Powrót
Powrót do działu

Cracovia - Forum kibiców Cracovii

• Regulamin
  • Ranking Typera
    • Regulamin
    • Ranking Typera
    • ROBERT PLATEK and Co. (plany, zarządzanie, decyzje, pochwały, utyskiwania)

• Piłka nożna
    • Rozpoczęto 14.08.2025 o 19:04
      Ostatnia aktywność przedwczoraj o 16:58
      172689 wyświetleń
    • axe

2.8K
      9.2K
    • 4 dni temu o 13:05
      Post #1740395 19.08.2026 13:05
    [quote]#post1740382 ... No dobrze. Umówmy się, że właśnie przyjechałem do Polski powiedzmy z Kamerunu i nie mam pojęcia co się dzieje. Czy moglibyście mi w kilku punktach opisać na czy polega ten "burdel w klubie"...[/quote] 🤪 Przepłynął morza, zostawił za sobą czerwone drogi Douali, żeby tu, na rozgrzanym, krakowskim bruku, dotknąć innego, niezrozumiałego nieba. Idzie, wolny ptak, z gałązką słońca na ramieniu, gdy nad Plantami unosi się gęsty, lipcowy upał. A miasto, zamiast pić chłód cienia, bije na alarm. W pasiastych koszulkach, w kurzu wakacyjnych ulic, szamoczą się ludzie w pasiastych klatkach, o czterech hektary ziemi, jakby ziemię – matkę wszystkich dróg i traw – można było zamknąć na papierze w klimatyzowanej szufladzie biurka. Oto pani Elżbieta Filipiak, w wieży z żaru oświadczeń, kreśli nocą paragrafy, buduje szańce z pieczątek. Kibice z Forum, ci geometrzy świata, mierzą centymetrem Cichy Kącik, liczą zyski i straty w blasku południa, dzielą przestrzeń na puste kwadraty, z których wygnano już dawno boga futbolu. Chłopak z Kamerunu patrzy na ten teatr cieni. W jego oczach wciąż mieni się afrykański piasek, ten sam, na którym bose stopy pisały najpiękniejsze wiersze o piłce. Tam słońce parzyło tak samo, ale nie było płotów. Była tylko radość, czysta jak woda z rozbitego kokosa, i przestrzeń, która należała do każdego, kto potrafił biec. Tutaj, w samym środku lata, gra umarła pod ciężarem aktów notarialnych. Został tylko chłodny, wyrachowany interes i krzyk o miedzę. Więc unosi ramiona, poprawia plecak i idzie dalej, w stronę spalonych słońcem Błoń, w stronę rzeki. Niechaj budują swoje mury, niechaj liczą hektary w te gorące dni. On woli być. Woli iść przed siebie, nieuwięziony w żadnym klubowym bagnie, bo wie, że prawdziwe życie ucieka tam, gdzie nikt nie pyta o prawo własności.
    • leszeczek, niegramotnyj, MSC oraz 2 innych osób lubią to.
    • rmszar

11.8K
      1.1K
    • 4 dni temu o 13:10
      Post #1740396 19.08.2026 13:10
    [quote]#post1740382 No dobrze. Umówmy się, że właśnie przyjechałem do Polski powiedzmy z Kamerunu i nie mam pojęcia co się dzieje. Czy moglibyście mi w kilku punktach opisać na czy polega ten "burdel w klubie" Bo zgodzę się, że te 5 punktów w 4 meczach to nie jest wynik rewelacyjny, ale chyba nie o tym jest mowa.[/quote] 1. Mamy konflikt między udziałowcami. 2. Mamy jednego członka zarządu, skonfliktowanego z mniejszościowym udziałowcem, który, o ironio, wprowadził go do klubu. 3. Mamy jednego członka zarządu, co przy obecnym sposobie reprezentacji powoduje, że jeśli ten członek zarządu lub prokurent utkną w ostatnim dniu okienka transferowego w jakiejś czarnej dupie, to nikt nie zakontraktuje Messiego, który akurat miałby kaprys do nas przyjść. No, chyba że jacyś dyrektorzy mają pełnomocnictwa szczególne do reprezentowania spółki jednoosobowo. 4. Nie wiem, jak skonstruowane są zakresy obowiązków pracowników, ale z ostatnich doniesień wynika, że co najmniej jeden z dyrektorów w pionie sportowym ma być odsuwany na boczny tor. To nie służy klubowi wcale. Pamiętam, jaki miałem problem z Bałdysem, którego na mój wniosek zgodził się zwolnić Profesor, ale po interwencji Tabisza został w klubie. To tak na szybko.
    • hank, leszeczek, niegramotnyj oraz 6 innych osób lubią to.
    • hank

