[url=http://weszlo.com/2019/12/22/uwierzycie-lechia-najlepsza-grupie-mistrzowskiej-jesieni/]http://weszlo.com/2019/12/22/uwierzycie-lechia-najlepsza-grupie-mistrzowskiej-jesieni/[/url]
Średnia punktów pierwszej ósemki w meczach między sobą:
1. Lechia Gdańsk – 2.00; Bramki 11-6
2. Cracovia – 2.00; Bramki 10-5
3. Śląsk Wrocław – 1.73
4. Pogoń Szczecin – 1.67
5. Legia Warszawa – 1.30
6. Lech Poznań – 1.20
7. Wisła Płock – 0.91
8. Piast Gliwice – 0.73
Jeśli tylko zachowamy taką średnią, to nie będzie źle ;) .
-
-
Sytuacja w tabeli - sezon 2019/20. Idziemy po medal, czy lecimy z ligi?
To co napisz[size=small]ę[/size] w sumie jest banalne i adekwatne do miejsca w tabeli, ale tak patrząc na te zespoły z pierwszej ósemki, to bym się tylko ba[size=small]ł[/size] meczu z cwks'em, bo z nimi zawsze dostajemy w pa[size=small]ł[/size][size=small]ę[/size]. Reszta jest jak najbardziej do ogrania.
[quote='J&B' pid='1412915' dateline='1577038612']
To co napisz[size=small]ę[/size] w sumie jest banalne i adekwatne do miejsca w tabeli, ale tak patrząc na te zespoły z pierwszej ósemki, to bym się tylko ba[size=small]ł[/size] meczu z cwks'em, bo z nimi zawsze dostajemy w pa[size=small]ł[/size][size=small]ę[/size]. Reszta jest jak najbardziej do ogrania.
[/quote]
Wszyscy są do ogrania przez nas, cwks też. Niestety, wszyscy są również "do przegrania"... :huh:
Wystarczy, że CWKS będzie niespodziewanie przegrywał i tracił punkty. Zobaczymy, jak przepracują zimę i czy zaskoczą od razu w lutym.
Frajerstwo Skorzy ciągle do pobicia, moze Vukovic ;)
Sytuacja w tabeli jest piękna :) aż dziwne że forum nie pieje z zachwytu. Mam ochotę krzyczeć tylko nie ma gdzie -
VI! CE! LIDER! ale ale ale VI! CE! LIDER! ale ale ale
Dziękuję wszystkim za ten cudowny 2019 i proszę o równie udany kolejny rok :)
Zasadniczo ja cyklicznie otwieram sobie 90minut i zerkam na tabelę i niezmiennie mnie to trzyma w dobrym nastroju :)
[quote='kaleb' pid='1412929' dateline='1577047556']
Wystarczy, że CWKS będzie niespodziewanie przegrywał i tracił punkty. Zobaczymy, jak przepracują zimę i czy zaskoczą od razu w lutym.
[/quote]
Pierwsza sprawa to Vukovic - pierwsze jego samodzielne przygotowania. Druga sprawa to ich dziura budżetowa. Są przygotowani na sprzedaż Majeckiego, Niezgody i Karbownika.
Kilkanaście lat temu dostałem cygaro i obiecałem sobie, że wypalę je na Naszej Ziemi Świętej po meczu który zadecyduje o naszym końcowym sukcesie ( medalu). Chciałbym to zrobić w roku 2020r !
Może niekoniecznie na Ziemi Świętej a już na Narodowym.
Siedzącym obok życzę aby wypalili to cygaro ze mną :)
- Edytowany
Mając chwilkę czasu postanowiłem pobawić się statystykami, choć może powinienem napisać, że chciałem nam powróżyć na 2020 rok.
Jakiś czas temu w rozmowie z kolegą Ian'em zauważyliśmy, że Cracovia ma niezwykle korzystny układ gier na jesieni.
Skoro teraz ma korzystny, to może się okazać, że wiosną 2020 roku już taki korzystny nie będzie.
Postanowiłem sprawdzić jak Cracovia punktuje na tle przeciwników w poszczególnych typach meczów.
Uznałem, że próbka 20 meczów rozegranych w tym sezonie jest wystarczająco reprezentatywna, aby doszukać się jakichś trendów.
Wydzieliłem cztery takie typu:
1. z mocnymi u siebie
2. ze słabymi u siebie
3. z mocnymi na wyjeździe
4. ze słabymi na wyjeździe.
Mocnych i słabych przeciwników wydzieliłem arbitralnie na podstawie tabeli po 20 kolejkach. Mocni to górna połowa tabeli, słabi 9-16.
Obliczyłem współczynnik ilość zdobytych punktów/ typ rozegranego meczu
I tak dla Cracovii współczynniki te wyglądały następująco:
typ. 1 2,40 pkt na mecz
typ.2 1,67 pkt na mecz
typ. 3 1,33 pkt na mecz
typ. 4 1,17 pkt na mecz.
Następnie sprawdziłem w terminarzu rozgrywek jakie typy meczów nas jeszcze czekają i przemnożyłem poszczególne współczynniki przez ilość meczów do rozegrania w rundzie zasadniczej.
Tego samego dokonałem dla naszych rywali. Wziąłem pod uwagę 11 zespołów, bo tyle liczy się w walce o pierwszą ósemkę. Okazało się jednak, że ani Jagiellonia, ani Raków, ani Lubin na podstawie moich obliczeń nie zakwalifikują się do górnej ósemki.
