Powrót
Powrót do działu

Cracovia - Forum kibiców Cracovii

• Regulamin
  • Ranking Typera
    • Regulamin
    • Ranking Typera
    • ROBERT PLATEK and Co. (plany, zarządzanie, decyzje, pochwały, utyskiwania)

• Piłka nożna
    • Rozpoczęto 14.08.2025 o 19:04
      Ostatnia aktywność wczoraj o 19:24
      170524 wyświetleń
    • leszeczek

24.6K
      29.8K
    • Wczoraj o 14:52
      Post #1740452 19.08.2026 14:52
    [quote]#post1740449 [quote] Nie przez prasę tylko przez kundla Rzepeckiego. Nie zdziwiłbym się wcale, gdyby to właśnie Trubalski wynosił mu info bezpośrednio z klubu.[/quote] Rzepecki powtarza za Weszło. Sam to nawet napisał. Ale jeśli Trubalski wynosi info i został odsunięty przez Colaka, na co wszystko wskazuje, to chyba tarcia są, nieprawdaż?[/quote] Pytanie: dlaczego w takiej sytuacji nie można zwolnić Trubalskiego i to dyscyplinarnie?
    • RZ1975, TOM76 oraz hank lubią to.
    • Lakbeti

1.4K
      1.5K
    • Wczoraj o 15:20
      Post #1740463 19.08.2026 15:20
    • Edytowany
    @rmszar#2806 ad. 3, jest rada nadzorcza. Jest burdel, a największa rozpierducha na tym forum😆
    • stary kibol lubi to.
    • imek77

3
      1
    • Wczoraj o 15:21
      Post #1740464 19.08.2026 15:21
    Piszę pierwszy post (aż się zarejestrowałem) bo nie potrafię zrozumieć co w tym klubie się dzieje takiego złego. Na moje oko nowy właściciel rządzi realnie kilka miesięcy, zmienia prezesa i zatrudnia swoich ludzi (co w tym dziwnego?), piłkarze dostają wypłaty na czas, klub nie ma długów, sprzedali dwóch zawodników za super pieniądze (który klub w Polsce po wypromowaniu Wójcika i Stoijkovicia by ich nie sprzedał? Maaigardowi kończył się kontrakt) Dalej kadrowo czy jest tak źle? kiedy było lepiej za Probierza? Odnośnie Platka... co gość ma pijar zły to jego. Czytam tu zarzuty że nie ma vice prezesa i że ...... więcej nie mogę się doczytać.
    • docent lubi to.
    • NePo

