Powrót
Powrót do działu

Cracovia - Forum kibiców Cracovii

• Regulamin
    • Regulamin
    • MATEUSZ DRÓŻDŻ - prezes Cracovii

• Piłka nożna
    • Rozpoczęto 22.01.2024 o 12:58
      Ostatnia aktywność ponad miesiąc temu o 00:33
      346203 wyświetleń
    • hank

46K
      54.3K
    • 24.05.2025 o 12:28
      Post #1674934 24.05.2025 12:28
    [quote]#post1674855 Za długo go trzymali przy kamerze. Chwieje się i przestępuje z nogi na nogę, widać, że mu się siku chce. Przez to mógł gadać od rzeczy[/quote] Na przyszły raz doradzam założenie pampersa .😉
    • pablo74

3.6K
      6.3K
    • 24.05.2025 o 14:31
      Post #1674960 24.05.2025 14:31
    • Edytowany
    No powiem Ci Mateusz. .jesteś fachura... Ujebać hokej, sekcję z tradycjami... Ujebać z CLJ dwie drużyny 17 i 19, mając Akademię, którą na lewo I prawo się chwalisz...to trzeba potrafić... ... Było wcześniej dwóch szkodników, Bałdys i Tabisz, i uwierz mi, oni sporo złego zrobili...ale Ty ich przebijasz...
    • lucek1906 lubi to.
    • KruszynaKSC

19K
      20.6K
    • 24.05.2025 o 15:14
      Post #1674963 24.05.2025 15:14
    Potrafi zadbac o siebie zeby go ludzie latami wspominali 😆 😆 😆 A taki byl fajny... w sam raz do odnowy 😆 😆
    • pablo74 oraz lucek1906 lubią to.
    • Konrad_Wallenrod

