Ogólnie w następnym meczu na miejscu Elsnera spróbowałbym tego Batouma na skrzydle zamiast na dziewiątce, chłop dał się poznać z szybkości i chyba w tym momencie to na tyle ale być może w meczu w Warszawie to by się przydało, zobaczymy jak poukłada klocki i czy następny egzamin zakończy się oblaniem czy może jednak pozwoli złapać trochę pewności, wg mnie również powinien wrócić Traore do pierwszej jedenastki bo w ostatnim meczu obrona zawiodła, i chyba nawet w miejsce Henriksona a nie Oskara, w duecie z Wójcikiem wyglądali całkiem solidnie, chyba że Mauro na ławkę a Traore na lewą stronę
-
-
Luka Elsner - nowy trener Cracovii 25/26 - taktyka, wyniki, rozwiązania
Witam Pasiastą rodzinę.🍻
W kontekście ewentualnego wywalenia trenera, to nie jest takie proste, są dwie podstawowe sprawy.
Po pierwsze zmiana trenera dla samej zmiany nie ma sensu, to wszystko musi być poprzedzone poważną analizą. Kogo i dlaczego sprowadzić w jego miejsce, a biorąc pod uwagę obecny bałagan to raczej widzę czarno. Więc Luka Elsner musi dograć sezon do końca.
Inaczej kto jest kandydatem?
Po drugie Elsner to nie jest jakiś byle kasztan i nie jest tak, że z łatwością jesteśmy w stanie znaleźć zastępcę. Nie mamy renomy Lecha Poznań żeby rozdawać karty i z łatwością ściągnąć lepszą opcję. Taki Elsner nie oszukując się jest obecnie wysoką półką jak na nasze możliwości.
Przed sezonem były zachwyty nad Elsnerem w opinii publicznej i były one mimo wszystko słuszne, to nie był wybór nie wiadomo skąd, trener z jakieś ligi rumuńskiej czy innego piłkarskiego zadupia. Francja, Belgia to jest trenersko jakiś wyznacznik, patrząc z perspektywy ekstraklasy.
Tylko teraz sytuacja jest taka.
Tym początkowym optymizmem przed rozpoczęciem sezonu na starcie rzucono trenerowi poprzeczkę dość wysoko i super, jak jest dobry to niech sobie radzi, ale! - nic z przyzwoitego czy nawet dobrego trenera jak klub działa niewłaściwie. A tak właśnie działa, bo jaki właściwie postępujący klub chcący walczyć o konkretne cele sprzedaje najlepszego napastnika w środku sezonu? Bądźmy poważni takie rzeczy robi się w letnim okienku, a nie zimą co naturalnie rozwala drużynę i ewentualny koncept trenera, dochodzą kontuzję, w tym ważnego piłkarza jakim jest Otar Kakabadze, a nowych zawodników trzeba wkomponować do drużyny i zaczyna się pojawiać problem. Problem na który na tym etapie sezonu nie można sobie pozwolić.
Obecnie zmiana trenera nic nie wniesie, tym bardziej, że Elsner jest tutaj zaledwie pół roku, zmiany trenerów co chwilę przy każdym kryzysie to nie jest dobra droga.
Trzeba ustabilizować drużynę i mieć określony pomysły, nawet jak mamy "handlować" piłkarzami to ma to być robione z sensem, ale to już nie temat dotyczący Elsnera.
Na moje Luka Elsner powinien zostać.
Trener przyszedł do nas na początku czerwca 2025, czyli miał 1,5 miesiąc żeby przygotować drużynę do sezonu (nie wnikam czy to dużo czy mało) natomiast uważam że powinien jak najbardziej dalej trenować nasz zespół pomimo tego że gramy piach.
Dopiero kolejny sezon w jego wykonaniu będzie game changerem. W grudniu 2026 będzie można powiedzieć co dalej.
- Edytowany
Oceny trenera nie można dokonywać w oderwaniu od składu osobowego jaki miał, ma i ewentualne będzie miał do dyspozycji.
Mamy sporą rotację, a drużyna potrzebuje zgrania.
Zespół powinien się zgrywać na obozie , w styczniu a nie podczas ligowych meczy . No , ale ...
Ale jaki wpływ na to miał/ma akurat trener?
Żaden, napisałem tylko jak to powinno wyglądać . A do trenera mam pretensje ale za co innego .
[quote]#post1714286 Zespół powinien się zgrywać na obozie , w styczniu a nie podczas ligowych meczy . No , ale ...[/quote]
Ale to już tradycja niestety.
Jaki jest sens organizować wyjazd do Turcji, jak nie ma na takim obozie nowych nabytków ?
Nie zgrywamy zawodników na obozach tylko w trakcie sezonu.
Nie przekonuje mnie tu gadanie w stylu jesteśmy Klubem pierwszego wyboru, bo w rzeczywistości nie jesteśmy nawet drugiego i trzeciego....
zarzad mogl se w ciepelku posiedziec na wczasach.
I chyba o to chodziło .
