Powrót
Powrót do działu

Cracovia - Forum kibiców Cracovii

• Regulamin
    • Regulamin
    • Sytuacja w tabeli. Walka o MP,Puchary,Utrzymanie

• Piłka nożna
    • Rozpoczęto 20.07.2025 o 22:16
      Ostatnia aktywność ponad miesiąc temu o 22:19
      50702 wyświetleń
    • MSC

9.3K
      5.2K
    • ponad miesiąc temu o 17:43
      Post #1726801 21.05.2026 17:43
    • Edytowany
    Nie chciałem Cię obrazić, ten post nie był nawet osobiście do Ciebie tylko wszystkich osądzających Santo od czci i wiary. Jeśli poczułeś się obrażony to przepraszam.
    • niegramotnyj lubi to.
    • paluch

4.1K
      3.2K
    • ponad miesiąc temu o 18:24
      Post #1726806 21.05.2026 18:24
    Po "zwycięskim remisie" nie powinno być "Lokomotywy" z kopaczmi tylko "120-to lecie przez Was Spir....ne" "Nie macie wstydu"
    • bodzio969

2.1K
      3.2K
    • ponad miesiąc temu o 20:03
      Post #1726826 21.05.2026 20:03
    [quote]#post1726806 Po "zwycięskim remisie" nie powinno być "Lokomotywy" z kopaczmi tylko "120-to lecie przez Was Spir....ne" "Nie macie wstydu"[/quote] A po "zwycięskiej porażce" co powinno być?
    • koziołek

6.4K
      5.4K
    • ponad miesiąc temu o 20:29
      Post #1726832 21.05.2026 20:29
    Nie mam ochoty więcej dyskutować w tym temacie. Jeśli nie rozumiecie tej różnicy i dlaczego jest to w sporcie nielegalne to zupełnie inaczej patrzę na te wszystkie teorie spiskowe, które się tu pojawiają. Wszędzie dopuszczacie finansowe wspomaganie na boku to nie ma się dziwić, że potem jak ktoś wygrał to potem "ktoś go zmotywował". W głowach wam się nie mieści, że to może być niedozwolone a dwa, że nie wiedzieliście, że jest. Spłycacie też do kwestii pieniędzy ale mówimy o pieniądzach, które są wrzucane poza systemem wynagradzania.
    • ARTU, BartAcid, Jeden9Zero6 oraz 2 innych osób lubią to.
    • MSC

9.3K
      5.2K
    • ponad miesiąc temu o 21:37
      Post #1726836 21.05.2026 21:37
    • Edytowany
    Kiedy w Zabrzu Pan "Leon" wręczał zawodnikom koguty to też było nielegalne? Było to poza systemem wynagradzania 🤔
    • leszeczek lubi to.
    • leszeczek

24.4K
      29.4K
    • ponad miesiąc temu o 22:48
      Post #1726845 21.05.2026 22:48
    koziołku, jakie to ma znaczenie czy jest w systemie czy poza systemem? Problem jest bardziej, że się kopaczom nie chce. Gdyby klub motywujący umówił się z klubem motywowanym, że kupi od niego dowolnego juniora za kasę z cichym zastrzeżeniem, że kasa ma trafić do zawodników za spięcie pośladów w "meczu o nic" to byłoby to poza systemem czy w systemie? Czy fakt, że kopacze są na wakacjach i nie chcą się spocić w ostatniej kolejce jest fair czy nie fair? Jest zgodne z ideą sportu czy nie? Ja mogę się zgodzić, że to jest nielegalne, bo ktoś wprowadził taki przepis, jednak żaden przepis nie powoduje, że coś jest moralne, a co innego nie. Niemoralne i niezgodne z ideą sportu jest to, że w ogóle o tym rozmawiamy (bo jest o czym rozmawiać). Ale sport zawodowy jest daleko od "idei sportu"
    • Diabel oraz SaNtO lubią to.
    • stnczyk