47.5K
      56.7K
    • 4 dni temu o 13:14
      Post #1740398 19.08.2026 13:14
    [quote]#post1740376 @hank#159 nie udawajmy że u nas wszystko gra, a winnemu całemu bajzlowi w mediach są miłośnicy zomowców i aptekarza. bo tak nie jest. dajemy tlen i paliwo do tego, by pożar u nas trwał i był coraz większy. nie my, kibice, ale "pięterko" gdyby było inaczej.... Doskonake wiem, że u nas nie wszystko jest w porządku ale nie można pozwalać by ktoś, w nie wiadomo czyim imieniu dolewał benzynę do ognia, w dodatku strojąc się w szaty dobrodzieja . Jeśli to , co zostało napisane jest prawdą to czekam na dowody.
    • leszeczek oraz TOM76 lubią to.
    • leszeczek

24.7K
      29.8K
    • 4 dni temu o 13:27
      Post #1740400 19.08.2026 13:27
    dzięki @rmszar#2806 To co napisałeś fachowo rozwija to co napisałem w odpowiedzi do @szaleniec#7356 , aczkolwiek nie wiemy jak jest z tymi pełnomocnictwami, więc może punkt 3 nie jest aż takim problemem jak się wydaje. Nie mam takiej insajderskiej wiedzy Jak Ty, więc o punkcie 4. nic nie wiem
    • VelVet lubi to.
    • niegramotnyj

4K
      4.6K
    • 4 dni temu o 13:30
      Post #1740402 19.08.2026 13:30
    Messiemu w Cracovii mówimy nasze stanowcze nie😎 .
    • leszeczek lubi to.
    • wirus59

604
      1.2K
    • 4 dni temu o 13:30
      Post #1740403 19.08.2026 13:30
    [quote]#post1740390 1. Po Ch. dwuosobowy zarząd. Po co wg. był ten Amurden czy jak mu tam było (nawet nie pamiętam jego nazwiska) [/quote] Ok, może i po ch,, ale uporządkujmy fakty chronologicznie. Po nagłym i wcześniej nie zapowiadanym zwolnieniu Dróżdża powołano trzyosobowy zarząd, na czele z Elżbietą. Ta zrezygnowała po jakichś dwóch tygodniach (czy tam trzech), po czym po kilku kolejnych miesiącach ewakuował się wspomniany Amruder - jedyny człowiek teoretycznie wskazany przez Platka. Na czele spółki stoi Colak, pierwotnie wskazany przez Elżbietę, a obecnie całkowicie z nią skonfliktowany. Z Platkiem prawdopodobnie wcześniej w ogóle się nie znali. Czy wg Ciebie ten ciąg zdarzeń to naturalna zaplanowana przez właściciela ewolucja w zarządzaniu spółką, w pełni przez niego koordynowana i kontrolowana?
    • niegramotnyj

4K
      4.6K
    • 4 dni temu o 13:38
      Post #1740408 19.08.2026 13:38
    Wirus, czy ty w swoim życiu zawodowym każdy ciąg zdarzeń realizowałeś/realizujesz w zaplanowany, w pełni kontrolowany sposób? Bo ja np. nie, a podejrzewam, że niewielu na tym forum ma inaczej. Zapytam przewrotnie: kiedy w Cracovii w XXI wieku było lepiej? Bo ja nie pamiętam. Aha, i jeszcze jedno: Axe, wielkie brawa.
    • leszeczek oraz hank lubią to.
    • NePo

