- Edytowany
[quote]#post1745837 Może by ktoś czytelnie przedstawił chronologię wydarzeń dotyczącą tej działki?
Ja z pamięci tak to mam ułożone:
- za Janusza zawiązana jest spółka Bonus Management do której Cracovia wnosi teren, a Filipiakowie gotówkę na budowę. Udziały po 50%.
(teren wart ok. 40 mln, inwestycja 30 mln?)
- spółka przez kilka lat działa, Cracovia otrzymuje rocznie kilkaset tysięcy z dochodów
- Elżbieta przed sprzedażą Klubu, sprzedaje sobie działkę (= udziały w spółce?) za 10,5 mln?
O co chodzi z tym potrąceniem?
Prośba o wypowiedź kogoś, kto się zna, a nie tylko mu się wydaje.[/quote]
O co chodzi z potrąceniem? O szkodliwy dla Cracovii myk.
W miarę korzystny zapis umowy z dnia 15 lipca 2014 (bo sam czynsz dzierżawy to był skandal) mówiący, że po zakończeniu dzierżawy nieruchomość zostanie zwrócona do KS Cracovia SA wraz z [b]wszelkimi nakładami i ulepszeniami[/b] po prostu [b]został wykreślony[/b] aneksem w 2016 roku.
W zamian natomiast sprytnie dodano zapisy mówiące, że na wniosek wiadomo kogo nasz Cichy Kącik [b]zostanie wydzierżawiony na kolejny okres. [/b]W przeciwnym razie wiadomo komu [b]będzie przysługiwało wynagrodzenie od KS Cracovia za "wzniesione, nabyte budynki i inne urządzenia".[/b]
Na marginesie: ten aneks z 2016 roku to był taaaki drobny prezent na 110-lecie klubu od osoby, która dla Cracovii... "da z siebie wszystko" (polecam wywiad pod tym tytułem).
[img]https://cracovia.krakow.pl/uploads/media/2026-09/1789515060-136.jpg[/img]