[quote='del_piero' pid='1416792' dateline='1579598080']
Pany poczekajmy do końca stycznia, moim zdaniem wtedy coś się może ruszyć. W poważnych ligach zakończą okienko i będzie szansa. Z drugiej strony ile my tych transferów przeprowadzamy? Tak na prawdę bieremy za darmoszkę, więc to bez różnicy czy okno otwarte czy zamknięte takiego piłkarza zawsze można zakontraktować.
[/quote]
Nie żebym się czepiał ale zarówno Florian jak i Thiago to transfery gotówkowe...
Ps. I nadal twierdze ze potrzebujemy mocnego skrzydłowego żeby zwiększyć szanse na MP
-
-
TRANSFERY CRACOVII (komentarze, listy życzeń, twittery itd...)
po prostu minus 3, szyny to taki personal touch
Ja w dalszym ciągu czekam na skrzydłowego, przed startem rundy wiosennej. Po prostu musi taki gość się pojawić, jeśli chcemy pomóc szczęściu w tej lidze.
Odnośnie dotychczasowych transferów, oceniam je wysoko (na bazie tego co wiem, żadnego z tych zawodników nie widziałem podczas gry, opieram się na medialnych doniesieniach i tym, co oferuje szczeroko pojęty Internet):
- Loshaj - ciekawy ruch, lewonożna "8-mka" do wzmocnienia rywalizacji w środku pola. Po odejściu Dąbrowskiego to wyczekiwane uzupełnienie. Być może do gry w pierwszym składzie. Wiek i predyspozycje się zgadzają. Znak zapytania przy jego doświadczeniu - za nim dopiero pół rundy na w miarę poważnym poziomie. Czyli trudno będzie oczekiwać od razu cudów i brania odpowiedzialności za wynik. Natomiast w perspektywie budowy zespołu wydaje się przemyślanym ruchem.
- Thiago - podoba mi się taki transfer. Jestem za stawianiem na młodych zawodników z zaplecza ekstraklasy. Moim zdaniem poziom nie jest tam drastycznie niższy, a ceny za zawodników rozsądniejsze, plus można próbować wyłapać najlepszych z tych rozgrywek. Najlepsi z ekstraklasy są poza zasięgiem Cracovii. Niestety transfery wewnątrz ligi są marginalne, nad czym ubolewam, bo czasami warto zaryzykować, ale to już na inny wątek. Nigdy nie ma pewności, czy zawodnik się sprawdzi, ale jak na zagranicznego piłkarza, szczególnie brazylijczyka, to wydaje się, że ma poważne, profesjonalne podejście do zawodu w Polsce. Mocno kibicuję temu transferowi. Może to zachęci do mocniejszej próby wyciągania perełek z zaplecza. Podobno to jeden z ciekawszych zawodników z 1 ligi, w krótkim czasie wybił się w Sandecji, więc brawo za refleks, ponieważ po kolejnej dobrej rundzie mógłby być już nie dla nas. Podobno dynamiczny lubiący dryblować, odważny grający za napastnikiem. A gdzie u nas, może będzie próba wpasowania go na skrzydło? Wolałbym jednak tam naturalnych bocznych pomocników.
- Alvarez - zapowiedziana bomba, szkoda, że dopiero po sezonie. Trudno zaliczyć go w takim wypadku do tego okienka. Szczerze mówiąc, to spodziewałem się transferów takiej "wagi" przed rundą rewanżową. I to przynajmniej jednego - skrzydłowego.
Wychodzi jednak na to, że w tym okienku nie dostaniemy żadnego transferu "na bogato". Szkoda. Ci co przyśli wydają się sensownym uzupełnieniem składy, wzmocnieniem, natomaist nie są to - przynajmniej na papierze - hity transferowe od których można wymagać wygrywania meczów. Takim będzie Alvarez, ale dopiero w lecie...
MKS umie fajnie w marketing, typowy kibic Cracovii bardzo udany.
