[quote='maciek72' pid='1316275' dateline='1526166496']
[quote='SaNtO' pid='1316268' dateline='1526161326']
Bardzo smutny wieczór. Czuję się jakby sprzedał ziomka na milicji
Diego tnie na karnego (szacunek dzięki) ale Wilk oczywiście musiał obronić ;/
[/quote]
Przestań pieprzyć jak potłuczony, idź do Covilo i go opierdol że się nie podłożył, mam nadzieję że ci zasadzi kopa w zadek, w końcu ma czarny pas.
[/quote]
Jakby poszedł wczoraj to miałby lotniczy bilet z Mielca do Krakowa :D
-
-
Sandecja Nowy Sącz - Cracovia Sobota 12-05-2018 godz 15.30
"albo inny, po którym wychodząc ze stadionu, mieliśmy świadomość że lecą z Ekstraklasy. Myśmy wtedy wygrali w Warszawie na trzy kolejki przed końcem 3-1.
Wychodząc z Konwiktorskiej mijaliśmy kibiców Polonii, i nikt nie miał do nas o nic pretensji. Myśmy wtedy zajęli bezpieczne miejsce w środku tabeli."
Gwoli ścisłości Ian - my tym meczem zapewniliśmy sobie wtedy utrzymanie, przegrywając wtedy w Warszawie mogło być jeszcze różnie...
czytając posty tych kibiców Cracovii, którzy są [b]rozczarowani[/b] faktem, że ich drużyna WYGRAŁA mecz i SIĘ NIE PODŁOŻYŁA rywalowi, nasuwa się jedna myśl: ci, którzy bojkotujecie mecze - róbcie to dalej, ci co nie bojkotujecie - dołączcie proszę do bojkotu i ... bojkotujcie do końca Świata i jeszcze jeden dzień dłużej
[quote='Miszczu2007' pid='1316312' dateline='1526208026']
[quote='Maxwell' pid='1316251' dateline='1526154608']
Pisanie przez niektórych [b]kibiców Cracovii[/b], że Cracovia powinna się podłożyć -
- Cracovia, UCZCIWY klub który prawie 70 lat temu odmówił wstąpienia w struktury ubecko-milicyjne
- Cracovia, która kilka razy spadła tylko dlatego, że niektórzy "się podkładali"
jest żenujące.
[/quote]
Niepotrzebnie łączysz te sytuacje. Zresztą skoro inni oszukują to można ich oszukać i niezrobienie tego jest pozwalaniem im na nieuczciwą przewagę. Poza tym ze względu na pewną epokę proponuję nie używać tego argumentu, bo śmiesznie brzmi. Jeszcze gorsze jest to, że nie rozróżniasz puszczenia meczu przyjaciołom by pomóc im się utrzymać od przekupstwa i przyjmowania ubeckiego patronatu. Przyjmujesz jakiś zero jedynkowy układ, w którym coś może być tylko dobre albo tylko złe. Przerażające, że sporo osób tak myśli :(
[quote='Maxwell']
Grać należy CZYSTO. Myśmy grali uczciwie. I pomagaliśmy Sandecji. Wygraliśmy z Piatem, z Termaliką... Sandecjo, trzeba było w innych meczach wygrywać.!
[/quote]
Przyjaciołom należy pomagać.
[/quote]
Zaiste przedziwna "logika"...
"skoro inni oszukują to można ich oszukać i niezrobienie tego jest pozwalaniem im na nieuczciwą przewagę" Aha. Inni kradną, więc ja też mogę kraść? A poza tym, właśnie wiele wyników tej ligi pokazuje, że czasy wrednego "podkładania się" chyba (na szczęście) się skończyły.
"Niepotrzebnie łączysz te sytuacje" - właśnie potrzebnie, bo próbuję pokazać, że mu jesteśmy UCZCIWYM Klubem. I strasznie mi przykro, że niektórzy kibice Cracovii (czy naprawdę kibice Cracovii? Kibice Cracovii którzy nie chcą zwycięstwa Cracovii?) tego nie rozumieją.
