Powrót
Powrót do działu

Cracovia - Forum kibiców Cracovii

• Regulamin
    • Regulamin
    • JAKIE MA PLANY NOWY WŁAŚCICIEL CRACOVII/ FIRMA CVC CAPITAL PARTNERS?

• Piłka nożna
    • Rozpoczęto 06.01.2025 o 16:25
      Ostatnia aktywność 15.08.2025 o 20:13
      29310 wyświetleń
    • kodiGa

1K
      187
    • 06.03.2025 o 12:17
      Post #1664966 06.03.2025 12:17
    • Edytowany
    Ciekawym jest, że pojęcie restrukturyzacja rozumiane jest przez większość Polaków tak jak to zdefiniował @alocha#1997. Pewnie wiąże się to z przemianami gospodarczymi lat 90 kiedy wszystko było "restrukturyzowane" i oznaczało znak równości z zwolnieniami, cięciami, wygaszanie zakładu/firmy. Na całym świecie restrukturyzacja w materii zarządzania firmami oznacza coś zgoła odmiennego i ma pozytywny wydźwięk. Np. ostatnio restrukturyzowałem Spółkę w Austrii, która celem dostosowania do nowego otoczenia gospodarczego w regionie DACH zwiększyła koszty poprzez wprowadzenie nowych produktów, rebranding oraz zwiększenie zatrudnienia o 20% :) Także na dwoje babka wróżyła co p. Tarański miał na myśli. Jeżeli jest specjalistą w tym co robi (a jego CV jako CFO wygląda nienajgorzej) to w kontekście spółki piłkarskiej ja raczej skłaniam się do tezy @SaNtO#842 (nie mogę uwierzyć jak często ostatnim czasem jest mi po drodze z jego wypowiedziami) niż do tego co napisał alocha.
    • hank oraz gbialas lubią to.
    • Jake Blues

3.9K
      8.2K
    • 06.03.2025 o 12:27
      Post #1664967 06.03.2025 12:27
    • Edytowany
    restrukturyzacja, jak sama nazwa wskazuje, zmienia starą strukturę na nową. Np w Cracovii zamaist ciąć koszty, Dróżdż zmienil strukture i zatrudnil około 1 tony dyrektorów. W Polsce rzeczywiscie wiadomka, nie ma redukcji, tylko restrukturyzacja, tak ladniej się zwalnia ludzi.
    • Rock

17.4K
      31.6K
    • 06.03.2025 o 12:28
      Post #1664968 06.03.2025 12:28
    Pytanie czy zostaną pozyskane inne środki, niż tylko te z odcięcia kuli u nogi czyli hokeja. To jest łatwa operacja.
    • leszeczek

23.8K
      28.1K
    • 06.03.2025 o 12:50
      Post #1664971 06.03.2025 12:50
    @alocha#1997 Każdy widzi to co chce widzieć: "Padły zapowiedzi dotyczące restrukturyzacji i [b]zwiększenia poziomu sportowego[/b], aby osiągnąć lepszy efekt finansowy." Może to Ty niedoczytałeś
    • DiegoKSC lubi to.
    • alocha

3.8K
      3.8K
    • 06.03.2025 o 12:56
      Post #1664973 06.03.2025 12:56
    Może :) Czekam za tym na to zwiększenie poziomu sportowego poprzez restrukturyzację. Naprawdę bardzo bym chciał, żeby to wyglądało tak jak napisał @kodiGa#5155
    • kodiGa lubi to.
    • paulo

2.2K
      2.9K
    • 06.03.2025 o 13:11
      Post #1664978 06.03.2025 13:11
    Prezes w białych rękawiczkach przerzuci odpowiedzialność za koniec hokeja w Cracovii na kogoś innego. Zlikwidują hokej i pozbędą się kosztów, może być łatwiej o sponsora dla jedynej sekcji piłkarskiej.
    • leszeczek

23.8K
      28.1K
    • 06.03.2025 o 13:18
      Post #1664980 06.03.2025 13:18
    • Edytowany
    Zgadzam się z SaNto poza tym co zrobił w pierwszym zdaniu za słowem "cięcie" ;-) Co do tego co napisał @paulo: rywalizowanie z klubami finansowanymi przez samorządy w dyscyplinie, która jest a- droga b- nie daje szans na rentowność jest z góry skazane na niepowodzenie. Wiem, że dla kibiców hokeja to bolesne, ale moim zdaniem tutaj nie ma szans na powodzenie.
    • SaNtO

31K
      16.2K
    • 06.03.2025 o 13:24
      Post #1664981 06.03.2025 13:24
    o kurde nieźle.. sam jestem zaskoczony, że to wyszło spod mojej klawiatury 😣
    • leszeczek, hank oraz gbialas lubią to.
    • Diabel

