Dzień dobry Kacper !
Gratulacje z okazji debiutu w Ekstraklasie.
W innym temacie na tym forum byłeś polecany jako silny, duży napastnik i muszę powiedzieć, że mi zaimponowałeś na początek tym barankiem w obrońcę cwelki.
Być może moje marzenia o silnym, walczącym napastniku z przodu się w końcu spełnią. Jakoś przetrawię fakt, że nie jesteś Murzynem.
Powodzenia !
-
-
Kacper Śmiglewski - silny, młody, biały Polak
Sant0, czy to forum "Narodowe YMCA"? Po co te głupawe teksty o Murzynach. To ma śmieszyć, czy co, bo naprawdę nie wiem...
Weź się opanuj, daj jakiś normalny tytuł wątku.
Poprawności politycznej mówimy nasze stanowcze NIE!
Nie musi byc poprawnie, ważne żeby było śmiesznie. Nie jesteśmy tu za karę.
Mnie bawi, zostawmy. Biały Murzyn!
Rafi masz jakiś problem z Murzynami?
- Edytowany
[quote]#post1565836 Poprawności politycznej mówimy nasze stanowcze NIE!
[/quote]
Bez wątpienia nawet najbardziej popularni/medialni językoznawcy (Miodek czy Bralczyk) wypowiedzieli się ,że słowo "murzyn" w języku polskim jest neutralne (wzieło się od Maura czyli czarnoskórego mieszkańca zachodniej Afryki)
-owszem słowa Maur używano też na południu Europy jako synonim słowa niewolnik ale to tak jakbyśmy my i okoliczne pokrewne narody obrażali się o nazywanie nas "słowianami" (jak wiadomo to od nas we wczesnym średniowieczu wzieło się słowo slave czy sklave - czyli niewolnik)
Odkąd pamiętam w języku polskim pejoratywne określenia to były czarny, czarnuch ew. (rzadko) negr.
No ale spece od politycznej poprawności oraz kiepscy tłumacze postanowili przerobić nasz język.
Teraz murzyn ma być "be" a czarny "ok". Nawet znany wierszyk Tuwima okazał się rasistowski...
(i tak pośmiertnie Łódzki Żyd co przetrwał wojnę okazał się rasistą ;) )
ps: co nie zmienia mojej opinii ,że tytuł wątku kiepski.
Nie rozumiem o czym się tu rozmawia, on przecież jest biały i na dodatek jest Polakiem, więc nie wiem o co się rozchodzi.......
no właśnie czallmanie,
w tym wypadku również nie było Cię jeszcze na świecie,
a chodzi o historyczne już marzenia Santo o dużym, silnym murzynie na szpicy w Cracovii 😁
czy to był ten?
https://www.transfermarkt.pl/dorge-kouemaha/profil/spieler/29220
przypominam, że mieliśmy już takiego Murzyna prawie w garści, ale mu kazali spać na Wielickiej i jak rano przyszli sprawdzić co z chłopem to już go nie było
To może, żeby zachować chociaż resztki poprawności politycznej napisz w temacie, że jest szatynem
i, że ma lekko pofalowane włosy...
[quote]#post1565852 [quote]#post1565836 Poprawności politycznej mówimy nasze stanowcze NIE!
[/quote]
Bez wątpienia nawet najbardziej popularni/medialni językoznawcy (Miodek czy Bralczyk) wypowiedzieli się ,że słowo "murzyn" w języku polskim jest neutralne (wzieło się od Maura czyli czarnoskórego mieszkańca zachodniej Afryki)
-owszem słowa Maur używano też na południu Europy jako synonim słowa niewolnik ale to tak jakbyśmy my i okoliczne pokrewne narody obrażali się o nazywanie nas "słowianami" (jak wiadomo to od nas we wczesnym średniowieczu wzieło się słowo slave czy sklave - czyli niewolnik)
Odkąd pamiętam w języku polskim pejoratywne określenia to były czarny, czarnuch ew. (rzadko) negr.
No ale spece od politycznej poprawności oraz kiepscy tłumacze postanowili przerobić nasz język.
Teraz murzyn ma być "be" a czarny "ok". Nawet znany wierszyk Tuwima okazał się rasistowski...
(i tak pośmiertnie Łódzki Żyd co przetrwał wojnę okazał się rasistą ;) )
ps: co nie zmienia mojej opinii ,że tytuł wątku kiepski.
[/quote] Dodam tylko, że słowo "Murzyn" piszemy wielką literą, tak jak inne nazwy członków narodów, ras i szczepów.
[url=TUTAJ_LINK]https://sjp.pwn.pl/zasady/Nazwy-czlonkow-narodow-ras-i-szczepow;629384.html[/url]
- Edytowany
dobra uwaga. Ja zawsze pisałem Niemiec , Hiszpan czy Włoch ale indianin, słowianin , hindus czy właśnie murzyn. Jak widać błąd ortograficzny.
ps: Słowianin [edit] z dużej
Ani tak ani tak. Słoweniec😂
Słowak 🛶
Po co ten głupawy tytuł ..<biały Polak>... gdzie jest moderator ?
- Edytowany
Jak się czyta forum od święta to się nie kuma.
Bez urazy, ale dowcipy, niuanse i subtelności to się małym dzieciom tłumaczy.
Tak rozjebanyyy temat że dramat.
to już lepszy byłby Żyd.......
Mam nadzieje, że to będzie nasza młodsza wersja Abbotta 😊
Szkoda tylko, że w debiucie nie pogrążył cwelonistów (przyszedł do nas z Po(7)onii)
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)