605
      999
    • ponad miesiąc temu o 22:58
      Post #1726847 21.05.2026 22:58
    [quote]#post1726801 Nie chciałem Cię obrazić, ten post nie był nawet osobiście do Ciebie tylko wszystkich osądzających Santo od czci i wiary. Jeśli poczułeś się obrażony to przepraszam.[/quote] Dziękuję za przeprosiny, elegancko z Twojej strony, ale ja konsekwentnie "odsądzam od czci i wiary" takich, którzy posługują się dewizą "sram ma uczciwość", ze szczególnym uwzględnieniem kibiców Cracovii głoszących to hasło. Wyłuszczyłem to i niedawno w innym wątku i teraz wyżej, nie będę powtarzał.
    • MSC

9.3K
      5.2K
    • ponad miesiąc temu o 23:06
      Post #1726848 21.05.2026 23:06
    Santo też wiele razy pisał np o oszukiwaniu przez zawodników w czasie meczu i przyzwoleniu na to przez przepisy i sędziów. Także na jego wpisy trzeba patrzeć szerzej i niekoniecznie zawsze dosłownie. Ja nie mam z tym problemu i w tym konkretnym przypadku o którym piszesz jeśli miałbym brać jego słowa dosłownie to też się z nim nie zgadzam.
    • Diabel lubi to.
    • alocha

3.9K
      3.9K
    • ponad miesiąc temu o 03:44
      Post #1726855 22.05.2026 03:44
    Po prostu Santo wyznaje zasadę: gwałcić, mordować, Cracovia musi panować! ;)
    • MSC oraz Diabel lubią to.
    • koziołek

6.4K
      5.4K
    • ponad miesiąc temu o 20:14
      Post #1726937 22.05.2026 20:14
    [quote]#post1726836 Kiedy w Zabrzu Pan "Leon" wręczał zawodnikom koguty to też było nielegalne? Było to poza systemem wynagradzania 🤔[/quote] Czepianie się słówek. To osoba, której zależało na wynikach Górnika a nie kogoś innego. Nie miał interesu w tym by Górnik wygrywając pomógł komuś. [quote]#post1726845 koziołku, jakie to ma znaczenie czy jest w systemie czy poza systemem? Problem jest bardziej, że się kopaczom nie chce. Gdyby klub motywujący umówił się z klubem motywowanym, że kupi od niego dowolnego juniora za kasę z cichym zastrzeżeniem, że kasa ma trafić do zawodników za spięcie pośladów w "meczu o nic" to byłoby to poza systemem czy w systemie? Czy fakt, że kopacze są na wakacjach i nie chcą się spocić w ostatniej kolejce jest fair czy nie fair? Jest zgodne z ideą sportu czy nie? Ja mogę się zgodzić, że to jest nielegalne, bo ktoś wprowadził taki przepis, jednak żaden przepis nie powoduje, że coś jest moralne, a co innego nie. Niemoralne i niezgodne z ideą sportu jest to, że w ogóle o tym rozmawiamy (bo jest o czym rozmawiać). Ale sport zawodowy jest daleko od "idei sportu"[/quote] To byłoby poza systemem bo już nawet brzmi źle : " zróbcie coś dla nas, my to wam damy coś tam ale tak by nikt nie wiedział to kupimy tamto od was i nikt się nie domyśli". To jest właśnie coś czego nie powinno być. Liczyłem, że dla Was sformułowanie poza systemem będzie jednak zrozumiałe ale jednak za trudne. Jeszcze babcia jednego zawodnika niech da słoik bigosu dla drużyny i zapytajcie czy to ok czy nie :) Rozumiem, że teraz Lechia idzie do Korony by zcedować jedną transzę z Canal+ za zwycięstwo z Cracovią i to jest ok..no nie bardzo. A to czy piłkarzom się chce czy nie chce to zależy od wielu czynników i większe pieniądze nie zawsze to sprawią ale KAŻDY z Nas gdyby dostał nagle strzał kasy poświęciłby dużo by jednak to zrobić a zakładam, że część z nas nie może o sobie powiedzieć, że lecą w chuja w robocie. A mimo to mobilizacja byłaby większa. A rozmawiamy o tym bo tutaj było zdziwienie, że to niemoralne i zakazane. To mnie bardziej dziwi. I nie jestem święty, widziałem różne dziwne akcje w niższych ligach. W ekstraklasie powiedzmy, że też bo nawet jak byłem bardzo blisko to nie na tyle by wiedzieć iż coś się dzieje ale te czasy minęły aczkolwiek na niższych poziomach to nadal może funkcjonować.
    • leszeczek

