Wsadził łeb. Do tego zamysł zagrania. Asysta
-
-
Nieoficjalna Klasyfikacja Kanadyjska 2019/2020
6 dni później
- Edytowany
[b]6 kolejka: Cracovia - Arka Gdynia 3:1
Gol nr 1:
Bramka: Rafa Lopes
Asysta: Pelle van Amersfoort [/b]
[b]KZ: Filip Piszczek
Gol nr 2:
Bramka: Sergiu Hanca
Asysta: David Jablonsky
Gol nr 3:
Bramka: Pelle van Amersfoort
Asysta: Cornel Rapa[/b]
Dzisiaj chyba bez większych kontrowersji. Przy żadnej z bramek nie ma raczej KZ, asysta dla Jablonskiego za wywalczenie karnego.
W razie wątpliwości piszcie.
EDIT: Po wymianie zdań i głosowaniu zaliczamy KZ Filipowi Piszczkowi przy pierwszej bramce.
Ja bym dał jeszcze asystę Dytitievowi przy bramce dla Arki ;) A tak serio to ciężko z tymi faktami dyskutować.
Przy drugiej asysta sędziego bo karnego nie było. Nawet nasi się go nie domagali. Przy pierwszej można rozważyć kz Piszczka bo przepuścił piłkę co 'zrobilo' akcję
Asysta przy karnym? Jak już to KZ.
Piszczek przepuścił???? Piszczek po prostu nie trafił w piłkę i tyle z jego roli przy tym golu. To równie dobrze ja też mogę sobie dopisać kz bo nie wbiegłem na boisko i nie przeszkodziłem im w akcji ;)
Zgadzam się z oceną 3lvisa.
[quote='bodzio969' pid='1395932' dateline='1566685219']
Piszczek przepuścił???? Piszczek po prostu nie trafił w piłkę i tyle z jego roli przy tym golu. To równie dobrze ja też mogę sobie dopisać kz bo nie wbiegłem na boisko i nie przeszkodziłem im w akcji ;)
[/quote]
Czyli co, jednak odczytujemy intencje? :)
Pisałem, że liczy się zrobienie akcji, bo w ten sposób unikam "wchodzenia" w czyjąś głowę, co większości kojarzy się ze zgadywaniem, Jeśli zagranie stworzyło sytuację, to dla mnie jest asystą. Po prostu wiem z amatorskiego doświadczenia, że czasem robisz coś bez zastanowienia i np skaczesz do piłki żeby ją wygrać i przypadkowo strącasz koledze na 100% sytuację, że tylko dokłada nogę. Wiele zagrań opiera się na improwizacji, więc nie mówię o intencjach, ale w zasadzie to właśnie odczytywanie ich jest kluczem do sukcesu w każdej dziedzinie, podobnie jak posiadanie zamierzonych intencji i dodatek improwizacji, która zresztą też opiera się na doświadczeniu i jest dodatkiem.
Definicje ścisłe logicznie są kluczowe, ale ocena leży ponad nimi, bo możemy uznać, że ktoś przykaleczył, ale zagrał skutecznie, albo zagrał dobrze, choć nieudolnie pod względem techniki. Niech każdy interpretuje po swojemu i uzasadnia jak chce, ale pod warunkiem, że posługuje się prawidłowymi definicjami słów i obiektywnymi kategoriami.
Ja bym się skłaniał do tego co napisał Santo. Kluczowym zagraniem było nietrafienie piłki przez Piszczka. Gdyby trafił, trafiłby w obrońce lub bramkarza.;) Przy golu dla Arki, kluczowym zagraniem było odpuszczenie piłki przez Dytiatiewa, bo gdyby zrobił jakikolwiek ruch w stronę piłki, podanie by nie doszło i nie było by gola, ani asysty.
