[quote]#post1726945 Jak już będziemy pewni utrzymania to mam prośbę o przyśpiewkę
Jeden jest Mistrz Polski!
Jedna kurwa w Polsce jest!
Mistrzem jest Kolejorz, a tą kurwą 7egia jest![/quote]
Doprawdy mistrzowskie rymy...
Ciarki!
(żenady) 🙃
-
-
Cracovia 1 - 1 Korona Kielce, sobota 23 maja 2026, 17:30
- Edytowany
[quote]#post1726911
Drobna uwaga: żeby był odpowiedni rytm to w 3 wersie lepiej niż "oddała" brzmi "oddawała" albo "zaprzedała"[/quote]
[quote]#post1726917 Dupy komuchom dawała[/quote]
No właśnie nie! Tam rytm melodyczny do tego układu nie pasuje! Tego sie na tę melodię nie da zaśpiewać, będzie kakofonia, a do melodii się wykonawcy przyzwyczaili! Właśnie wtedy nie będzie odpowiednio!
[quote]#post1726913
Bo problem nie w liczbie leczw rozmieszczeniu.
Nie trzeba liczyć tylko prześpiewać.
W oryginale jest:
Ta-ta ta-ta ta-ta-ta
Więc łatwiej jest zmieścić "Komuchom" w miejsce pierwszego "ta-ta" niż zaśpiewać zgodną ilość sylab w tym co napisał stanczyk
Bo trzeba by zaśpiewać komu-chomsię-oddała, a to jest karkołomne.
[/quote]
Melodycznie, tu są dwie rzeczy.
Obie ważne.
Jedna - liczba sylab, druga - rytm, akcent melodyczny.
Słusznie pisze leszeczek,
tam jest
ta-ta ta-ta-ta ta-ta
a dokładnie
[b]ta[/b]-ta ta-[b]ta[/b]-ta [b]ta[/b]-ta
Ale nie masz, leszeczku racji z
[i]Bo problem nie w liczbie lecz w rozmieszczeniu.[/i]
Bo problem lezy i w liczbie i w rozmieszczeniu, ale jednak przede wszystkim w liczbie nut!
Moja propozycje nie była trafiona, bo pierwsze słowo było
ta-[b]ta[/b]-ta
i wtedy w melodii akcent pada na drugą sylabę, a powinno byc na pierwszą!
ale te wszystkie inne są absolutnie niedobre, bo dają OSIEM nut, a powinno być SIEDEM.
Dodanie jednej nuty jest jeszcze bardziej karkołomne.
Tak jakby w hymnie Maleńczuka zamiast
[i]Cracovia - cóż bardziej polskie jest[/i]
śpiewać np.
[i]Cracovia - cóż bardziej krakowskie jest[/i]
No spróbujcie zaśpiewac zaproponowane wersje ośmiosylabowe na znaną melodię, zobaczycie że nie gra. Chyba że się recytuje prozę (nie wiersz!), a nie śpiewa. W wierszu też musi być zgodność sylab.
Powinno być coś takiego, jak
[i]Wisła - ubecka - sszmata [/i]
w pierwszej linii
czyli 2 - 3 - 2
propozycja
[i]Dupy komuchom dawała[/i]
to 2 - 3 - 3
[i]komuchom dupy dawała[/i]
to 3- 2 - 3
Obie złe, nie do zaśpiewania na tę melodię!
Pierwsza i trzecia linijka muszą mieć tyle samo sylab, tak "niesie" melodia,. taka jest zasada wiersza.
"Zagrałoby" np.
[i]Dupy komuchom dała[/i]
wtedy jest jak trzeba 2 - 3 - 2
ale może uda się grzeczniej?
TYLKO PASY,TYLKO CRACOVIA ‼️
[img]https://cracovia.krakow.pl/uploads/media/2026-05/1779480391-518.jpg[/img]
[quote]#post1726948 [quote]#post1726945 Jak już będziemy pewni utrzymania to mam prośbę o przyśpiewkę
Ciarki!
(żenady) 🙃[/quote]
Prasowa zaślepka będzie mówić o żenadzie, dobre…
[quote]#post1726945 Jak już będziemy pewni utrzymania to mam prośbę o przyśpiewkę
Na końcu tej rymowanki wołałbym umieścić rzekę.