Większym hitem, jak już ktoś zauważył, byłby niewątpliwie "typowy prezes Janusz" ;)
No offence, ale hasła profesora, przy całej sympatii i wdzięczności za to co zrobił dla Cracovii, brzmią dużo bardziej absurdalnie.
Wiadomo, myślą przewodnią jest zapewnienie czołówek w gazetach i mediach dla Cracovii/Comarchu, ale czasami poważnym ludziom nie przystoi opowiadanie bajek o milionach na transfery, transferach na bogato i że nie ma kogo kupić. Od kibiców aż takiego realizmu się nie wymaga.
Czekam na takim MEM!
[quote='potter' pid='1416790' dateline='1579597450']
MAKU GWOLI ŚCISŁOŚCI -transfery były 2 .Alvareza nie liczę bo twierdze że nie ma najmniejszych szans na jego sprowadzenie na wiosnę .
Wolą go zostawić na wiosnę by im sportowo pomógł bo nie mają napastnika .Co my możemy zaoferować ?100 tyś maks 200 tyś euro za wykup ?
Więcej nie damy a takie kwoty na zespole z 2 bundeligi nie robią wrażenia .
Na ten czas mamy z obiecanych 3 konkretnych wzmocnień 1 Loshaj i jedno pobożene życzenie Thiago .
Nie tknięte dalej największe nasze bolączki czyli skrzydła .Jak nie było skrzydłowego tak nie ma .
Na ten czas za transfery w skali 1-6 wystawiam notę (-minus TRÓJE NA = SZYNACH )..Z Alvarezem było by (-minus 4 ).
By poprawić znacząco ocenę musiał by Alwarez przyjść teraz i do tego klasowy skrzydłowy .Wtedy jako całość daje ocenę celującą 6 .
[/quote]
Moim pobożnym życzeniem jest żeby Potter został skautem bo narazie za to gdakanie i ciągle narzekanie daję mu =3 (zimny kubełek wody na główkę i skończ z tym pesymizmem i daj nowym kopnąć piłkę)
Focus a jeszcze się coś będzie działo w temacie chociażby skrzydłowego i spróbujemy, czy osiągnęliśmy już to co chcieliśmy i nic się nie wydarzy?
Co do oceny dotychczasowych transferów to oczywiste, że trzeba się wstrzymać z oceną, najlepiej do końca rundy. Na papierze nie wygląda to wg mnie ani bardzo złe, ani bardzo dobrze. Wiele razy padały nazwiska nieznanych przed przyjściem do ekstraklasy zawodników, którzy dali jakość, tak samo może być w naszym przypadku. Ale przypomnę tylko zimowe okienko Jagielloni 2 lata temu, kiedy wobec problemów Wisły podebrali im 3 wyróżniających się zawodników i to w skali całej ligi. Jak się okazało po czasie, były to całkiem udane wzmocnienia:
Imaz - czołówka całej ex bez podziału na pozycję.
Arsenic - może bez efektu wow ale ogólnie dawał radę.
Kostal - raczej niewypał.
Nie chce mi się szukać dokładnie kto wtedy jeszcze do nich dołączył, a kto odszedł w omawianym okienku, ale pamiętam że opinia publiczna się zachwycała, a Jagiellonia miała iść po mistrza. Jak się skończyło wiemy, zabrakło ich nawet w pucharach. Zmierzam do tego, że przed kopnięciem piłki w kilku meczach, a najlepiej na przestrzeni całej rundy, nie ma co wygłaszać zdecydowanych opinii, bo teoretycznie nieznani kopacze z marnym CV mogą się doskonale sprawdzić i dać nam nawet mistrza, a z drugiej strony goście przychodzący z łatka solidnych wzmocnień, w dodatku ogranych już w naszej lidze, analogicznie nie muszą gwarantować nic pewnego. Lodu na nasze rozgrzane głowy i zaczekajmy przynajmniej do, dajmy na to 5 kolejki rundy rewanżowej. Wtedy już mniej więcej będziemy wiedzieć o co gramy, gdy zobaczymy ile punktów zdobyliśmy my, a ile np Legia.