Z takim podejściem nie musimy się zastanawiać co piłkarz miał na myśli, oceniamy tylko kluczowe zagranie dla powodzenia akcji.:):):)
Ok. Czyli na ten moment mamy 2 głosy za KZ Piszczka, i 3 raczej przeciwne. Nie wiem jak odczytywać post Miszcza. Poczekam do wieczora i zaktualizuję generalkę według waszej oceny.
Nie wiem, gdzie kto z was siedział, ja na E2 miałem tę akcję jak na patelni - kz dla Piszczka wg mnie bezdyskusyjne, obronę Arki całkiem sparaliżowało.
Jeśli mamy się trzymać tego, że nie wnikamy w intencje zawodników, to KZ się należy. Czy tak chciał czy też skiksował, to zmylił obronę Arki i stworzył tym samy dogodną sytuację dla Rafy.
Docencie,jak siedziales na E2, to slyszales pewnie te komentarze takiego starszego Pana w stylu "graj do Pellego","no pelle graj!"prawa strona jest wolna" plus kilka innych skierowanych do sedziego. Ja bym postulowal o KZ dla tego czlowieka,bo mial wielki udzial w ustawianiu sie druzyny i sposbie rozgrywania akcji
Zostawiłbym to tak jak napisał Elvis. Karny ewidentny. Nadepnięcie na nogę Jablonskiego było i nie ma co dyskutować z faktami jak pieski na tt.
Nie wiem czy Piszczek przepuścił celowo, czy też nie zauważył piłki. Nie widze jego roli przy bramce.
Wychodzi mi po zliczeniu wszystkich opinii 6 do 5 za KZ dla Piszczka przy pierwszej bramce także zaliczamy Filipowi kluczowe zagranie.
6 dni później
[b]7 kolejka: Lech Poznań - Cracovia 1:2
Gol nr 1:
Bramka - Cornel Rapa
Asysta - Sergiu Hanca
Gol nr 2:
Bramka - Pelle van Amersfoort
Asysta - Cornel Rapa
[/b]
Do diabelskiej klasyfikacji jeszcze Wdowiak przy drugiej bramce. Można się nad KZ zastanowić, ale raczej się nie kwalifikuje.
[quote='axe' pid='1397376' dateline='1567431965']
Co do klasyfikacji generalnej: w przypadku równej liczby punktów proponuję ułożyć ją miejscami wg. ważności tychże punktów.
Niesprawiedliwe jest bowiem umieszczanie ex aequo zawodników którzy np. strzelili 4 bramki (czyli 4-0-0) z takimi którzy nic nie strzelili, raz asystowali i mieli trzy kluczowe zagrania (czyli 0-1-3). Po prostu: bramka jest wyżej niż asysta, asysta wyżej niż kluczowe zagranie...
Bo się zaraz okaże, że np. Wdowiak będzie miał dwie asysty i jedno kluczowe zagranie i będzie na... równi ze strzelcem trzech goli Lopezem.
[/quote]
To nie jest takie proste. Nie zawsze bezpośredni strzelec bramki ma w jej zdobycie większy wkład niż asystent. Czasem asystent robi bramkę, a strzelec "tylko" dostawia nogę. Więc zalecam ostrożność.
- Edytowany
Za dużo kombinowania na liście, zwłaszcza że często aktualizuję to na telefonie. Poza tym, jak dla mnie każdy punkt w klasyfikacji kanadyjskiej jest tak samo "ważny" i stosując Twój przykład strzelec trzech bramek ma być na równi z zawodnikiem, który raz asystował i miał dwa KZ bo o to w tej klasyfikacji chodzi.
To jest kwestia założeń. Znowu się kłania brak zasad ustalonych na początku. Dla porządku byłoby dobrze ustalić co decyduje o kolejnośći przy równym wyniku. Pamiętajmy, że możliwa jest sytuacja w której zawodnik ma KZ i gola w jednej akcji bramkowej. 3 kz to napewno mniej niż 3 gole. Może teraz to bez znaczenia ale na koniec rundy/sezonu trzeba to jakoś ułożyć
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)