[quote]#post1684002 😂 🤣 😂 🤣 😂
ja bym tego drewnialdo polaczyl jeszcze z plagami egipskimi i kokluszem...
Kolo chuja mi lata somsiadka ale widac wy bez niej zyc nie potraficie...
Dobrze ze nasza historia taka krystalicznie czysta i klub na przyklad za kroupcje nie byl skazany... ale tak somsiadka najwazniejsza[/quote]
Co Ty z tą korupcją wyjeżdżasz? Pamiętam, że od nas ktoś z zarządu próbował ustawić zaledwie 1-2 mecze. Pozostałe jakiś sędzia piłkarski niezwiązany z naszym klubem. Ustawiał nasze mecze i Podbeskidzia. A gts niby nie handlował meczami? Pamiętasz gts - legia 0-6? W tamtych czasach wszyscy kupowali lub sprzedawali mecze! Ale nie wszystkie kluby były pod zwierzchnictwem MO i SB!
-
-
Dalsze losy naszych byłych sportowców, trenerów, smakowite historyjki itp..
Nie tylko chodzi czy odpali, choć tego mu życzę (życzymy). Chodzi o szacunek do Naszych (w tym byłym) zawodników, którzy nigdy nie dali powodu by tego szacunku nie mieć.
[quote]#post1684010 ... Pamiętam, że od nas ktoś z zarządu próbował ustawić zaledwie 1-2 mecze. Pozostałe jakiś sędzia piłkarski niezwiązany z naszym klubem. Ustawiał nasze mecze i Podbeskidzia....[/quote]
Za dużo masła bo slabo z pamięcią...
Ale tak.. najlepiej wytłumaczyć niepamięcią dziadostwo...
Pamięć mam dobrą. A może jeszcze wyskoczysz, że naszym kibicem był Cyrankiewicz?
W sumie tak jak piszesz.. korupcji nie było.. no.. moze poza dwoma meczami 😂🤣😂😂😂🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣😂😂😂😂😂🤣🤣🤣wogole to pomówienia i niszczenie wizerunku klubu... wazne zeby pamiętać o historii somsiadki... w sumie to wazniejsze niż historia swojego klubu...
Nie chce mi się z tobą dyskutować. Kończę.
[quote]#post1684042 Nie chce mi się z tobą dyskutować. Kończę.[/quote]
i do wszystkich prośba, nie cytujcie go, bo nie po to blokowalem, zebym te wysrywy musiał czytać.
Dołączam do prośby Jake Blues.
Nie jestem za cenzurą i nigdy nie byłem! Ale tak mi się wydaje że było by czasem zdrowiej jak by parę postów admin wywalił w kosmos
- Edytowany
[quote]#post1684045 Nie jestem za cenzurą i nigdy nie byłem! Ale tak mi się wydaje że było by czasem zdrowiej jak by parę postów admin wywalił w kosmos[/quote]
Może w kosmos nie postów, ale jednego forumowicza może by się przydało...
Ale jeszcze jeden komentarz - dla młodych czytających forum. Porównywanie kary za "korupcję" z byciem za PRL klubem milicyjno-ubeckim z tow Grubbą to jest piramidalne nieporozumienie.
Przypomnę, że karę za "przekupstwo" Cracovia dostała za parę meczów w II Lidze (obecnie zwanej I). W lidze tej zajęła 3 miejsce, zagrała baraże z drużyną ekstraklasy, oba wygrała 4:0 (żadnych "ustawień" tu nie było). Weszła do ekstraklasy, w praktycznie tym samym składzie, w jakim grała w II lidze pierwszym meczu z Zagłebiem Lubin (które wtedy weszło z drugiego miejsca) wygrała na wyjeździe 5:2, najpierw prowadząc 5:0. Zajęła (w tymże składzie) w lidze 5 miejsce - 4 dawało puchary, i gdyby nie brak informacji, że remis wystarczy, pewnie by w ostatnich minutach w ostatnim meczu nie straciła bramki i te puchary by były. Pewne mecze Cracovii były w tym sezonie, za który potem dano nam punkty ujemne, "gołym okiem" widoczne z ustawienia pod przeciwnika... Udowodniono, że zapłacono za - nie pamiętam ile, ale niewiele - meczów, przy czym [b]parę z nich Cracovia przegrała[/b]. Może płacono za uczciwe sędziowanie? Gdyby wtedy wszyscy grali i sędziowali uczciwie, Cracovia weszłaby wyżej "w cuglach".
Jak sądzę, nikt związany z Cracovią nie chce fałszować historii. Jak słusznie napisano, czasy były takie, że kupowali wszyscy. Ale z punktu widzenia "handlu" to Cracovię przekręcono tyle razy, jak chyba nikogo w Polskiej lidze...
Kilka szczegółów - proszę bardzo - "cuda" w ostatnich kolejkach
1959, ostatnia kolejka
[i]Jak doszło do tego, że Legia grając z Zientarą, Brychcym, Nowarą, Strzykalskim dała sobie strzelić akurat 4 bramki, tak niezbędne dla Pogoni w wypadku remisu Cracovii z Górnikiem?[/i]
W tym sezonie Legia chyba tylko jeden mecz u siebie przegrała, i nagle w ostatniej rundzie 0:4 z walczącą o utrzymanie Pogonią... po tym "cudzie" lecimy...
1997/98
GKS Bełchatów-Cracovia 2:0
[i] na polu bramkowym Cracovii znaleźli się Kukulski i Szkudlarek. Obaj byli na spalonym, jednak sędzia udał, że nic nie widzi. [/i]
[i]W 89 min przewracany był (na polu karnym) Szary, lecz arbiter nie zareagował.[/i]
[i]Bramkarz Cracovii wybija piłkę, sędzia ocenia jednak, że zagranie było nieczyste i dyktuje problematycznego karnego.[/i]
Sędziował sędzia Wolak.
