@docent, nie ma co gdybać. Gol przyszedł za Covilo, więc na pewno nie graliby razem. Mieliśmy super pary DP. Najpierw Dąbrowski + Covilo, a potem Dąbrowski + Gol. Teraz to Pogoń ma parę Dąbrowski + Drygas ale na szczęście ich głupkowaty trener nie wystawia ich razem. Loshaj właściwie nie jest takim typowym DP. Dla mnie to ŚP w stylu Budzika, tylko bez takiego strzału, ale za to z lepszą techniką użytkową. Od razu pisałem, że będą z niego ludzie, ale nie od razu i chwaliłem też transfer Thiago, ale też nie był to zawodnik na już. Pelle oceniam negatywnie jako zawodnika, który przyszedł za Javiego, ale gdyby przyszedł grać obok niego, to oceniłbym go pozytywnie. W żadnym wypadku PvA nie jest 10. Ostatnio o tym napisałem i że fajnie by się uzupełniali gdyby grali razem - Javi do rozegrania z ataku pozycyjnego, a Pelle jako mistrz szybkich kontrataków. Santo twardo obstawał przy tym, że Loshaj to dobra 10. Albo Probierz czyta forum i wziął pod uwagę mądre wpisy :D albo wymyślił tą taktykę już wcześniej ale nie chciał się pucować, ale prawda jest taka, że z pełnowartościowych zawodników to tylko za Hancę mógl grać od razu Thiago ale poza tym taka gra jak wczoraj jest możliwa tylko przy tym składzie i ustawieniu. Jeszcze Siplak mógłby grać zamiast Pestki, ale chyba nie jest w takiej formie jak w poprzedniej rundzie i oczywiście teoretycznie jeszcze Pesković zamiast Hrosso. Dimun wszedł w odpowiednim momencie. Na tym niestety nasz skład się zamyka i o ile w PP to mogło zaskoczyć i zaskoczyło, tak w lidze mamy jednak zbyt wąską kadrę, małe pole manewru i w dodatku Probierz nie potrafił odpowiednio ustawić zespołu.
Okazało się, że po raz n-ty Probierz wyprowadził zespół z dołka i znów pojawiają się optymistyczne opinie, ale nie zapominajmy, że wcześniej kolejny raz znaleźliśmy się w złej sytuacji, a słaba gra nie zapowiadała lepszej przyszłości. W tej kwestii nawet ja robię się jak Potter. Raz jadę po Probierzu jak po burej suce, a innym razem chwalę i to jest właśnie taki szkoleniowiec albo jest to efektem akceptowania polityki Filipiaka i Tabisza. Zastanawiam się czy da się wyciągnąć z niego więcej, ale korpo go blokuje, czy to na dzień dzisiejszy maksimum jego możliwości. Trudno powiedzieć. Może byłby świetny gdyby nie musiał się zajmować viceprezesowaniem, ale za to mógłby liczyć na współpracę z DS, z którym mieliby pod sobą cały pion sportowy. Z Polski lepszy były tylko Fornalik, który do nas nie przyjdzie i pewnie w ogóle zostanie w Piaście albo być może Brosz. Jednak jestem przeciwko zmianie trenera. Dopiero ten mecz mi to pokazał bo ostatnio było więcej powodów do niepokoju i myślałem, że tym razem nie opanuje kryzysu. Tutaj było to co powinno. Wreszcie idealnie dobrany skład i taktyka. Wreszcie wygrana w ważnym meczu i to z Legią i wreszcie mamy historyczny finał PP. Chyba po prostu wykorzystał swoją ostatnią szansę i zasłużył na kolejną. Wygrana w PP to byłoby naprawdę coś, ale gdyby (tfu!) się nie udało to jeszcze zależy jak zagramy. Czasem są mecze, w których przegrywa się po świetnym widowisku, a wygrana to kwestia farta. To byłbym w stanie wybaczyć. Wygrana może być nawet po strzale z dupy z metra po jedynej przypadkowej sytuacji mimo tego, że rywal miał 20 dużo lepszych i to zmarnował albo bramkarz został bohaterem meczu. To bez znaczenia, ale w takich sytuacjach chciałbym żeby MP został na kolejny sezon. Przegrana w słabym stylu oznaczałaby, że jednak jedna jaskółka wiosny nie czyni. Chodzi o to żebyśmy w przyszłym sezonie wygrywali ważne mecze, a zwłaszcza derby i żeby nie było takich negatywnych serii jak te 6 porażek. Mecz z Legią wydaje się przełamywać tą regułę, ale zobaczymy.