"Przyjaciołom należy pomagać" - po pierwsze, przyjaźnią się kibice, a [b]obowiązkiem [/b]piłkarza jest grać o zwycięstwo. Po drugie, pomagaliśmy. Wygraliśmy z Termaliką, Piastem... Na Lechii zdobyliśmy 7 punktów... To jest[b] pomoc [/b]a [b]podkładanie się byłoby oszustwem.[/b] Nie rozumiesz? Żal mi Cie.
Jako kibic Sandecji napisze tyle.
Osobiście liczyłem w zwycięstwo Sandecji, ale w zdrowej sportowej walce.
Niestety jesli nasi nie potrafią zagrozić bramce rywala i nie strzelają karnego to czego szukać w EX.
Mieli 36 kolejek żeby się utrzymać, niestety nie potrafili.
o spadku zadecydowały tez względy poza sportowe, z których mam nadzieje odpowiednie osoby będą rozliczone
Pozdrowienia dla Pasiaków
Dzieki za glos rozsądku. Powodzenia i jak najszybszego dociągnięcia tematu stadionu do końca - bez tego nie maja sensu awanse na chwile.
[quote='Rock' pid='1316424' dateline='1526281418']
Dzieki za glos rozsądku. Powodzenia i jak najszybszego dociągnięcia tematu stadionu do końca - bez tego nie maja sensu awanse na chwile.
[/quote]
wszyscy liczyli ze awans będzie punktem zwrotnym w klubie, ze zostanie to wykorzystane sportowo i marketingowo, niestety osoby mające na to wpływ nie wykorzystały a wręcz nie chciały wykorzystać tego awansu.
no coz "lajf gołs on"
- Edytowany
[quote='Maxwell' pid='1316395' dateline='1526241315']
Zaiste przedziwna "logika"...
[/quote]
Logika. Dla kogo dziwna, dla tego dziwna. Byłeś w błędzie, wykazałem to na poziomie logiki, zdziwiłeś się, tak jak w średniowieczu zdziwiliby się widząc telewizor. Na Twoim miejscu bym się nie przyznawał.
[quote='Maxwell']
"skoro inni oszukują to można ich oszukać i niezrobienie tego jest pozwalaniem im na nieuczciwą przewagę" Aha. Inni kradną, więc ja też mogę kraść? A poza tym, właśnie wiele wyników tej ligi pokazuje, że czasy wrednego "podkładania się" chyba (na szczęście) się skończyły.
[/quote]
W logice dwa minusy dają plus. Wiem, że może to być dla Ciebie dziwne i nieintuicyjne, ale tak właśnie jest, więc jeśli ktoś kradnie to można GO okraść bez narażenia się na łatkę nieuczciwego. Tego, że czasy podkładania się już się skończyły nie byłbym taki pewien, ale Piast nie dostał jeszcze wyrównania "karmy" za przeszłość.
[quote='Maxwell']
"Niepotrzebnie łączysz te sytuacje" - właśnie potrzebnie, bo próbuję pokazać, że mu jesteśmy UCZCIWYM Klubem. I strasznie mi przykro, że niektórzy kibice Cracovii (czy naprawdę kibice Cracovii? Kibice Cracovii którzy nie chcą zwycięstwa Cracovii?) tego nie rozumieją.
[/quote]
Przeczytaj jeszcze raz mój poprzedni post bo tam jest już odpowiedź na to co napisałeś.
