Powrót
Powrót do działu

Cracovia - Forum kibiców Cracovii

• Regulamin
    • Regulamin
    • TRANSFERY CRACOVII (komentarze, listy życzeń, twittery itd...)

• Piłka nożna
    • Rozpoczęto 22.08.2016 o 22:20
      Ostatnia aktywność wczoraj o 16:36
      5966361 wyświetleń
    • maciek72

2.4K
      4.4K
    • ponad miesiąc temu o 22:23
      Post #1727495 24.05.2026 22:23
    Sutalo to pokraka, nie chcę go więcej widzieć w Cracovii.
    • niegramotnyj, Bob666 oraz lzyy lubią to.
    • Muertes

1.1K
      1.8K
    • ponad miesiąc temu o 07:32
      Post #1727519 25.05.2026 07:32
    Czyli po Charpentierze? Ktoś może wrzucić całość? https://przegladsportowy.onet.pl/pilka-nozna/ekstraklasa/wietrzenie-szatni-w-cracovii-wiemy-kogo-pozegna-klub/c3qtvr7
    • Lakbeti

1,000
      1K
    • ponad miesiąc temu o 07:39
      Post #1727520 25.05.2026 07:39
    Ja nie wierzę w całości w te opowiadania wp i Onetu, jeszcze nie widziałem artykułu nam sprzyjającego. Charpentier bye bye I dobrze, chłop nie ma kondycji i boi się o swoje zdrowie, po co go trzymać. Nie bedzie się poświęcał w 100% dla Cracovii, jak to powiedzieli chłopaki z D , takim dziękujemy i odchodzicie
    • Bucky Nome

3.5K
      4.4K
    • ponad miesiąc temu o 07:54
      Post #1727522 25.05.2026 07:54
    Te artykuły w komercyjnych mediach to przecież kompilacja forumowego tematu „kontrakty zawodników” i wypadkowa spekulacji. Od dawna nie czerpię wiedzy z tego typu składaków. Udają, że mają jakieś insiderskie info. Nie mają.
    • ARTU