Bardzo drogi i dobry trener powinien sobie poradzić z takimi przeciwnościami, a jak nie to nie widzę różnicy między nim a poprzednikami, wystarczy spojrzeć jakie zamieszanie miał trener Lechii, to był 1 kandydat do spadku, a obecnie myślę że ma szansę na miejsce w środku tabeli
[quote]#post1714317 Bardzo drogi i dobry trener powinien sobie poradzić z takimi przeciwnościami, a jak nie to nie widzę różnicy między nim a poprzednikami, wystarczy spojrzeć jakie zamieszanie miał trener Lechii, to był 1 kandydat do spadku, a obecnie myślę że ma szansę na miejsce w środku tabeli[/quote]
Myślę, że różnica jest, bo wszyscy mieliśmy wiele obaw w zw. z odejściami - nowym sezonem. Nowy przeciętny trener mógłby nas obecnie ulokować w dolnych rejonach.
Obawiam sie czy jedyna różnica nie jest aby w wysokości poborów.
[quote]#post1714286 Zespół powinien się zgrywać na obozie , w styczniu a nie podczas ligowych meczy . No , ale ...[/quote]
W polskich warunkach mało klubów tak ma. Część zawodników przychodzi już po rozpoczęciu ligi. To wymówka jak nie idzie.
Różnica jest taka, że ci z Gdańska podpisują nowy kontrakt ze swoim najlepszym strzelcem, mimo iż finansowo raczej nie stoją na wyżynach. Dobrze wiedzą, że taki zawodnik w kluczowym momencie może zrobić różnice, a po sezonie i tak go sprzedasz. Takie jest prawidłowe działanie gdy walczysz o konkretne cele.
My oddajemy Stojilkovića do spadkowicza z Serie A w środku sezonu, co po części pokazuje nasze ambicje. Jak nie ma noża na gardle w postaci spadku, to co się tam będziemy przejmować jedynym piłkarzem. Tak to wygląda, a powinno być odwrotnie.
Nie trener wymyślił sobie, że będzie się pozbywał piłkarzy w połowie sezonu, to zapewne nie jest dla niego łatwa sytuacja.
Chyba nie muszę mówić jak ważny jest skuteczny napastnik potrafiący strzelać bramki, Stojilković to miał.
Pieniądze na piłkarzach zarabia się latem, nie w środku sezonu mając realne szanse na puchary.
Naszym problemem nie jest trener.
Jednego nie rozumiem skoro trener nie ma nic do gadania, to po co on tu jest, skoro jak twierdzą niektórzy jest figurantem, to niech się poda do dymisji i będę go szanował za toże wszyscy mu robią pod górę a on się na to nie godzi
Jacula on jest jak my, kibice Cracovii, wszyscy nam robią pod górkę a my się z tym nie godzimy na forum.
[quote]#post1714375 Jednego nie rozumiem skoro trener nie ma nic do gadania, to po co on tu jest, skoro jak twierdzą niektórzy jest figurantem, to niech się poda do dymisji i będę go szanował za toże wszyscy mu robią pod górę a on się na to nie godzi[/quote]
Przecież to klub powinien decydować o przyszłości, kierunku w jakim podąża i to oni mają pieniądze wiedząc ile mogą wydać. W tym aspekcie trener może mieć do gadania tylko tyle by wesprzeć proces skautingu a sam ma zająć się trenowaniem.
Nie może być tak, że w zależności od trenera będzie raz w lewo a raz w prawo. Po każdej zmianie trenera jest zaczynanie wszystkiego do nowa.
Jeśli tak to funkcjonuje to dobrze i nie widzę powodu by go nazywać figurantem. Trener to tylko pracownik, ważny ale nadal pracownik
[quote]#post1714409 [quote]#post1714375 Jednego nie rozumiem skoro trener nie ma nic do gadania, to po co on tu jest, skoro jak twierdzą niektórzy jest figurantem, to niech się poda do dymisji i będę go szanował za toże wszyscy mu robią pod górę a on się na to nie godzi[/quote]
Przecież to klub powinien decydować o przyszłości, kierunku w jakim podąża i to oni mają pieniądze wiedząc ile mogą wydać. W tym aspekcie trener może mieć do gadania tylko tyle by wesprzeć proces skautingu a sam ma zająć się trenowaniem.
Nie może być tak, że w zależności od trenera będzie raz w lewo a raz w prawo. Po każdej zmianie trenera jest zaczynanie wszystkiego do nowa.
Jeśli tak to funkcjonuje to dobrze i nie widzę powodu by go nazywać figurantem. Trener to tylko pracownik, ważny ale nadal pracownik[/quote]
Ale ja się z Tobą zgadzam, mnie chodziło o inne wpisy, niektórzy pisali że zarząd robi trenerowi pod górę, sprzedając zawodników itp, a ja uważam że on to popiera i akceptuje, więc jeżeli się z tym zgadza, a nie ma wyników to znaczy że powinien odejść, bo wynik w środku tabeli zrobi każdy
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (8 użytkowników)
Goście (8)