[i]Poza tym [b]ze względu na pewną epokę[/b] proponuję nie używać tego argumentu, bo śmiesznie brzmi. Jeszcze gorsze jest to, że nie rozróżniasz puszczenia meczu przyjaciołom by pomóc im się utrzymać od przekupstwa i przyjmowania ubeckiego patronatu. Przyjmujesz jakiś zero jedynkowy układ, w którym coś może być tylko dobre albo tylko złe. Przerażające, że sporo osób tak myśli [img]http://cracovia.krakow.pl/images/smilies/sad.png[/img] [/i]
[quote='Maxwell']
"Przyjaciołom należy pomagać" - po pierwsze, przyjaźnią się kibice, a [b]obowiązkiem [/b]piłkarza jest grać o zwycięstwo. Po drugie, pomagaliśmy. Wygraliśmy z Termaliką, Piastem... Na Lechii zdobyliśmy 7 punktów... To jest[b] pomoc [/b]a [b]podkładanie się byłoby oszustwem.[/b] Nie rozumiesz? Żal mi Cie.
[/quote]
To nie jest pomoc tylko wygranie swoich meczów. Pomocą byłoby tu podłożenie się, ale faktycznie piłkarze są najemnikami, więc nie można mieć do nich pretensji o to, że tego nie zrobili. Zrobiliby to w świecie idealnym, gdyby kierowali się wartościami, a nie własnym interesem, ale ciężko w dzisiejszych korpoczasach wymagać od najemników czegoś więcej.
"żal mi cię" - i tekstu rozemocjonowanej nastolatki nie mogło zabraknąć ::) Nie spinaj się, to tylko zwykła dyskusja i nic się nie stanie z powodu wyjaśnienia Ci, że nie miałeś racji.
P.S.
Puszczenie za darmo meczu przyjaciołom to nie oszustwo.
nasz forumowy chuck norris, wygral juz wszystkie debaty do konca swiata :)
Sandecji gratuluję przygody z e-klasą. Było fajnie, choć sądeccy kibice liczyli na więcej ze strony miasta, ale się trochę przeliczyli.
Gra w 1 lidze przy takim poziomie finansowania i infrastruktury to żaden wstyd, naprawdę. Podbeskidzie miało większe szanse na przetrwanie, bo tam przynajmniej zbudowali stadion, a jedynie rozbuchane ego prezydenta miasta zwichnęły przyzwoicie poukładaną drużynę.
Oby w przyszłym sezonie udało się uchronić przed epidemią, dotykającą niegdyś czołowe drużyny tej ligi!
- Edytowany
[quote='Diabel' pid='1316434' dateline='1526288866']
nasz forumowy chuck norris, wygral juz wszystkie debaty do konca swiata :)
[/quote]
Moderatorzy do dzieła bo forum nam coraz bardziej onecieje...
Niedługo wyjaśnienie czegokolwiek i argumentacja staną się powodem do wstydu, bo z tego co zauważyłem wg większości lepsze jest beserwiserstwo i pseudoironia (czyli frajerska mimikra). Co za spedalone czasy.
@Miszczu2007
"Puszczenie" meczu komukolwiek, za darmo czy za pieniądze, czy za cokolwiek innego, jest oszustwem. Zawsze.
Takie rzeczy się miały miejsce, mają i będą miały. I zawsze było, jest i będzie to zwykłym oszustwem.
- Edytowany
[quote='Miszczu2007' pid='1316430' dateline='1526287266']
Puszczenie za darmo meczu przyjaciołom to nie oszustwo.
[/quote]
Skoro to nie oszustwo (ani nic równie złego), to zapewne nie byłoby przeciwwskazań, żeby się do tego publicznie przyznać (o co chodzi ? - przecież my tylko pomogliśmy przyjaciołom - to nie oszustwo). Ciekawe co zrobiłyby te rożne Komisje [s]Legii[/s] Ligi, Ekstraklasy, PZPN-y ? Może nawet Prokuratura by się tym zainteresowała.
A co by było potem ? Degradacja, -10 punktów w następnym sezonie, 1 mln zł grzywny, wszystko jednocześnie ?
Leesior podaj przykład kiedy puszczenie meczu przyjaciołom zostało w ten sposób ukarane. Czekam z niecierpliwością. Może jak GTS puścił mistrzostwo Śląskowi? A może kiedy Cabaj z Makuchem załatwili nam Ekstraklasę?