14.7K
      18.4K
    • 06.03.2025 o 14:24
      Post #1664984 06.03.2025 14:24
    moze akurat myślał o humusie (główny składnik; ciecierzyca)
    • niegramotnyj

3.6K
      4K
    • 06.03.2025 o 16:30
      Post #1664994 06.03.2025 16:30
    rywalizowanie z klubami finansowanymi przez samorządy w dyscyplinie, która jest a- droga, b- nie daje szans na rentowność jest z góry skazane na niepowodzenie. Wiem, że dla kibiców hokeja to bolesne, ale moim zdaniem tutaj nie ma szans na powodzenie.[/quote] No i cóż, nie zgadzam się z tym, bo: a) to jest fetyszyzowanie "oglądalności" piłki wobec "nieoglądalności" hokeja: ilu kibiców oglądających mecze Pasów na stadionie lub w TV korzysta z usług Comarchu (w sensie: podejmuje decyzje, że jego firma może skorzysta? b) w Comarchu może nie zdają sobie sprawy, że więcej zyskali sponsorując hokej, niż w niego włożyli, mimo jego względnej niszowości. Rozumowanie jest proste: hokej w Cracovii to w ostatnich 15 latach pasmo sukcesów. Czyli:[b] Comarch to sukces[/b], łącznie z udziałem w Lidze Mistrzów i wygraniem Pucharu Kontynentalnego (co oglądali ewentualni/prawdopodobni nowi klienci Comarchu). c) jeżeli sobie jednak zdają z tego sprawę, nie powinni zarzynać kury, która znosi(ła) złote jajka - przestać sponsorować hokej w momencie, kiedy na poziomie reprezentacji wychodzi z dołka, a na poziomie klubu zaczyna być rozpoznawalny w Europie, nazwałbym... no właśnie tak.
    • squier strat

10.1K
      14.8K
    • 06.03.2025 o 17:08
      Post #1665000 06.03.2025 17:08
    Legia, Lech czy Raków nie mają problemów z klubami finansowanymi przez samorządy. problem widział Biedak, który przez 20 lat okupacji rzucał ochłapy za reklamę comarchu. a powierzchnia reklamowa z roku na rok rosła w wielkim tempie.
    • Maggo proko lubi to.
    • leszeczek

23.8K
      28.1K
    • 06.03.2025 o 18:33
      Post #1665004 06.03.2025 18:33
    • Edytowany
    @niegramotnyj#21907 @squier strat#9706 W jakiej lidze Legia, Lech czy Raków grają w hokeja? Gdzieś słyszałem, że Legia cos próbowała reaktywować, ale chyba im nie wyszło. Tutaj nie chodzi o bezpośrednią oglądalność, ale o kasę z C+, która stanowi znaczący procent w budżetach klubów piłkarskich. Do tego dodajcie możliwości korzyści finansowych z transferów piłkarzy i hokeistów. Przyznam, żę się na tym nie znam i mogę się mylić, ale może mnie wyprowadzicie z błędu (myślę że niewiele) ile łącznie kluby PLH pozyskały z transferów zawodników do innych lig?Tak więc macie dwa źródła - prawa telewizyjne + przychody z transferów. Trzecie - przychody z dnia meczowego. Porównywalne? Już sama pojemność lodowisk mówi mi, że nie. Nie wiem jak wyglądają przychody z udziałów w europejskich pucharach. Ile Cracovia zarobiła zdobywając Puchar Kontynentalny? Ile meczów w eliminacjach ligi konferencji trzeba rozegrać, żeby zarobić podobne pieniądze? Ja nie mam nic przeciwko hokejowi. Chcę Wam tylko uświadomić, że aby utrzymywać taką sekcję, trzeba być albo "zakręconym wariatem" jak swego czasu JF, slbo mającym pieniądze podatnika w dupie samorządowcem. Przekonajcie mnie, że się mylę. Chciałbym się mylić. Ale używajcie argumentów, a nie myślenia życzeniowego.
    • Maggo proko lubi to.
    • niegramotnyj

3.6K
      4K
    • 06.03.2025 o 18:49
      Post #1665006 06.03.2025 18:49
    Mówimy o dwóch zupełnie różnych rzeczach. Na hokeju nie da się "zarobić", zresztą nie wiem, kto w Polsce zarabia na piłce? Poza zawodnikami i działaczami PZPN? Ale to inny temat. Ja mówię o zwrocie medialnym ze sponsorowania hokeja, nie o zwrocie fizycznie wydanych pieniędzy.
    • leszeczek

