Poezja !
-
-
Nieoficjalna Klasyfikacja Kanadyjska 2019/2020
6 dni później
[b]22 kolejka: Cracovia - Lech Poznań 2:1
Gol nr 1:
Bramka - Kamil Pestka
Asysta - Sergiu Hanca
Gol nr 2:
Bramka: Segiu Hanca
Asysta: Rafa Lopes
[/b]
Miałem spore wątpliwości po obejrzeniu powtórek czy pierwszy gol nie był trafieniem samobójczym ale wszystkie strony (poza 90minut oczywiście), włącznie z oficjalnym serwisem ekstraklasy podają jako strzelca bramki Kamila więc chyba tak trzeba to zaliczyć. Druga bramka to asysta Rafy za wywalczenie karnego tak jak zaliczaliśmy wcześniej. Jakieś uwagi?
Nie wiem czy dobrze zauważyłem ale piłkę w rogu boiska wywalczył Lusiusz , podał do Hanki a ten do Pestki . Myślę , że trzeba by Lusiusza uwzględnić przy tej bramce .
nie..
- Edytowany
Nie wywalczył piłki tylko otrzymał ją po wyrzucie z autu, odwrócił się z nią i po przebitce odegrał do tyłu do Sergiu. Zachował się poprawnie ale to tyle, nie było to jakieś wybitne zagranie stąd w moich oczach nie ma mowy o KZ.
Ja jestem za KZ dla Lusiusza!
3lvis, zobacz sobie jeszcze raz tą akcję. Owszem piłkę dostał z autu, ale utrzymał się przy niej w tłoku, minął Puchacza (któremu asystował Kamiński) zagrywając mu między nogami i Podał do Sergiu. KZ jak drut.
Nie traktujcie tego poważnie bo Leszeczek się tylko droczy żeby się ze mną nie zgodzić (tak dla zasady) :D
Tylko, że tutaj faktycznie Lusiusz zrobił więcej niż Hanca. Wywalczył piłkę, a Hanca właściwie tylko podał w tej sytuacji do najbliższego. To jedna z tych sytuacji, w których trzeba przyznać asystę, ale chętnie bym jej nie przyznawał. Oczywiście bez KZ ale w pewnym sensie skoro Hanca ma asystę, to KZ dla Lusiusza może się komuś wydawać uzasadnione.
Hanca dogrywał w pole karne. Przytomnie. Tutaj trudno się przyczepić do intencji podającego. Wyprowadził go na pozycję strzelecką. Wszystkie znamiona asysty
No tak, dlatego napisałem, że trzeba przyznać asystę, ale sama ta pozycja nie była stuprocentowa i jeszcze pomógł rykoszet. Szczęśliwa bramka. Po prostu rozumiem w tej sytuacji złudzenie Leszeczka, że KZ Lusiusza, bo zagranie Hanki było bardziej oczywiste, a Lucek wywalczył piłkę w sytuacji, w której, że tak powiem, nie musiał tego zrobić.
Nie rozumiem Waszej logiki. Że SaNto pisze głupoty byle tylko być w kontrze do mnie to się już przyzwyczaiłem ;), ale kwestionowanie KZ Lusiusza, który tak naprawde sprawił, że do sytuacji bramkowej doszło jest dla mnie nie do pojęcia. Dostał piłkę, minął dwóch obrońców i podał najlepiej jak mógł czy aby dostac od Was KZ Hanca musiałby być w innym miejscu, albo Lucek miał podawać do kogoś innego? Nie rozumiem.
leszeczku KZ to nie jest "drugie od końca zagranie", to nie jest też zagranie pod przymusem, wynikające z logiki gry.
Jeśli już daje się KZ to tylko i wyłącznie za za "przebłyski geniuszu" w akcji bramkowej, za niemal zmuszenie asystenta do dobrej asysty.
Przykro mi ale bramka Lucka nie spełnia tych parametrów. Ot zwykłe zagranie, walka, nieustępliwość, ale to nie jest to.
[quote='konserwa' pid='1421872' dateline='1581953023']
leszeczku KZ to nie jest "drugie od końca zagranie", to nie jest też zagranie pod przymusem, wynikające z logiki gry.
Jeśli już daje się KZ to tylko i wyłącznie za za "przebłyski geniuszu" w akcji bramkowej, za niemal zmuszenie asystenta do dobrej asysty.
Przykro mi ale bramka Lucka nie spełnia tych parametrów. Ot zwykłe zagranie, walka, nieustępliwość, ale to nie jest to.