Co do transferu Alvareza. Super że przyszedł, jaram się tym wzmocnieniem, ostrze sobie żeby na naprawdę fajnego grajka, jakiego dawno u nas nie było. Ale fakty są takie że jeśli nie przyjdzie już teraz, a dopiero od lipca, to nie ma co zaliczać go do transferów zimowych z jednego, prostego powodu. Jeśli przyjdzie od lipca, to nie będzie już nowy zawodnik i wzmocnienie kadry, tylko wymiana 1:1. Gorzej jeśli np proporcję będą 1:2. Świetnie że nikt od nas nie odszedł, podczas gdy wszyscy naokoło się osłabiają, ale chyba nie wierzycie, że w lecie, po potencjalnie udanym sezonie w naszym wykonaniu taki stan rzeczy się utrzyma. Dlatego obecne okienko generalnie na papierze na plus, ale jeszcze jeden zawodnik na już, jeśli Alvareza nie udałoby się ściągnąć w styczniu przydałby się bardzo. Chyba wszystkich zanudzilem, takie małe podsumowanie.
- Edytowany
Uwaga: ruch transferowy Jagielloni o którym piszesz był niemal dokładnie rok temu.
I słuszna uwaga. Mocny ruch transferowy nie przyniósł efektu. Tak wzmocniona Jagiellonia dała się wyprzedzić nam i Piastowi. Czego zabrakło? Trenera? Atmosfery?
Dlatego tak mało podniecam się transferami.
[quote='konserwa' pid='1416713' dateline='1579531622']
[quote='leszeczek' pid='1416711' dateline='1579530567']
Całkowicie się zgadzam z postami powyżej poza dziecinnym argumentem "brać, żeby nie trafił do rzeki".
Niewątpliwie będzie dla onych wzmocnieniem :(
[/quote]
Tzn z czym... ze zbieraniem chrustu w ogródku Maku ?
Oczywiście argumenty "brać na złość gts" są idiotyczne i dziecinne.
Ale jeszcze bardziej drażni mnie tępota naszych "kibico-menadżerów" którzy by brali wszystko, co tylko wolne i jest i na drzewo nie spieprza. Ludzie (ty Maku też), takich Tomczyków (vel Piszczków) w naszych ligach jest jeszcze kilkunastu, w regionie kilkudziesięciu, weźmiecie [b]wszystkich[/b] ???
[/quote]
Co Ty zwariowales? Wszystkich na bank nie. Ja bym brał tylko tych których chce gts
Według mnie naszymi dwoma najlepszymi transferami w tym okienku są: stabilizacja oraz przedłużenie kontraktu z Vestenickim. Bardzo wierze, że Tomasa pokaże na co go stać jeżeli tylko dostanie szansę na swojej nominalnej pozycji.
Skrzydłowy jak najbardziej by się przydał - najlepiej o podobnej charakterystyce do Wdowiaka ale z lepszą skutecznością. Po to żeby Mateusz miał się od kogo uczyć (vide Gol - Lusjusz).
Być może , że już jutro będziemy mogli ocenić jakość naszych / na razie przeprowadzonych / transferów i zobaczymy co wniosą nowi do gry zespołu .
[quote='konserwa' pid='1416713' dateline='1579531622']
[quote='leszeczek' pid='1416711' dateline='1579530567']
Całkowicie się zgadzam z postami powyżej poza dziecinnym argumentem "brać, żeby nie trafił do rzeki".
Niewątpliwie będzie dla onych wzmocnieniem :(
[/quote]
Tzn z czym... ze zbieraniem chrustu w ogródku Maku ?
Oczywiście argumenty "brać na złość gts" są idiotyczne i dziecinne.