23.8K
      28.1K
    • 06.03.2025 o 19:22
      Post #1665012 06.03.2025 19:22
    No to zwrot medialny. Ilu ludzi ogląda w sezonie PLH, a ilu ogląda E-klasę? Ilu ludzi, nie chodzących na mecze zainteresuje się kto został MP w kopanej a ilu kto w hokeju? Nie mieszajmy dwóch różnych systemów walutowych. Jaki szum medialny był kiedy Cracovia zdobyła Puchar Kontynentalny, a jaki byłby gdyby jakiś klub wygrał Ligę Konferencji w kopanej. Nie, to są sytuacje, których nie da się porównać.
    • pablo74, Kajak, KruszynaKSC oraz mcz_ lubią to.
    • niegramotnyj

3.6K
      4K
    • 06.03.2025 o 19:56
      Post #1665019 06.03.2025 19:56
    • Edytowany
    Już pisałem o tym w wątku o hokeju - ale powtórzę. Ilu "oglądaczy" piłki (stadionowych czy telewizyjnych) decyduje, czy może decydować o kupieniu usług Comarchu w swojej firmie? Z hokejem wyglądało to tak. Filipiak spotyka się z super ważnym klientem w Szwajcarii, Niemczech, Austrii, w Anglli, USA czy Danii: gadka-szmatka, a czym pan profesor się zajmuje oprócz nauki i budowania tych programów komputerowych? Filipiak odpowiada(ł): "mam najlepszą drużynę hokejową w Polsce, zdobyli dzięki mojej firmie już 10-e mistrzostwo polski, zdobyli też Puchar Kontynentalny. To od razu przenosi rozmowę do innej ligi (czyli tzw. superligi). Temu służył także rolls-royce wysyłany po najważniejszych klientów na lotnisko, a także super jacht (ma pan parę wolnych dni? To proszę wpaść na mój jacht na Morzu Śródziemnym, tam dokończymy deal). Na tym tle posiadanie średniej drużyny piłkarskiej w średniej e-klasie nie daje już tyle, choć można i tak: "kupiłem też najstarszy klub piłkarski w kraju, wie pan, sentyment i tradycja są ważne". Comarch może to teraz wyrzucić do kubła ze śmieciami, ale może też potraktować swojego założyciela jako część kapitału. Tak się robi w największych korporacjach - założyciel-wizjoner jest cennym zasobem, a już zwłaszcza, jak nie żyje i nie bruździ nowemu prezesowi. Powiesić portret założyciela w gabinecie aktualnego CEO nic nie kosztuje, zwłaszcza jak samemu nie ma się jeszcze wielkiego nazwiska (a nie ma się). I cała reszta jest już gotowa do użycia: nawijka o pasji założyciela do sportu, różne legendy etc - wszystko to jest super, kiedy bada się kontrahenta i nie wiadomo, od czego zacząć. Krótko mówiąc, uważam, że Comarch zrobiłby absurdalny błąd pozbywając się kury znoszącej złote jajka (w sensie PR) za małe pieniądze (6-7 milionów rocznie). Ale wygląda, że jednak rozumieją tam, że sukces PR-owy jest czymś ważnym (żądanie podniesienia poziomu sportowego w piłce chyba o tym świadczy). P.S. "jakiś" klub nie zdobędzie Pucharu Konferencji - nawet tego najmniej ważnego pucharu - bo do przerwy 0:3. Ale w krajach, o których piszę wyżej, Puchar Kontynentalny to jednak jest już coś.
    • pablo74

3.6K
      6.3K
    • 06.03.2025 o 20:10
      Post #1665022 06.03.2025 20:10
    • Edytowany
    @niegramotnyj#21907 Mała uwaga. Janusz już nie chodzi na mecze i nie spotyka sie z super waznym klientem. No chyba że z tym samym z Najważniejszych...a jacht został sprzedany.
    • pasy95

