Lepiej mieszkać koło remizy i słuchać wycia syren niż koło stadionu gts'u i słuchać wycia psów
-
-
CRACOVIA II
- Edytowany
Leszeczku, piszesz o sędzi zarządzającym meczem, ale jak Cię nie daj Boże trafi podczas meczu to będziesz apelował? Gdzie? Komu?
Niestety, obowiązek ochrony życia należy przede wszystkim do nas samych i jeśli nie potrafimy temu sprostać to znaczy że nadajemy się jedynie na śmietnik historii. Może z naszej winy, może nie z naszej to temat na grubszą rozkminkę.
Śmiać mi się chce z przygłupów machających na wszystko ręką i zachęcających do wyłączenia odbiornika (w domyśle propagandy). Ja osobiście nie mam TV od ponad 20 lat, informację zbieram sam z internetu i to tylko ze stron którym ufam a patafiany mające z tym problem traktuję jako odpad historii, ofiary niestety konieczne, które poniesiemy za brak umiejętności wychowania, i to jest niestety nasza wina.
Ludzie wychowani po 1980, a już po 1990 na pewno są kompletnie nie przygotowani do życia. Prąd ma być w gniazdku, cola w Lewiatanie i Żabce a strony się ładują jak ta lala. A co jeśli nie?
Pewnego dnia okaże się, że nie ma prądu w gniazdku, nie ma wody w kranie, sklepy nie działają, karty i konta w bankach można sobie w d..ę wsadzić i co wtedy? Może wołanie do rządu? A co jeśli rządu nie ma?
Raz jeszcze napiszę - żal mi tych 30, 35-letnich durniów bo ich szanse na przetrwanie choćby pierwszych 5 dni są znikome. Nie jest to wina propagandy, mainstreamu tylko ich własnej głupoty. Proste - Prawa Darwina!
PS: @MakuKSC, doceniam usunięcia posta. 😃
konserwo, ja się odniosłem do zarzutu, że zawodnicy się źle zachowali. Zachowali się tak jak się mieli zachować. Sędzia nie przerwał meczu to się gra. Źle zachował się sędzia, bo powinien zareagować w jakiś sposób. Zarządzić przerwę dla wyjaśnienia sytuacji, czy coś. Sam nie wiem. Ludzie na trybunach? Ich decyzja co robić. Inna sprawa, że nie jesteśmy gotowi na podobne zagrożenia. Inna sprawa, że to zagrożenie jest w obecnej chwili wyolbrzymione.
Sprawdź na zaufanym portalu co robić gdy jesteś na stadionie i zawyją syreny? Wybiec na Błonia? A może gdzieś blisko jest schron na jakieś 15000 ludzi?
Jesteśmy na te zagrożenia niegotowi jako państwo, jako społeczeństwo i nie tylko 30-35 latkowie, ale wszyscy.
- Edytowany
No nie bardzo. Ja jeszcze trochę pamiętam z wojska, ze szkoły... taki ze mnie szczęściarz.
Gdy zawyją syreny (dźwięk modulowany nie ciągły) to wiem ( o ile nie jest to 1.08 godz.W) że dzieje się coś niedobrego i mam znaleźć schronienie. Wychodzę z zamkniętych pomieszczeń i szukam jakiegokolwiek dołu w ziemi. Jak nie ma schronu, trudno - piwnica, zagłębienie, zwykła dziura osłonięta, wszystko lepsze niż otwarty teren i czekam tam na odwołanie alarmu czyli dźwięk ciągły.
Nie licz na to, że ktoś Cię do Schronu zaprowadzi, nie ma takich i nie ma schronów. W razie czego sam musisz o siebie zadbać.
- Edytowany
Hipotetycznie pytam. Gdybyś był w Świdniku na meczu to wybiegłbyś ze stadionu szukać zagłębienia w ziemi?
Śmiem wątpić, ale nie znam Cię osobiście, więc mogę nie doceniać.
A wracając do pytania z posta powyżej: Gdzie byś wybiegł z naszego meczu, bo Błonia trochę chyba zbyt płaskie, a i chętnych na dołki byłoby sporo.
Reasumując. W obecnej sytuacji ludzie nie oceniają realności zagrożenia zbyt wysoko. Jak pierwsza bomba spadnie, pojawią się ofiary to spojrzymy na zagrożenie innym okiem i pewnie zamiast chodzić na mecze będziemy szukali rowów strzeleckich gdzieś bliżej domu. Obecnie to tylko sianie paniki.
Uważasz, że ofiar w Wieluniu dało się uniknąć?
- Edytowany
To są rzeczywiście pytania hipotetyczne.
Nie wiem jakbym się zachował. Łatwo jest teoretyzować i znać schematy, procedury które nigdy nie były wdrażane nawet w ramach ćwiczeń (w latach 80-tych jeszcze takie bywały). Kiedy spotykasz się z taką sytuacją w życiu nie wiesz jak postąpić bo nie masz odniesienia. Czy tak jak Ci podpowiada intuicja, rozum, pamięć, czy idąc za przykładem otoczenia, machnąć ręką - to pewnie pomyłka, ćwiczenia, testy, awaria.
Zawsze najtrudniej tym na pierwszej linii. Potem już jest łatwiej.
Jeśli piszę tu o tym, to nie żeby się wymądrzać, bo tak jak każdy Polak, mądry będę dopiero po szkodzie, ale żeby oswoić z tym trochę innym sposobem myślenia, wyciągniętym jakby sprzed 40 lat a jednak bardzo współczesnym.
Właśnie wróciłem do domu i patrzę - a tu Sokół Kocmyrzów Baranówka wyrzucił nasze rezerwy z Pucharu Polski na szczeblu okręgowym (ćwierćfinał).
trochę wstyd
Tak, dlatego siedźmy cicho. Może nikt się nie zorientuje.
Ożesz wisła!
Przecież to V liga, czyli 2 klasy niżej,..
Na solidnego kopa ktoś zasłużył.
Kto tam do wisły nędzy grał?
i czy bierze pieniądze za to granie? jak tak, to zwolnic w trybie natychmiastowym.
[quote]#post1692838 ... zwolnic w trybie natychmiastowym...[/quote]
Zacząć od trenera!
mogę to wziąć i ustawić. z Thiago w środku powinien być czub tabeli
- Edytowany
ja jestem na tak. dawać Santo! jak jeszcze doprowadzisz do uzywalności Rakoczego, to moj syn Cie ozloci!
Thiago był w środku ławki
Nie rozumiem zupełnie, jak możemy przegrywać takie mecze.
To wstyd dla projektu zwanego "Akademią".
[img]https://cracovia.krakow.pl/uploads/media/2025-09/g1c5s3gxeaakwx1-jpg-47343007.jpg[/img]
Nic nie rozumiecie, tam grają nasi wychowankowie a zarabiają góra 2-3 tysiące. Tymczasem "jakiś Murzyn" siedzi na ławce w ekstraklasie i dostaje 80 tysięcy 😉
Dajmy chłopakom po 20-30 tysiące, bo zasługują a pojawią się wyniki 😉
- Edytowany
Rozumiem, że to Sarkazm.
Ciekawe ile zarabiają w tym Sokole.
Chociaż chyba ważniejsze pytanie to: czyi to są wychowankowie?
I komu sie bardziej chciało...
- Edytowany
Oczywiście. Tamci trenują ze 2-3 razy w tygodniu, a nasi codziennie, więc odczuwają przesyt piłki. Do tego pewnie w juniorach niektórzy grają. To strasznie męczące jest. A po trzecie w głowach mają grę w E-klasie.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (2 użytkowników)
Goście (2)