138
      246
    • 4 dni temu o 13:42
      Post #1740409 19.08.2026 13:42
    • Edytowany
    moje 5 pnktów 4 stricte sportowe + 1 kluczowy biznesowy 1. Dotychczasowy bilans transferowy tego właściciela we wszystkich klubach – olbrzymia dysproporcja na korzyść NIEREINWESTOWANEJ potem sprzedaży. 2. Bilans transferowy tego właściciela w Cracovii – no cóż za zaskoczenie – 3 z 4 najlepszych piłkarzy, czyli Stojilković, Wójcik, Maigaard OUT, – poniżej bilans na szybko wygenerowany przez Gemini, więc z dystansem, ale dysproporcja ogromna. 3. Dział sportowy – nowicjusz plus nosiwoda, który nie wiadomo komu służy. 4. Półroczne poszukiwanie prezesa skończyło się mianowaniem na to stanowisko... osoby odpowiedzialnej za poszukiwania – WNIOSEK: w środowisku jesteśmy postrzegani jako toksyczni. Kontakty ze środowiskiem są w futbolu, i zwłaszcza w PL, ważne – to pokazał Dróżdż. Dla mnie to, co można mu przypisać jako zasługi, wynikało właśnie ze znajomości środowiska działaczy (Gumball), trenerów etc. Obecnie nasza jedyna sztama... to niedawno opluwający nas Irańczyk... super, takie islamskie NATO 😅 5. Od roku nie jesteśmy w stanie znaleźć sponsora... i to w sumie największy problem. ------------------------------ Czy chcesz, abym pomógł Ci rozwinąć któryś z tych punktów w szerszą analizę, czy może potrzebujesz przygotować na tej podstawie oficjalny wpis na forum lub social media? ====== Od lata 2025 roku do sierpnia 2026 roku Cracovia wydała na transfery 3,15 miliona euro, natomiast uzyskała ze sprzedaży zawodników 9,10 miliona euro, co oznacza dodatni bilans transferowy na poziomie +5,95 miliona euro. Dane te obejmują pełny sezon 2025/2026 oraz trwające letnie okienko transferowe przed sezonem 2026/2027: [1, 2] | Okres / Sezon | Wydatki na transfery | Wpływy ze sprzedaży | Bilans | |---|---|---|---| | Sezon 2025/2026 | 2,65 mln € | 6,00 mln € | +3,35 mln € | | Sezon 2026/2027 (do sierpnia 2026) | 0,50 mln € | 3,10 mln € | +2,60 mln € | | ŁĄCZNIE | 3,15 mln € | 9,10 mln € | +5,95 mln € | ## Najważniejsze transakcje w tym okresie: * Największe zyski: Klub zainkasował duże kwoty m.in. za sprzedaż napastnika Filipa Stojilkovicia (3,0 mln €) oraz środkowego obrońcy Oskara Wójcika (3,0 mln €). [3, 4, 5] * Główne wydatki: Pieniądze przeznaczono m.in. na zakupy takich graczy jak Mauro Perković (1,0 mln €), Brahim Traoré (500 tys. €) czy Beno Selan (300 tys. €). Część zawodników (np. Mateusz Klich czy Gabriel Charpentier) zasiliła zespół bez kwoty odstępnego. [6, 7]
    • wirus59

604
      1.2K
    • 4 dni temu o 13:44
      Post #1740410 19.08.2026 13:44
    @niegramotnyj#21907 no stary, w ten sposób można strywializować wszystko - wiadomo, życiem rządzi przypadek, ale czym innym są elementy chaosu, a czym innym chaos sam w sobie, na każdym polu i występujący w sposób ciągły
    • rmszar

11.8K
      1.1K
    • 4 dni temu o 13:44
      Post #1740412 19.08.2026 13:44
    [quote]#post1740400 dzięki @rmszar#2806 To co napisałeś fachowo rozwija to co napisałem w odpowiedzi do @szaleniec#7356 , aczkolwiek nie wiemy jak jest z tymi pełnomocnictwami, więc może punkt 3 nie jest aż takim problemem jak się wydaje. Nie mam takiej insajderskiej wiedzy Jak Ty, więc o punkcie 4. nic nie wiem[/quote] Ależ to nie jest żadna insajderska wiedza. To są informacje przekazane przez prasę, że niejakiemu Turbalskiemu, piastującemu posadę Dyrektora Generalnego Pionu Sportowego, nie układa się współpraca z niejakim Colakiem, aktualnym Prezesem Zarządu.
    • hank lubi to.
    • niegramotnyj

