Kaukaz północny to niesamowita mozaika kultur i grup językowych oraz etnicznych - około siedemdziesięciu! Jak się to kiedyś ruszy, to ruskich przegonią na cztery wiatry! Południowy Kaukaz już się przebudził i wpływy kacapów są tam coraz mniejsze. No i Turcja, która przez Azerbejdżan powiększa swoje wpływy na terenach Azji Centralnej, której narody posługują się językami z grupy tureckiej.
-
-
CRACOVIA II
Tak się ruszą że wylądują na froncie i znowu będzie spokój na Kremlu.
W 74 minucie prowadzimy ze Świdniczanką 1-2
Wygraliśmy z ousiderem. Jakaś pociecha może z tego jest.
Wygrywamy. Równolegle gts II prowadzi 2:1 z Jędrzejowem, ale ostatecznie przegrywa 2:3. Bardzo sympatycznie.
Betclic III Liga, gr. IV | 8. kolejka
Świdniczanka Świdnik 1:2 (1:1) Cracovia II
gole:
0:1 19' Gol sam.
1:1 32' Kopczyński
1:2 68' Kaczor
Cracovia II: Golonka, Wilczek, Nowakowski (C), Walaszek, Biedrzycki, Strózik, Jodłowski, Tabisz, Thiago, Kaczor, Wierzbicki
rezerwowi i zmiennicy: Malinowski, Polak, Tabor, Królak, Hyla, Zgłobik, Lachowicz, Czerwiński, Sowiecki
trener: Krzysztof Mordak
- Edytowany
Mecz stał się głośny w skali krajowej bo ponoć piłkarze i kibice nie zareagowali na syreny alarmowe.
Nowa rzeczywistość; Wojna i trzeba sobie przypomnieć z lekcji PO jak się należy zachować. Oczywiście zachowanie piłkarzy i kibiców jak najbardziej naganne.
A jak brzmią te syreny alarmowe? Wie ktoś? U mnie w Międzywodziu mieszkam 150 metrów od remizy strażackiej i często słyszę syreny alarmowe wzywające strażaków do akcji. Pomijając bezsens takiej syreny w 21 wieku, gdy strażacy mają napewno telefony komórkowe, to ktoś wie jakby brzmiały syreny np podczas faktycznego zagrożenia?
- Edytowany
[quote]#post1692375 A jak brzmią te syreny alarmowe? Wie ktoś? [quote]
[url]https://www.gov.pl/web/kppsp-puck/sygnaly-alarmowe][/url]
[quote]#post1692375 A jak brzmią te syreny alarmowe? Wie ktoś?[/quote]
AAAAAAAAaaaaauuuuuuuUUUUUUUUAAAAAAAAaaaaaaaauuuuuuuuuUUUUUUUUU
Całkiem ich popierdolilo. A co, mieli się schować do szatni? Tusk wyczuł szansę na odbudowę pozycji wcielając się w walecznego wodza niezwyciężonej armii. Niech najpierw przygotują schrony i plany ewakuacyjne! Dawniej bylaaly coroczne próbne alarmy, pamiętam z dzieciństwa. Teraz debile z dupy robią se akcje i co? Ja osobiście pytałem w OSP niedawno o aktualne rodzaje alarmów, nikt nic nie wie. Kabaret, państwo z dykty i styropianu, tak jak i te drony.
[quote]#post1692375 A jak brzmią te syreny alarmowe? Wie ktoś? U mnie w Międzywodziu mieszkam 150 metrów od remizy strażackiej i często słyszę syreny alarmowe wzywające strażaków do akcji. Pomijając bezsens takiej syreny w 21 wieku, gdy strażacy mają napewno telefony komórkowe, to ktoś wie jakby brzmiały syreny np podczas faktycznego zagrożenia?[/quote]
Nie zawsze ma się telefon w kieszeni i słychać dźwięki. Zwłaszcza jak coś grubszego naprawiasz w obejściu.
@BartAcid#633 a jak strażak ochotnik robi zakupy w Biedronce oddalonej o 10 km od remizy to tym bardziej nie usłyszy syreny alarmowej.
Strażacy ochotnicy dyżurują i mają być dostepni, czyli nie mogą się oddalać tak, by nie słyszeli syreny. Syrenę słychać doskonale minimum ma 5 km, myślę, że więcej. Nie spotkałem się u siebie z przypadkiem, żeby zebrali się w dłużej niż kilka minut.
No to polecam mieszkać blisko remizy. Jest w nocy wichura i drzewo spada na drogę. I zaraz wyje syrena alarmowa budząca w nocy wszystkich mieszkańców... Niech im zainstalują apki strażackie i niech im ta syrena wyje w smartfonach! I niech w czasie dyżuru mają smartfony przy sobie.
Ma wyć, śpisz na parterze a na piętrze dzieci i pożar, ty nic nie wiesz ale sąsiedzi to widzą i włączają syrenę.
Mieszkam 50 metrów od remizy i nie przeszkadza mi to.
[quote]#post1692366 Mecz stał się głośny w skali krajowej bo ponoć piłkarze i kibice nie zareagowali na syreny alarmowe.
Nowa rzeczywistość; Wojna i trzeba sobie przypomnieć z lekcji PO jak się należy zachować. Oczywiście zachowanie piłkarzy i kibiców jak najbardziej naganne.[/quote]
Od kiedy w Polsce jest wojna? Bo nie oglądam tv i cos mi umknęło chyba
Sygnały alarmowe są właśnie po to by wojna której jeszcze nie ma, nie zaskoczyła Cię. Siedzisz sobie spokojnie na meczyku, pijesz piwko i nagle alarm powietrzny. Machasz ręką bo przecież wojny nie ma, pewnie testy systemu i chwilę potem stajesz się (nie daj Boże) jedną z pierwszych ofiar wojny której przecież dotąd nie było.
Meczem zarządza sędzia. To musi być jego decyzja czy przerwać mecz czy kontynuować.
Jak to sobie inaczej wyobrażacie. Idzie akcją 3na2 zaczyna wyć syrena i obrońcy w niekorzystnej sytuacji zatrzymują się i mówią "idziemy do schronu" (zakładam, że wiedzą gdzie jest schron.) Bzdura. Czy ludzie w okolicy udali się do schronu? Czy ktokolwiek z Was w tej sytuacji by to zrobił. Ja jak słyszę syrenę OSP to mam w głowie, że na DK94 znów był wypadek, a nie, że Ruskie robią nalot. Nie popadajmy w paranoję
[quote]#post1692482 Ma wyć, śpisz na parterze a na piętrze dzieci i pożar, ty nic nie wiesz ale sąsiedzi to widzą i włączają syrenę.
Mieszkam 50 metrów od remizy i nie przeszkadza mi to.[/quote]
Około 2 miesiace w roku mieszkam w pobliżu remizy . Nie więcej niż 100 m . Może to przyzwyczajenie z ruchliwego Krakowa ale kompletnie mi syrena nie przeszkadza . Przyzwyczaiłem się .
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)