I tak po obliczeniu współczynników otrzymałem następującą tabelę po 30 kolejkach
Klub pkt jesień pkt wiosna pkt po 30 kolejkach
Legia 38 18 56
Piast 31 22 53
Cracovia 36 16 52
Pogoń 35 16 51
Śląsk 34 17 51
Lech 31 17 48
Płock 30 18 48
Lechia 30 16 46
Jagiellonia29 14 43
Lubin 28 14 42
I tu słowo wyjaśnienia, dlaczego Cracovia zdobyłaby tylko 16 punktów, bo ma do rozegrania więcej typów meczów, w których punktuje słabo czyli np. 4 mecze z mocnymi na wyjeździe.
Następnie podzieliłem górną ósemkę na mocnych 1-4 i słabych 5-8. Zastosowałem te same współczynniki i skorelowałem je z dość skomplikowanym terminarzem górnej ósemki. Na koniec otrzymałem następującą tabelę.
1 Legia 38 18 14 70
2 Piast 31 22 12 65
3 Cracovia 36 16 11 63
4 Pogoń 35 16 12 63
5 Śląsk 34 17 12 63
6 Lech 31 17 10 58
7 Płock 30 18 10 58
8 Lechia 30 16 11 57
Gdzie trzecia kolumna to punkty w pucharze maja, a czwarta kolumna to suma punktów na koniec sezonu. Optymistycznie przyjąłem, że tak jak w tym momencie będziemy mieć korzystny bilans z Pogonią i Śląskiem (choć nie mam pewności co ostatecznie decyduje o układzie tabeli majowej)
Wychodzi, że zdobędziemy brązowy medal. Huraaaaaaaaaa. :)
Oczywiście jest to założenie czysto teoretyczne, tzn. , że wszystkie drużyny będą utrzymywały formę z jesieni, nie będzie plagi kontuzji, trenerzy czegoś nie schrzanią w przygotowaniach i oczywiście nikt się nie wzmocni w stosunku do rywali.
Chciałem jeszcze zwrócić uwagę na wielkie spłaszczenie tabeli, może się okazać, że o miejscach na podium będą decydować rzeczywiście detale.
Bardzo korzystny układ gier ma Piast, a my mamy mega niekorzystny.
To wszystko oczywiście teoria. Potrzebujemy [color=#ff3333][size=xx-large]WZMOCNIEŃ[/size][/color] bo konkurencja raczej na nas czekać nie będzie.
Wszystkiego dobrego dla Was w nadchodzące Święta Bożego Narodzenia oraz wszelakiej nie tylko pasiastej pomyślności w 2020 roku.
Na wiosnę to będą już zupełnie inne zespoły, jedyne co ma znaczenie to pozycja startowa a tą mamy zupełnie dobrą.
Mnie z wróżb wychodzi że zajmiemy pozycje od 1 do 8 albo na odwrót.
Jak Sterby wyliczył 3 miejsce to ja idę po szampana na imprezę z okazji MP 2020 :)
Jak już Sterby pisze że będzie trzecie miejsce :D :D :D to bez kozery napiszę mamy mistrza w roku 2020 :D :D :D
- Edytowany
Szacunek Sterby za wkład pracy, metodologią itp... ale mam nadzieję że w maju "potargasz" tego posta na drobne kawełeczki :)
Gdyby piłkę dało się ująć w liczby to nie byłoby tylu bankrutów a i milionerów pewnie więcej.
I tak wszystko zaburzą transfery, w których jak sądzę my i Lech się solidnie wzmocnimy reszta albo pozostanie na podobnym poziomie albo się nawet osłabi.
Wierzę mocno że Twoja cenna praca to stracony czas. Wybacz :)
Wszystkie znaki (opinie kibiców) na niebie wskazują, że będzie "pudło" :D
Będzie! Będzie zabawa!
Będzie się działo!
I znowu nocy będzie mało
Będzie głośno! Będzie radośnie!
Znów przetańczymy-poszalejemy ;) razem całą noc
Ja traktuje moją analizę z przymrużeniem oka.
Oczywiście w maju, z dużym prawdopodobieństwem z moich wywodów może nic nie zostać.
Zwracam jednak uwagę, na fakt, że mamy bardzo trudny terminarz, najgorszy z całej górnej ósemki i będziemy do tego medalu potrzebowali mnóstwa pracy - piłkarzy, trenera i zarządu.
Piast dość wysoko w "tej zabawie". Zastanawiam się kogo realnie stać w zimie na wzmocnienia. Nie na transfery, ale wzmocnienia. Druga kwestia kto "straci" najwięcej jakości. Wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują w tym drugim przypadku na stolicę. Uważam że My możemy grać tylko lepiej (niekoniecznie oznaczać to musi więcej punktów, sport bywa przewrotny). Jeden mega dobry transfer i ... idziemy po medal.
Mamy trudniejszy terminarz i... dobrze się moim zdaniem stało. Najtrudniejsze mecze przypadną na okres, w którym za Probierza mamy lepszą formę niż na jesieni. Jeśli przepracują zimę równie dobrze jak w poprzednich dwóch latach, to niejedną drużynę zaskoczymy.
Terminarz nie jest trudny bo z ŁKS nie gramy.
Naszą przewagą jest to, że się nie osłabimy, a czy wzmocnimy tego nie wie nikt. Pogoń już się osłabiła i myślę, że większość to czeka. Będzie dobrze bracia! Jak wygrywać to na Łazienkowskiej.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)