[quote]Najbardziej mnie zastanowiło, że nasi nie protestują po żadnym wolnym dla Legii, nie tracą nerwów i koncentracji[/quote]
I tak powinno być zawsze, ale jednak nie obyło się bez niepotrzebnej przepychanki. Trzeba całkowicie pogrzebać to buractwo, które z reguły dekoncentruje i często przynosi pecha. Czasem ciężko nie mieć pretensji, ale piłkarze okazują je zdecydowanie zbyt często i zwykle nie mają racji, a potem jest faktyczny błąd i nikt nie bierze ich pretensji na poważnie. Trzymanie nerwów na wodzy to też czynnik denerwujący rywala i wybijający go z rytmu. Spruci, spultani zawodnicy są zwykle jak dzieci dostające kary, które jeszcze nie rozumieją, że tym sposobem na pewno nie poprawią sytuacji, a mogą ją jeszcze pogorszyć. "Stan flow" jest zastępowany przez nerwy związane z poczuciem krzywdy, a to emocje przegranych frustratów, którzy w dodatku nie widzą winy w sobie, tylko na zewnątrz, więc tracą koncentrację i powtarzają te same błędy.
-
-
Michał Probierz - treningi, doglądanie bazy treningowej, budowa struktur, itp.
Ostatnio czytałem że świat odchodzi od typowej "6" i na defpom daje bardziej kreatywnych zawodników, nie przecinaki.
Jesli tak to super, jesteśmy w awangardzie - na defpomie dawać Loshaja i Pelle a przed nimi kreatywnego pomocnika. Czy są to Fiolioc lub Thiago - wątpię. Na "10" potrzebujemy bardziej kreatywnego niż tych dwóch. Jak dla mnie z Filiciem nie ma co przedłużać a Thiago chyba będzie dobry na ławce jako rezewowy na "10" ewentualnie mogący grać na skrzydle.
Najpierw zacznę od Docenta .Szacunek i czapka z głów za to jak potrafiłeś przyznać się do błędu w sprawie Siemiona .Duża klasa gratuluje .
Co do meritum Probierz wydostał po raz kolejny Cracovię z dołka ale pamiętajmy też że nie potrzebne zawirowania w klubie nas w ten dołek wsadziły .Pewne ruchy powinny być robione z wyprzedzeniem a afery takie jak z Covilo ,Javim ,Golem nie mieć miejsca .
Można to było inaczej rozegrać z każdym z nich i rozstać się po pierwsze w cywilizowany sposob a po drugie tylko wtedy jak masz następce .
To drugie jest kluczowe .Za Covilo przyszedł jako strażak Gol i było to udane zastępstwo z tym że robione na żywym organizmie podczas trwającej ligi po serii kilku porażek .Gol też przyszedł nie przygotowany i zanim wszedł we własciwe obroty to minęło kolejnych kilka kolejek .Co do Javi to było pewne że jak obiecani podwyżkę to zawodnik się po nią zgłosi .Więc albo trzeba było dotrzymac słowa zapłacić tyle ile trzeba albo mieć na jego miejsce gotowego następce podobnej klasy .Pelle nie przychodził do klubu za Javiego bo ten w klubie jeszcze był .To też troche inny typ piłkarza .
Puszczono Javiego nie dając zastępcy i tu jest problem .Z Golem podobna historia wyzbyto się Dąbrowskiego bo był Gol ,Lucek i Dimun .Po aferze z Golem zostaliśmy bez defensywnego pomocnika bo trudno zaliczyć do tego Dimuna .
Te obsuwy biorą się z psucia atmosfery przez tabisza z bałdysem oraz z braku konsekwencji .Kazdego można sprzedać czy nie widzieć w kadrze byle następca był na czas i był podobnej klasy .
Nie wiem jak wy ale ja patrząc na wczorajszy mecz ,na nasze mecze z czołówką czyli ogranie 3 razy Lechii ,2 razy Lecha ,raz Śląsk ,2 razy Pogoń ,raz Piasta mam uczucie niedosytu .Stać nas było przy 2-3 wzmocnieniach klasowymi piłkarzami więcej na to by bić się o MP a minimum to pudło .
Szansa na pudło są mizerne i jestesmy oprócz tego że musimy zdobyć komplety pkt w 3 meczach zmuszeni czekać na korzystny wynik innych meczy .Szkoda bo szansa na pudło była jak nigdy dotąd .Sezon może uratowac wygranie PP bądź 4 miejce w lidze jak da LE .
Ale czy niedosyt nie pozostanie ?
O przeszłości już naprawdę nie warto mówić - umarł król, niech żyje król. Czy Gol nam jeszcze pomoże, nie wiem (ma przecież ważny kontrakt), na pewno nie pomoże nam już Hernandez, Czovilo etc. Słusznie mówi konserwa, że zmienia się charakterystyka 6-ki i że ustawienia na tej pozycji Loshaja i Pelle to wcale nie musi być jakiś jednorazowy akt desperacji. Zresztą zmiany są konieczne jako zasada, przeciwnicy też nie śpią i z czasem rozgryzają sposób gry nawet najlepszych naszych grajków (Czovilo, Gol) - trzeba się z tym liczyć.
