Powrót
Powrót do działu

Cracovia - Forum kibiców Cracovii

• Regulamin
  • Ranking Typera
    • Regulamin
    • Ranking Typera
    • Lech Poznan 0 - 0 Cracovia, sobota 25 lipca 2026, 20:15

• Piłka nożna
    • Rozpoczęto ponad miesiąc temu o 15:34
      Ostatnia aktywność 6 dni temu o 01:04
      18002 wyświetleń
    • Lakbeti

1.5K
      1.6K
    • ponad 2 tygodnie temu o 13:39
      Post #1736454 30.07.2026 13:39
    • Edytowany
    Trochę tak jakby karma wraca i Lech z hukiem wylatuje z ligi mistrzów. Szkoda że Cracovia oszukana i napompowany balonik Lecha też pękł. Szkoda obu zespołów, bo gdyby z nami przegrali to może kubeł zimnej wody by ich obudził na mecz z Duńczykami, że nie są tacy zajebisci i trzeba biegać, grać, harować
    • hank, mcz_ oraz Miszczu2007 lubią to.
    • stnczyk

645
      1K
    • ponad 2 tygodnie temu o 15:06
      Post #1736456 30.07.2026 15:06
    • Edytowany
    [quote]#post1736448 Chcę wierzyć, że ten wałek zrobili dla Lecha (sędziujemy pod mistrza), a nie przeciw nam (w E-klasie jest zbyt dużo drużyn z Krakowa, a wiadomo kto robi zasięgi). Bo jeśli to drugie to jesteśmy w czarnej doopie.[/quote] Mnie się wydaje, że ten wałek zrobili sędziowie VAR z głupoty/nieznajomości przepisów. Sądzę że myśleli, że istotne jest położenie piłki. Przecież tak naprawdę wielu z nas dopiero w tej dyskusji zorientowało się, co mowią przepisy. Smutne że Lyczmański powiedział że dobra interwencja VAR. [quote]#post1736438to ten gtsowski pachołek lis [/quote] "gtsowski pachołek"... piękne określenie. Moim zdaniem jemu w pierwszej kolejności Lech zawdzięcza to, że odpadł z LM. Pierwsza bramka ewidentnie do obronienia, karny to karny więc nie powinno się mieć pretensji ale przy takim strzale i tym jak się rzucił to puszczenie braki to pewnego rodzaju sztuka... W ostatniej bramce tez moim zdaniem miał udział. Gdyby u nas tak się "popisał" Madejski lub Ravas, to niektórzy na forum by go zlinczowali. Ale Lisa mi kompletnie nie żal.
    • Jake Blues, octop, Lakbeti oraz 4 innych osób lubią to.
    • octop

2.9K
      4.6K
    • ponad 2 tygodnie temu o 15:33
      Post #1736460 30.07.2026 15:33
    Lis zagrał 4 mecze i wszystkie słabe, co ciekawe na ławce jest dalej Mrożek, ale to nie nasze zmartwienie.
    • Lakbeti, hank, Jake Blues oraz Miszczu2007 lubią to.
    • Lakbeti

1.5K
      1.6K
    • ponad 2 tygodnie temu o 15:43
      Post #1736462 30.07.2026 15:43
    Mrozek ma niby układ z klubem że już nie broni, we wczorajszym meczu był na ławce pewnie żeby nie było powtórki z soboty
    • leszeczek

24.7K
      29.9K
    • ponad 2 tygodnie temu o 16:00
      Post #1736465 30.07.2026 16:00
    [quote]#post1736456 ... Mnie się wydaje, że ten wałek zrobili sędziowie VAR z głupoty/nieznajomości przepisów. Sądzę że myśleli, że istotne jest położenie piłki. Przecież tak naprawdę wielu z nas dopiero w tej dyskusji zorientowało się, co mowią przepisy....[/quote] My jesteśmy kibicami i możemy mieć wątpliwości, nie kojarzyć pewnych niuansów, ale jak ktoś jest sędzią, to nie chce mi się wierzyć by nie znał przepisów. Zwłaszcza, że na logikę dotknięcie piłki poza polem karnym jest przewinieniem. I po drugie - VAR ma korygować ewidentne błędy sędziego. Jeśli ktoś ma wątpliwości co do przepisów to nie koryguje domniemanego błędu kolegi. Tutaj błędem było nie określenie gdzie nastąpił kontakt z piłką tylko to w której drużynie grał zawodnik, któremu pokazano żółty kartonik. Reakcja Lyczmańskiego tylko utwierdza mnie w tym przekonaniu. Gość w przeciągu pół roku interpretuje dwie podobne sytuacje w sposób odwrotny i dalej jest "autorytetem"
    • RZ1975, hank, Lakbeti oraz 5 innych osób lubią to.
    • stnczyk

645
      1K
    • ponad 2 tygodnie temu o 17:27
      Post #1736470 30.07.2026 17:27
    [quote]#post1736465 [quote]#post1736456 ... Mnie się wydaje, że ten wałek zrobili sędziowie VAR z głupoty/nieznajomości przepisów. Sądzę że myśleli, że istotne jest położenie piłki. Przecież tak naprawdę wielu z nas dopiero w tej dyskusji zorientowało się, co mowią przepisy....[/quote] My jesteśmy kibicami i możemy mieć wątpliwości, nie kojarzyć pewnych niuansów, ale jak ktoś jest sędzią, to nie chce mi się wierzyć by nie znał przepisów. [/quote] Teoretycznie masz rację, a w praktyce różnie być może... Tu trzeba podjąć decyzję niemal błyskawicznie, a ten problem "reki poza polem karnym" nie jest aż tak częsty. Może VARowcy uznali "w przypadku wątpliwości należy interpretować na korzyść potencjalnego winowajcy"? Te analizy linii, gdize była ręka, mamy teraz, po dokładnych obejrzeniach... Ja ich nie bronię, bynajmniej, uważam jedynie, że ewentualne podejrzewanie ich o celową działalność przeciw Cracovii jest chyba nadinterpretacją. A poza tym za znacznie większy błąd VARu uważam zlekceważenie łokcia tego zawodnika Lecha który zasłonił strzał Hasicia.
    • Jake Blues