Panowie i Panie, tak sobie głośno myślę... Przecież Jacek Zieliński ma u nas w Krakowie do spłacenia potężny dług wdzięczności i to jeszcze z bardzo długim terminem ważności! Wszyscy pamiętamy maj 2010 roku, mecz na Suchych Stawach i ten absolutnie legendarny, wręcz mityczny strzał głową Mariusza Jopa w 93. minucie. Wisła traci punkty, Cracovia remisuje 1:1, a w tym samym momencie Lech Poznań – prowadzony właśnie przez trenera Zielińskiego – wskakuje na fotel lidera i zgarnia Mistrza Polski. Umówmy się, tamten tytuł Jacek Zieliński świętował w Poznaniu, ale tak naprawdę załatwiliśmy mu go my, na stadionie Hutnika! Mam nadzieję, że o tym nie zapomniał!
https://youtu.be/jV1Tiw4pGF8?si=gXxjxJnFEoOnbiQz
Ostatnia rzecz której bym chciał, to fakt w którym ktoś do nas przyjeżdża w jakiejkolwiek sytuacji i w czymkolwiek będzie odpuszczał. Zawsze oczekuję rywala który postawi poprzeczkę najwyżej jak potrafi, bo właśnie na tym polega szacunek do przeciwnika, czyli jazda na 100%, w sensie chcesz trzech punktów, to zapierdalaj żeby nam je zabrać.
Tak się napędza rywalizację i zwiększa poziom ogólny, jak chcesz być lepszy to musisz rywalizować z lepszymi, a nie kurwa droga na skróty, bo ktoś tam, bo coś tam.
Liczę na to, że Korona przyjedzie naładowana chęcią wygrania.
Z naszej strony oczywiście zwycięstwa i tylko to mnie interesuje, nie patrzę w tabelę, chcę tylko zwycięstwa, na to zasługujemy i to mają nam dać piłkarze. Tylko zwycięstwo inaczej będę bardzo zły i polecą z mojej strony bluzgi i gwizdy po zakończeniu spotkania.
Chyba zasługujemy na coś więcej niż dwa zwycięstwa w całej rundzie do chuja pana. My robimy swoje, a kopacze mają zapierdalać!
Udało się zdobyć bilet:) Wczoraj od godz. 15.00 nie było szans a dzisiaj o godz. 5.00 jedno miejsce na B3 zwolniło się. Z ciekawości patrzę na inne sektory i dalej wszystkie bilety wyprzedane....
W końcu dzień meczowy😃
Ogień dziś konkretny będzie.👊🔥
PIEKIELNY OGIEŃ NA TRYBUNACH ! - chciałoby się już drzeć ryja, ale trzeba jeszcze na chwile skoczyć do pracy 😁
będzie transmisja na którymś z kanałów oddzielnie czy tylko multiliga? W multilidze 70% będzie meczu legii a na to nie mam ochoty
Problem tylko taki, że w Polsce jest znacznie więcej kurew, a Legia jest na drugim miejscu
Na sektorze B pojawiło się 1 wolne miejsce,kto pierwszy ten lepszy.
[quote]#post1726951 [quote]#post1726948 [quote]#post1726945 Jak już będziemy pewni utrzymania to mam prośbę o przyśpiewkę
Ciarki!
(żenady) 🙃[/quote]
Prasowa zaślepka będzie mówić o żenadzie, dobre…[/quote]
Aleś mi dosolił. Aż wyobraziłem sobie, jak śpiewasz piosenkę,w której każdy wers rymuje się z "jest"
🤡
A czy ktoś kibicujący Lechowi może powiedzieć, że to będzie też żenada?
Po pierwsze po co wplatać w to Legię?
- nie jest największą kosą Cracovii
- nie gra w tym meczu
- okazujesz radość z tego, że Twój przyjaciel coś wygrał od razu dociskając innego?
- oni nawet nie walczyli o tytuł
- dobra przyśpiewka na mecz z nimi lub po walce o tytuł właśnie z nimi
- lepsza przeróbka na gts
Coraz rzadziej chce mi się cokolwiek tu napisać.
Cóż, [i]Semper deteriora sequimur[/i]
[quote]#post1726985 A czy ktoś kibicujący Lechowi może powiedzieć, że to będzie też żenada?
Po pierwsze po co wplatać w to Legię?
- nie jest największą kosą Cracovii
- nie gra w tym meczu
- okazujesz radość z tego, że Twój przyjaciel coś wygrał od razu dociskając innego?
- oni nawet nie walczyli o tytuł
- dobra przyśpiewka na mecz z nimi lub po walce o tytuł właśnie z nimi
- lepsza przeróbka na gts[/quote]
Dodając do tego historię zgody z Koroną i wpływ Lecha na jej zerwanie zaśpiewanie tego byłoby po prostu głupie i wyrazem jakiegoś wiernopoddańczego, nikomu nie potrzebnego hołdu.
Pierwszy raz mam tak, że przed meczem nie mogłem zasnąć z nerwów. Niby prawdopodobieństwo najgorszego jest bardzo niskie, ale nie będę do końca pewny póki nie będzie po wszystkim.
Jakieś środki uspokajające ktoś poleci?
[quote]#post1726991 Pierwszy raz mam tak, że przed meczem nie mogłem zasnąć z nerwów. Niby prawdopodobieństwo najgorszego jest bardzo niskie, ale nie będę do końca pewny póki nie będzie po wszystkim.
Jakieś środki uspokajające ktoś poleci?[/quote]
Zimne piwo 😁
Packa se zapal 😆
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (3 użytkowników)
Goście (3)