1.6K
      1.7K
    • ponad miesiąc temu o 07:54
      Post #1727523 25.05.2026 07:54
    Muertes, na to wygląda, że po Charpentierze. Dobry kwadrans piłkarze Cracovii wysłuchiwali po sobotnim meczu z Koroną Kielce (1:1) pretensji ultrasów pod swoim adresem. Miał być sezon, w którym drużyna zajmie miejsce gwarantujące występy w europejskich pucharach, a skończyło się na strachu do ostatniej kolejki. Przemówić do fanów usiłował Turek Murat Colak, ale został w niecenzuralnych słowach wyproszony spod trybuny. — Co zrobić. Tak bywa. Najważniejsze, że się utrzymaliśmy w Ekstraklasie. Kibice nie wiedzą, co się dzieje w gabinetach — nadrabiał miną wiceprezes Pasów, zapowiadając, że w najbliższych dniach klub ogłosi podpisanie umowy z nowym sponsorem koszulkowym, w miejsce odchodzącego Comarchu. Zdegustowany Mateusz Klich Z kolei Bartosz Grzelak przyznał, że z wielu spraw, jakie się dzieją w Cracovii, nie zdawał sobie sprawy, a oczy otworzyły mu się dopiero wtedy, gdy podpisał kontrakt i poznał klub od środka. Z uwagi na sytuację w tabeli 47-letni trener postępował bardzo ostrożnie i dopiero teraz zacznie robić wielkie porządki w drużynie. Choć trzeba przyznać, że wykazał się sporą odwagą, gdy w pierwszym swoim meczu postawił na Karola Knapa, sadzając na ławce Mateusza Klicha. — Przyznaję, że to była trudna decyzja do przyjęcia dla zawodnika w takim wieku i z tak dużym doświadczeniem. Decyzja, która może boleć. Moja praca polega jednak na motywowaniu zawodników. Czasami można to zrobić słowami, a czasami w ten sposób. Z Pogonią Klich wszedł na ostatnie 30 minut i był najlepszy na boisku. Bardzo dobrze zareagował — tłumaczy Grzelak. 35-letni kapitan w następnych spotkaniach znów był w jedenastce i do końca sezonu dawał z siebie wszystko, zdobył nawet bramkę w wyjazdowym spotkaniu z Motorem, pierwszą po powrocie do Polski. Sam jednak przyznaje, że był zdegustowany postawą zespołu w rundzie wiosennej. — Przychodziłem latem do trochę innej drużyny. Nie moją sprawą jest zajmowanie się transferami, ale nie były one takie, jakich by oczekiwał trener. Mamy z przodu za mało mocy, nie da się grać o najwyższe cele, strzelając tak mało goli. Chciałem zdobyć więcej bramek, ale nie miałem wielu sytuacji. Starałem się pomóc w rozgrywaniu, często się cofałem, by dostać piłkę od obrońców, byłem daleko od "16" rywala — wyjaśnił. Problem braku skuteczności ma zostać rozwiązany w letnim oknie transferowym. Cracovia nie przedłuży kontraktu z Gabrielem Charpentierem, który wprawdzie posiada spore umiejętności, lecz ciągle coś mu dolega, a w chwilach słabości nie potrafi zacisnąć zębów. Grzelak optował za pozostawieniem Kongijczyka, ale sztab medyczny wydał negatywną opinię i to przeważyło. Działacze będą także dążyć do szybkiego pozbycia się Jeana Batouma, który ostatnio został ukarany finansowo za odmowę występów w drugim zespole Cracovii. Ponadto zapadała decyzja, że Pasy nie wykupią graczy wypożyczonych ze Standardu Liege i Realu Saragossa — Boško Šutalo i Pau Sansa. Nie sprawdził się także Beno Selan i w końcówce sezonu został wysłany na zupełnie inny front walki o utrzymanie — do III-ligowej drużyny rezerw (co ostatecznie drużynie Michała Guji nie pomogło). Z nim jest jednak większy problem, bo ma kontrakt ważny aż do czerwca 2029 r. Oskar Wójcik z Cracovii to łakomy kąsek Mecz z Koroną mógł być ostatnim w Krakowie dla najwartościowszych zawodników. Spore zainteresowanie menedżerów wzbudzają Oskar Wójcik, Mauro Perković i Ajdin Hasić. Cała trójka jest na sprzedaż pod warunkiem, że na stół zostaną wyłożone duże pieniądze, gdyż żaden nie ma zawartej w kontrakcie kwoty odstępnego. Wójcik nie chce ujawnić, jaki obierze kierunek, a gdy pytamy, czy będą to Włochy, tylko się uśmiecha. 22-letni stoper jest łakomym kąskiem dla wielu klubów, gdyż ma za sobą kapitalny sezon. W ostatnim czasie — w przeciwieństwie do Charpentiera — wykazał się wielkim hartem ducha. — Grałem z maską na twarzy, gdyż miałem złamanie oczodołu. Lekarze powiedzieli mi, że jeśli jej nie założę, to po jednym uderzeniu czeka mnie operacja. W meczu z Koroną zaryzykowałem i ją wyrzuciłem, bo strasznie mi przeszkadzała i już nie mogłem w niej wytrzymać — opowiada nam wychowanek Tarnovii i Cracovii, który trafił do notesu selekcjonera Jana Urbana. Możliwe, że zainteresowanie za granicą wywoła także Amir Al-Ammari, ale to w dużej mierze zależy od tego, jak Irakijczyk zaprezentuje się na mistrzostwach świata. — Mam ważny kontrakt i go szanuję. Nie słyszałem o żadnych ofertach dla mnie. Chcę dobrze zagrać na mundialu, a po nim wrócę do Krakowa i zobaczymy, jak się sprawy potoczą — powiedział nam 28-letni defensywny pomocnik. Nowa umowa dla Kamila Glika Inna jest sytuacja Kamila Glika. Krakowianie przygotowali dla niego nowy roczny kontrakt i wszystko wskazuje na to, że były reprezentant Polski wkrótce go podpisze. W Pasach chcą go zatrzymać na dłużej, również po zakończeniu kariery, a to propozycja nie do pogardzenia dla 38-latka, który od października 2024 r., gdy zerwał więzadła krzyżowe, rozegrał w Ekstraklasie kilka minut. Z naszych informacji wynika, że Grzelak w nowej kadrze widzi także miejsce dla Mateusza Tabisza. Może się to wydać zaskoczeniem, gdyż trener w końcówce sezonu skazał 18-latka na występy w drugiej drużynie. To nie było jednak zesłanie, po prostu Grzelak uważał, że w ryzykownej sytuacji ciężar gry w Ekstraklasie winni wziąć na siebie zawodnicy doświadczeni, a czas na wprowadzanie młodzieży nadejdzie w bardziej sprzyjających okolicznościach, na początku następnego sezonu. Z tego samego względu Grzelak nie eksperymentował ze strukturą. Luka Elsner najczęściej ustawiał drużynę z trójką środkowych obrońców i wahadłowymi, a jego następca kontynuował to ustawienie (3-4-3) lub lekko je modyfikował (3-5-2). Szkoleniowiec ze Szwecji przyznaje jednak, że woli grać z czwórką w obronie i latem dokona korekty. Beneficjentem tej zmiany będzie Dominik Piła. — Lepiej się czuję na boisku jako prawy obrońca, niż jako wahadłowy. W końcówce sezonu brakowało mi pewności siebie, stąd słabsza gra, za co przepraszam kibiców — powiedział.
    • Bob666, del_piero, Lakbeti oraz 4 innych osób lubią to.
    • del_piero