6
      20
    • 24.05.2025 o 23:07
      Post #1675127 24.05.2025 23:07
    Akt oskarżenia przeciwko prezesowi Mateuszowi Dróżdżowi za sezon 2024/2025 Gdy w ubiegłym roku stery w Cracovii objął Mateusz Dróżdż byłem pełen nadziei. Po trudnych latach prezesury prezesa T., po czasach gdy faktycznie rządził Pasami Stefan Majewski, postać prezesa Dróżdża jawiła się jako szansa. Nowe rozdanie rozpoczęło się od kontaktów z każdą grupą zaangażowaną w Cracovię: kibice, weterani, biznes, zawodnicy akademii. Każda z grup została wysłuchana, zostały złożone obietnice poprawy najpilniejszych problemów i każdy zajął się „pracą” na swojej linii wsparcia dla klubu, licząc na przełom w zarządzaniu i dając prezesowi pełne wsparcie. Sam byłem w grupie popierającej go w pełni. Ale przychodzi czas abym zaczął rozliczać z realizacji obietnic bo inaczej cóż szkodzi obiecać? Cel nr 1. Poprawienie finansów Cracovii. Zadanie niezrealizowane Uzasadnienie: Jak wiemy ze sprawozdania finansowego dostępnego choćby na stronach Cracovii, powiększyła się o około 10 milionów strata (do poziomu 30 milionów zł). W tym czasie przychody zwiększyły się o około 3 miliony (głównie za sprawą reklam i dzierżawy obiektów sportowych -po około 1 mln i nieco mniej za sprawą biletów). W tym czasie znacząco wzrosły wynagrodzenia bo o kwotę 5 milionów złotych. Słowem- lekko zwiększyły się przychody, mocno wzrosły pensje, bardzo powiększyła się strata. Słowem- na pewno finanse u prezesa Dróżdża nie są lepsze- zastał Cracovię drewnianą ale nie zostawi chyba murowanej. Cel nr 2. Walka o europejskie puchary. Zadanie niezrealizowane- znajdujemy się poza pucharami i realnie w ogóle nie włączyliśmy się do walki o nie. Uzasadnienie: Przed sezonem jak i w jego trakcie Mateusz Dróżdż cały czas pompował balonik, że drużyna będzie walczyć o europejskie puchary. Na fali tego entuzjazmu zapełnił się stadion. Drużyna kadrowo wydaje się zbudowana dobrze, ale wiosną nie punktowała. Najliczniejszy od lat w Cracovii sztab trenerski, kompletnie nie dowiózł wyniku. Kupiliśmy za podniesione o 5 milionów pensje grupę ludzi, którzy nie byli gotowi do pracy na takim poziomie. Reakcja prezesa na problemy była żadna. Dopiero zwolnienie 2 tygodnie temu trenera uwolniło w drużynie jakieś rezerwy i wygrała ostatnie dwa mecze ale one zaciemniają jedynie obraz tragicznego wyniku sportowego. Największy dysonans jest między sferą obietnic prezesa a realnie zrealizowanym wynikiem. Gdyby słowa były umiarkowane, wówczas rozdźwięk nie byłby tak duży. Dodatkowo ilość osób w sztabie była tak ogromna, że na przykład na zdjęciu z obozu w Turcji jest więcej czarnych dresów sztabu niż koszulek zawodniczych. Być może jakość zatrudnionych ludzi była zbyt niska- wystarczyło kupić mniej ale lepszych pracowników- nie mnie to oceniać; o tym, że to jednak eksperyment nieudany świadczą wyniki. Cel nr 3. Rozwój akademii. Wprowadzanie młodzieżowców do pierwszej drużyny. Zadanie niezrealizowane. Uzasadnienie: Stawiam tezę iż granie Rózgi, Bzdyla, Śmiglewskiego to nie są sukcesy prezesa Dróżdża. Wszyscy ci zawodnicy byli ukształtowani zanim obecny prezes pojawił się w Cracovii a jedynie Bzdyl zadebiutował tuż po objęciu sterów przez obecnego prezesa (kontrakt z pierwszą drużyną podpisał jednak wcześniej). Debiutujący ostatnio inny młodzieżowiec: Polak to w mojej ocenie jakaś gra managerska (nie odmawiając mu talentu bo nie mam do tego kompetencji)- chłopak, który grał (nie zawsze jak sprawdzam) w U19 a ostatnio (bezskutecznie) ratujący U17, który trafił do pierwszej drużyny, pomijając jakąkolwiek próbę zagrania z dorosłymi choćby na poziomie rezerw, na pewno nie był gotowym produktem do ESA. Zatem akademia nie wykreowała ŻADNEGO młodzieżowca do gry w ESA. Czyli jeśli nie wykreowała indywidualności to może wyniki poszczególnych grup młodzieżowych obronią tu prezesa? Rezerwy- zapewne awansują do 4 ligi bezpośrednio ale wobec wygranej Glinika w przedostatniej kolejce o tym zadecyduje dopiero ostatni mecz. Drużyna, która bądź co bądź gra w amatorskiej 4 lidze; drużyna która trenuje 4-5 razy w tygodniu a ich konkurenci 2-3; drużyna która ma w sztabie pewnie z 10 trenerów a Glinik na Rączną przywiózł jednego trenera i jakiegoś lokalnego sołtysa w zielonej marynarce na ławkę, udającego trenera i w końcu drużyna, która kilkanaście bodaj razy grała swój mecze