[/quote]
Zgadzam sie :D
[quote="3lvis" pid='1421792' dateline='1581935772']
[b]22 kolejka: Cracovia - Lech Poznań 2:1
Gol nr 1:
Bramka - Kamil Pestka
Asysta - Sergiu Hanca
Gol nr 2:
Bramka: Segiu Hanca
Asysta: Rafa Lopes
[/b]
Miałem spore wątpliwości po obejrzeniu powtórek czy pierwszy gol nie był trafieniem samobójczym ale wszystkie strony (poza 90minut oczywiście), włącznie z oficjalnym serwisem ekstraklasy podają jako strzelca bramki Kamila więc chyba tak trzeba to zaliczyć. Druga bramka to asysta Rafy za wywalczenie karnego tak jak zaliczaliśmy wcześniej. Jakieś uwagi?
[/quote]
Z perspektywy trybuny nigdy bym nie powiedział, że to samobój ale wydaje się że piłka nie leciała w bramkę a wtedy raczej samobój.
Nie ma dobrych powtórek, więc przyjmijmy, że jednak strzał był w światło bramki. Chociaż mi, zaraz po strzale wydawało się, że piłka strzelona lewą noga z tego miejsca ma małe szanse by wpaść do bramki i trochę się zdziwiłem gdy wpadła.
Bramka szczęśliwa, ale równie dużo szczęścia miał Jóźwiak przy swoim strzale. Gdyby Helik piłki nie dotknął przed Peskovicem ten by prawdopodobnie odbił nogą która była na linii strzału.
Przy bramce nr 2 to Rafie dalbym KZ, a jie asyste.
Zreszta uwazam, ze po bramkach z wolnego czy karnego, nie powinny byc przyznawane asysty a KZ (chyba ze karnego strzela sam poszkodowany, to sama bramka)
[quote="Rock" pid='1421962' dateline='1581977486']
Bramka szczęśliwa, ale równie dużo szczęścia miał Jóźwiak przy swoim strzale. Gdyby Helik piłki nie dotknął przed Peskovicem ten by prawdopodobnie odbił nogą która była na linii strzału.
[/quote]
Szczęście miał, owszem. Jednak strzał leciał w światło bramki i nigdy nie wiesz czy gdyby od nikogo się nie odbiła to czy by ją wybronili (wiem byłaby szmata pewnie ale nie w tym rzecz). W przypadku Pestki gdy nie leciała w światło bramki nie było szans by wpadła bez pomocy napastnika/obrońcy.
11 dni później
[b]23 kolejka: Piast Gliwice - Cracovia 1:0
24 kolejka: Legia Warszawa - Cracovia 2:1
Bramka - Sergiu Hanca[/b]
asysta dla Janusza Gola dodatkowo w meczu z legią
7 dni później
[b]25 kolejka: Cracovia - gts 0:2
26 kolejka: Górnik Zabrze - Cracovia 3:2
Gol nr 1:
Bramka - Rafa Lopes
Asysta - Mateusz Wdowiak
Gol nr 2:
Bramka - Michał Helik
Asysta - Sergiu Hanca[/b]
nareszcie ofensywa punktuje...to będzie początek seri.
92 dni później
Były jakieś kontrowersje dzisiaj?
No, były, bo przy pierwszej Pestka chyba kluczowe zagranie, a przy drugiej Pestka raczej asysta.
Jedyna kontrowersja to czy asysta dla Pestki. Tam było podwójne odbicie. Bardziej kz chyba.
- Edytowany
[b]27 kolejka: Cracovia - Jagiellonia Białystok 0:1
28 kolejka: Pogoń Szczecin - Cracovia 1:0
29 kolejka: Lechia Gdańsk - Cracovia 1:3
Gol nr 1:
Bramka - Pelle van Amesrfoort
Asysta - Sergiu Hanca [/b]
[b]KZ - Kamil Pestka[/b]
Pojawił się głos o KZ dla Pestki i fakt, fajnie uruchomił Sergiu natomiast czy to było zagranie ponadprzeciętne? Ja mam wątpliwości, liczę na wasze opinie czy przyznać czy nie.
[b]Gol nr 2:
Asysta - Kamil Pestka[/b]
Według mnie jest to asysta. Gdyby zamiast obrońcy Lechii któryś z naszych zawodników wbił tę piłkę do siatki, nie patrzylibyśmy że prześlizgnęła się ona wcześniej przez but innego gracza gospodarzy tylko uznalibyśmy asystę Kamila.
[b]Gol nr 3:
Bramka - Pelle van Amersfoort
Asysta - Rafa Lopes
[/b]
Tutaj już raczej bez kontrowersji.