1.2K
      957
    • ponad miesiąc temu o 08:34
      Post #1727532 25.05.2026 08:34
    jeśli będzie tak jak jest napisane wyżej to zero zaskoczeń
    • Lakbeti

1,000
      1K
    • ponad miesiąc temu o 09:32
      Post #1727537 25.05.2026 09:32
    • Edytowany
    Dokładnie jak napisał kolega, mieszanka news z chata gpt. Co do Glika, matko nie wierzę że dostanie kontrakt. Niech już ma honor i idzie uczyć dzieci do akademii. Poza tym Grzelak powiedział że widzi Charpentier w zespole, ale gdyby nie miał tyłku problemów zdrowotnych, poza tym gość nie ma kondycji i bardzo długo wraca do formy po każdym uraziku
    • staban

1.7K
      2.3K
    • ponad miesiąc temu o 09:33
      Post #1727538 25.05.2026 09:33
    Burdel jak ch*j
    • wojtiPASY

1.6K
      814
    • ponad miesiąc temu o 11:33
      Post #1727558 25.05.2026 11:33
    Chodzą głosy na Xie, że Kapić ma do nas przejść.
    • Dawid34, Muertes oraz kaleb lubią to.
    • Marcin_bw

8
      7
    • ponad miesiąc temu o 12:16
      Post #1727563 25.05.2026 12:16
    Z Bobckiem w pakiecie czy bez ?
    • Dawid34

606
      703
    • ponad miesiąc temu o 12:18
      Post #1727565 25.05.2026 12:18
    [quote]#post1727558 Chodzą głosy na Xie, że Kapić ma do nas przejść.[/quote] Nie ukrywam ale Było by to wzmocnienie
    • GSC lubi to.
    • Rakietowy Traktor

509
      557
    • ponad miesiąc temu o 12:24
      Post #1727566 25.05.2026 12:24
    Bosko juz pozegnal sie
    • morata lubi to.
    • Ivory THC KSC

917
      290
    • ponad miesiąc temu o 12:25
      Post #1727567 25.05.2026 12:25
    Kapic Legia albo Widzew
    • morata

4.1K
      4.5K
    • ponad miesiąc temu o 12:33
      Post #1727569 25.05.2026 12:33
    [quote]#post1727566 undefined[/quote] Dobra wiadomość
    • Lakbeti