4K
      4.6K
    • 4 dni temu o 13:51
      Post #1740417 19.08.2026 13:51
    • Edytowany
    W kwestii prezesa zapominacie, że mamy COO, czyli Piotra Sadczuka, doświadczonego w funkcji prezesa w Wiśle Płock, co przeczy wersji, że jesteśmy postrzegani w środowisku jako toksyczni. Główny prezes Colak został mianowany przez Platka i nie był to efekt poszukiwań, tylko 'optymalizacji systemu'. Nie było otwartego konkursu, jak w przypadku Dróżdża. Myślę że Radomir też w tym punkcie może się mylić, byłbym zdziwiony, gdyby Sadczuk nie miał pełnomocnictw. Co do rewelacji przekazywanych ostatnio przez prasę sugerowałbym wstrzemięźliwość. Może jest i tak, że między panami MC i T współpraca nie układa się najlepiej, ale moim zdaniem nagłaśnianie tego hipotetycznego faktu nie służy nam, 1. bo może się to jeszcze ułożyć, 2. bo nie widzę jakichś negatywnych efektów tych tarć w operacyjnym zarządzaniu klubem. Przynajmniej na razie.
    • leszeczek, hank oraz Bucky Nome lubią to.
    • leszeczek

24.7K
      29.8K
    • 4 dni temu o 13:55
      Post #1740423 19.08.2026 13:55
    [quote]#post1740412 ... są informacje przekazane przez prasę, że niejakiemu Turbalskiemu, piastującemu posadę Dyrektora Generalnego Pionu Sportowego, nie układa się współpraca z niejakim Colakiem, aktualnym Prezesem Zarządu...[/quote] Tego akurat nie wiedziałem. Myślałem, że tylko kibice narzekają na Trubalskiego. No to burdel polega na tym, że Prezes Zarządu nie może wywalić na zbity pysk Jakiegoś dyrektora (oczywiście z zachowaniem odpowiednich procedur). I to jest to co pisałem wcześniej - konflikt współwłaścicieli. Jeśli w klubie nie wszyscy ciągną w tą samą stronę to nie jest dobrze.
    • hank lubi to.
    • leszeczek

24.7K
      29.8K
    • 4 dni temu o 14:10
      Post #1740427 19.08.2026 14:10
    • Edytowany
    @NePo#42241 1. Nie dotyczy Cracovii 2. czy uważasz, że bilans transferowy powinien być zerowy lub ujemny? Jest wiele dobrych klubów, które utrzymują się ze sprzedaży zawodników. W zasadzie poza klubami o kosmicznych budżetach lub mającymi bajecznie bogatych właścicieli/sponsorów to jest norma 3. Dział sportowy - tutaj mogłoby być lepiej, ale ocenimy po zamknięciu okienka 4. co do prezesa - odniósł się @niegramotnyj#21907 i ja się z tym zgadzam 5. tutaj pełna zgoda. Brak potencjalnie głównych sponsorów to jest dramat, o którym już kilka razy pisałem, a sytuacja ta ma wpływ na większość przytaczanych problemów. Oczywiście dziękuję wszystkim za uwagi, które wyprowadzają dyskusję ze strefy emocjonalnego rzucania inwektywami i insynuacjami w stronę bardziej merytoryczną
    • hank oraz janczer lubią to.
    • cypiol

283
      720
    • 4 dni temu o 14:10
      Post #1740428 19.08.2026 14:10
    Ja tylko odniosę sie do zarzutu, ze nasz właściciel nie pojawia sie na meczach ani w Krakowie, czy było Wam lżej przeżywać stagnacje i dziadowskie transfery gdy prof. Filipiak siedział na trybunach? Jak dla mnie właściciel moze nigdy sie nie pojawić byle sie spinał budżet i kadra zespołu była wzmacniana.
    • leszeczek, hank, KruszynaKSC oraz MSC lubią to.
    • rmszar

11.8K
      1.1K
    • 4 dni temu o 14:19
      Post #1740433 19.08.2026 14:19
    [quote]#post1740417 W kwestii prezesa zapominacie, że mamy COO, czyli Piotra Sadczuka, doświadczonego w funkcji prezesa w Wiśle Płock, co przeczy wersji, że jesteśmy postrzegani w środowisku jako toksyczni. Główny prezes Colak został mianowany przez Platka i nie był to efekt poszukiwań, tylko 'optymalizacji systemu'. Nie było otwartego konkursu, jak w przypadku Dróżdża. Myślę że Radomir też w tym punkcie może się mylić, byłbym zdziwiony, gdyby Sadczuk nie miał pełnomocnictw. Co do rewelacji przekazywanych ostatnio przez prasę sugerowałbym wstrzemięźliwość. Może jest i tak, że między panami MC i T współpraca nie układa się najlepiej, ale moim zdaniem nagłaśnianie tego hipotetycznego faktu nie służy nam, 1. bo może się to jeszcze ułożyć, 2. bo nie widzę jakichś negatywnych efektów tych tarć w operacyjnym zarządzaniu klubem. Przynajmniej na razie.[/quote] Wiesz, ja byłbym zdziwiony, gdyby Sadczuk miał pełnomocnictwa mocniejsze od reprezentacji spółki zawartej w statucie. Spółkę może reprezentować łącznie dwóch członków zarządu lub członek zarządu z prokurentem. A tu nagle jakiś dyrektor miałby mieć jednoosobowe plenipotencje? Wyobrażasz sobie ryzyko szkody dla spółki? Byłaby to sytuacja dość osobliwa.
    • szaleniec oraz hank lubią to.
    • niegramotnyj