Fiolica sobie odpuścić, Konserwa? No nie wiem, po takich 2 meczach? On może być tylko lepszy... jeśli jest na to budżet, to jednak bym brał.
Na ten moment zawieszam 'niedosyt' - czekamy na finał PP, jeśli wygramy, ja mówię, że jestem usatysfakcjonowany.
Fiolic to świetny gracz z dziwnymi problemami kondycyjnymi. Nie ma sił na cały mecz. Gdyby pokonać ten problem, to byłaby gwiazda tej ligi (abstrahując od konieczności wykupienia czy też wypożyczenia go).
Obrazek obyczajowy kilkadziesiąt minut po zakończonym triumfem Cracovii spotkaniu półfinału Totolotek Pucharu Polski z Legią Warszawa. Zadowolony Michał Probierz żegna się z piłkarzami gospodarzy opuszczającymi szatnię. Ivan Fiolic niemal powłócząc nogami udaje się do swojego samochodu. Trener i wiceprezes „Pasów” uśmiechnięty od ucha o do ucha rzuca do Chorwata po angielsku: - Tylko nie świętuj za długo! Pomocnik Cracovii: - Nie będę miał siły nawet przytulić się do swojej dziewczyny.
https://www.polsatsport.pl/wiadomosc/2020-07-08/bitwa-pod-wawelem-perfekcyjna-cracovia-zmiazdzyla-jadaca-na-oparach-legie/?ref=slider
Potter,ja to Cię w sumie podziwiam,jak można tyle razy pisać jedno i to samo w kilku watkach,jak Ci się jeszcze chce klepac w kólko o tych grajkach,po drugie jaką masz pewność że jakby zostali na dłużej to wciąż prezentowali by tą samą jakość gry,a nie obniżyli by lotów
Żenada Probierz, żenada. Po 3 - 0 zamiast wyjść po swoje to wystawiasz 10 zawodników + Lusiusz... Jak Fiolic nie ma siły to Thiago mógł zagrać za niego... A tak to znów gramy slow motion...
A Pelle nie wie co robić na boisku.No ale Probierz chce osobiście pogratulować Mistrzostwa.
Jest zasada, że zwycięskiego składu się nie zmienia. Stąd dlaczego Probierz w meczu z założonym przez generałów Armii Czerwonej cwks-em zmienił obronę i wystawił ją bez najlepszego w poprzednim spotkaniu Jablońskiego?! Poza tym po co wyszedł bezbarwny Lusiusz, który grał przyzwoicie tylko przy boku Gola?
Nie wiem dlaczego Probierz ma takie skłonności do mieszania w składzie. W meczu derbowym z gts-em u siebie też zamiast zagrać drużyną która wygrała na R22 zaczął kombinować wystawiając m.in. bez formy Fiolica zamiast Wdowiaka....
Tym akcentem zakończyliśmy sezon bo miejsce 5 czy 8 nie robi żadnej różnicy.Miłego odpoczynku życzę wszystkim Pasiakom jeszcze tylko 24.07 piątek...
Dlatego, że ta sama 11stka nie da rady zagrać 6 meczów co 3 dni
Koniec sezonu. Niech se teraz Probierz gra dziećmi w lidze. Można zrobić przegląd kadr i dać odpocząć tym bardziej wyeksploatowanym
Kompletnie się nie zgadzam. Grajmy do końca o 4 miejsce ewentualnie dając odpocząć 2-3 przed pucharem. Czyli taka standardowa rotacja
Ma ktoś linka do tabeli z podziałem kasy na koniec tego sezonu? Zdaje się że od 4 miejsca jest przepaść kilku baniek.
[quote='wojtas90' pid='1438714' dateline='1594633444']
Kompletnie się nie zgadzam. Grajmy do końca o 4 miejsce ewentualnie dając odpocząć 2-3 przed pucharem. Czyli taka standardowa rotacja
[/quote]
A kiedy ostatnio widziałeś tabelę i terminarz, że chcesz grać o 4 miejsce?
Jaki medal jest za 4 miejsce?
Z ziemniaka....
1. 12,6 MLN
2. 9,45 MLN
3. 6,3 MLN
4. 3,15 MLN za 4 jest 3 bańki jest oco grać i puchar 3 czyli gramy o 6 baniek
Gra o bańki mnie mało podnieca ,pewnie to ma jakieś znaczenie dla księgowego , ale znikome , przecież nasz Klub jest obrzydliwie bogaty.......
[quote='rr' pid='1438726' dateline='1594635704']
1. 12,6 MLN
2. 9,45 MLN
3. 6,3 MLN
4. 3,15 MLN za 4 jest 3 bańki jest o co grać i puchar 3 czyli gramy o 6 baniek
[/quote]
To jest pula za miejsca 1-4? Poniżej 4 nic z niej już nie ma?
Miała być jakaś pula dla pucharowiczów, gdy nie ma pucharu z 4 miejsca to nadal jest ta premia?
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)