131
      237
    • Wczoraj o 15:27
      Post #1740467 19.08.2026 15:27
    [quote]#post1740427 @NePo#42241 1. Nie dotyczy Cracovii 2. czy uważasz, że bilans transferowy powinien być zerowy lub ujemny? Jest wiele dobrych klubów, które utrzymują się ze sprzedaży zawodników. W zasadzie poza klubami o kosmicznych budżetach lub mającymi bajecznie bogatych właścicieli/sponsorów to jest norma 3. Dział sportowy - tutaj mogłoby być lepiej, ale ocenimy po zamknięciu okienka 4. co do prezesa - odniósł się @niegramotnyj#21907 i ja się z tym zgadzam 5. tutaj pełna zgoda. Brak potencjalnie głównych sponsorów to jest dramat, o którym już kilka razy pisałem, a sytuacja ta ma wpływ na większość przytaczanych problemów. Oczywiście dziękuję wszystkim za uwagi, które wyprowadzają dyskusję ze strefy emocjonalnego rzucania inwektywami i insynuacjami w stronę bardziej merytoryczną[/quote] Ad. 1 Ale dotyczy właściciela Cracovii - bardzo szanuję każdego kibica Cracovii niezależnie od głoszonych przez nich opinii, a zwłaszcza z tak dużym stażem jak Ty @leszeczek#4153 - wsiąkałem w klimat jeszcze szarego forum m.in. dzięki Twoim postom, mimo że z wieloma opiniami w nich zawartymi się nie zgadzam - natomiast uważam, że miłość do klubu czasem potrafi przysłaniać / ignorować symptomy, które są bardzo widoczne dla reszty obserwatorów. Zupełnie nie rozumiem, skąd bierze się wiara, że Cracovia zostanie potraktowana inaczej niż poprzednie kluby. Na razie schematy powtarzają aż nadzbyt widocznie. I oczywiście możemy wracać do dyskusji, czy Casa Pia to sukces, ale nawet mega pozytywny scenariusz, czyli pozostanie w Ekstraklasie i sprzedaż klubu za 2 lata po wyższej cenie, dla mnie będzie co najwyżej straconym czasem. Chyba nikt nie oczekuje po tych zarządzających europejskich pucharów albo zbudowania jakichś stałych struktur. Ad. 2 Problemem nie jest bilans dodatni, ale jego DYSPROPORCJA oraz brak REINWESTYCJI w zawodników z potencjałem sprzedażowym. Widzisz kogoś takiego z transferów obecnej ekipy? Perkovic to chyba jednak spadek po poprzedniej. Bogacz to wciąż kot w worku. Ad. 3 Jasne, o postrzeganiu decydują wyniki, ale profesjonalizm w komunikacji i planowaniu powinien być widoczny już teraz. Wtedy też brak doświadczenia Sobiecha nie byłby problemem - młody Rytek twierdzi, że dyskusje nad modelem gry zaczął w Lechu Dariusz Żuraw. Tylko czy u nas chociaż raz padło stwierdzenie "model gry"? Na razie Grzelak zmienia go radykalnie z Kroczko-Elsnerowego na bardziej ofensywny ... i dobrze - ale czy ktoś ma pomysł na kontynuację w przyszłych okienkach i z ew. innymi trenerami? Ad. 4 Czy zatrudnienie Sadczuka = dobre kontakty klubu ze środowiskiem? Nie wiem, ale OK, nie podejmuję tutaj dyskusji, bo przyznaję, że także moja teza jest mocno, po pierwsze, subiektywna, a po drugie, szybko się może zmienić (dobre wyniki + 2-3 kolacje z innymi prezesami więcej). Ad. 5 Dlatego też napisałem, że to kluczowy punkt. Bo on jest powiązany z pkt 2. Gdybyśmy mieli zapewnione stałe przychody 2-3 letnie ze źródła sponsorskiego, to naturalnie więcej z dodatniego bilansu mogłoby iść na reinwestycje, a nawet dywidendę, a nie na koszty operacyjne - a to mocno wybrzmiewa ze wszystkich komunikatów - mamy spięty budżet, bo są przelewy z transferów ... a jak w kolejnym okienku nie będzie mocnych transferów wychodzących to co będzie z budżetem ??? Tu jest clue sprawy :/
    • rmszar

11.8K
      1.1K
    • Wczoraj o 15:58
      Post #1740473 19.08.2026 15:58
    • Edytowany
    [quote]#post1740463 @rmszar#2806 ad. 3, jest rada nadzorcza. Jest burdel, a największa rozpierducha na tym forum😆[/quote] A co ma rada nadzorcza do reprezentacji spółki? Spółkę reprezentuje zarząd, nie rada nadzorcza. Nie ma też żadnego członka rady nadzorczej delegowanego tymczasowo do zarządu, więc...? Nota bene z rady nadzorczej wykreślono ostatnio Panią Kowalską, więc i rada ma 4 członków, z czego 2 dość daleko od Polski.
    • hank lubi to.
    • imek77

3
      1
    • Wczoraj o 16:03
      Post #1740475 19.08.2026 16:03
    Czy model Widzewa jest lepszy? Gość jest na każdym meczu i rządzi już drugi rok i jakoś Europy nie widać :)
    • KruszynaKSC

19.5K
      21.3K
    • Wczoraj o 16:24
      Post #1740483 19.08.2026 16:24
    [quote]#post1740475 Czy model Widzewa jest lepszy? Gość jest na każdym meczu i rządzi już drugi rok i jakoś Europy nie widać :)[/quote] A u nas co widać ??
    • leszeczek

