia aktywność wczoraj o 17:47
      14131 wyświetleń
    • Lakbeti

406
      407
    • 2 dni temu o 22:47
      Post #1724544 11.05.2026 22:47
    @gronix#5119 no właśnie przy Elsnerze ciągle kontuzje. Teraz jest mniej kontuzji ale trzeba jeszcze kopaczy nauczyć grać
    • Jeden9Zero6 lubi to.
    • gronix

1.6K
      2K
    • 2 dni temu o 23:00
      Post #1724550 11.05.2026 23:00
    [quote]#post1724544 @gronix#5119 no właśnie przy Elsnerze ciągle kontuzje. Teraz jest mniej kontuzji ale trzeba jeszcze kopaczy nauczyć grać[/quote] Ja nie bronię Elsnera ale już bez jaj. Obojczyk Bogacza czy wieczny rekonwalescent Charpentier to nie wina LE. Grzelak ma farta, że teraz są do gry a i tak nie potrafi tego wykorzystać. Gramy Praszelikiem znowu mając na ławce większą ofensywną jakość. Praszelik na 9 u Elsnera mnie irytował ale teraz mamy kontynuację złych decyzji. Nie chcę się znęcać ale ma Grzelak mocniejszą kadrę i furę szczęścia w postaci czerwonych kartek rywali i robimy z tego dwa remisy na 0:0.
    • Seprioth lubi to.
    • Lakbeti

406
      407
    • 2 dni temu o 23:14
      Post #1724554 11.05.2026 23:14
    No Gabriel dziś coś tam pokazał, ale ma ewidentnie problem z bieganiem, mało trenował, widać że nie bierze udziału w obronie. Praszelik niestety transferowa pomyłka
    • octop

2.8K
      4.4K
    • 2 dni temu o 23:31
      Post #1724562 11.05.2026 23:31
    Charpentier wyglądał dzisiaj jakby się bał, że złapie kontuzje. Możliwe, że wcale nie celowo, ale z tyłu głowy miał, że jak zrobi sprint czy wejdzie ostrzej to się połamie.
    • Lakbeti lubi to.
    • Miszczu2007

10.3K
      4.3K
    • 2 dni temu o 23:35
      Post #1724565 11.05.2026 23:35
    Do zmiany trenera powinno dojść wcześniej. Nie oceniam Grzelaka, ale widać, że przyszedł i ustabilizował obronę kosztem jeszcze większej pyty z przodu. Przez chwilę z Pogonią było lepiej ale to było jak przegrywaliśmy. Widać teraz jak bardzo ten zespół jest słaby z przodu i te kartki dla rywali wcale nie pomogły. Pod koniec za Elsnera traciliśmy dużo goli. Byliśmy zmuszani do ataku pozycyjnego, a to nam nie wychodzi. Wg mnie najbardziej brakuje Kakabadze i Maigaarda. Grzelak dokonuje logicznych zmian i to jest najważniejsza poprawa względem tego co było. Z tego zespołu jednak nic nie będzie i może też za dużo zawodników jest już myślami gdzie indziej.
    • octop, Lakbeti oraz hank lubią to.
    • Malak

