Ooo, to trzeba Cornelowi koniecznie wysłać jakieś oficjalne gratulacje (np. w formie certyfikatu, oczywiście ani słowa o piłce 🤪) od całej Sekcji Turystyczno-Krajoznawczej KS Cracovia.
-
-
Cornel Rapa - Witamy w Cracovii!!
Jakby Cornel przez te lata w Cracovii dostawał złotówkę za chujowe dośrodkowanie to byłby w TOP 10 najbogatszych ludzi na świecie
Cornel nie jest wirtuozem piłki, ale należy mu się szacunek za lata gry w Pasach. Można by powiedzieć, że gdyby każdy kibic z forum dostał złotówkę z głupie pisanie, to mielibyśmy już tu paru milionerów😁
A Santo mógłby spłacić długi Cracovii...
Najpierw musiałby postawić flaszkę, ale to są drogie rzeczy.
- Edytowany
.
[b]Edycja z 17.12.2023 o godz. 11:10 (scalono posty)[/b]
[quote]#post1598237 A Santo mógłby spłacić długi Cracovii...[/quote]
I to jako prezes-menager-skaut-trener.W trzy lata mamy mistrza.
Przy obecnej sytuacji należy się cieszyć, że jest i kontuzje go omijają.
- Edytowany
[quote]#post1598206 Salut!
Czy na forum jest absolwent filologii romańskiej ze specjalnością z języka rumuńskiego?
Mam pytanie-jak właściwie wymawia się nazwisko się naszego Legendarnego Zawodnika?
Podczas siedmiu lat grania w Polsce był Rapą, Rupą, a teraz jest Rybą! ( tak wymawiali jego nazwisko komentatorzy w Canal+ w ostatnim meczu ze Stalą).[/quote]
"Rupa" się wymawiało, a nagle im coś odje...o.
Kolega z Rumunii mówi ,że to się wymawia "Rpa"
Ciężko to wytłumaczyć pisząc
Trzeba go zapytać.
- Edytowany
... ale z czym wy macie problem? Jakie to ma znaczenie jak się wymawia? Ważne że wiadomo o kogo chodzi.
Polak nigdy nie wypowie prawidłowo pewnych nazwisk z innego języka bo pewnych głosek czy zbitek głosek nie ma w polskim języku które są w innych. Tak jak francuz czy anglik nie wypowie polskich nazwisk prawidłowo.
Jeśli wiadomo, że Rupa to wymawiajmy Rupa. Tak samo Czelman wymawiajmy Czelman. Nie wiem czego tutaj społeczność nie rozumie. Byleby było wygodnie.
- Edytowany
[quote]
rypa, cornel rypa
powiedział absolwent romanistyki bez znajomosci rumunskiego{ ino fr, it, es)[/quote]
Dzięki Zejniov za wyjaśnienie-być może komentatorzy Canal+ czytają forum, ponieważ dzisiaj poprawnie wymawiali jego nazwisko- Cornel był Rypą!
Jednak czy Cornel będzie Rapą, Rupą, Rybą, Rypą, czy Rpą to nie zmienia faktu, że mimo zostawiania często "serducha na boisku" zawsze zrobi w meczu jakiś mały błąd- dziś na przykład "złamał spalonego"
Rekord pobil,a teraz dopiero sie nauczyli wymawiac jego nazwisko. Rypie te balony i tak mu juz zostanie, nigdy nie posle mocnego, kreconego centrostrzalu miedzy obronce a bramkarza, a mial tyle szans w zyciu, za samego Probierza pewnie jakies tysionc pincet.
- Edytowany
Rypie balony to i zwą go Rypą, skądś to nazwisko ma . Nawet imię ma też w miarę adekwatne bo rypie z dośrodkowań czyli prawie kornerów.
Po polsku by sie nazywał Korner Rypie.
To już wiem czemu za dzieciaka mówiliśmy, że ktoś zrypał podanie :D
A z Legią zarypał pierwszą bramkę.
Bidna ta nasza legenda.
- Edytowany
Na Mosiek Sektor tradycyjnie będzie okazja coś rypnąć z kolegami (każdy wnosi też na stadion śledzie i opłatek, bo Wigilia) i mam nadzieję, że się nie wyrypię jak będę wracał z meczu totalnie narypany, bo mnie żona zarypie.
[quote]#post1598517 Jakie to ma znaczenie jak się wymawia? [/quote]
Ma bardzo duże znaczenie. Ja na przykład staram się wymawiać wszystkie nazwiska poprawnie, dowiaduję się, jak to się wymawia.
[quote]#post1598517 Ważne że wiadomo o kogo chodzi.
[/quote]
To znaczy kto wie? Chyba nie wszyscy... Holendrzy mówili "Raza" - gdy kiedyś rozmawiałem z gośćmi z Holandii i pokazałem im stadion, na którym Rząsa grał w młodości, byli bardzo zaskoczeni prawidłową wymową i próbowali sięnauczyć...
[quote]#post1598517
Polak nigdy nie wypowie prawidłowo pewnych nazwisk z innego języka bo pewnych głosek czy zbitek głosek nie ma w polskim języku które są w innych. Tak jak francuz czy anglik nie wypowie polskich nazwisk prawidłowo.[/quote]
Oczywiście, większość idealnie nie wypowie, ale 1) niektórzy jednak wymówią - posłuchaj aktora Redbada Klynstry na przykład a 2) należy się starać. Tego wymaga ogólna kultura i szacunek do innych nacji.
[quote]#post1598517 ... ale z czym wy macie problem? [/quote]
Nikt (chyba) nie ma problemu, chcę (i nie ja jeden) wiedzieć, jak to się poprawnie wymawia i starać sie tak wymawiać. Dlatego mówię"Czalman". Znam angielski i nieraz szlag mnie trafia, gdy słyszę, co nasi komentatorzy robią z nazwiskami angielskich piłkarzy... I to nie wszystkich, bo akurat niektóre wymawiają poprawnie.
- Edytowany
[quote]#post1598709
Nikt (chyba) nie ma problemu, chcę (i nie ja jeden) wiedzieć, jak to się poprawnie wymawia i starać sie tak wymawiać. Dlatego mówię"Czalman". Znam angielski i nieraz szlag mnie trafia, gdy słyszę, co nasi komentatorzy robią z nazwiskami angielskich piłkarzy... I to nie wszystkich, bo akurat niektóre wymawiają poprawnie.
[/quote]
Legendarny Angielski snajper Szira
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)