24.6K
      29.8K
    • Wczoraj o 16:28
      Post #1740486 19.08.2026 16:28
    • Edytowany
    @NePo#42241 Rozumiem, że punkt 1 był ilustracją pkt.2 więc punktów było tak naprawdę 4. Nie ma to znaczenia. Co do reinwestycji to takimi zakupami byli Selan, być może Traore, teraz Marciniak i ten dzisiejszy nabytek, który poprawia proporcje. Wszystko rozbija się o brak sponsora, bo jednak budżet musi się domknąć. Klub sportowy to nie jest państwo czy miasto. Może upaść. Co do modelu gry to on su nas od kilku trenerów specjalnie nie zmienia, są pewne modyfikacje, nazwijmy je rozwojem i bardzo dobrze. Trener i Sobiech nie są od tego by opowiadać o modelu gry, ale żeby wspólnie budować drużynę. Zobaczymy jak nowe nabytki się wpasują, wtedy będziemy mogli tą współpracę oceniać. Co do okresu Platka i czy poprowadzi nas do jakiegoś sukcesu czy ruiny to zależy od ludzi, których zatrudnia. Jeśli przy tych skromnych środkach wykażą progres to jest być może szansa na to, że RP pociągnie ten projekt by zaspokoić trochę swą próżność, jeśli nie to i tak to co się buduje zostanie jakąś wartością.
    • paulo

2.4K
      3.2K
    • Wczoraj o 16:51
      Post #1740493 19.08.2026 16:51
    [quote]#post1740464 Piszę pierwszy post (aż się zarejestrowałem) bo nie potrafię zrozumieć co w tym klubie się dzieje takiego złego. Na moje oko nowy właściciel rządzi realnie kilka miesięcy, zmienia prezesa i zatrudnia swoich ludzi (co w tym dziwnego?), piłkarze dostają wypłaty na czas, klub nie ma długów, sprzedali dwóch zawodników za super pieniądze (który klub w Polsce po wypromowaniu Wójcika i Stoijkovicia by ich nie sprzedał? Maaigardowi kończył się kontrakt) Dalej kadrowo czy jest tak źle? kiedy było lepiej za Probierza? Odnośnie Platka... co gość ma pijar zły to jego. Czytam tu zarzuty że nie ma vice prezesa i że ...... więcej nie mogę się doczytać.[/quote] Panie Turek, weź pan przeloguj!😁
    • Marcin_bw lubi to.
    • Kamaz80

3.2K
      4.2K
    • Wczoraj o 18:02
      Post #1740509 19.08.2026 18:02
    [quote]#post1740464 Piszę pierwszy post (aż się zarejestrowałem) bo nie potrafię zrozumieć co w tym klubie się dzieje takiego złego. Na moje oko nowy właściciel rządzi realnie kilka miesięcy, zmienia prezesa i zatrudnia swoich ludzi (co w tym dziwnego?), piłkarze dostają wypłaty na czas, klub nie ma długów, sprzedali dwóch zawodników za super pieniądze (który klub w Polsce po wypromowaniu Wójcika i Stoijkovicia by ich nie sprzedał? Maaigardowi kończył się kontrakt) Dalej kadrowo czy jest tak źle? kiedy było lepiej za Probierza? Odnośnie Platka... co gość ma pijar zły to jego. Czytam tu zarzuty że nie ma vice prezesa i że ...... więcej nie mogę się doczytać.[/quote] To ty pisałeś ten wczorajszy komunikat do Kibiców 😂🤔
    • Mathauzz lubi to.
    • niegramotnyj