56
      93
    • 2 dni temu o 23:47
      Post #1724573 11.05.2026 23:47
    Kilka wniosków (i są to wnioski korzystne dla trenera według mnie): - zawodnicy zaczęli strzelać z dystansu, nie szukają rozpaczliwie kolegi, żeby on coś zrobił - zaczęliśmy stwarzać jakiekolwiek zagrożenie że SFG - zmiany w trakcie meczu są sensowne, przeszliśmy z 3-5-2, na 4-4-2, później 4-3-3 Przede wszystkim pięciu obrońców to nie znaczy, że gramy turbo defensywnie, tylko przecież boczni obrońcy w ataku są skrzydłowymi i grają wyżej niż Hasic czy Praszelik. Taka specyfika tej formacji, że w obronie wracamy do bronienia w pięciu. Dalej, przejścia formacji były dość płynne. Trenerowi udało się ustabilizować obronę i poza farfoclem z Pogonią nie straciliśmy bramki, choć szczególnie w meczu z Zagłębiem było w tym trochę szczęścia. Z drugiej strony nam też kilka razy szczęścia/umiejętności zabrakło. No i właśnie - umiejętności piłkarzy. Żaden trener nie nauczy grać dorosłych chłopów w dwa tygodnie. To na co trener miał wpływ - rozgrywanie piłki bardziej do przodu, mniej na boki, mimo wszystko jakiekolwiek gryzienie trawy (daleko nam do prawdziwych walczaków, ale przypomnijmy sobie występy w tym sezonie, jest dużo lepiej obecnie), SFG - to się pojawiło i myślę, że będzie pojawiać w coraz większym stopniu. Zatrudniony został trener, który kilka drużyn w beznadziejnej sytuacji utrzymał, a potem zrobił z nimi wynik ponad stan. U nas został zatrudniony za późno, stąd wygląda to jak wygląda. Natomiast, spinając kilka wątków na raz - skoro panuje wśród nas dość jednoznaczna zgoda, że piłkarsko na boisku przebywa szrot, to czy możemy implikować wnioski, że jest to w dużej mierze dzieło Dróżdża i Gambala? Według mnie możemy, dlatego jestem umiarkowanym optymistą jeśli chodzi o utrzymanie i mam nadzieję na sporo dobrego w przyszłym sezonie. Obym nie wyszedł na głupka tu przed Wami. No i na koniec - nie uważam, że na utrzymanie zasługujemy, ale układ meczów jest taki, że rywale do utrzymania będą się wzajemnie punktować i mam przekonanie, że to wystarczy. Chyba, że Arka pokona Górnika i zrobi szaleńczą szarżę na utrzymanie, wtedy będzie trudniej.
    • Lakbeti, Bucky Nome, hank oraz 2 innych osób lubią to.
    • HC2008

722
      961
    • Przedwczoraj o 00:15
      Post #1724577 12.05.2026 00:15
    Chuj nie trener. Niech wydupca razem z tymi wszystkimi najemnikami. Gniew ludu coraz bliżej...
    • koziołek

6.2K
      5K
    • Przedwczoraj o 00:20
      Post #1724579 12.05.2026 00:20
    Jak gra 5 obrońców nawet jeśli ustawionych bardziej ofensywnie to i tak z tyłu głowy zawsze będzie asekuracja, gra bezpieczna itp. to nie brzmi jak ofensywne ustawienie. To tak a propos bronienia w składzie tyłu obrońców. Pytanie czy można było lepszy skład sklecić?
    • Gitarz

334
      575
    • Przedwczoraj o 00:26
      Post #1724581 12.05.2026 00:26
    A dla mnie Grzelak nie pokazał na ten moment nic za co bym go mógł pochwalić. Jeżeli nie mamy dobrych zawodników do gry pozycyjnej i kreowania gry, ale byli wybierani do grania na kontrę, to czemu Madejski czy Al Amari uspokajają grę zamiast grać to, co podobno umiemy najlepiej? Trzymanie tak długo Praszelika, który zarobił żołtą kartkę i widać było nie raz, nie dwa, że gość odpuszcza bo nie chce zarobić drugiej żółtej przez co Luqinias miał jeszcze więcej miejsca, też nie było moim zdaniem decyzją ktora się broni w jakikolwiek sposób, zwłaszcza że sam Praszelik nie pokazywał nic wybitnego. Na konferencji usłyszałem, że uznali w sztabie, że statystycznie jest mała szansa na to, że dwa razy z rzędu będziemy grali w przewadzze jest na tyle niska, że przekazali zawodnikom czego mają nie robić, ale na przekazanie taktyki co robić w takiej sytuacji i przećwiczenie tego zabrakło czasu. Zmienili ustawienie na 4-4-2 po czerwonej kartce, ale często wyglądało to na ustawienie 4-0-6, ale problem w tym że sztab przekazał żeby nie wrzucać, więc piłka chodziła po obwodzie w tę i z powrotem. Na ławce siedzi Kameri czy Bogacz i to też nie jest wina trenera że wpuszcza emerytowanego, po długiej kontuzji, Kamila Glika?
    • leszeczek lubi to.
    • Malak

