Też nie uważam, żeby Żołądź pokazał coś wielkiego, dla mnie w 1 połowie znacznie lepszy (czyli po prostu dobry) był Budziński, a w drugiej lepsze wrażenie od Bruna zrobił Dynarek. Nie zauważyłem też, żeby Jarabica dawał się ogrywać, po pierwsze dlatego że tamci prawie w ogóle nie podchodzili pod naszą bramkę; natomiast większość piłek do przodu wychodziła przez niego, czyli koledzy mu ufają.
Na mnie dobre wrażenie w drugiej połowie zrobił też Kaliciak (numer 19 na spodenkach, bez numeru na koszulce): świetna asysta, dwa albo trzy razy dochodził do pozycji bramkowych, szybki, no i widać, że piłka go szuka w polu karnym. Rupa już mniej, choć nieźle; Janus bojaźliwy, widać, że nie chciał czegoś zepsuć, więc choć biegał i walczył, nic z tego nie wynikało.
A w kawiarni obok Hesdeya z jakimiś bandażami przy obojczyku, Saidiego i Starusa również Gąsiński. Wygląda, że jest w dobrej formie fizycznej (0 nadwagi), mnie będzie szkoda, jeśli odejdzie, choć Radek zdaje się nieubłagany, A przecież z Cierzniakiem wyszło, że to Gąsio miał rację:(
-
-
Wojciech Stawowy: treningi sparingi taktyka
docent Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Nie zauważyłem też, żeby Jarabica
> dawał się ogrywać, po pierwsze dlatego że
> tamci prawie w ogóle nie podchodzili pod naszą
> bramkę; natomiast większość piłek do przodu
> wychodziła przez niego, czyli koledzy mu ufają.
Druga połowa, Trytko go ogrywa jak juniora i tylko dziękować Skrzeszewskiemu, że wyciągnął strzał na rożny.
Jarabica nie popełnił większych blędów, często do niego zagrywali, ale wydaje mi się, że jego kontuzja kolana jest niewyleczona. Kilka razy chwytał się za bolące kolano.
Marcniak był najlepszy na boisku, nieźle Budziński i gratulacje dla Dudzica.
Generalnie Stawowy stawia na młodych, chyba mieliśmy najmłodszy skład w I połowie z możliwych.
Nie było najgorzej, widownia dopisała
Tak, głodna [b]prawdziwej[b] piłki:)
hurraoptymisci, Karpaty sprowadzą Was na ziemię :)
bytomska Polonia to zbieranina piłkarskich nieudaczników.
Budakovic bez strzału, Bartek Dudzic wchodzi w obronę jak w masło.
bez wzmocnień my przecież polecimy z tej drugiej ligi. napastników nie mamy (od kilku lat), w pomocy sama młodzież. na stoperze Kosanovic :D
Tak mniej przesmiewczo, ale mam takie samo zdanie jak Black Cat. Spodziewalem sie czegos wiecej po dzisiejszym dniu. Moze to co dzis widzialem na 1ligę styknie, jednak na druzynę z aspiracjami na awans i walke o ekstraklase to mi nie wygląda...brawo dla Dudzica za 2 bramki :) (bez ironii)
black cat, głównym pozytywem tego meczu było to, że widać w tym było jakąś myśl taktyczną i próby zmiany stylu.. pewnie, że skład nie jest mocny, pewnie, że można by oczekiwać więcej skoro liczymy na awans, ale do jasnej #$%^& nędzy!! Po ostatnich paru latach w których mieliśmy z założenia dobry skład, a drużyny brak, już wolę mieć grupę kopaczy którzy może i nie awansują od razu do ekstraklasy, ale będą zespołem z charakterem i takim z którym będę mógł się identyfikować.. NIe od razu Kraków zbudowano:)
wziasc jakiegos napastnika ! to podstawa ktory nam w 1 lidze strzeli ponad 10 bramek, stac nas na to
Skąd niby taki napastnik? Było nas stać na Niedzielana, na Van Biezena, ale 10 bramek żaden z nich nie strzelił. To znaczy, że stać nas na lepszych od nich? Nie, stać nas na takich jak Niedziela. I dobrze.
