W ręcznej czas jest przerywany tylko w niektórych sytuacjach. Przy wznowieniach i autach nie zatrzymują czasu. Co do kosza to po pierwsze gra się na dużo mniejszej przestrzeni po drugie zupełnie inna dyscyplina, zwróć uwagę że tam gdy następuje przerwa drużyna broniąca zawsze ustawia się w obronie. Nie musi pędzić przez 60m boiska by się ustawić. Zresztą ten przykład to był taki luźny. Za zmianami jestem, ale część warto przemyśleć zanim się zacznie pleść 3po3 bo się ma znane nazwisko.
-
-
Przepisy gry w piłkę nożną. Dyskusje, pytania, interpretacja.
910 dni później
Podsumowanie zmian w przepisach w tym sezonie:
[url=http://prawdafutbolu.pl/artykuly/co-powinien-wiedziec-kibic-przed-startem-nowego-sezonu-zmiany-w-przepisach?fbclid=IwAR2OEBR_XR5v4CMOHvuamvqVR-vpvU1GRdYILFzl7WKUmeMUf_6yUW9tEp8]Zmiany w przepisach KLIK[/url]
[quote='jarkos_' pid='1389675' dateline='1563544145']
Podsumowanie zmian w przepisach w tym sezonie:
[url=http://prawdafutbolu.pl/artykuly/co-powinien-wiedziec-kibic-przed-startem-nowego-sezonu-zmiany-w-przepisach?fbclid=IwAR2OEBR_XR5v4CMOHvuamvqVR-vpvU1GRdYILFzl7WKUmeMUf_6yUW9tEp8]Zmiany w przepisach KLIK[/url]
[/quote]
Jak komuś się nie chce czytać to:
[video=youtube]https://www.youtube.com/watch?v=3_4fPmNr_BM[/video]
7 dni później
Tak teoretycznie. Czy drużyna od początku meczu może grać bez bramkarza i wystawić 11 zawodników w polu?
- Edytowany
[quote='sarmata' pid='1390930' dateline='1564224080']
Tak teoretycznie. Czy drużyna od początku meczu może grać bez bramkarza i wystawić 11 zawodników w polu?
[/quote]
[color=#000000][size=small][font=Lato, helvetica, arial, sans-serif]W zawodach biorą udział dwie drużyny, każda składa się z nie więcej niż jedenastu zawodników, z których jeden jest bramkarzem. Zawody nie mogą być rozpoczęte, jeśli choć jedna z drużyn ma w swoim składzie mniej niż siedmiu zawodników. [/font][/size][/color]
[color=#000000][size=small][font=Lato, helvetica, arial, sans-serif]Każdy zawodnik drużyny może zamienić się funkcją z bramkarzem, zakładając, że:[/font][/size][/color]
[list]
[*]sędzia został poinformowany przed dokonaniem zamiany,
[*]zamiana została dokonana podczas przerwy w grze.
Więc wychodzi na to że nie. Jeden z pola ma prawo do bronienia. [/list]
[/quote]
"ARTYKUŁ 3 – ZAWODNICY
1. Liczba zawodników
W zawodach biorą udział dwie drużyny; każda składa się z nie więcej niż 11 zawodników, z których jeden [b]jest [/b]bramkarzem"
Za:
[url=http://www.pomorski-zpn.pl/storage/app/media/2018_01/dok/Przepisy%20Gry%202019-20%20v.1.3.pdf]http://www.pomorski-zpn.pl/storage/app/media/2018_01/dok/Przepisy%20Gry%202019-20%20v.1.3.pdf[/url]
Odpowiadając [b]dosłownie[/b] na Twoje pytanie:
[b][i]Wystawić może, ale grać nie ;)[/i][/b]
Pozdrawiam.
:heart:
[b][i]PS. Wszystkie grzyby są jadalne, ale niektóre tylko raz.[/i][/b]
[b][i]PS2. Można parkować na skrzyżowaniu, ale kosztuje to 300 zł ... i tylko do czasu przyjazdu służb[/i][/b]
[b][i]:D [/i][/b]
- Edytowany
[/quote]
Nic nie stoi na przeszkodzie żeby nominalny bramkarz przebywał cały mecz na połowie przeciwnika ;) Jedynie po straconym golu musiałby na chwilę wrócić na swoją połowę.
Czyli to, że "[...] [b]jest[/b] bramkarzem", należy rozumieć, że może to być np. obrońca, ale formalnie wpisany w protokole meczowym [u]musowo[/u] jako bramkarz (na boisku ma odpowiedni strój, prawo gry rękami na polu karnym), a jednak grający normalnie jako dodatkowy obrońca? Jest to dopuszczalne?
4 dni później
No i znowu taka sytuacja. W meczu LM AIK z Mariborem po dwumeczu remis i następuje dogrywka. Skoro dogrywka jest już po dwumeczu, to wg mnie powinna się odbywać poza lokalizacją meczu rewanżowego i albo stadion rewanżu uznać za neutralny albo rozegrać dogrywkę i karne na takim właśnie stadionie. W dogrywce padł remis i Maribor awansował. My w ten sam sposób odpadliśmy ze Stredą, a przypominam, że pierwszy mecz mieliśmy grać u siebie. Przepis do zmiany na już.
