Jakby nie patrzeć do końca okienka jeszcze półtora miesiąca, a niejednokrotnie zdarzały się transfery last-minute, więc wątek pewnie będzie jeszcze żyć.
-
-
TRANSFERY CRACOVII (komentarze, listy życzeń, twittery itd...)
Sto lat,sto lat niech żyje,żyje nam ! :)
CP 1906, tekst na nowy transfer " Jak zawsze...Tragedia " jest sianiem defetyzmu w klubie, bo czym jest taka opinia na temat zawodnika, którego tak naprawdę mało kto widział ? Takie wyrokowanie jest sianiem zamętu, i to w czasie, gdy powinniśmy klub wspierać, zapełniać trybuny itd.
Zagra parę meczów, będzie słabym graczem, wtedy będzie można taki transfer i gracza "przekopać". Ale na początku, gdy tylko pojawiło się info że taki gracz może w Pasach być taki tekst ?
Widzę, ze wielu ma wyjątkowa satysfakcję z pisania, gdy Pasy przegrywają, gdy do Cracovii nie przyszedł Ronaldo itd. Byle dokopać, byle skrytykować.
Pozyskaliśmy w tym okienku, zawodników różnych bym powiedział. Nie uważam, że to okienko było słabe. Wręcz przeciwnie, po oglądnięciu paru sparingów, jest nadzieja na lepsza grę, na progres wyniku sportowego.
Jeżeli będzie źle, będzie krytyka. Sam będę krytykował, bo mam oczekiwania na ten sezon.
Płaczki ktorym zawsze będzie źle!
Przyszedłby Ronaldo to i tak byłyby głosy ,że Messi lepszy...?
Mnie się spodobała idea "Prze Kocura". Nawet założył bym sektę wyznawców tegoż."Prze Kocur" przeprowadzi nas przez hordy psów i nawet się nie spoci.Samą lewicą zdobędzie 44 gole a kiwki jego będą legendarne.Moglibyśmy wydawać pismo .
"Strażnica " nie bo gdzieś już chyba jest ,ale może "Kuweta"?
Nie ma co się spinać, niech Hiszpanie pokażą co potrafią. Mistrz Polski będzie szturmował Ligę Mistrzów dwoma napastnikami z 3 ligi hiszpańskiej, więc tego...
na tym polega sztuka, by "coś" kupić a nie zrobić spustoszenia w gospodarce jak GTS. Na rynku jest dużo dobrych zawodników, którzy się nie przebili do poważnej centralnej piłki, a już w takiej Hiszpanii, gdzie rywalizacja jest potworna, takich jest mnóstwo.
Jak wyżej wspomniał Girza, Legia o LM zagra z Lopezem, którego gdzieś tam odkopano kiedyś. Angulo w Górniku, to też był świetny transfer. A ilu było graczy z tzw. nazwiskiem, którzy zawiedli ?
Wolę takiego Serafina, wolę gdy będzie przywdziewał koszulkę Danek, gdy szukamy gdzieś w niższych topowych ligach gracza, który chce się wybić.
[quote='ian thorpe' pid='1325317' dateline='1531857333']
na tym polega sztuka, by "coś" kupić a nie zrobić spustoszenia w gospodarce jak GTS. Na rynku jest dużo dobrych zawodników, którzy się nie przebili do poważnej centralnej piłki, a już w takiej Hiszpanii, gdzie rywalizacja jest potworna, takich jest mnóstwo.
Jak wyżej wspomniał Girza, Legia o LM zagra z Lopezem, którego gdzieś tam odkopano kiedyś. Angulo w Górniku, to też był świetny transfer. A ilu było graczy z tzw. nazwiskiem, którzy zawiedli ?
Wolę takiego Serafina, wolę gdy będzie przywdziewał koszulkę Danek, gdy szukamy gdzieś w niższych topowych ligach gracza, który chce się wybić.
[/quote]
A i Kante po jednym, w miarę udanym sezonie na 3 poziomie w Hiszpanii, odpalił dopiero w naszej lidze. Zresztą, przykładów było więcej. Nie ma co dramatyzować, może goście odpalą.
- Edytowany
[quote='ian thorpe' pid='1325311' dateline='1531855769']
CP 1906, tekst na nowy transfer " Jak zawsze...Tragedia " jest sianiem defetyzmu w klubie, bo czym jest taka opinia na temat zawodnika, którego tak naprawdę mało kto widział ? Takie wyrokowanie jest sianiem zamętu, i to w czasie, gdy powinniśmy klub wspierać, zapełniać trybuny itd.
[/quote]
Rozumiem, że jak przestaniemy wymagać "porządnych" transferów i będziemy chwalić że przyszedł grajek z 3 ligi hiszpańskiej to wtedy się trybuny zapełnią?