24.4K
      29.4K
    • ponad miesiąc temu o 21:01
      Post #1726940 22.05.2026 21:01
    • Edytowany
    [quote]#post1726937 ... teraz Lechia idzie do Korony by zcedować jedną transzę z Canal+ za zwycięstwo z Cracovią i to jest ok..no nie bardzo...[/quote] No właśnie dlaczego jest tak bardzo "nie bardzo"? Czy to, że przykładowa Korona ma utrzymanie i powiedzmy zagrałaby rezerwowym składem jest z punktu widzenia Lechii i Widzewa moralne. Czy granie w chuja naszych kopaczy z Ruchem, co zostało wytknięte Glikowi i tak go uraziło było moralne? Ewidentnie niemoralne był dogadanie się naszych kopaczy z ZL, bo tam szła kasa za odpuszczenie, ale tutaj rozmawiamy o kasie za spięcie pośladów lub po prostu za "nieodpuszczenie". I powtórzę bo chyba nie zrozumiałeś co piszemy. Niemoralne w naszej ocenie jest to, że kopaczy trzeba motywować do grania na 100%, a nie to, że ktoś to robi. Bo ja nie widzę różnicy, czy robi to ktoś z wewnątrz klubu, czy z zewnątrz. Nie podoba mi się tylko, że podejście zawodników do meczu jest takie, że ktoś może uznać takie motywowanie za celowe.
    • Lakbeti oraz SaNtO lubią to.
    • MSC

9.3K
      5.2K
    • ponad miesiąc temu o 21:13
      Post #1726941 22.05.2026 21:13
    • Edytowany
    Za trudne to wszystko dla nas koziołku. Rozumu za mało mamy niestety. Ale może poczucia humoru nam nie brakuje? 🤔 Edit: a może jednak (tak mi teraz przyszło do głowy) argumentów brak poza jednym, że jest to zabronione... Bo w argument o idei sportu to chyba sam nie wierzysz 😋
    • Jeden9Zero6

1.3K
      2.6K
    • ponad miesiąc temu o 21:22
      Post #1726942 22.05.2026 21:22
    • Edytowany
    Dorzucę do dyskusji dwie kwestie: 1. Bogaty właściciel jakiegoś klubu, który chciałby się szybko dopchać do czołówki mógłby od początku sezonu motywować różne kluby do gry przeciw klubowi lub klubom, które mają generalnie silną pozycję w stawce, np. pan na D. z klubu na W. mobilizuje przez cały sezon do gry przeciw Lechowi, Jadze, Rakowowi i komuś, kto w danym sezonie wyrośnie. Pan D. spłaszcza sobie tabelę; 2. Różni zawodnicy do takich praktyk się coraz bardziej przyzwyczajają, i ciągle mówią "dej, dej", są jak pies czekający przed spacerem pod wycieraczką, albo jak lekarz, który chce jechać na wakacje za kasę od koncernu farmaceutycznego.
    • MSC, Miszczu2007, Diabel oraz SaNtO lubią to.
    • MSC

9.3K
      5.2K
    • ponad miesiąc temu o 21:25
      Post #1726943 22.05.2026 21:25
    • Edytowany
    Brawo kolega to jest jakiś argument. Zezwolenie na takie procedery powodowałoby oczekiwanie zawodników że coś dostaną, tak jak kiedyś sędziowie.
    • Jeden9Zero6 oraz SaNtO lubią to.
    • Miszczu2007

10.4K
      4.4K
    • ponad miesiąc temu o 02:44
      Post #1726960 23.05.2026 02:44
    Albo inny argument. W wielu meczach ktoś komuś odpuszcza bo po prostu nie chce im się grać a tu jest taki mecz pod koniec sezonu i w tym byłaby czyjaś szansa, a tu pech bo ich mecz jest pod koniec sezonu i właściciele niektórych klubów motywują nieprzepisową kasą. Gdyby wypadło wcześniej to ktoś tam miałby lepiej więc taka motywacja jest niesprawiedliwa. Tak, sport sam w sobie nie jest sprawiedliwy, ale bez przesady. Gdyby takie motywowanie było zgodne z przepisami to równie dobrze po co tak zamiast od razu kupić sobie mecz albo i cały sezon i wygrywa kto więcej przelicytuje.
    • SaNtO lubi to.
    • Muertes