chłopakami z ESA jak chociażby na początku Hasiciem; awans powinna zapewnić sobie znacznie wcześniej- ale zakładam iż tu zostanie odniesiony jakiś sukces- wyjdziemy z amatorskiej 4tej do 3ciej ligi. Drużyna U19 – po porażce z Polonią w Warszawie musi liczyć na innych by utrzymać się na poziomie centralnym. Drużyna U17 po porażce u siebie także z Polonią- w zasadzie spadła- tylko cud może ją uratować. Niezależnie czy ostatecznie te drużyny spadną czy się utrzymają- ich wyniki sportowe to porażka akademii. Nie ma sensu analizować drużyn U16, 15 i niżej bo to są poziomy rozgrywek lokalne (a reforma CLJ U15 sprawia, że grają w egzotycznych powiatowych miasteczkach i wioskach). I znów- do akademii zatrudniono kilkunastu dyrektorów, wielu trenerów- sporo czarnych dresów kręci się po Rącznej jak się pojedzie zobaczyć młodzież…..z boku wszystko wygląda profesjonalnie….ale wyników brak. Wisła, która nie ma pieniędzy, nie ma infrastruktury stoi wynikowo na o wiele wyższym poziomie. Wiem , że młodzież to nie wyniki…ale brak utrzymania głównych CLJ świadczy o zapaści szkoleniowej- nie można mówić ,że wszystko jest OK i spuścić obie CLJtki. Analizowałem jak wyglądało to rok temu. U19 z trenerem Ankowskim ledwo się utrzymała. U17 z trenerem Szwajdychem miała pewne 6 miejsce (po drodze wygrała chyba z każdym z czuba tabeli i dwukrotnie z Wisłą), U15 z trenerem Dudzińskim miała 2 miejsce a pierwsze miejsce przegrała dopiero w ostatniej kolejce. Co stało się z młodzieżą drużyn u 15 i 17, która skoro dała sobie radę w swoich kategoriach wiekowych powinna stanowić o sile w starszych CLJ? Otóż jak czytam facebooka po sezonie akademia popełniła mnóstwo transferów przychodzących, ale jak prześledzi się miejsca skąd braliśmy uzdolnioną młodzież to się okaże, że są (przypadkiem?) takie same jak miejsca z których pochodzili dyrektorzy akademii- najpierw Podkarpacie a potem Wrocław. To prezes jednak na to przyzwolił swoim podwładnym. Z każdym nowym zawodnikiem podpisano kontrakt, każdemu jak się wydaje zapewniono gwarantowane umową managerską miejsce w składzie. Nie ma sensu mówić o nazwiskach tych chłopaków bo być może sami nie wiedzą w czym uczestniczą ale okazuje się iż Krosno, Mielec czy inny Jarosław czy Wałbrzych mają lepsze szkolenie młodzieży niż akademia Cracovii. Po co zatem prowadzić akademię Cracovii- czy dlatego MKS rezygnuje z młodszych grup i przekazuje je do AM skoro i tak woli ludzi z zewnątrz? Zawodnik, który wybrał jako młody chłopak Wisłę też miał być lepszym gwarantem utrzymania się w CLJ…ale nie był; czegoś mu chyba zabrakło, może pasiastego serca ale na pewno miał u nas dobrą promocję. Zjawisko geograficznego pozyskiwania „uzdolnionej młodzieży” nie jest nowe- za czasów dyrektora Majewskiego też był w akademii cały zaciąg mazowiecki; prezes Dróżdż nie uciął jednak tej patologii ale dał się jej wręcz rozwinąć. Sam zresztą dał na początku dobry przykład podwładnym lokując u nas młodego zawodnika z jednego ze swoich poprzednich klubów i gwarantując mu pewne miejsce w składzie. Czy ma to związek z premiami od managerów piłkarskich? 3 cele jakie postawiłem jako kibic pasów przed prezesem nie zostały wg mnie zrealizowane. Co się powinno stać z managerem, który nie realizuje celów? Na takie pytanie powinna odpowiedzieć rada nadzorcza. Kończy się sezon- jedno się nie zmienia. Znów mamy grać o europejskie puchary…znów mamy być mocni, znów o naszym prezesie jest głośno, znów udziela świetnych wywiadów. Jako kibic Cracovii widzę jedną analogię- prezes Dróżdż jest bliźniaczo podobny do swojego śmiesznego kolegi z drugiej strony Błoń (który chyba już dorobił się memów)….też mocny w internety i autopromocję. Różnią się w zasadzie tylko tym iż tamten przynajmniej naprawdę kocha swój klub i dodatkowo ma jakieś własne pieniądze, które na swój klub wykłada. Nasz dziś jest tu…jutro tam…jakie znaczenie ma dla niego Cracovia- on kompletnie nie czuje jej ducha….pół biedy gdyby korporacja jaką stworzył działała sprawnie…ale na wszystkich 3 wymienionych przeze mnie frontach działa jak osiedlowy sklep rybny. Ja już tego dłużej nie kupuję- dziękuję ale nie kibicuję prezesowi Dróżdżowi. Życzę by kończąca się kadencja nie została przedłużona a sam prezes znalazł inne miejsce rozwoju swej kariery. Konrad Wallenrod
    • Pasiakcinq2, KruszynaKSC oraz lucek1906 lubią to.
    • Rock