My jako kibice mamy wymagać graczy, nazwisk, transferów. Skoro sprzedaliśmy Piątka mamy prawo oczekiwać że choć część pieniędzy z jego sprzedaży na kupno kogoś czyje nazwisko przyprowadzi ludzi.
Firmowanie dziadostwa i zakłamywanie rzeczywistości nikogo nie przekona do przyjścia na mecze.
Oczywiście gracza nie widziałem. Ale czy zapychanie Naszej najsłabszej pozycji chłopem z 3 ligi hiszpańskiej i opieranie na nim nadziei jest warte klubu mającego jakiekolwiek poważne aspiracje (już nie wspominając że mamy rzekomo grać o MP)?
Jak dla mnie nie. I dlatego uważam że ten transfer to tragedia, bo widać że myślenie w klubie się nie zmieniło.
Tanio kupić - drogo sprzedać jakby co nie ma ryzyka a przy okazji "a nóż ktoś odpali".
[quote='ian thorpe' pid='1325311' dateline='1531855769']
CP 1906, tekst na nowy transfer " Jak zawsze...Tragedia " jest sianiem defetyzmu w klubie
[/quote]
Osobiście uważam że post CP 1906 nie jest żadnym sianiem defetyzmu (a już w szczególności w klubie), tylko jego prywatnym zdaniem. Ma prawo nie wierzyć w takie transfery. Ty masz prawo w nie wierzyć. Boisko zweryfikuje Wasze oczekiwania lub ich brak. Zupełnie nie rozumiem tego czepialstwa. "Przekopka" przed pierwszym meczem jest be, ale po kilku jest już ok? Kto określi ilość tych meczy do przekopki? Jakieś gremium forumowe?
Jak oczekuje zawodnika np. z 2 ligi hiszpańskiej to nie mogę marudzić że przyszedł z 3? Jak oczekuje "fajnego" skrzydłowego to nie mogę narzekać że przychodzi gość w wieku 28lat, który karierę zawodową zaczął w 26roku życia?
Na tym forum są większe problemy niż narzekanie w transferach. Bardziej szkodliwe niż pisanie na forum jest męczenie buły przez niektóre osoby na stadionie. Żal tego słuchać, często mam wrażenie że zebrało się jakieś kółko frustratów na wyjściu "w teren" by się dotlenić (tylko czemu na stadionie).
[quote='CP 1906' pid='1325321' dateline='1531858154']
My jako kibice mamy wymagać graczy, nazwisk, transferów.
[/quote]
Nie! My jako kibice mamy wymagać wyników. Podniecanie się transferami to rozrywka dla chłopców sprzed konsoli z FiFa ileś tam ileś. Jako kibic najszczęśliwszy byłbym, gdybyśmy zrobili MP naszymi wychowankami. Ale to oczywiście jest niemożliwe, więc ściągamy po pierwsze zdolnych 16-latków, by wychować takich "pół wychowanków". Jesli jeden na 5-10 odpali, to super. Ściągamy zawodników w których trener widzi potencjał, a nie powiodło im się w innych klubach, sciągamy młodych Słowaków (i jak doświadczenie uczy lepiej wychodzimy na tych nieznanych - Siplak, Dimun, niż na tych "z nazwiskami" - Vestenicky, Mihalik), ściągamy w końcu doswiadczonych zawodników z lig ościennych - Covilo, Dytiatiev) by uzupełnić braki. W tej grupie widzę ostatnie transfery Hiszpanów.
Nazwiska ściąga Lampucera i kupuje takiego Eduardo czy innego murzyna, którego odstrzela po sezonie zanim zapamiętałem jego nazwisko.
Nie rozumiem jak można się podniecać nazwiskami zawodników, którzy decydują się grać w polskiej lidze. Nie mówię, że trafia tutaj wyłącznie szrot, ale lepsze wrażenie sprawiają zawodnicy, których ktoś interesujący się piłką na moim poziomie, w momencie przyjścia do Polski nie kojarzył.
IAN
My szukamy graczy tanich. Ja chciałbym byśmy szukali dobrych. Tym się różnimy, Ty to popierasz.
Odwracając można napisać:
Klub szuka piłkarzy dobrych, a Ty byś chciał by szukał drogich. O to chodzi?