1.1K
      1.8K
    • ponad miesiąc temu o 08:48
      Post #1726967 23.05.2026 08:48
    Życie czasem pisze piękne, romantyczne historie. Tak jak 4 lata temu gdy spadała Wisła, Wierzę, że spadnie Widzew. Czas w końcu wskoczyć do pierwszej 10-ki wszechczasów w Polsce - należy nam się to jak psu buda
    • koziołek lubi to.
    • leszeczek

24.4K
      29.4K
    • ponad miesiąc temu o 08:50
      Post #1726968 23.05.2026 08:50
    [quote]#post1726960 ... W wielu meczach ktoś komuś odpuszcza bo po prostu nie chce im się grać a tu jest taki mecz pod koniec sezonu i w tym byłaby czyjaś szansa,...[/quote] No, ale problem jest właśnie taki, że kopacze nie odpuszczają gdy grają o coś, a odpuszczają jak już jest o pietruszkę i tutaj kto inny ma farta, dla kogo innego jest to niesprawiedliwe. Argument kompletnie w płot.
    • kriss7

1.9K
      1.4K
    • ponad miesiąc temu o 09:59
      Post #1726971 23.05.2026 09:59
    [quote]#post1726967 Życie czasem pisze piękne, romantyczne historie. Tak jak 4 lata temu gdy spadała Wisła, Wierzę, że spadnie Widzew. Czas w końcu wskoczyć do pierwszej 10-ki wszechczasów w Polsce - należy nam się to jak psu buda[/quote] Dlaczego na takiej wikipedii pisze, ze mamy tylko 4 mistrzostwa?
    • MSC

9.3K
      5.2K
    • ponad miesiąc temu o 10:26
      Post #1726976 23.05.2026 10:26
    Mistrzostwa ligi pewnie. Pierwsze było nieligowe.
    • Miszczu2007

10.4K
      4.4K
    • ponad miesiąc temu o 15:52
      Post #1727014 23.05.2026 15:52
    @leszeczek#4153 nie kulą w płot, tylko czemu jeden klub ma benefity bo w środku sezonu ma łatwe mecze, a drugi miałby je pod koniec sezonu, ale ktoś motywuje tych grajków i wychodzi na to, że ma same trudne? W ogóle niekoniecznie mówimy o odpuszczaniu meczów. To jest oczywiście patologia jeśli ktoś tak robi, ale jest też coś takiego jak rozkład sił i motywacja na najważniejsze mecze. Czasem trener musi zadecydować czy rzucić wszystkie siły na derby czy na mecz o puchary/utrzymanie z bezpośrednim rywalem w następnym meczu. Są takie mecze, że stawka motywuje dużo słabsze drużyny np w pucharze Polski no i jeszcze taktyka jest inna kiedy mecz jest najważniejszy w sezonie (a po dodatkowej motywacji może być np dla piłkarzy Niecieczy). Dlaczego klub A daje dupy klubowi B w środku sezonu i miałby nie dać dupy klubowi C w ostatniej kolejce skoro jest takim dupodajcą w przekroju całego sezonu? Wychodzi wtedy na to, że ktoś z klubu D płaci za to żeby spadł klub C a nie oni. To jest właśnie ta sportowa równość mimo tego, że taki Widzew ma dużo kasy i jednak te pieniądze nie grają. Jeszcze jeden argument przyszedł mi do głowy. Taka motywacja musi inaczej działać na piłkarzy Niecieczy a inaczej by było gdyby np Płatek miał w ten sposób motywować piłkarzy Widzewa. To z kolei promuje konkretne okoliczności i jest zwykłym oszustwem i dlatego regulamin musi to uniemożliwiać.

Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!

Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!

Napisz odpowiedź...

Aktualnie przeglądający (3 użytkowników)

Goście (3)
    • Główna
    • Działy i kategorie