Elsner zrobił z Wójcika piłkarza. Inni najprawdopodobniej by tego nie zrobili, bo to nie było oczywiste. To jego duża zasługa. Z Tabisza też chciał, bo pewnie w klubie chcieli znów mieć Rózgę, ale Rózga to nie rózga. Świętemu Mikołajowi nie ukradniesz, gdy jedzie do niegrzecznych dzieci.
-
-
Luka Elsner - nowy trener Cracovii 25/26 - taktyka, wyniki, rozwiązania
[quote]#post1722437 Kroczek tracił więcej bramek ale przynajmniej grali za niego do przodu i dużo strzelali.[/quote]
Ja bym dodał, że za Kroczka dużo lepiej funkcjonawały stałe fragmenty gry.
[quote]#post1722603 Elsner zrobił z Wójcika piłkarza. Inni najprawdopodobniej by tego nie zrobili, bo to nie było oczywiste. To jego duża zasługa. Z Tabisza też chciał, bo pewnie w klubie chcieli znów mieć Rózgę, ale Rózga to nie rózga. Świętemu Mikołajowi nie ukradniesz, gdy jedzie do niegrzecznych dzieci.[/quote]
Słusznie, ale trochę z przymusu, bo po odejściu Virgila musiał kogoś przetestować, w okresie przygotowawczym w lecie miał Glika, Wójcika i jugasa
[quote]#post1722535 Elsnerowi nie można odmówić że był klasowym trenerem.[/quote]
Zgadzam się. Elsner to dobry trener tylko wyników nie ma.
W punkt.
- Edytowany
Elsner nie był żadnym świetnym terenem, nie był również dziadem, ot po prostu dobry trener na warunki ekstraklasy.
Nasi możni sprawdzili dobrego trenera, ale nikt nie pomyślał o budowie drużyny tak jak należy, zresztą nikt o tym myśli od lat, zbierania bez ładu i składu, bez jakiejś wizji, mało pasujące do siebie puzzle, bez ludzi znających się na futbolu, raz jakiś transfer wypali raz nie, ale pomysłu brak.
Trener nie jest cudotwórcą, jest tylko częścią całej drużyny, dość ważnym elementem, ale mimo wszystko tylko elementem całej układanki. Kroczek, Elsner, Grzelak czy kto tam inny, to nie ma znaczenia, jak klub nie wie jak funkcjonować, raz będzie lepszy sezon, raz walka o utrzymanie, takie byle co. Naszym problemem nie jest trener X czy Y.
Oby nowy trener nie podzielił losów Elsnera.
14 dni później
Za Piłka nożna:
Luke Elsner mocno wspomina pobyt w Cracovii! „Polskie media robiły z nas kabaret”
Luka Elsner udzielił wywiadu francuskiemu portalowi L'Equipe. Odniósł się w nim do etapu swojej pracy w zespole Cracovii.
Słoweniec trzymał za stery ekipy Pasów od 1 lipca ubiegłego roku do 20 kwietnia tego roku. Finalnie poprowadził drużynę ze stolicy województwa małopolskiego w 31 meczach, w który zdobywał średnio 1,29 punktu na mecz.
43-letni szkoleniowiec w rozmowie z wyżej przywołanym serwisem mówił o okolicznościach rozstania z zespołem Cracovii, a także swoim spojrzeniem na całą sytuację dookoła klubu.
– Polskie media nazywały nas kabaretem, co tydzień był nowy spektakl..
Stwierdzenie, że zostałem zwolniony, jest nieprawdą. Moje odejście nastąpiło za wzajemną zgodą obu stron. Prezes Mateusz Dróżdż, który mnie zatrudnił, został zwolniony 7 stycznia. Z jakiego powodu? Zupełnie nie mam pojęcia. Jednak już po sprzedaży klubu latem ubiegłego roku, prezesurę przejmuje właścicielka należąca do mniejszości, Elżbieta Filipiak. 15 stycznia historia zaczyna bardzo źle pachnieć. Nadal jesteśmy w wyścigu o europejskie puchary, ale w momencie, gdy słyszę, jak o tym mówią, to odpowiadam im: „Czekajcie, wcale nie będziemy!”
Wracamy z 14-15 graczami, a zimowe okienko toczy się bardzo źle. Sprzedajemy naszego napastnika za trzy miliony euro. Sprzedajemy też naszego wicekapitana, a następnie tracimy również kapitana z powodu poważnego urazu. Nie uskuteczniamy naszego planu rekrutacyjnego. Miesiąc później prezes rezygnuje z powodu nieporozumienia z większościowym akcjonariuszem! Po stronie sportu jesteśmy sami, bez prezydenta, a także dyrektora sportowego – mówi Elsner.
Co tu gadać mówi jak jest ...a smutny kabaret dalej się niekończy. Prezesa ni ma a vicki a zresztą ...szkoda nawet ryja strzepić.
Powiedział to o czym wszyscy doskonale wiemy. W klubie nie ma spójności i działania w jednym konkretnym kierunku. Tyle.