[quote=Pasiak_od_1979]@Miszczu2007
"Puszczenie" meczu komukolwiek, za darmo czy za pieniądze, czy za cokolwiek innego, jest oszustwem. Zawsze.
Takie rzeczy się miały miejsce, mają i będą miały. I zawsze było, jest i będzie to zwykłym oszustwem.[/quote]
Szanuję Twoje zdanie, ale się z nim nie zgadzam. Zwykłym oszustwem jest np kupienie meczu. Nie patrzę tak zero-jedynkowo i widzę wiele odcieni między czernią a bielą i dlatego puszczenie meczu przyjaciołom uważam za zupełnie inną kategorię. Koleś potrzebuje operacji kolana i dostaje termin na za 7 lat, a jego przyjaciel może mu załatwić termin w tym miesiącu. Z perspektywy innego pacjenta, który musi czekać 7 lat może to być oszustwem, ale z perspektywy przyjaciela to byłby koniec przyjaźni gdyby mając taką możliwość nie załatwił mu terminu. Czasem tak jest, że różne zasady moralne sobie przeczą i dlatego powstają wybory "miłość vs patriotyzm", "rodzina vs dziewczyna", "przyjaźń vs uczciwość" itd oraz jest różna waga "złych" czynów. Śmiesznie wygląda gadanie o uczciwości podczas gdy większość w mniejszym lub większym stopniu pływa w gównie, a mówimy o czynie tak złym jak kradzież cukierka w sklepiku szkolnym i porównuje się to do sprzedania dupy za pieniądze (porównanie sprzedanie się gts milicji do puszczenia meczu Sandecji).
Wszystko w porządku Miszczu, ale zapominasz o jednym. Wy chcecie pomagać Sandecji tylko dlatego że nam w niczym to nie przeszkadza. Gdyby jednak ta pomoc mogła nas coś kosztować tak szybcy w niesieniu pomocy byście nie byli. Trochę to rozczarowująca postawa, choć zrozumiała.
Pomagać Sandecji mogliśmy na różne sposoby, ekspert wykazywał że Arka zrobiła to wyśmienicie. Na argumenty że nie koniecznie już nie zareagował (co mnie nie dziwi). Ja jestem daleki od podkładania się bo mimo że widzę różnice w sprzedaniu meczu a "pomocy" przyjacielowi to jednak przed oczami mam wspomnianych przez Ciebie najemników. Dziś ja ich "poproszę" o odpuszczenie, jutro zrobisz to Ty z innego powodu a za tydzień sami wyjdą z inicjatywą "pomagania" kto poprosi.
Grajmy tak by nasi przyjaciele nie mieli wątpliwości co do naszego zaangażowania w mecze z każdym przeciwnikiem to nie będziemy musieli rozpatrywać dylematów komu i dlaczego mamy się podkładać. Spadek Sandecji nie ma nic wspólnego z faktem że Cracovia się nie podłożyła.
Oddawać też nie ma czego. Łatwo się pomaga gdy to nic nie kosztuje.
- Edytowany
[quote]Wszystko w porządku Miszczu, ale zapominasz o jednym. Wy chcecie pomagać Sandecji tylko dlatego że nam w niczym to nie przeszkadza. Gdyby jednak ta pomoc mogła nas coś kosztować tak szybcy w niesieniu pomocy byście nie byli. Trochę to rozczarowująca postawa, choć zrozumiała.[/quote]
Nie zapominam o tym i nie widzę w tym nic rozczarowującego. Właśnie dlatego istnieje temat pomocy przyjaciołom, że mogliśmy sobie na nią pozwolić. Z Arką drużyna odpuściła bo nie chciało jej się biegać i wypruwać żył, a z Sandecją właściwie też nieco odpuściliśmy, ale niestety przeciwnik był za słaby i tego nie wykorzystał. Gdybyśmy mieli przez to stracić to nie byłoby mowy o pomocy. Tak jak w przykładzie z załatwieniem lepszego terminu. Pomoc przyjacielowi jest oczywista, łapówka za to samo od obcej osoby jest trochę zła (no dobra nie aż tak zła żeby analogia była tu dokładna), ale gdybym miał mieć za to przypał to brak pomocy przyjacielowi też jest ok i on to wtedy musi zrozumieć.