912
      827
    • 06.03.2025 o 20:12
      Post #1665023 06.03.2025 20:12
    • Edytowany
    [quote]#post1665019 Już pisałem o tym w wątku o hokeju - ale powtórzę. Ilu "oglądaczy" piłki (stadionowych czy telewizyjnych) decyduje, czy może decydować o kupieniu usług Comarchu w swojej firmie? Z hokejem wyglądało to tak. Filipiak spotyka się z super ważnym klientem w Szwajcarii, Niemczech, Austrii, w Anglli, USA czy Danii: gadka-szmatka, a czym pan profesor się zajmuje oprócz nauki i budowania tych programów komputerowych? Filipiak odpowiada(ł): "mam najlepszą drużynę hokejową w Polsce, zdobyli dzięki mojej firmie już 10-e mistrzostwo polski, zdobyli też Puchar Kontynentalny. To od razu przenosi rozmowę do innej ligi (czyli tzw. superligi). Temu służył także rolls-royce wysyłany po najważniejszych klientów na lotnisko, a także super jacht (ma pan parę wolnych dni? To proszę wpaść na mój jacht na Morzu Śródziemnym, tam dokończymy deal). Na tym tle posiadanie średniej drużyny piłkarskiej w średniej e-klasie nie daje już tyle, choć można i tak: "kupiłem też najstarszy klu b piłkarski w kraju, wie pan, sentyment i tradycja są ważne". Comarch może to teraz wyrzucić do kubła ze śmieciami, ale może też potraktować swojego założyciela jako część kapitału. Tak się robi w największych korporacjach - założyciel-wizjoner jest cennym zasobem, a już zwłaszcza, jak nie żyje i nie bruździ nowemu prezesowi. Powiesić portret założyciela w gabinecie aktualnego CEO nic nie kosztuje, zwłaszcza jak samemu nie ma się jeszcze wielkiego nazwiska (a nie ma się). I cała reszta jest już gotowa do użycia: nawijka o pasji założyciela do sportu, różne legendy etc - wszystko to jest super, kiedy bada się kontrahenta i nie wiadomo, od czego zacząć. Krótko mówiąc, uważam, że Comarch zrobiłby absurdalny błąd pozbywając się kury znoszącej złote jajka (w sensie PR) za małe pieniądze (6-7 milionów rocznie). Ale wygląda, że jednak rozumieją tam, że sukces PR-owy jest czymś ważnym (żądanie podniesienia poziomu sportowego w piłce chyba o tym świadczy). P.S. "jakiś" klub nie zdobędzie Pucharu Konferencji - nawet tego najmniej ważnego pucharu - bo do przerwy 0:3. Ale w krajach, o których piszę wyżej, Puchar Kontynentalny to jednak jest już coś.[/quote] Twoje rozumowanie jest błędne nikt nie zainteresuje się klubem hokejowym w kraju gdzie ta dyscyplina jest praktycznie martwa plus jeśli już ten klient się spotkał z profesorem to znaczy że Comarch już był znany tamtemu klientowi, co klienta obchodzi jakiś klub hokejowy dla niego najważniejszy jest Produkt sprzedawany przez Comarch, to hokej powinien reklamować firmę a według twojego rozumowania jest odwrotnie , a jeśli chodzi o piłke nożną mecze też oglądają czy to na stadionie czy w telewizji właściciele bądz przedstawiciele firm potencjalnie zainteresowanych usługami Comarchu, więc hokej nie jest kurą znoszącą złote jajka,a co do budżetu przecież u nas na hokej idzie jakieś 10mln , plus Dróżdz kiedyś wspominał że budżet mamy zdecydowanie największy w lidze, u nas problemem jest koszt utrzymania lodowiska my płacimy ogromne kwoty a inne zespoły mają lodowisko za darmo od miasta więc przy 6-7 mln budżetu pewnie gralibyśmy samymi juniorami,
    • pablo74 lubi to.
    • niegramotnyj

3.6K
      4K
    • 06.03.2025 o 20:13
      Post #1665024 06.03.2025 20:13
    • Edytowany
    Pablo: Uwaga bez większego sensu - nowy prezes nie może robić wszystkiego tak jak stary, jacht to była zabawka mutimilionera wpisana w koszta firmy - oczywiste, że się go pozbyli. 95 : powtarzasz to, co było już mówione 10 razy. Hokej jako taki daje prestiż za granicą, nie w Polsce, to po pierwsze. Po drugie, do niedawna ci co nie wiedzieli prawie nic o hokeju, wiedzieli jednak tyle: Comarch ma najlepszą drużynę hokejową w kraju. Wystarczy, moim zdaniem, żeby mówić o zwrocie medialnym, bo to się przekłada na proste skojarzenie: Comarch=sukces.
    • koziołek

5.9K
      4.6K
    • 06.03.2025 o 20:47
      Post #1665030 06.03.2025 20:47
    Tylko ten prestiż był dla Filipiaka. Czy teraz to cale CVC potrzebuje tego by się chwalić na salonach Europy? Dla mnie to nie argument za utrzymaniem hokeja choć bardzo bym chciał.
    • leszeczek oraz KamilloLce lubią to.
    • pablo74

3.6K
      6.3K
    • 06.03.2025 o 21:02
      Post #1665036 06.03.2025 21:02
    Taki był to dla niego prestiż jak szatnia hokeistów za czasów jego prezesowania...
    • Rock, Maggo proko, KruszynaKSC oraz 2 innych osób lubią to.

Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!

Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!

Napisz odpowiedź...

Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)

Goście (1)
    • Główna
    • Działy i kategorie