Kolego CP 1006 ( bez urazy ) podaj kilka nazwisk które byś widział u Nas. Według mnie nikt z wyróżniających się zawodników, którzy maja w planie wyjazd na zachód nie przyjdzie do nas (chyba że nie wypali kontrakt ). Nie czarujmy się , jeżeli w ekstraklapie zarobki kopaczy nie będą się zaczynały od 100 tyś E to wszyscy będą uciekać. Są zawodnicy dobrzy ,że tak powiem za darmo ( za podpis ) ale oczekują solidnej wypłaty, My nie płacimy tyle żeby pchali się do nas najlepsi w tej lidze i nawet średni z zagranicy. Poparz na zarobki w Holandii, Belgi, Grecji że o lepszych ligach nie wspomnę i zastanów się dlaczego zawodnicy z naszej ligi tak uciekają , a nawet średni z tamtych lig nie grają w naszej lidze. Prawda jest taka , do ekstraklapy przychodzą tylko ci którzy są za słabi na inne lepsze ligi. My nie przebijemy oferty zachodniej ligi za Polskiego ,dobrego kopacza , trzeba to przyjąć.Nie zrobi też tego legia jako najbogatszy klub. Tam przyjdzie ktoś , kto zarobi dobrze na nasze warunki ale jest za słaby na zachód. Czy do Ekstraklapy przyszedł ktoś z Francji, Włoch ,Hiszpanii ,Niemiec lub lepszych klubów ze słabszych lig, kto grał regularnie w każdym meczu ( oprócz Słowacji ,nawet Słowacy którzy tu przychodzą to 2 lub 3 garnitur) Raczej tacy którzy skończyli wiek juniora i zostaliby bezrobotni lub graliby amatorsko .Nie stać nas na nawet przyzwoitych zawodników z zachodu wiec szkolmy Polską młodzież, zarabiajmy na sprzedaży i miejmy nadzieję , że wraz z większą gotówką lepsi zawodnicy zostaną albo odejdą za dobrą kasę, a nie będą naciskać na transfer do słabych klubów Belgii, Holandii,Cypru lub Grecji .Więc nie pier**my tu o prze kocurach z zagranicy którzy tu mają przyjść.. Ściągajmy , szkolmy dobrych juniorów i zarabiajmy. Nie oczekuję odpowiedzi, są to tylko moje przemyślenia i mimo ,że piszę na forum raz na kilka lat to czytam regularnie. Przy okazji dziękuję za informację na bieżąco Wszystkim którzy piszą na Tym forum. Jesteście kopalnią wiedzy co w klubie słychać
leszeczek
Nie. Klub ma szukać dobrych.
Klub szuka dobrych zawodników. Dobrych i tanich, nie ma się co oszukiwać. Żeby jednak takich znaleźć, trzeba kogoś, kto w morzu szrotu dostrzeże perełkę. Liczę na to, że kimś takim jest MP. Ty chcesz by Klub szukał dobrych, czyli takich, o których wszyscy wiedzą, że są dobrzy. Niestety tacy są drodzy.
Gdyby dwa lata temu trafił do nas Carlitos, pisałbyś, że to szrot i czekasz na transfer jakiegoś dobrego zawodnika. Dzisiaj byłbyś zachwycony, gdyby trafił do nas. Może nasz nowy Hiszpan też tak odpali?
nikt nie pisze, przynajmniej ja nie zauważyłem, że zawodnicy którzy przyszli są super, że Zorro to jest gracz o nieprawdopodobnych umiejętnościach. Jest opinia w części, że nowym zawodnikom należy po prostu dać czas na pokazanie umiejętności, i dopiero wtedy ocenić dany transfer.
Nie wiem, kto by miał przyjść i jaką miarę przykładać, by niektórzy byli zadowoleni PRZED ZOBACZENIEM KOPIĄCEGO GRACZA. Grał u nas Saidi, za ileś tam set tysięcy euro - warto było ? Grali gracze z nazwiskami z Ekstraklasy np. Ślusarski, grali gracze jak Radomski. Byli pomyłkami. Nic i nikt nie da gwarancji, że dany gracz będzie chciał, potrafił biegać w biało-czerwonej koszulce. Z obserwacji Ekstraklasy można wyciągnąć wnioski, że najlepiej sprawdzają się ambitni młodzi zawodnicy, którzy chcą grać poważną piłkę, lub tacy którzy chcą po jakimś "spadku" powrócić na salony. Piątek, Kapustka, Helik, Jaroszyński, Covilo to tylko nazwiska z naszego klubu. Ryzyko zatrudnienia nieodpowiedniego gracza jest zawsze, ostatni przykład Drewniak, któremu chciało się biegać do momentu, gdy miał GWARANTOWANY plac gry.