4K
      4.5K
    • Wczoraj o 19:06
      Post #1740526 19.08.2026 19:06
    [quote]#post1740449 [quote] Nie przez prasę tylko przez kundla Rzepeckiego. Nie zdziwiłbym się wcale, gdyby to właśnie Trubalski wynosił mu info bezpośrednio z klubu.[/quote] Rzepecki powtarza za Weszło. Sam to nawet napisał. Ale jeśli Trubalski wynosi info i został odsunięty przez Colaka, na co wszystko wskazuje, to chyba tarcia są, nieprawdaż?[/quote] Wynoszenie informacji to są spekulacje, których nie da się na tę chwilę udowodnić. Natomiast jeżeli chodzi o tarcia między Colakiem a Trubalskim, wytłumaczenie wydaje się znacznie prostsze. Trubalski został 31 marca mianowany dyrektorem generalnym działu sportowego, dokładnie wtedy, kiedy przyszedł Sobiech, a był jeszcze Gambal. Dostał absurdalnie szeroki zakres obowiązków (czyli - władzy), byłem tym mocno zaskoczony. Trzeba przypomnieć, że to był okres technicznego bezkrólewia, Colak został prezesem dopiero w lipcu, niedługo potem, jak przyszedł do nas Sadczuk. Jako pełnoprawny prezes Colak zobaczył, że struktura zarządzania zrobiła się niesterowna - ludzie z wysokimi kwalifikacjami jak Sadczuk czy Sobiech są de facto niżej w tej strukturze niż młody prawnik, który w sumie jest technicznym specjalistą od dopinania prawnej strony transferów, a wcześniej był kierownikiem drużyny. Prezes zapewne chce urealnić tą strukturę, co nieuchronnie oznacza okrojenie władzy Trubalskiego. Na miejscu tego ostatniego nikt by nie chciał się na to zgodzić, w każdym razie nie tak łatwo. As simple as that, nie trzeba być insiderem ani Sherlockiem Holmesem. Tarcia są całkowicie zrozumiałe, zobaczymy, czy da się to polubownie rozwiązać.
    • rmszar

11.8K
      1.1K
    • Wczoraj o 19:20
      Post #1740528 19.08.2026 19:20
    @niegramotnyj#21907 - to co opisałeś, to jest normalna zmiana struktury zarządzania. Tu jest coś więcej. Tarcia pojawiają się, kiedy prezes ma problem ze zwolnieniem pracownika, bo ten ma wsparcie np. akcjonariusza, przez co nie może swobodnie kształtować struktury. Czy tak jest- to się pewnie prędzej czy później wyjaśni. Bo na razie to nie wygląda na normalne decyzje personalne w zakresie pełnego władztwa prezesa zarządu.
    • hank lubi to.
    • niegramotnyj

4K
      4.5K
    • Wczoraj o 19:22
      Post #1740529 19.08.2026 19:22
    Może tak być, jedno jest pewne, że aktualnie T ma za duży zakres 'władzy' i zepchnięcie na boczny tor może oznaczać właśnie racjonalizację tego zakresu. Pożyjemy, zobaczymy.
    • Lakbeti lubi to.
    • NePo

131
      237
    • Wczoraj o 19:24
      Post #1740530 19.08.2026 19:24
    • Edytowany
    @leszeczek#4153 Potencjał sprzedażowy 24 letniego napastnika bez wcześniejszego imponunacego rekordu sztrzelckiego i/lub w klasyfikacji kanadyjskiej oceniam przy maksymalnym szczęściu i rundzie życia nowego zawodnika na max równy temu osiągnietemu na Stojikovicu tj. + 2.5 mln euro ale moim zdaniem paradokslanie dalsze losy tego zawodnika sprawiają ze ta historia sie już nie powtórzy. Jeśli ktoś śledzi losy zawodnikow wychodzących eklasy to widać ze odniesie w niej sukcesu absolutnie nie gwarantuje braku odbicia w lidze poziom wyżej. Oczywiście dobre 10mln zł ale jeśli to ma byc strategia to albo trzebaby liczyć na 100% skutecznosci transferów, albo sciagac 3-4x takich grajków co okienko ale wtedy bilans to juz 1-1.5 mln euro... no krótko mówiąc ,nie brzmi to jak strategia 😝 Realna srategia to 2x takie zakupy + 1-2 wychowanków i/lub 2 perelki z polskich niższych lig i to najlepiej o 4 lata młodsi zeby potencjał sprzedażowy byl na poziomie 5-6 mln eur co by zwracało się przy nawet przy tylko 1 udanym transferze wychodzacym ... no ale wtedy bylibyśmy Lechem... Co do reszty ... życzę sobie tyle optymizmu a nam obu spełnienia Twoich prognoz

Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!

Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!

Napisz odpowiedź...

Aktualnie przeglądający (4 użytkowników)

rmszar, Goście (3)
    • Główna
    • Działy i kategorie