Panowie cierpliwości. Cierpliwości. Nie trzeba popadać w huraoptymizm ale taka krytyka? Wygraliśmy 3-0, całe spotkanie dominowaliśmy, taktycznie wyglądało to nieźle, w końcu był jakiś pomysł na grę. Ja wiem, że przeciwnik słaby ale pół 1 ligi jest na poziomie niewiele wyższym.
Faktycznie na awans to jeszcze za mało ale mają ponad miesiąc pracy przed sobą a z każdym dniem będziemy mocniejsi. Wystarczy trzech - czterech nowych chłopaków i nie ma na nas mocnych. Atmosfera się zdecydowanie poprawiła. Wszystko zmierza ku lepszemu a tu płacze za pasożytami, którzy doprowadzili nas do spadku. Poczekajcie z waszymi czarnymi wizjami przynajmniej do początku ligi.
Potter, wyluzuj, jak beda postepy w grze to nikt rozsadny nie bedzie plul na trenera dla zasady. wiekszosc jednak kibicuje Cracovii, a nie Stawowemu, czy antyStawowemu, choc zdarzaja sie tacy i tacy.
Rufus wielu pluło niczym przyszedł Stawowy i bądź pewny tylko czekaja na ,,okazje ''by pojechac po ,,wiślackim psie ''i wuefiście.
3lwis-dominowaliśmy ze słabeuszem który w znacznie mocniejszym składzie spadł z 1 ligi.Dzisiaj ze składu ktory nie uratował 1 ligi dla Bytomia brakowało 4-5 zawodników min Mąki ,Paulisty ,tego stopera co ma iść do Ruchu.Ci co grali to też na pół gwizdka bo 16 zawodnikom Polonii kończą się kontrakty a nie mają działacze kasy na nowe.
Zgadzam się z tobą atmosfera się poprawiła Tyle że nie wszyscy to kolego ,,pasożyty ''bo takiego Visniakovsa,Suvorova czy Hoska Stawowy bardzo by chciał i mówi o tym na każdym kroku.Warto o nich zawalczyć szczególnie o Aleksa czy Visnię którzy mają przecież ważne kontrakty.
Masz rację 3-4 dobre transfery i gramy o awans .Tyle ze nie możemy trafić kulą w płot.
Ale dominowaliśmy. Ze słabeuszem czy nie, byliśmy o trzy klasy lepsi. Ja wiem, że na ten mecz to był obowiązek ale jednak przez ostatnie lata (poza krótkim fragmentem za Szatałowa) z nikim nam się to nie udawało. To już plus na przyszłość.
Co do pasożytów czy nie pasożytów..Hosek sam się skreślił, walczono o niego. Visnakovsa mi nie żal bo w poprzednim sezonie nie pokazał kompletnie nic. Nie chce zostać? Łaski bez i do widzenia. Szkoda mi tylko Suvorova ale to raczej z sympatii do tego chłopaka. Umiejętności ma ale już chyba nie chce walczyć za Cracovię. Jeżeli by zdeklarował, że zostaje i chce pomóc to bardzo fajnie ale nic na siłę. Nie jest niezastąpiony.
Po co rozpaczać po tych wszystkich obcokrajowcach, z którymi spadliśmy? Co oni nam dali?
Zdecydowanie wolę takich Dudzica, Marciniaka czy Dynarka niż człapiących i obrażonych na cały świat Saidiego czy Suarta.
Głęboko wierzę, że wtorkowe spotkanie Stawowego z Filipiakiem wyjaśni kilka kwestii i pojawi się zielone światło na sfinalizowanie toczących się już jakiś czas rozmów transferowych. Czy nie trafimy kulą w płot? Tego nigdy nie można wykluczyć. Nawet jeśli, to trzeba się pocieszać, że 1 ligę można wygrać kolektywem a to akurat Wojciech potrafi zbudować jak nikt inny. Dajmy mu tylko czas.