Ale jeszcze bardziej drażni mnie tępota naszych "kibico-menadżerów" którzy by brali wszystko, co tylko wolne i jest i na drzewo nie spieprza. Ludzie (ty Maku też), takich Tomczyków (vel Piszczków) w naszych ligach jest jeszcze kilkunastu, w regionie kilkudziesięciu, weźmiecie wszystkich ???
[/quote]
Wiesz Konserwa,ze przeoczylem Twoja wywazona odpowiedz, a szkoda:)
Primo,to nie chrust, tylko konkret pniaczki, sam cialem 4.5 konna pila spalinowa, na dodatek zabytkowa.
Do meritum, jesli nie rozumiesz, to wytlumacze, dla gtsu taki zawodnik to bedzie jak tlen, zamiast dziadkow bedzie mlody harpagan z duzym ciagiem na bramke i wzglednie niezlym wykonczeniem.To jest dla mnie [b]podstAWowym zmartwieniem[/b], nawet nie brak naszych przekotow. Dla nas taki zawodnik bylby zastapieniem Piszczka(bardzo podobna charakterystyka) przy ewentualnym wypozyczeniu. Nie mam pojecia, gdzie wyczytales w moich postach,zeby go na gwalt brac?
Tytuł z dzisiejszej GW:
[b]Mąż Jarockiej: Do dziś dostaję maile z pytaniami o koncert. Odpowiadam, że Irena nie żyje.[/b]
Hmm... Nie ma się więc co dziwić, że niektórzy jeszcze przez wiele lat będą wspominać o Hernandezie i Hosku...
Odwrócę kota ogonem proponuje wykorzystać talent Focusa jako scauta.Nadał by się idealnie a ma też jedną cechę (notorycznie białońskiego ,kmite i innych pismaków będzie robił w bambuko )podrzucając fałyszywe tropy .Typ agenta J-23 (co znowu nadaje ).
Skoro wyceniłeś mnie na =3 to ja będę miał gest -3 dam tobie .Trochę na wyrost ale znaj moją dobroduszność i ,,patrzenie przez palce ''.
Zatem zapytam cię focusie ,,optymisto ''gdzie skrzydłowy ?
no gdzie?
wzięli przecież Pika na obóz :D
- Edytowany
[quote='potter' pid='1416881' dateline='1579677324']
Odwrócę kota ogonem proponuje wykorzystać talent Focusa jako scauta.Nadał by się idealnie a ma też jedną cechę (notorycznie białońskiego ,kmite i innych pismaków będzie robił w bambuko )podrzucając fałyszywe tropy .Typ agenta J-23 (co znowu nadaje ).
Skoro wyceniłeś mnie na =3 to ja będę miał gest -3 dam tobie .Trochę na wyrost ale znaj moją dobroduszność i ,,patrzenie przez palce ''.
[/quote]
Czasami ciężko jest się z Tobą nie zgodzić. Na Cracovii jest aktualnie "hajp" na Probierza, Janusza i Marketing - o ile do samego Probierza nie mam problemu to do Janusza i Marketinku lekki jest.
Janusz - od lat obiecuje złote góry, co pół roku słyszymy o pieniądzach na transfery a także obietnice transferów - finalnie kończy się to tekstami typu "Polska liga jest słaba nikt nie chce przychodzić", "Zbyt duża cena", "Piłkarz chciał chore pieniądze" i tak jest tym razem - mamy gościa z Kosowa który może odpali, Thiago z Sandecji i mamy(nie mamy) Alvareza bo jakby miał być to już by trenował razem z zespołem.
Dla podsumowania nie mamy nic.
Dział marketingu też dał nam liścia w twarz moim zdaniem, bo ja jako kibic który był na Basztowej i jeździł po głębokich 3 ligach za klubem nie pozwolę sobie na wyśmiewanie reakcji na obiecywanie profesora i klubu względem transferów - bo wszystkie te teksty to słowa wynikowe marnej przez lata polityki transferowej klubu, bylejakości - spadków/awansów utrzymań w lidze i balansowania nad przepaścią. Czuję się prawdziwym kibicem który walczył za Cracovię aby istniała, kupuje co rok karnety od ponad 20 lat. Ciekawe czy któryś z Panów z marketingu był z Pasami w 3 lidze?