56
      93
    • Przedwczoraj o 00:35
      Post #1724584 12.05.2026 00:35
    • Edytowany
    Ale Glik zmienił Sutalo w momencie, gdy na boisku było czterech obrońców. Miał wpuścić Kameriego, który generalnie nie wraca do obrony, żeby robił jeszcze większy młyn z przodu, gdzie sam piszesz, że wyglądało jak 4-0-6, a jednocześnie zaniedbać całkowicie obronę? Bogacz wczoraj (właściwie przedwczoraj) zagrał mecz w rezerwach, widocznie nie jest gotowy fizycznie jeszcze na Ekstraklasę. Osobiście Glika bym w ogóle nie wpuszczał, bo jest totalnie elektryczny i nie daję już rady, więc tej zmiany też nie do końca rozumiem.
    • hank lubi to.
    • Gitarz

334
      575
    • Przedwczoraj o 00:46
      Post #1724585 12.05.2026 00:46
    Glik też rozegrał mecz w rezerwach, a skoro Bogacz nie jest gotowy fizycznie na 5 minut w ekstraklasie to co on w ogóle robił na ławce? Z Kamerim to tak, uważam że grając 11 na 10 warto pod koniec wprowadzić zawodników ofensywnych, a nie bronić 0-0 u siebie. Po meczu to my byliśmy zawiedzeni tym wynikiem a to Radomiak świętował. I żeby nie było, wcześniej wszedł Sans i dał dobrą zmianę, za co pochwalę też Grzelaka, skoro jego też krytykuję za złe zmiany/ich brak.
    • BiancoRossoKSC

245
      372
    • Przedwczoraj o 01:16
      Post #1724587 12.05.2026 01:16
    • Edytowany
    Przede wszystkim ustawienie zawsze jest płynne i zmienia się pod wpływem sytuacji boiskowych, różnica jest raczej w sposobie atakowania i bronienia. W atakowaniu jesteśmy marni, bo nie mamy możliwości. Nie mamy w polu karnym rywala zawodnika który może przyjąć długie podanie, utrzymać piłkę i zagrać do wchodzących kolegów. Nie mamy numeru 10, piłkarza który może zagrać jak wolny elektron, zmieniać pozycję i wprowadzać zamieszane wśród przeciwników. Nie posiadamy możliwości indywidualnego zaskoczenia, wejścia w drybling, wygrania przestrzeni. Gramy przewidywalnie, bez zaskoczenia, ale czemu się dziwić. Hasić próbuje, ale popełnia dużo błędów, mimo to jest najlepszy. Klich jest jałowy. Praszelik biega bez ładu. Minchev jest ociężały jakby nosił na plecach worki z cementem. Charpentier jest bez przygotowania meczowego, piłka mu odskakuje na pare metrów. Sans co drugi mecz znika... Tylko przypomnę, że Stojilković wciąż jest najlepszym strzelcem drużyny na równi z Hasićem, a wiecie kto jest najlepszym asystentem? również Hasić ma trzy asysty. Jakie liczby mają pozostali? a jaki jest etap sezonu? jest maj! to jest kurwa dramat. Brawo, wszyscy.
    • Bucky Nome lubi to.
    • Miszczu2007

10.3K
      4.3K
    • Przedwczoraj o 02:14
      Post #1724589 12.05.2026 02:14
    Właściwie Hasić powinien grać na pozycji 10, a nie na skrzydle gdzie niezbyt pasuje. Na jednym skrzydle Sans, a na drugim zawodnik, który schodzi do środka rozgrywać, a wtedy Perkovic może grać wahadłowego. Jeszcze niedawno przy Kroczku mieliśmy niezły skład, ale zostało to zawalone i teraz właściwie zasługujemy na ten spadek.
    • del_piero lubi to.
    • Lakbeti