Początek niezły wynik poszedł w swiat ale....pamiętajmy że 2 setki wyciągnął Skrzeszewski,Polonia jest dramatycznie słaba i bez prawdziwych wzmocnień na kazdej pozycji szału nie będzie.Owszem Dudzic strzelił 2 bramki ale niech Filipiak nie myśli że on nas zbawi i nie potrzeba juz napastnika.Na plus na pewno poprawa atmosfery w drużynie bo tego przede wszystkim brakowało a reszte życie pokaże.
potter Napisał(a):
> Rufus wielu pluło niczym przyszedł Stawowy i
> bądź pewny tylko czekaja na ,,okazje ''by
> pojechac po ,,wiślackim psie ''i wuefiście.
ja np za Wojciechem nie przepadam, ale nie wyobrazam sobie, zebym nie trzymak kciukow za Jego misje w Cracovii. jak jest trenerem Pasow, to z calego serca zycze samych zwyciestw! a jak wejdzie "na czystosci" do ekstraklasy, to zatka buzie wszystkim krytykom.
mnie wystarczy nawet, jak poki co zobacze postep w grze, i miejsce w pierwszej szostce ligi.
co to oslabien, skad wiesz Potterze, kto dokaldnie za ktore oslabienia odpowiada...
wydaje mi sie, ze z calej listy Staw mowil tylko o Hosku i Suvorowie. Hosek ponoc nei chce tu grac, a Suvorow.... kto da gwarancje, ze nie zlamie sobie kostki przy robieniu kupy np? a tani kopacz to nie jest...
Potter w dużej mierze się z Tobą zgadzam , zaczynam tu jednak widzieć jakąś dziwną presję ( ogólnie na forum ) by profesor sypnął groszem na transfery . Jak dla mnie jest to mocno śmieszne . Mamy budżet na poziomie pewnie 16 - 18 milionów , nasza konkurencja średnio od 4 do 5 razy mniejszy ( przykładowo Arka około 4 miliony , ŁKS jeśli tylko otrzyma licencję zmieści się w 2 milionach , Flota Śwonoujście mierzy w 3 miliony szantażując urzędników miejskich bo mają wielki kłopot z uzbieraniem takiej kwoty , Radzionków mający na kontraktach jedynie ... 4 zawodników może o 3 milionach tylko pomarzyć itd itd ) . Więc jeśli tak wyglądają realia pierwszej ligi to śmiesznie wyglądałoby gdyby Cracovia nie awansowała . Ale rozumuję że nie o awans chodzi bo ten powinien być formalnością a budowę drużyny która po awansie już w pierwszym sezonie spokojnie zadomowi się w ekstraklasie dlatego też każdy transfer powinien być już realizowany pod tym względem
potter - posty, w ktorych sam szukasz zaczepki (choćby było to jedno zdanie w całym długim poście), wylatują.
TEODOR Napisał(a):
> Mamy budżet na poziomie pewnie [b]16 -
> 18 milionów[/b] , nasza konkurencja średnio od 4 do
> 5 razy mniejszy ( przykładowo Arka około 4
> miliony , ŁKS jeśli tylko otrzyma licencję
> zmieści się w 2 milionach , Flota Śwonoujście
> mierzy w 3 miliony szantażując urzędników
> miejskich bo mają wielki kłopot z uzbieraniem
> takiej kwoty , Radzionków mający na kontraktach
> jedynie ... 4 zawodników może o 3 milionach
> tylko pomarzyć itd itd ) . Więc jeśli tak
> wyglądają realia pierwszej ligi to śmiesznie
> wyglądałoby gdyby Cracovia nie awansowała . Ale
> rozumuję że nie o awans chodzi bo ten powinien
> być formalnością a budowę drużyny która po
> awansie już w pierwszym sezonie spokojnie
> zadomowi się w ekstraklasie dlatego też każdy
> transfer powinien być już realizowany pod tym
> względem
Dobry żart z rana :) Budżet na poziomie 16-18 mln? Jak będzie 12 mln. to wszystko. A kasa na transfery będzie tylko jak kogoś sprzedamy..