Może zrobimy memy z Januszem i jego obietnicami i damy je na soc-mediach klubowych?
Jeszcze małe wcięcie odnośnie wieszczów z forum/twittera i tych "kumatych" nakręcacie się pozycją Cracovii w tabeli, mówicie o transferach i wspaniałych wzmocnieniach, nakazujecie czekać na efekty - a prawda jest taka, obiecujecie i robicie zament co do transferów z których nic nie ma - podajecie pierdy co tydzień "już kogoś mamy", "zaraz ktoś przyjdzie" a przychodzą gracze z których może coś będzie (to tak do Pana Focusa i Franka).
A reszta kibiców cały czas zapomina jak Janusz mówił wprost o zmianie kibica na stadionie czego efektem jest teraz ilość kibiców na trybunach, tego już nie pamiętacie?
Jeszcze jedno małe pytanie - czy nie pamiętacie czasem końca zeszłej rundy, kiedy to każdy widział braki w zespole - np. mecze z ŁKS i Korona, nagle myślicie, że stabiliacja jest najważniejsza? że utrzymaliśmy graczy? NIE! o sukcesie w tej materii można mówić kiedy takich dylematów kibic i pracownicy klubu nie mieliby pod koniec rundy, my dalej zostaliśmy z brakami - Dimunem, Vestenickim itd. Kupiliśmy graczy do środka pola i dalej nie ma konkretów które zapowiadano.
Klub jest nieporadny w scoutingu - i podczas każego okienka czeka na promocje, co widać gołym okiem, transfery nie są przygotowywane - każdy nawet debil widział od pewnej ilości meczów gdzie są braki.
Brawo JIRA, brawo, pare celnych uwag, zwlaszcza ten "hajp", marketingowe malowanie trawy na zielono,a farba przy tej pogodzie nie chce snac. Zostaly mniej wiecej 2 tygodnie do ligi, to nie czasy 4 miesiecznej przerwy zimowej.
Nie znałem słowa "hajp", ale człowiek uczy się całe życie.
Celne.
[quote='JIRA' pid='1416884' dateline='1579678806']
[/quote]
Czasami ciężko jest się z Tobą nie zgodzić. Na Cracovii jest aktualnie "hajp" na Probierza, Janusza i Marketing - o ile do samego Probierza nie mam problemu to do Janusza i Marketinku lekki jest.
Janusz - od lat obiecuje złote góry, co pół roku słyszymy o pieniądzach na transfery a także obietnice transferów - finalnie kończy się to tekstami typu "Polska liga jest słaba nikt nie chce przychodzić", "Zbyt duża cena", "Piłkarz chciał chore pieniądze" i tak jest tym razem - mamy gościa z Kosowa który może odpali, Thiago z Sandecji i mamy(nie mamy) Alvareza bo jakby miał być to już by trenował razem z zespołem.
Dział marketingu też dał nam liścia w twarz moim zdaniem, bo ja jako kibic który był na Basztowej i jeździł po głębokich 3 ligach za klubem nie pozwolę sobie na wyśmiewanie reakcji na obiecywanie profesora i klubu względem transferów - bo wszystkie te teksty to słowa wynikowe marnej przez lata polityki transferowej klubu, bylejakości - spadków/awansów utrzymań w lidze i balansowania nad przepaścią. Czuję się prawdziwym kibicem który walczył za Cracovię aby istniała, kupuje co rok karnety od ponad 20 lat. Ciekawe czy któryś z Panów z marketingu był z Pasami w 3 lidze?
Może zrobimy memy z Januszem i jego obietnicami i damy je na soc-mediach klubowych?