9 dni później
W związku z wprowadzeniem od obecnego sezonu obowiązku gry w EK młodzieżowca , czy nie byłoby wskazane zwiększenie limitu zmian do czterech ?
- Edytowany
Eno bez jaj... Jeszcze niech wprowadza dodatkowa przerwe dla mlodego zeby mozna go bylo przewinac ....
Przeciez to sa 18-19 letni pilkarze...albo sie nadaja albo nie...
Cytujac klasyka..."TO NIE SA ZUBRY ZEBY ICH TRZYMAC POD OCHRONA..."
U nas taka zyebana mentalnosc... mlody to obchodzic sie jak z jajkiem...
W Holandii,Belgii 18-19 letni zawodnicy maja po 50 meczow ligowych juz rozegrane w pierwszych zespolach a u nas??
Jakby nie przepis tak by Probierz w zyciu nie dal sznasy gry Luckowi czy innemu mlodemu..Pitolil by dalej do mediow jak to sie nie zajmuje mlodzieza i jak to i iu ich nie wprowadzil do zespolu ...ale tylko mowil zlotymi zgloskami...
[quote='KruszynaKSC' pid='1393289' dateline='1565443321']
Eno bez jaj... Jeszcze niech wprowadza dodatkowa przerwe dla mlodego zeby mozna go bylo przewinac ....
[/quote]
:D Kruszynka w formie :)
Tu nie chodzi o zaglądanie młodych tylko o umożliwienie gry większej liczbie zawodników .
Czy coś się zmieniło w kwestii rozegrania akcji przez bramkarza z tzw. "piątki"? Chodzi mi o to że dawniej obrońca nie mógł być w polu karnym, w tej chwili widzę że już można? Dawniej chyba sędzia gwizdał i kazał wznawiać od nowa gdy piłkarz dotknął piłki stojąc w polu karnym. Ktoś coś podpowie?
Tak zmiana jest od tego sezonu...IFAB postanowiła też zmienić zasady dotyczące wznowienia gry od bramki i rzutów wolnych we własnym polu karnym. Po wejściu w życie nowych przepisów[font=Arial Black] piłka nie będzie musiała wyjść poza obręb szesnastki przed dotknięciem jej przez następnego zawodnika. [/font]
Nie wiedziałem, gdzie to wrzucić, więc leci na konto przepisów.
Przed chwilą przeczytałem na tt tekst Stanowskiego
"Przyszedł do nas na trening chłopak, który od roku nie grał w piłkę. Ale był zgłoszony przez Ruch Chorzów do rozgrywek II ligi. Wrócił do Warszawy, dostał się na studia, chce sobie pykać dla przyjemności w A-klasie i skupić się na nauce. Ruch żąda 2000 złotych ekwiwalentu:)))))))"
od razu mi się przypomniała historia u nas :D
Pewien zawodnik, syn znanego Pasiaka kopał piłkę od małego w Cracovii. Kariery nie robił, więc wylądował w rezerwach. Po jakimś czasie, został wypożyczony do innego klubu z niższej ligi by grać, bo nawet w rezerwach ówczesnych nie wystawiano go regularnie do składu Po powrocie zagrał w paru meczach towarzysko, po czym stwierdził, że piłka piłką ale trzeba z czegoś żyć, gdy się gra amatorsko. Poinformował klub i poszedł do...wojska. Trochę miesięcy pobiegał w mundurze w służbie tzw. kandydackiej po której czeka się na przydział.
W trakcie oczekiwania na przydział, postanowił pokopać całkowicie amatorsko chyba w "B" klasie. Nowy klub nakazał mu dostarczyć kartę zawodniczą z poprzedniego klubu. Poszedł po nią do Cracovii i....okazało się, że uzyskanie karty za darmo jest niemożliwe. Nowy klub z "B" klasy ewentualnie zawodnik musi za kartę zapłacić.
Tak sobie pomyślałem, że te nasze przepisy są dość spójne, ale w pewnych sytuacjach mało ludzkie Wynika to z ekwiwalentu za wyszkolenie zawodnika i ja to rozumiem. Jednak w piłkę kopie tak dużo zawodników, że czasem przy tych najsłabszych dochodzi do absurdów. Jest i druga strona medalu, jak w przypadku Danielewicza, który ze Śląskiem na żywca próbował czy udanie wydymał nasz klub zatrudniając się na chwilę na "wiosce"
Ian klasa B teraz A w Nadwiślance Brzeźnica
620 dni później
Pany mam takie pytanie.
Po co piłkarze pod koszulki meczowe ubierają takie czarne "staniki"?
To jest jakiś ochraniacz czy ogrzewacz?
Być może moja odpowiedź będzie bardzo głupia. Ale jakbym miał strzelać i jeśli wszyscy to ubierają to może jest to coś związanego ze zliczaniem statystyk (sprinty,kilometry i inne chooje mooje) coś jak ta druga część zakładana na klatce piersiowej sprzedawana razem z pulsometrami? W sumie też jestem ciekawy : )
No nie wiem, ale czasem u piłkarzy to jest tak "bo Ronaldo też tak ma", mody, podpierane pseudonaukom, nie mówię że tu też tak jest, ale były różne wynalazki a potem słuch o nich zaginął
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)