@KRW#9777 To co się zgadzam to to, że trzeba zapłacić podatek, żeby nie rosły odsetki, a z gminą należy renegocjować umowę w zakresie odpłatności za korzystanie z obiektów, bo w trakcie podpisywania poprzedniej zostaliśmy wprowadzeni w błąd.
I jak widać nie znamy wszystkich okoliczności, więc byłbym daleki od ferowania wyroków.
-
-
MATEUSZ DRÓŻDŻ - prezes Cracovii
- Edytowany
[quote]#post1690742 Drogi Rmszarze jako jeden z nielicznych na tym forum, którzy dobrze znają się na prawie napisz jakie mamy szanse wygrać sprawę Rącznej.[/quote]
Nie znam szczegółów umowy, mam sprzeczne informacje. Są tacy, którzy mówią, że uchwały gminy nie było, są tacy, którzy mówią, ze uchwała gminy jest, ale dotyczy klubów wychowujących samą młodzież.
Natomiast co do podatku od nieruchomości, to akurat właśnie zajmowałem się tym podatkiem w innym krakowskim klubie sportowym i po kolei.
1. Ustawa o podatkach i opłatach lokalnych zawiera w treści ustawowe zwolnienie z podatku do nieruchomości, ale po pierwsze dla stowarzyszeń, a po drugie tyko w przypadku wykorzystywania tych nieruchomości wyłącznie na potrzeby prowadzenia statutowej działalności wśród dzieci i młodzieży w zakresie kultury fizycznej i sportu. Zatem odpada dla spóki CTC (bo to spółka, a poza tym wynajmuje obiekty np. PZPN dla potrzeb kadry U-21 czy innym klubom, które przyjeżdżają trenować czy na mecze w Krakowie).
2. Skoro nie zwolnienie ustawowe, to zwolnienie może być uchwałą rady gminy. Jest taka uchwała nr LI/434/2014 Rady Gminy Liszki z dnia 30 października 2014 r. w sprawie zwolnień z podatku od nieruchomości. Nie znalazłem nowszej. Tam faktycznie jest zwolnienie: "prowadzenie nieodpłatnej działalności w zakresie kultury fizycznej i sportu z wyłączeniem zajętych, wydzierżawionych lub wynajętych na prowadzenie działalności gospodarczej".
3. Teraz pytanie, co jest w umowie i czy grunty, budowle i budynku na terenie CTC spełniają ten wymóg. Ja bym argumentował, że tak, a przynajmniej wykazywałbym, w której części podlegają pod zwolnienie, a w której nie (np. tylko 1 boisko pod komercję, reszta pod szkolenie młodzieży ;) ).
4. Nie wiem, jakie było stanowisko prezentowane przez podatnika w toku postępowania podatkowego i jaka jest treść odwołania. Należy pamiętać, że teraz mamy II instancję w postępowaniu podatkowym, a potem mamy jeszcze skargę do WSA i całe postępowania sądowoadministracyjne, w toku którego można złożyć wniosek o wstrzymanie wykonalności decyzji.
A jeśli już podatek trzeba będzie zapłacić, to być może należałoby rozważyć wystąpienie z powództwem cywilnym przeciwko Gminie Liszki o odszkodowanie...
@KRW#9777 nie "NIK zauważył", a obecny wójt zrobił "samopodpierdolkę" do NIK, bo podobno jest towarzyski, a nie klubowy.
[b]Edycja z 04.09.2025 o godz. 15:02 (scalono posty)[/b]
[quote]#post1690789 Swoją drogą, ja pkace podatek od nieruchomości PO otrzymaniu nakazu płatniczego, w którym określą się jego wysokość. Jeśli Cracovia nie otrzymała takowego, to na jakiej podstawie i w jakiej wysokości miała go opłacać? Nie wiem też, czy można taki nakaz wystawić za okres miniony. Dla mnie to wątpliwe.
p.s. sprawdzilem, może naliczyc podatek wstecz, nie moze naliczyc odsetek od niego.[/quote]
Po pierwsze wymiar podatku od nieruchomości zależy od statusu podatnika. Osoba fizyczna otrzymuje decyzję określającą podatek (czyli "nakaz płatniczy"), a osoba prawna ma obowiązek złożyć deklarację podatkową. Natomiast z informacji prasowych wynika, że było przeprowadzone przez organ podatkowy - wójta gminy Liszki - postępowanie podatkowe i została wydana decyzja ustalająca podatek.
To pisałem ja, Wasz doradca podatkowy.
[b]Edycja z 04.09.2025 o godz. 15:04 (scalono posty)[/b]
[quote]#post1690755 [quote]#post1690741 ... Nikt niczego nie stracił....[/quote]
Ok, skoro siedzisz w temacie, to napisz nam tutaj jasno, czy te tereny będą mogli jednak sprzedać, czy to Ela czy Płatek???[/quote]
Te tereny należą do KS Cracovia SA. Zatem sprzedać będzie mogła spółka.