406
      407
    • Przedwczoraj o 09:03
      Post #1724615 12.05.2026 09:03
    Ja wspomnę że Kameri zahir trahore praszelik Charpentier I Glik to kontrakty MD I Gambala i Elsnera z lata, potem całą jesień goście nie byli ogrywani, jak musieli wejść zima to się gubili, a Elsnera narzekał na niską jakość i chciałby kakabadze i maigarda ale sory, ci goście to efekt pracy poprzednich trenerów. Teraz jest nerwowo, a Grzelak podchodzi do każdego meczu żeby nie tracić bramek, bo pewnie widział inne nasze mecze że się sypiemy mentalnie po stratach bramek. A na końcówce to jest niewskazane, więc męczy te remisy. Szkoda że tak późno wywalono Drożdza i Gambala, bo można było lepsze okno zimowe zrobić a tak powtórka z lata, czyli Gambal palcem po globusie. Niestety Drożdż skrzętnie rolował słaby stan finansów klubu, i trzymał się kurczowo stołka , pewnie wpadla spora odprawa.
    • koziołek

6.2K
      5K
    • Przedwczoraj o 09:15
      Post #1724622 12.05.2026 09:15
    Okno zimowe już było sterowane z tylniego fotela z Portugalii. Dlatego Gambal tak mało się udzielał w mediach w tym temacie.
    • Jake Blues oraz del_piero lubią to.
    • Lakbeti

406
      407
    • Przedwczoraj o 09:24
      Post #1724628 12.05.2026 09:24
    @koziołek#3702 tzn może i Gambal byłby super scautem w bogatym klubie, ale my takim nie jesteśmy, a sprzedaż Platkowi który jak wiemy z Google nie dokłada nie wiadomo ile do klubów nie powinna być zaskoczeniem. Przecież to nawet nie była wiedzą tajemna, że gość traktuje kluby jak biznes, firmy tu i teraz. Więc naprawdę nie wiem czego spodziewano się po sprzedaży klubu komuś takiemu. Ja nie czuje się rozczarowany jego działaniem, bo to było do przewidzenia. Trzymam za Pasy, a zadanie swoje wyrażam po to żeby była dyskusja, zawsze możemy się od siebie czegoś dowiedzieć.
    • KruszynaKSC

19.2K
      20.9K
    • Przedwczoraj o 09:48
      Post #1724637 12.05.2026 09:48
    [quote]#post1724615 ... Ja wspomnę że Kameri zahir trahore praszelik Charpentier I Glik to kontrakty MD I Gambala i Elsnera z lata, ...[/quote] .. to Elsner w koncu mial udzial przy transferach czy nie....
    • paulo lubi to.
    • del_piero

1.1K
      891
    • Przedwczoraj o 10:10
      Post #1724640 12.05.2026 10:10
    • Edytowany
    Nie jest tak do końca, okej co najmniej połowa drużyny to ogórki, ale czy Piast, Gieksa czy inny Plock ma wirtuozów?
    • wirus59

482
      1K
    • Przedwczoraj o 10:23
      Post #1724643 12.05.2026 10:23
    • Edytowany
    Ja naprawdę nie chcę być złośliwy, ale pod względem kultury gry jesteśmy miksem schyłkowego Probierza z Pasieką i Kafarskim. Totalny rzyg i chaos. Murzyny z Radomiaka robili wiatrak z naszych i gdyby nie czerwo myślę, że coś by wcisnęli... Jeśli jakoś dopchniemy kolanem to utrzymanie, to potrzebna jest całkowita przebudowa zarówno kadry, jak i pomysłu na grę. Czy to jest w stanie zrobić obecny trener? No nie wiem i wolę się nie domyślać. Co więcej, za bardzo nie wiadomo, kto miałby zarządzić tę przebudowę w klubie, w którym OD PRAWIE PÓŁ ROKU NIE MA PREZESA?
    • Rock oraz paulo lubią to.
    • Rock

17.4K
      31.9K
    • Przedwczoraj o 10:26
      Post #1724644 12.05.2026 10:26
    To jest trener bezobjawowy. Tak jak Ci dwaj beduini biegający po mieście z antyramami. Płatek puścił klub samopas.

Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!

Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!

Napisz odpowiedź...

Aktualnie przeglądający (3 użytkowników)

Goście (3)
    • Główna
    • Działy i kategorie