EDIT: Po głosowaniu, dopisałem KZ Kamilowi za pierwszą bramkę.
Mam takie samo zdanie. Zagranie Pestki przy pierwszym golu to nic innego jak podstawy gry więc nie jest to nic kluczowego. Tak samo kluczowym zagraniem można było nazwać wybicie na pałę do kogoś :) Choć w sumie gdyby nie wybił :P
[quote='3lvis' pid='1434571' dateline='1591942883']
[b]
29 kolejka: Lechia Gdańsk - Cracovia 1:3
Gol nr 1:
Bramka - Pelle van Amesrfoort
Asysta - Sergiu Hanca [/b]
Pojawił się głos o KZ dla Pestki i fakt, fajnie uruchomił Sergiu natomiast czy to było zagranie ponadprzeciętne? Ja mam wątpliwości, liczę na wasze opinie czy przyznać czy nie.
[/quote]
No przepraszam bardzo, a jakie znaczenie ma fakt, czy było to zagranie ponadprzeciętne, czy nie? Pelle był w odpowiednim miejscu, strzelił - zrobił dokładnie to, co miał zrobić, i nikt nie pyta, czy to było zagranie ponadprzeciętne czy nie. Strzelił - jest gol. Punkt. Dla mnie ewidentnie KZ dla Pestki, bo on wypuścił pięknie piłkę do Hanki i było to KZ w tej akcji. Ładnie uruchomił - jest KZ. Punkt.Dla mnie nie ma żadnych wątpliwości - przyznać.
KZ różni się od bramki właśnie tym, że zagranie ma być ponadprzeciętne, a gol może być strzelony nawet dupą albo wymionem przez przypadek.
[quote='Miszczu2007' pid='1434666' dateline='1592051031']
KZ różni się od bramki właśnie tym, że zagranie ma być ponadprzeciętne, a gol może być strzelony nawet *****ą albo wymionem przez przypadek.
[/quote]
E-e!
Regulamin mówi
[i]
musi to być podanie, które faktycznie napędzi akcję lub zagranie, które "zrobi" bramkę a nie będzie asystą.
[/i]Nie ma ani słowa o "ponadprzeciętności"...
Dla mnie zagranie Pestki do Hanci ewidentnie napędziło akcję, acz zgdzam sie, że ponadprzeciętne nie było. Przyznać KZ.
Wychodzi w takim razie że więcej głosów było za KZ więc zgodnie z przyjętymi zasadami przyznaję punkt Kamilowi.
[b]30 kolejka: Cracovia - Wisła Płock 1:1
Bramka: Pelle van Amersfoort[/b]
A co z wczorajszym golem i dośrodkowującym z rożnego Fioliciem? Asysta to nie była ale swoją niezłą wrzutką z rożnego dał szansę się pomylić obrońcy gości czego następstwem był gol. KZ? Bez punktów? Jakieś opinie?
Oczywiście bez punktów. Wrzutka niezła ale nie do naszego, więc trudno to nagradzać
7 dni później
[b]31 kolejka: Cracovia - Jagiellonia Białystok 1:2[/b]
[b]Bramka: Rafa Lopes[/b]
[b]Asysta: Mateusz Wdowiak[/b]
Nie oglądałem powtórek poza tymi na stadionie, napewno bramkarz wrzucił sobie piłkę doopą do bramki ale czy Lopes dotknął tą piłkę?
Tak, widać na powtórce że dotknął piłkę i ta zmieniła tor lotu.
na zywo tez widac, tylko ze to juz przeszlosc
- Edytowany
[b]32 kolejka: Śląsk Wrocław - Cracovia 3:2
Gol nr 1:
Bramka: Rafa Lopes
Asysta: Ivan Fiolić
Gol nr 2:
Bramka: Rafa Lopes
Asysta: Diego Ferraresso[/b]
Dla Diego asysta czy KZ?
EDIT: Więcej głosów za asystą więc tak to dopisujemy.
Bez asysty. Lopes dobijał swój nieudany, niecelny strzał
[quote='3lvis' pid='1436565' dateline='1593151030']
Dla Diego asysta czy KZ?
[/quote]
KZ
Asysta,bez tego podania bramki by nie było, ostatnie podanie, żaden aj waj więc asysta, przecież jakby sobie kapkowal przez minutę czy kiwał się w miejscu przez dwie to nadal zagranie Diego jest ostatnim podaniem przed bramką
W każdym razie coś, a nie nic, co by było kompletnie bez sensu, była akcja, krótkie rozegranie a nie jakiś rajd przez pół boiska
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)