[quote]#post1690792 ... Dogadać się z nowym Wójtem gminy, zapłacić co konieczne, nie robić wokół Klubu syfu. ...[/quote]
Nowy wójt nazywa się Starowicz. Była kiedyś taka znana koszykarka czy siatkarka gts, i jakkolwiek ja nie lubię przesady w "fetyszyzowaniu" gts jako całego zła świata i jedynego powodu naszej niegdysiejszej garbatej doli, to - jeżeli nie jest to przypadkowa zbieżność nazwisk, pan wójt siedzi głęboko w tym, tego, jakby tu powiedzieć, żeby nie było procesowo, no nie chcę używać brzydkich słów. W każdym razie chodziło mi o gts.
Można odkopać jakby co
https://cracovia.krakow.pl/t/18212-starowicz-niech-go-ktos-zabierze
I jak tam ze sponsorem stadionu?
Nikt się nie zgłosił i głupio się przyznać?
Nawet jeżeli by się nie znalazł, to mieliśmy nie próbować? Poraża mnie ta logika. Poczekajmy spokojnie na info.
Tak, czekajmy, miesiąc, dwa, pół roku.
Generalnie teraz mogą nas mieć jeszcze bardziej w dupie niż dotąd.
To znaczy kibiców i tak mieli w dupie, ale akcjonariuszy Comarchu już nie, więc jakieś tam informacje wypływały.
Teraz? Nie mamy pańskiego płaszcza (to znaczy: takiego obowiązku) i co pan nam zrobi?
Przecież było info, że jest jeden podmiot z którym toczą się rozmowy. Chcesz mieć dostęp do negocjacji czy o co chodzi bo nie rozumiem? Takie rzeczy trwają. Jak widać na przykładzie Rącznej warto pochylić się trochę dłużej nad kwestiami prawnymi i umową żeby później nie było kwiatków. W tym wszystkim jest też miasto, które jak wiadomo nie pomaga delikatnie rzecz ujmując.
- Edytowany
[quote]#post1690950 Tak, czekajmy, miesiąc, dwa, pół roku.
Generalnie teraz mogą nas mieć jeszcze bardziej w dupie niż dotąd.
To znaczy kibiców i tak mieli w dupie, ale akcjonariuszy Comarchu już nie, więc jakieś tam informacje wypływały.
Teraz? Nie mamy pańskiego płaszcza (to znaczy: takiego obowiązku) i co pan nam zrobi?[/quote]
Ogłosili że był jeden chętny, może się jeszcze dogadują, może się właśnie nie dogadali i temat upadł? Czego oczekujesz? Komunikatu że nie ma chętnych? Nie rozumiem takiego przypierdalania się o nic do własnego klubu. Co mają usiąść i się popłakać czy o co Ci chodzi?
podejrzewam, ze Sęk z Miszalskim mogą próbowac przekonywać chętnego na sponsoring zupełnie innego, a całkiem niedaleko położonego stadionu.
Przeceiz na somsiadow dwa razy juz chyba byl przetarg i nic nie wyszlo z tego....
Niewiedzialem gdzie wrzucić.
Będą Ledy?
https://ezamowienia.gov.pl/mp-client/search/list/ocds-148610-e003a8d1-3f5a-4c2e-adc7-cc0eabc3f3c5
Duży minus za Fabiana Bzdyla
[quote]#post1691111 Niewiedzialem gdzie wrzucić.
Będą Ledy?
[/quote]
czy to nie są czasem nowe telebimy 🤔 - SWZ jest na 2 szt w rozmiarze 6,4m x 3,84m
Wymiary wskazują na to że nowe ekrany będą większe od obecnych ( przy czym bardziej prostokątne).
Uwierzę jak nie zobaczę badpixeli.
Niektórzy istotnie powinni się leczyć😥
[quote]#post1691200 [quote]#post1691151 Duży minus za Fabiana Bzdyla[/quote]
Duzy chuj mu w dupe za Rozge i Bzdyla,tak to trzeba ujac w zgodzie z faktami.zamiast promowac mlodych wychowankow ten frajer rozdaje kapuste jakims przybledom do odbudowania.[/quote]
Chyba Cię kur..a poniosło.! Rózga chciał odejść. Odszedł. Chciał spróbować innego świata? Każdy ma do tego prawo. Oby mu się udało.!
Bzdyl ? Kiedyś wszedł, strzelił bramkę tzw. stadiony i myślałem nawet ,że to będzie przełom dla niego... No cóż. Nie.
W ostatnim meczu, był mega zagubiony,raczej. Dobry ruch dla niego.To fajny chłopak. Niech się rozwija i gra a nie grzeje ławki.
Frajer rozdaje kapustę ale buduje na prawdę mocne fundamenty jak nikt do tej pory.
[quote]#post1691175 [quote]#post1691111 Niewiedzialem gdzie wrzucić.
Będą Ledy?
[/quote]
czy to nie są czasem nowe telebimy 🤔 - SWZ jest na 2 szt w rozmiarze 6,4m x 3,84m[/quote]
Rozdzielczość ekranu 1200 x 720 piksela
Nie mogli już zamówć FHD?
Może nowy ekran nie będzie duży, ale za to słabej jakości 😁
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)