Hmmm a więc go tak drastycznie zmniejszy ? Pominę fakt że kasę z C+ dopiero dostaniemy ewentualnie dopiero dostaliśmy ( zakładam że pójdzie na spłatę długów więc jej nie wliczam ) ? Pewnie czegoś nie wiem ale chętnie przeczytam i się dowiem...
Na tle drugoligowca w okrojonym składzie nie wyobrażam sobie innego wyniku jak wygrana.I nie doszukujmy się tu świetności w grze naszych zawodników.Stawowy podnieca się grą sprowadzonego Danielewicza czy Żołędzia.Ja nie widziałem jakiegoś szału.Widać ,że niektóre transfery są robione po znajomości.Pozytywną postacią był jedynie Budziński i Niedziela miał niezłe fragmenty.Stoperzy w drugiej połowie wolni i bez życia.Jarabica daje się ogrywać jak dziecko ,a w troche trudniejszej sytuacji wywala w aut.Nykiel to już emeryt.Steblecki bez przebicia,prawie niewidoczny i tak może być w I lidze bo jest wolny i słaby fizycznie.Ale nie narzekajmy zobaczymy co będzie dalej.
a co ty chciałeś na początku przygotowań ?
Pewne sprawy nie wynikają z poczatku przygotowań tylko z zaszłości i indywidualnych słabości , a trener chyba tego nie dostrzega.
Ja tam nie widziałem, żeby Stawowy się podniecał po tym sparingu grą poszczególnych piłkarzy, w wywiadzie nawet mówił, że "potrzebne są transfery, które wyraźnie wzmocnią drużynę, a nie uzupełnią kadrę"
Ale nie narzekajmy zobaczymy co będzie dalej. To po co narzekanie idzie pełną parą ? Ja też byłem na sparringu i oceniam go pozytywnie, nie dlatego, że odnieśliśmy zdecydowane zwycięstwo ale dlatego, że widać było wreszcie znamiona gry a nie tylko bezładnej kopaniny. Poza tym, kto ma odejść to odejdzie, nie mamy na to wpływu, na transfery też nie mamy, zresztą nie spodziewajmy się ich zanadto. Kadra, która zostanie nie będzie taka słaba, oczywiście również nic nie gwarantująca. No ale w futbolu żadnych gwarancji nie ma, po prostu. No i narzekajmy, narzekajmy, sparring był do itd., nikt się nie sprawdził, wszystko idzie w złym kierunku itd.
TEODOR Napisał(a):
> Hmmm a więc go tak drastycznie zmniejszy ?
Teodor przeczytaj troszku jakie są budżety 1-o ligowych Klubów...
np. Arka ma 4mln na sezon.
Można gdzieś zobaczyć skrót z tego sparingu?
Wiele zweryfikuje i pokaże jutrzejszy sparing z Karpatami. Śląsk przegrał z nimi 1:3, także na pewno jest to trochę wyższa półka niż Polonia Bytom. Okaże się czy w starciu z silniejszym rywalem poradzimy sobie. Może Stawowy uświadomi sobie, na jaką pozycję potrzebuje jeszcze wzmocnień i kto powinien nasz skład opuścić.
" Pasy jak Hiszpania" Dz.P. - Jacek Zukowski.
Wybrany fragment z artykułu w temacie wątku.
Cracovia zagrała bez klasycznego napastnika. W jego role wcielał się a to S.Steblecki
a to K. Danielewicz.
Tak będziemy teraz się prezentować - mówi Stawowy.