4K
      4.6K
    • 4 dni temu o 14:30
      Post #1740437 19.08.2026 14:30
    No nie wiemy, jak jest. Na pewno nie pełnomocnictwo ogólne, ale dla pełnienia funkcji Dyrektora Zarządzającego (a nie 'jakiegoś' dyrektora) to chyba jakieś plenipotencje szczegółowe powinien mieć. Zwłaszcza po odwołaniu Amdurera, bo sytuacja zrobiła się dziwna - choroba prezesa, wypadek czy cokolwiek i jesteśmy rzeczywiście w czarnym Kamerunie.
    • leszeczek oraz Stary Kibic lubią to.
    • szaleniec

4.1K
      4.6K
    • 4 dni temu o 14:30
      Post #1740438 19.08.2026 14:30
    [quote]#post1740428 Ja tylko odniosę sie do zarzutu, ze nasz właściciel nie pojawia sie na meczach ani w Krakowie, czy było Wam lżej przeżywać stagnacje i dziadowskie transfery gdy prof. Filipiak siedział na trybunach? Jak dla mnie właściciel moze nigdy sie nie pojawić byle sie spinał budżet i kadra zespołu była wzmacniana.[/quote] Nie wiem czy grałeś w piłkę, ale wizyta szefa w szatni po przegranym lub wygranym meczu zawsze buduje atmosferę.I nie mówię o tym , żeby jak ten prezes w Albanii rzucać torbę z pieniędzmi za awans ;-)
    • hank lubi to.
    • niegramotnyj

4K
      4.6K
    • 4 dni temu o 14:32
      Post #1740440 19.08.2026 14:32
    Mamy przecież prezesa... jest na każdym meczu, zakładam, że w szatni bywa😕
    • leszeczek, hank oraz MSC lubią to.
    • paulo

2.4K
      3.2K
    • 4 dni temu o 14:39
      Post #1740444 19.08.2026 14:39
    [quote]#post1740412 [quote]#post1740400 dzięki @rmszar#2806 To co napisałeś fachowo rozwija to co napisałem w odpowiedzi do @szaleniec#7356 , aczkolwiek nie wiemy jak jest z tymi pełnomocnictwami, więc może punkt 3 nie jest aż takim problemem jak się wydaje. Nie mam takiej insajderskiej wiedzy Jak Ty, więc o punkcie 4. nic nie wiem[/quote] Ależ to nie jest żadna insajderska wiedza. To są informacje przekazane przez prasę, że niejakiemu Turbalskiemu, piastującemu posadę Dyrektora Generalnego Pionu Sportowego, nie układa się współpraca z niejakim Colakiem, aktualnym Prezesem Zarządu.[/quote] Nie przez prasę tylko przez kundla Rzepeckiego. Nie zdziwiłbym się wcale, gdyby to właśnie Trubalski wynosił mu info bezpośrednio z klubu.
    • TOM76 oraz PanP lubią to.
    • rmszar

11.8K
      1.1K
    • 4 dni temu o 14:51
      Post #1740449 19.08.2026 14:51
    [quote] Nie przez prasę tylko przez kundla Rzepeckiego. Nie zdziwiłbym się wcale, gdyby to właśnie Trubalski wynosił mu info bezpośrednio z klubu.[/quote] Rzepecki powtarza za Weszło. Sam to nawet napisał. Ale jeśli Trubalski wynosi info i został odsunięty przez Colaka, na co wszystko wskazuje, to chyba tarcia są, nieprawdaż?
    • macqoo1910 oraz hank lubią to.

Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!

Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!

Napisz odpowiedź...

Aktualnie przeglądający (4 użytkowników)

Goście (4)
    • Główna
    • Działy i kategorie