- Edytowany
No niby mówi to co jest publicznie wiadome i konkluzje też są oczywiste, a jednak nawet tu na tym forum mamy całą masę poetów, wedle których "Platek nie zabrania nikomu trafić z pięciu metrów do pustej" xD
Tak, powiedział to co wiemy wszyscy, szkoda, że nie zdradził tajemnicy dlaczego drużyna zostaĺa tak źle przygotowana do sezonu czy dlaczego nie opracowano wariantów gry B, C czy D .
SFG za niego leżały i kwiczały, dopiero teraz coś ruszyło w tym temacie, nie widac tez było aby zawodnicy chcieli umierac za niego na boisku, a jesli sie nie ma wystarczających umiejętności, to chociaz to powinni pokazac, tak jak choćby wczoraj Korona.
Przecież jasno powiedział , że sprzedano mu najlepszych a w zmian za nich nie przyszli ci co mieli przyjść , do tego kontuzje i z gówna bata nie ukręcisz , Jeruzalem fajny chłopak ale nie do grania w piłkę , Batumi jako maskotka w szatni może być ale najostrzejszą kredką w piórniku nie jest i wiadomo to było już przed prezentacją , do tego psudo talent tabisz . Piła ma kupę w gaciach już przed meczem i gra 1/10 z tego co na początku. Talentem to jest Rózga czy Bzdyl ale łatwo ich od nas odpalono i tutaj duży żal do Drożdża że nie potrafił ich zatrzymać choćby jeszcze na sezon , kolejna rzecz trzymamy Ravasa który od czasów Widzewa zjechał 3 poziomy w dół . Gramy tak jaki mamy skład i tutaj znowu kamyczek do ogródka tym razem Gambala . 26 lat na Cracovii ponad 10 trenerów i zawsze ten sam efekt , wg mnie wina leży w gabinetach tutaj nie ma ludzi zakochanych w Cracovii tylko najemnicy którzy kierują się słupkami , ten sezon na tyle we mnie zgasił emocje że poważnie przemyślę czy kupować kolejny karnet czy nie lepiej przy kotlecie czasami zobaczyć w TV i się nie denerwować i liczyć a może to ten sezon .
- Edytowany
Wczoraj widziałem Lukę w bonarce. Ciekawe czy do kurwy rzeki pójdzie🤔
Ja tam widziałem Żurawskiego i to tak nie działa :p
Powiedział że media robiły pośmiewisko, co nie wiedział że media sportowe nas niecierpia, nawet lokalne na czele z panem Żukowskim. To nie nowość, a atmosferę podkreślił MD mówiąc o nich informatorzy.
Co do sprzedaży, jeżeli on uważa że Stojkovićem który miał zjazd formy byłyby puchary to jednak jak ktoś tu powiedział na forum był trenerem jednego planu i przy takiej grze nawet że Stojkovićem byśmy zjechali. Elsner stracił dwóch zawodników w oknie zimowym, i dwóch miało kontuzje.
Problemem jest że latem poszedł Kalman, Githa, rózga i bzdyl i za nich nie ściągnięto przynajmniej podobnych zawodników.
Pan Elsner za dużo zajmował się gabinetami a za mało treningami i przygotowaniem zawodników do różnych sytuacji. Okres przygotowawczy to marazm. Taki Piast wyszedł z kryzysu mając na papierze gorszych zawodników niż my. Więc naprawdę, gabinety gabinetami ale drużyny i trenera nie można tym ciągle tłumaczyc.
Krótko - to co powinien zrobić , co było w jego gestii - zdecydowanie zawalił .
Elsner probuje oczyscic swoje imie, a tez zawalil. Stolijković grał tylko początek rundy dobrze.
Od października, gdy jeszcze tak to określił Elsner było stabilnie jego drużyna miała rownie pochyla.
A powiedział w wywiadzie ze chuja za niego grali? Ze chujowo och przygotował i ze chuja a nie taktykę nauczył piłkarzy?? Ze kopnij dzidę i do przodu to jego hasło?? Ze pp 6 kolejce juz go wszyscy rozszyfrowali co ma grac jego druzyna i nawet kasjerka w warzywniaku co meczu nie widziała na oczy wiedziała jak będą grali jednostajnie i monotonnie pod jego wodzą?? Co za tupeciarz.... wszystko dookoła zle tylko on dobry trener... frajer..
- Edytowany
Specjalnie go nie lubiłem bo wyrósł na gwiazdę a grali prostacki futbol ale będę go bronił.
Mało kto będzie opowiadał jak źle pracował tym bardziej, że niekoniecznie jego praca była zła. Do tego trzeba byłoby przeczytać oryginał wywiadu, czy padły odpowiednie pytania czy odpowiedzi wynikały tylko zadanego pytania.
Daleki jestem od wyzywania go za ten wywiad.
Tym bardziej, że znam jakby esencję a jeśli to najsmakowitsze kąski z tego wywiadu to generalnie nic takiego nie powiedział.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)