Będziemy grali szóstką pomocników. To może kogoś zdziwić, ale typowych napastników
będziemy mieli ukrytych w głębi bojska. Ta taktyka wynika z przekonania, a nie z zaistniałej
sytuacji. Nigdy nie dostosowuję taktyki do zawodników, jakich mam, tylko zawodników do tego,
jaką ja chcę mieć taktyke. Trzeba odejść od przekonania,że drużyna jest wtedy ofensywna jeśli
ma trzech napastników.
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Oj zamieszał Pan Wojciech w głowach, a szczególnie tym co by chcieli grać w systemie na
dwóch klasycznych napastników.
pzdr.
sparnig tylko dla karnetowiczów-chamstwo..
Karnetowicze to najwierniejsi fani, myślę, że coś im się należy.
Chwostek, nie komentowałeś czasem przed chwilą na 90minut? ;)
A żeby było na temat:
Coś mi się widzi powrót do taktyki wejścia z piłką do bramki i "nam strzelać nie kazano". Oby Stawowy czegoś się przez te lata nauczył jednak.
Mam i mnie nie ściska. A, czy ten wątek.
Mam pełne zaufanie do Stawowego. Dajmy mu popracować.
"Coś mi się widzi powrót do taktyki wejścia z piłką do bramki i "nam strzelać nie kazano". Oby Stawowy czegoś się przez te lata nauczył jednak."
Jak ja widzialem jak strzelaja nasze dziewczyny na rozgrzewce przed meczami ( za Pasieki obowiazkowymi elementami rozgrzewki przedmeczowej byly wrzutki i strzaly ) to mnie ogarnial smiech...jak to mozliwe, ze ludzie cale zycie graja w pilke a jedno na 5 uderzen lecialo w swiatlo bramki ( z 16 m ! ) wiec juz chyba wole zeby oni do tej bramki wchodzili .. choc Dudzic i tak zazwyczaj ma spore problemy zeby umiescic pilke w bramce z 5 m ( a jak na linii stal bramkarz to juz wogole mision impassible) :)
Nie rozumiem jak można narzekać na grę Cracovii za czasów Stawowego mając w pamięci co się działo po jego odejściu.
"Futbol" serwowany nam kolejno przez drużyny Mikulskiego, Białasa, Majewskiego, Płatka, Lenczyka, Ulatowskiego, Pasieki i Kafarskiego wołał o pomstę do nieba. W porównaniu z tym wszystkim ekipa Stawowego grała kosmicznie.
Ktoś pamięta ile to zdobyliśmy goli "wjeżdżając do bramki" kiedyś za Stawowego a ileż to za jego następców ? Chyba nie było się czego wstydzić, jak dla mnie niech "wjeżdżają" byleby końcowy wynik się zgadzał.
Nie mam obaw ze Cracovia Stawowego będzie grała jak Cracovia Stawowego .
Mam obawy ze Cracovia Stawowego będzie grała jak Katowice Stawowego , Łęczna Stawowego i Arka Stawowego
Chwostek Napisał(a):
> Karnetowicze to najwierniejsi fani, myślę, że
> coś im się należy.
Jeżeli na Cracovię chodzę od wielu lat...Jeżeli nie mam karnetu,bo czasami idę z partnerką i jej dzieckiem idę na sektor rodzinny,a czasami juz bez nich idę na sektor A lub B - to już nie jestem najwierniejszym kibicem,bo po prostu nie kupiłem karnetu na JEDNO PRZYPISANE MIEJSCE?Chyba nie wiesz co piszesz!
Chwostek Napisał(a):
> Mam pełne zaufanie do Stawowego. Dajmy mu
> popracować.
Ja nie mam na jakiegokolwiek zaufania ale popracować mu dajmy i oceniajmy po wynikach.
ronnie79 Napisał(a):
to już nie jestem najwierniejszym
> kibicem?
Jesteś, jesteś, sorry.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)