RKS Radomsko wygrał z Hetmanem Zamość i lecimy...
2008/09
Lech-Cracovia 2:2
[i]zawiedli sędziowie. Nawet w ostatnim meczu krakowianom nie dopisało szczęście, bo oba gole gospodarze strzelili im ze spalonych. [/i]
Potrzebny był 1 punkt - nie byłby potrzebny, gdyby Lechia nie wygrała na wyjeżdzie z wyżej notowanym Piastem...utrzymaliśmy się, bo ŁKS nie dostał licencji, co nam przez lata wymawiano...
Na wikipasach można poczytać...
Dodam, że piłkarze Cracovii odmówili sprzedania meczu Zagłębiu Lubin (maj 2006) - jedyny znany taki przypadek z tamtych czasów...
I tak co do handlu. A co ubeckiego towarzystwa, to ile tam kantów i przekrętów było, przeciw nam w szczególności, z meczem koszykówki o Puchar Polski zwłaszcza
http://terazpasy.pl/Publicystyka/Artykuly-Teraz-Pasy/TerazPasyPRESS-Leszek-Rafalski-Jak-dyskryminowano-Cracovie
a to tylko wierzchołek góry lodowej...
I tak to jest z tą [b]naszą [/b]historią, którą powinnismy pamiętać.
I tu ktoś będzie wytykał, że dostaliśmy te kilka ujemnych punktów... I dla mnie nie chodzi o to, że [i]wazne zeby pamiętać o historii somsiadki... w sumie to wazniejsze niż historia swojego klubu...[/i] bo to jest oczywista nieprawda, ale o to, że ktoś się nieprzyjemnie wyraża o naszych zawodnikach a jednocześnie dokładnie odwrotnie odnosi się do "somsiadki".
Przede wszystkim Smiglo je jest naszym byłym zawodnikiem. Więc mamy w pierwszej kolejności pomylony temat i kompromitacje: albo nie wie że śmigło jest na wypożyczeniu więc huja się zna. Albo wie i pisze w tym temacie bo nie potrafi znaleźć właściwego: wtedy jest po prostu ograniczony umysłowo. Jeśli powiążesz to z zamiłowaniem do gtsu wychodzi niebezpieczny związek.
Srac na swojego to nie tylko obciach to też sranie na własny łeb. Dziwne upodobanie. Ale jako człowiek tolerancyjny znoszę to z obrzydzeniem bo właśnie tym może być - wbrew lewackiej propagandzie która każe by mi się to podobało - zdrowo rozumiana tolerancja. Ale to jeszcze nie oznacza że warto się w tym - utrzymując narrację- gownie taplać. Wiele razy pisałem że gość prowokuje, po prostu przestańcie się dawać w to wciągać bo Was pokona doświadczeniem w obsrywaniu się.
- Edytowany
Jeli ktos pisze o dwoch czy tam trzech meczach chyba ma grube problemy z pamiecia albo udaje ze nic nie wie..Dodam tylko że ten kto pisze ze trzeba pamiętać literkę g u ubekow a o korupcji pisze ze takie byly czasy jest ... hipokryta... ilość klubow które przyjęły wtedy wojskowe czy milicyjne czy kolejowe szeregi było od chuja i groma bo... takie byly czasy... nie wybielam ich bo jak pisałem oni kolo uda mi latają... bo... takie mamy czasy...
P.s... pamiętać o gts z lat 50 czy 60tych a nie pamiętać o handelku sprzed 20 lat.. pamiec wybiórcza u niektórych..
Miałem się już nie odzywać, ale które kluby przedwojenne oprócz sąsiadki przejęły milicyjny patronat? 🤔
W 1 lidze pamiętam Gwardię Warszawa i Olimpię Poznań, w 2 lidze Błękitnych Kielce. Ale to były kluby założone przez resort, z garstką kibiców i obecnie już nie istnieją.
- Edytowany
dokładnie tak - nikt w Polsce poza GTS Wisła się nie skurwił sprzedając się ubecji. Musieli zakładac swoje smieszne klubiki z pustymi tryubunami. Kto tego nie rozumie, to nic nie zrozumie, a na rozmowy z idiotami szkoda czasu.
No i trzeba pamiętać, że niektóre kluby, ubecki patronat przyjęły z zadowoleniem a inne go odrzuciły.
[quote]#post1684087 No i trzeba pamiętać, że niektóre kluby, ubecki patronat przyjęły z zadowoleniem a inne go odrzuciły.[/quote]
Cracovia odrzuciła pierwsza .
Hanku, to wiemy, ale Kruszyna nie lubi tego😀
Kruszyna to lubi, wcale go nie znacie :) a już na pewno nie w realu.
Totalnie nie ten wątek.
Ale mnie aż szarpie od środka,wiec piszę,porównywać klub który się sprzedał komunie do korupcji (którą ustawiali piłkarze)to czysty chamstwo.
[quote]#post1684126 ... do korupcji (którą ustawiali piłkarze)...[/quote]
Jacy piłkarze ustawiali korupcję? Chyba gts sprzedając mecz z LzS
"korupcja" za którą ukarano Cracovię to była wpłata haraczu na rzecz sędziowskiej mafii przez tą mafię wymuszana. Chciałeś o coś grać musiałeś płacić. Gwarancji punktów po wpłacie nie było. Całe to zamieszanie z korupcją i karanie za nią klubów to, w większości przypadków, była kpina i zakłamywanie, słusznie minionej, rzeczywistości
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (2 użytkowników)
Goście (2)