Gdzie jeszcze upatruję szans ? Tak, w osobie trenera Probierza. Czytam wywiady z zawodnikami, słucham opinii na trybunach menagerów i wiem jedno, jest on magnesem który przyciąga właśnie TAKICH zawodników. Nie obiboków, bo ci strajkują, lub chcą uciekać, tylko ambitnych, którzy chcą cos osiągnąć. W Jadze było podobnie. Nie interesuje mnie czy zawodnik jest czarny, żółty, kosztuje miliony czy przyszedł za darmo wyszperany przez jakieś znajomości trenera tego czy owego, zawodnik ma być taki, który da wartość dodatnią drużynie. Tylko tyle, wtedy będę zadowolony.
To wszystko jednak będzie można ocenić po iluś tam kolejkach, a nie pisać o tragedii, gdy jeszcze ten czy ów gracz nawet kontraktu nie podpisał.
- Edytowany
Zgadzam się z tym, że z oceną Hiszpana trzeba poczekać. To nie jest zawodnik z naszej ekstraklasy czy 1ligi, gdzie można by wydawać jakieś oceny na podstawie tego co się widziało w jakichś meczach. Tutaj mamy gracza anonimowego, więc nikt tak naprawdę nie wie co prezentuje. Oczywiście możliwe, że jest słabiutki i będzie to kolejny z tych transferowych niewypałów jakich mieliśmy sporo ściągając różnych nieznanych zawodników. Z drugiej strony tak jak padło wyżej, ściągaliśmy też graczy z nazwiskami i grali oni tragicznie, tak więc jak widać i tak źle, i tak niedobrze. Oczywiście jest to gracz z tej 2 czy 3ligi hiszpańskiej, więc nie ma co się okłamywać, to o czymś też świadczy i na pewno nie jest to jakaś perełka, które nie wyłowili skauci z większych hiszpańskich klubów, tylko z drugiej strony widzieliśmy, że zawodnicy z takiego poziomu rozgrywkowego mogą się w Polsce świetnie sprawdzić. Poziom u nas jest jaki jest i zawodnik z takiego poziomu rozgrywek z Hiszpanii może być u nas gwiazdą ligi. Więc najlepiej po prostu się nie napalać na ten transfer, nie mówić sobie, że przychodzi drugi Carlitos, tylko spokojnie poczekać na kilka spotkań w jego wykonaniu i zobaczymy co z tego będzie.
[quote='leszeczek' pid='1325336' dateline='1531863834']
[quote='CP 1906' pid='1325321' dateline='1531858154']
My jako kibice mamy wymagać graczy, nazwisk, transferów.
[/quote]
Nazwiska ściąga Lampucera i kupuje takiego Eduardo czy innego murzyna, którego odstrzela po sezonie zanim zapamiętałem jego nazwisko.
Nie rozumiem jak można się podniecać nazwiskami zawodników, którzy decydują się grać w polskiej lidze. Nie mówię, że trafia tutaj wyłącznie szrot, ale lepsze wrażenie sprawiają zawodnicy, których ktoś interesujący się piłką na moim poziomie, w momencie przyjścia do Polski nie kojarzył.
[/quote]
Z całym szacunkiem, ale to że mamy się domagać "nazwisk, transferów, graczy" to wydawało mi się oczywistym że chodzi o podniesienie poziomu, a co za tym idzie i wyniku. Oczywiście ekstraklasa jest taką ligą gdzie ciężko domagać się konkretnego zawodnika - ale dla mnie rzeczą jasną jest że mamy obowiązek wymagać żeby trafiali do Nas gracze z trochę wyższego pułapu rozgrywek niż 3 liga hiszpańska.
Nie widzę sensu się nad tym więcej rozwodzić, chyba że znowu chce ktoś analizować każdą część mojego zdania i rozbierać na czynniki pierwsze..
[size=small]Natomiast, co do marketingu, bo w sumie taki wątek został podjęty, jako poboczny: to tak mi się przypomniało z wątku "u Naszych rywali" po transferze wspomnianego Eduardo:[/size]
[quote='ian thorpe']
[size=small]możecie ze mnie kpić, ale już dziś żałuję, że meczu z Legią na Kałuży, na żywo, przy pełnych trybunach nie zobaczę...Legia ściąga zawodników, może nie najmłodszych, ale dość "nośnych".[/size]
[/quote]
I nie odbierz tego kolego Ian jako kpinę. Zwyczajnie, ściągnięcie graczy z porządnych zespołów z dobrymi statystykami - skutkowałoby tym że wielu Pasiaków wróciłoby na stadion - "zaalarmowanych", że faktycznie o coś gramy w tym sezonie (bo wbrew temu forum to tak w rzeczywistości nie widzę takiego entuzjazmu, co zresztą widać po sprzedanych karnetach).
Natomiast równanie do 3. ligi hiszpańskiej - raczej nikogo nie przyciągnie na już.
Jeżeli z Kurzawą jest faktycznie coś na rzeczy to byłby mega transfer :D
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (3 użytkowników)
Goście (3)