1,000
      1K
    • ponad miesiąc temu o 12:46
      Post #1727573 25.05.2026 12:46
    Często zawodnik w jednym klubie wygląda słabo, zwłaszcza ma wahania formy, idzie do innego jest dużo lepiej i na odwrót , Przykładów może mnożyć, nawet w tym sezonie Bartosz Nowak, Rocha, czy Fornalczyk. Podstawą żeby trenera ustawiał zawodników na odpowiednich pozycjach pod konkretna kolejkę i cel, a nie tłuk na siłę swoją wizję i żadnej innej nie dopuszczał.
    • PAS

3.3K
      2.8K
    • ponad miesiąc temu o 12:47
      Post #1727574 25.05.2026 12:47
    Rozumiem, że za tę połowę składu, które forum chce wyrzucić przyjdzie taka sama ilość lepszych zawodników a nie kolejne Batoumy.. No to zazdroszczę optymizmu i wiary w pana Płatkai😀. Postuluję skupić sie na 4-5 zawodnikach za to rzeczywiście podnoszących jakość. Ilościowy model przećwiczyli już w tym sezonie w Łodzi, Szczecinie i Warszawie. A nasz właściciel nie wygląda na futbolowego maniaka jak właściciele w powyżej wymienionych klubach, którzy ładują kasę w transfery bez opamiętania.
    • Jarek44, koziołek, Lakbeti oraz 5 innych osób lubią to.
    • naki

1.3K
      2.2K
    • ponad miesiąc temu o 13:42
      Post #1727583 25.05.2026 13:42
    • Edytowany
    Klub powinien zaczac od tego aby przebudowac sztab od przygotowania fizycznego i motorycznego. A dokladnie powinien sciagnac jedengo fachowca z doswiadczeniem np. z Anglii. Sila i wytrzymalosc jest podstawa kazdego sportu wyczynowego. Do tego lewy, prawy obronca, bramkarz i defensywny pomocnik. To sa podstawy. Nie wiemy na dzisiaj czy Otar bedzie zdrowy i ile czasu mu zajmie dosjcie do optymalnej formy. Nie gra juz od pol roku. A Pila musi miec konkurencje bo przestal grac odkad jest podstawowym zawodnikiem. Perkovic to samo.
    • Lakbeti, hank, DiegoKSC oraz 2 innych osób lubią to.
    • octop

2.8K
      4.4K
    • ponad miesiąc temu o 13:51
      Post #1727584 25.05.2026 13:51
    Za Elsnera były dywagacje czy nie trenują za mocno i przez to mają ciężkie nogi, a teraz, że trenowali za lekko.
    • SaNtO, Jarek44 oraz DawidSiemaszki lubią to.
    • Lakbeti

1,000
      1K
    • ponad miesiąc temu o 14:21
      Post #1727589 25.05.2026 14:21
    • Edytowany
    @octop#15569 za Elsnera na początku siedziało, bo zespoły grały na 2, trzech frontach. W drugiej części sezony liderzy charpaganili na mistrza, a dół na utrzymanie, a u nas było zaskoczenie 🫪 [b]Edycja z 25.05.2026 o godz. 14:24 (scalono posty)[/b] Jeżeli chodźi przygotowanie motoryczne to nie jest tylko kwestia biegania, ale też trening siłowy, bezsensowne bieganie jak u naszych w kółeczku i jeszcze jak musieli kodować w głowie te schematy Elsnera, to już im się nogi plątały. Trening siłowy i wytrzymałość, wtedy nie ma tyle urazów mięśniowych i są się w stanie przepychać z silniejszymi obraoncami przeciwnika.
    • hank lubi to.
    • garry

4.8K
      1.1K
    • ponad miesiąc temu o 15:11
      Post #1727601 25.05.2026 15:11
    Elsnerowi nie zapomnę pozbycie się Fabiana Bzdyla.
    • Spider1985, Jeden9Zero6, del_piero oraz 5 innych osób lubią to.

Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!

Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!

Napisz odpowiedź...

Aktualnie przeglądający (19 użytkowników)

Stary Kibic, Goście (18)
    • Główna
    • Działy i kategorie