17.4K
      31.7K
    • 24.05.2025 o 23:22
      Post #1675129 24.05.2025 23:22
    Kogo to znowu alter ego?
    • HC2008 oraz DawidSiemaszki lubią to.
    • Pasiakcinq2

109
      139
    • 25.05.2025 o 07:02
      Post #1675135 25.05.2025 07:02
    Obojętnie kto to jest to analiza w punkt.Szkoda tylko, że nie wspomnial o hokeju i zaslugach Dróżdża na tym polu
    • Orlean lubi to.
    • Muertes

1K
      1.6K
    • 25.05.2025 o 07:55
      Post #1675136 25.05.2025 07:55
    Nie zgodzę się, że w punkt. Moim zdaniem analiza napisana trochę na kolanie . Punkt 2 oparty na nieprawdziwej tezie - przed sezonem nie było mowy o pucharach. Strategia obejmowała następujące cele: w pierwszym sezonie ósemka, drugi sezon włączenie się do walki o puchary. W temacie CLJ-otek sporo uproszczeń. Przede wszystkim wyniki, miejsce w tabeli nie są wymiernym wskaźnikiem tego na jakim poziomie jest szkolenie w akademii. Przykłady na poparcie mojej tezy: w 2014 i 2018 roku zdobyliśmy v-ce mistrza w najstarszej CLJ-otce. Świetne szkolenie? To zapraszam do prześledzenia dalszych losów medalistów. Również złotych medalistów z 2014 od sąsiadki. To czy akademia zyskała więcej sensu pod rządami MD zobaczymy za kilka lat (o ile dane mu będzie kontynuować dzieło). Niezbyt wyszukane porównanie, ale to mi przychodzi do głowy - w wielu sprawach klub jest jak wielki bezwładny tankowiec na oceanie, nawet mocne zmiany kursu są widoczne dopiero na długim dystansie, w przypadku klubu chodzi oczywiście o dystans czasowy.
    • mcz_, Bucky Nome, ARTU oraz 5 innych osób lubią to.
    • torreador

3.6K
      1.3K
    • 25.05.2025 o 08:54
      Post #1675138 25.05.2025 08:54
    Punkt 4 grabaż hokeja przy tym klamca
    • KruszynaKSC

19K
      20.6K
    • 25.05.2025 o 09:13
      Post #1675139 25.05.2025 09:13
    [quote]#post1675138 Punkt 4 grabaż hokeja przy tym klamca[/quote] ojtam ojtam...od razu klamca i grabaz.... obiecal poprawic finanse to poprawil kosztem oddzielenia hokeja...dba o dobro pilki ktora teraz rozjebie lige majac pieniadze wydawane na hokej.. tam kije po 4 tysiace o utrzymaniu lodu nie wspomne... teraz te wszystkie piniondze pojda na pilke i wreszcie w pilce Cracovia bedzie potega.... Rozjebia lige w pyl 😉 😉 😉 😉 😉 😉 Powaznie rozmawialem z ludzmi ktorzy mysla ze tak walsnie bylo... ze to hokej blokowal sukcesy w pilce ....
    • hank

46K
      54.3K
    • 25.05.2025 o 09:29
      Post #1675142 25.05.2025 09:29
    Zrobił to co mu kazali .
    • kaleb lubi to.
    • quresma77PASY

1.4K
      2K
    • 26.05.2025 o 09:09
      Post #1675269 26.05.2025 09:09
    https://x.com/KubaSzlendak/status/1926692691338838333
    • DawidSiemaszki oraz hank lubią to.
    • KruszynaKSC

19K
      20.6K
    • 26.05.2025 o 09:17
      Post #1675272 26.05.2025 09:17
    Co to jest ten ranking historyczny?? Dlaczego taki Rakow ma więcej kasy wlasnie z tego rankingu skoro w tabeli wszechcxasow są w dupie za Cracovią lata świetlne?? Dlaczego majac jedno mistrzostwo w swojej historii a my 5 maja więcej z historii pieniedzy?? Co się liczy w tym rankingu historycznym w takim razie???
    • BartAcid oraz hank lubią to.
    • MSC