[quote]Pomagać Sandecji mogliśmy na różne sposoby, ekspert wykazywał że Arka zrobiła to wyśmienicie. Na argumenty że nie koniecznie już nie zareagował (co mnie nie dziwi).[/quote]
Nie widziałem tego stwierdzenia, ale jeśli tak napisał to zdecydowanie lepiej go o to cisnąć i przypominać póki nie odpowie niż atakować ad personam z pominięciem argumentacji. Dyskusja jest o tej konkretnej pomocy, a nie o teoretycznych "różnych sposobach", o których nic nie wiadomo. Wygrywanie swoich meczów np wcześniej z Niecieczą byłoby naszym interesem, a nie żadną pomocą.
[quote]Ja jestem daleki od podkładania się bo mimo że widzę różnice w sprzedaniu meczu a "pomocy" przyjacielowi to jednak przed oczami mam wspomnianych przez Ciebie najemników. Dziś ja ich "poproszę" o odpuszczenie, jutro zrobisz to Ty z innego powodu a za tydzień sami wyjdą z inicjatywą "pomagania" kto poprosi.[/quote]
Nie rozmawiamy o odpuszczaniu na prośbę tylko o pomocy przyjaciołom w konkretnej sytuacji. Uważam, że fajnie mieć ten komfort decydowania o losach ligi dzięki temu, że tu można się bardziej sprężyć, a tam odpuścić. Gdybyśmy mieli w ten sposób odebrać mistrzostwo gts albo ich spuścić to pewnie punkt widzenia większości byłby diametralnie odmienny, ale że większość tu ma w dupie zgody i ważniejsze jest dla nich wygranie meczu o pietruszkę no to spoko, każdy ma prawo tak uważać, tylko mam alergię na uzasadnianie tego pokrętną moralnością.
[quote] Spadek Sandecji nie ma nic wspólnego z faktem że Cracovia się nie podłożyła.[/quote]
Co nie zmienia faktu, że można było im pomóc i gdyby tak się stało to drużyna, która by na tym straciła też nie mogłaby mieć pretensji bo trzeba było wygrać o jeden mecz więcej i mieć w dupie czy przyjaciele podarują Sandecji 3 pkt :) Gdyby tą drużyną był Piast to wystarczyło nie rozkurwiać bramy :D
Rozumiem że gdybyśmy walczyli np. z Lechią o utrzymanie i decydująca byłaby ostatnia kolejka, w której Śląsk grałby z Lechią i Śląsk podłożył by się Lechii to byłoby OK bo to tylko zgoda pomogła zgodzie?
Dobrze rozumiesz. W takiej sytuacji wcześniej wiedzielibyśmy, że może tak być więc trzeba sobie zapewnić utrzymanie przed ostatnią kolejką żeby potem nie było płaczu.
Jeśli natomiast Lechia zrobi zgody z 3-ema innymi klubami z ekstraklasy (razem ze Śląskiem 4), a nasze zgody będą walczyły o puchary i nie będą mogly nam odpuścić to rozumiem, że musimy kalkulować żeby wygrać 4 mecze więcej niż Lechia żeby się utrzymać i będzie to jak najbardziej słuszne? :D
Czy może Lech i Arka mają dla nas odpuścić puchary na rzecz Legii i innych kos żebyśmy musieli wygrać tylko 1 mecz więcej w celu utrzymania (zamiast 4-ech bez ich odpuszczenia ) ? :D
[quote='Hrabia' pid='1316479' dateline='1526307302']
Jeśli natomiast Lechia zrobi zgody z 3-ema innymi klubami z ekstraklasy (razem ze Śląskiem 4)
[/quote]
Yhy z dziesięcioma :D
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)