Jeszcze małe wcięcie odnośnie wieszczów z forum/twittera i tych "kumatych" nakręcacie się pozycją Cracovii w tabeli, mówicie o transferach i wspaniałych wzmocnieniach, nakazujecie czekać na efekty - a prawda jest taka, obiecujecie i robicie zament co do transferów z których nic nie ma - podajecie pierdy co tydzień "już kogoś mamy", "zaraz ktoś przyjdzie" a przychodzą gracze z których może coś będzie (to tak do Pana Focusa i Franka).
A reszta kibiców cały czas zapomina jak Janusz mówił wprost o zmianie kibica na stadionie czego efektem jest teraz ilość kibiców na trybunach, tego już nie pamiętacie?
Jeszcze jedno małe pytanie - czy nie pamiętacie czasem końca zeszłej rundy, kiedy to każdy widział braki w zespole - np. mecze z ŁKS i Korona, nagle myślicie, że stabiliacja jest najważniejsza? że utrzymaliśmy graczy? NIE! o sukcesie w tej materii można mówić kiedy takich dylematów kibic i pracownicy klubu nie mieliby pod koniec rundy, my dalej zostaliśmy z brakami - Dimunem, Vestenickim itd. Kupiliśmy graczy do środka pola i dalej nie ma konkretów które zapowiadano.
Klub jest nieporadny w scoutingu - i podczas każego okienka czeka na promocje, co widać gołym okiem, transfery nie są przygotowywane - każdy nawet debil widział od pewnej ilości meczów gdzie są braki.
[/quote]
I ja to popieram z tą różnicą ze juz karnetu nie kupuje bo jest mi zbędny (ale skłonny jestem kupić komuś kogo nie stać - chętnie komuś zrobię za sponsora. Napiszcie jak znacie kogoś kogo nie stać na priv).
Dobrze napisane i ja to kupuje
[quote='Les' pid='1416888' dateline='1579679846']
[/quote]
[/quote]
I ja to popieram z tą różnicą ze juz karnetu nie kupuje bo jest mi zbędny (ale skłonny jestem kupić komuś kogo nie stać - chętnie komuś zrobię za sponsora. Napiszcie jak znacie kogoś kogo nie stać na priv).
Dobrze napisane i ja to kupuje
[/quote]
Ja nigdy nie obrażę się na mój klub i nawet jak teraz co mecz dostaniemy baty będę chodził i kibicował aż do ostatnich dni mojego życia. Ale czytając te wszystkie wielkie posty tych co każą mi doceniać to co mamy teraz bo patrzą na ślepo to co mówi Janusz i głosy z klubu i zapominają tego co chwilę temu było robi mi się słabo. Hipokryzja Panowie - niestety ale wcześniej każdy z Was płakał odnośnie Veste i braków teraz nagle cudem cieszycie się z tego co jest - bo inni sprzedają. Kto tak naprawdę z klubów z którymi mamy rywalizować znacząco się osłabił - Pogoń(Buksa), Legia(Niezgoda) - dalej uważam, że te zespoły mimo wszystko mają lepszy skład od nas. A trzeba wziąć pod uwagę, że inne zespoły typu np. Jaga, Lech, Piast także mogą się wiosną obudzić.
[/quote]
no przecież tajemnicą poliszynela jest, że ci, których nazywasz wieszczami zostali kupieni przez Filipiaka.
zakrapiana imprezka we włościach Janusza spAWiła, że niektórzy zaczęli postrzegać sport przez pryzmat obietnic i słupków
- Edytowany
No żeby być już do końca precyzyjnym to Jaga straciła Klimalę i Guilherme a Lech Amarala i zaraz Jevtica. Slask Cholewiaka. Lechia wystawiła na listę kilku kluczowych graczy i pozbyla się Sobiecha, Konkretny skrzydlowy musi być. Jakby byl jeszcze Alvarez od teraz to będzie bardzo dobrze.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!