8.9K
      4.6K
    • 26.05.2025 o 09:18
      Post #1675273 26.05.2025 09:18
    Ostatnie kilka lat. Nie wiem dokładnie ile.
    • KruszynaKSC lubi to.
    • Szewcu

583
      1.3K
    • 26.05.2025 o 09:19
      Post #1675274 26.05.2025 09:19
    Z tego co kojarzę to biorą pod uwagę 5 ostatnich sezonów w ekstraklasie
    • KruszynaKSC lubi to.
    • janczer

4.4K
      3.3K
    • 26.05.2025 o 09:20
      Post #1675275 26.05.2025 09:20
    @MSC#10852 przecież @KruszynaKSC#7322 trolluje, dobrze wie, że ostatnie pięć sezonów.
    • MSC, koziołek oraz maciek72 lubią to.
    • Khalid

20.8K
      12.9K
    • 26.05.2025 o 09:21
      Post #1675276 26.05.2025 09:21
    • Edytowany
    Ranking historyczny to gratyfikacja dla klubów wynikająca z ich dokonań w najwyższej klasie rozgrywkowej w ciągu pięciu ostatnich lat. O podziale tych środków decyduje liczba punktów uzbieranych przez każdą drużynę w tym okresie. [sportowefakty] [b]Edycja z 26.05.2025 o godz. 09:23 (scalono posty)[/b] [quote]#post1675275 @MSC#10852 przecież @KruszynaKSC#7322 trolluje, dobrze wie, że ostatnie pięć sezonów.[/quote] Pomyliłeś forumowicza. Kruszyna nie trolluje ino czosnkuje😉
    • MSC, janczer, KruszynaKSC oraz 2 innych osób lubią to.
    • KruszynaKSC

19K
      20.6K
    • 26.05.2025 o 09:31
      Post #1675277 26.05.2025 09:31
    [quote]#post1675275 @MSC#10852 przecież @KruszynaKSC#7322 trolluje, dobrze wie, że ostatnie pięć sezonów.[/quote] Nie.. nie wiedziałem akurat tego ze z 5 ostatnich lat.. Bykem przekonany że to z tabeli wszech czasów...
    • leszeczek

24K
      28.4K
    • 27.05.2025 o 13:23
      Post #1675465 27.05.2025 13:23
    Naszła mnie taka myśl pobtym sezonie. Zajęliśmy 6 miejsce, a większość kibiców, w tym ja jest wkurwiona, bo czuje, że została zmarnowana szansa na coś więcej. To dobry znak.
    • termi1995, DawidSiemaszki, hank oraz 2 innych osób lubią to.
    • Diabel

14.8K
      18.5K
    • 27.05.2025 o 13:46
      Post #1675470 27.05.2025 13:46
    Cokolwiek cię czyni szczęśliwszym Leszeczku 🤭😉
    • termi1995

866
      1.7K
    • 27.05.2025 o 13:51
      Post #1675471 27.05.2025 13:51
    [quote]#post1675465 Naszła mnie taka myśl pobtym sezonie. Zajęliśmy 6 miejsce, a większość kibiców, w tym ja jest wkurwiona, bo czuje, że została zmarnowana szansa na coś więcej. To dobry znak.[/quote] Bardzo dobry. Przeglądając wczoraj internet wpadł mi jakiś artykuł bodajże na portalu poświęconym stricte Legii. Była wrzucona tam tabela z datą sezonu i miejscem przez nich zajętym w ekstraklasie. No i cóż było w komentarzach? A no lament, że słaby sezon, że ogólnie ostatnie lata cieńkie jak dupa węża. Chciałbym żebyśmy doczekali podobnego narzekania, że po tylu soczystych latach obfitych w majstra, po takim sezonie na boiskach Europy napisać, że kaszana bo 5 miejsce w lidze z perspektywy ubiegłych lat to masakra.
    • V.Z.1903 oraz leszeczek lubią to.

Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!

Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!

Napisz odpowiedź...

Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)

Goście (1)
    • Główna
    • Działy i kategorie