4.3K
      8.8K
    • ponad 2 tygodnie temu o 18:09
      Post #1736472 30.07.2026 18:09
    główny ok, jakby nie gwizdnął, też pretensji nie miałbym, ale na Boga, VAR niech sprawdza - zgadzam się z octoberem, zapewne po prostu nie znali przepisu! albo zapomnieli o nim! ja np nie znałem.
    • hank, stnczyk oraz koziołek lubią to.
    • leszeczek

24.7K
      29.9K
    • ponad 2 tygodnie temu o 18:28
      Post #1736475 30.07.2026 18:28
    [quote]#post1736470 ... Może VARowcy uznali "w przypadku wątpliwości należy interpretować na korzyść potencjalnego winowajcy"? ...[/quote] No to by znaczyło, że są absolutnymi dyletantami. VAR ma korygować ewidentne błędy z boiska, a nie wkraczać w przypadku wątpliwości. Jedyne wytłumaczenie jest, że wiedzieli źle. No ale to już by był dramat. A tłumaczącego ich Lyczmańskiego czym wytłumaczysz? On nie działał pod presją czasu i pół roku temu recytował ten przepis. Stopklatki sobie nie umiał zrobić?
    • hank, RZ1975, Andrzej.ksc oraz koziołek lubią to.
    • stnczyk

645
      1K
    • ponad 2 tygodnie temu o 22:55
      Post #1736498 30.07.2026 22:55
    [quote]#post1736475 [quote]#post1736470 ... Może VARowcy uznali "w przypadku wątpliwości należy interpretować na korzyść potencjalnego winowajcy"? ...[/quote] No to by znaczyło, że są absolutnymi dyletantami. [/quote] A nie są? [quote]#post1736475 A tłumaczącego ich Lyczmańskiego czym wytłumaczysz? [/quote] Ale ja nawet nie próbuję go tłumaczyć... Napisałem przecież [i] Smutne że Lyczmański powiedział że dobra interwencja VAR.[/i] jest tu jakieś tłumaczenie? Inna rzecz, że od użył sformułowania o "dobrej interwencji" a nie powiedział wprost, że nie było ręki poza polem karnym. Można - podkreślam, [b]można, [/b]wcale nie mówię że tak jest - to interpretować tak, że gdy nie są pewni, że należy ukarać zawodnika, to trzeba użyć "domniemania niewinności". Ja o tym, że tam rzeczywiscie była ręka poza polem karnym przekonałem się po długiej analizie sytuacji (i przepisów), bardzo pomogło Forum. Oni tego nie mieli... 😉
    • Miszczu2007

10.5K
      4.6K
    • ponad 2 tygodnie temu o 23:44
      Post #1736500 30.07.2026 23:44
    Przecież wszystko było od razu widać i Sylwestrzak też dobrze widział. Gdyby okazało się, że przepisy są absurdalne, że taka sytuacja byłaby prawidłowa to co to byly za przepisy? Aż mi się przypomniało kilka sekund Cabaja ale ten wałek był większy. Tłumaczyłbym to nieudolnością. Ludzie na ogół okazują się debilami na swoich stanowiskach. Zapyta ktoś "no ale aż takich?" No tak i widać to wszędzie wokół i człowiek się tylko wqrwia.
    • hank lubi to.
    • Vasago

4K
      843
    • ponad 2 tygodnie temu o 17:29
      Post #1736587 31.07.2026 17:29
    Ta sytuacja z tą ręką bramkarza Lisa to jest bardzo dobry przykład dla sędziów.... Po prostu precedens... Sytuacja bardzo nietypowa, bo bramkarz znalazł się nogami poza polem karnym a piłkę złapał na linii pola karnego, jednak przynajmniej jedną ręką piłkę trzymał poza polem karnym.... W tej sytuacji sędziowie VAR pogubili się a sędzia główny uległ ich sugestiom. Być może, gdyby bramkarz wybił piłkę poza polem karnym a będąc w polu karnym lub też ją złapał będąc w polu karnym a rękami wystawał poza pole karne nie byłoby wątpliwości....
    15 dni później
    • koziołek

6.5K
      5.5K
    • ponad tydzień temu o 22:22
      Post #1739372 15.08.2026 22:22
    [quote]#post1735819 [quote]#post1735815 [img]https://cracovia.krakow.pl/uploads/media/2026-07/1785045748-752.jpeg[/img] Moment złapania piłki przez Lisa[/quote] Całą noc rysowali tę grafikę żeby uzasadnić wała zrobionego na oczach całej ekstraklasowej Polski [b]Edycja z 26.07.2026 o godz. 08:23 (scalono posty)[/b] [quote]#post1735813 Co do komentarzy w internecie, poczytajcie kibiców Cracovii. Wszędzie jest ściek. Tu jak swoich piłkarzy i kibiców obrażacie to w porządku? [/quote] Stary, niezłego fikołka właśnie robisz. Twitter jest wręcz zalany wpisami kibiców Lecha typu: „j…ć zgodę”, „nienawidzę tych meczów”, „kiedy Cracovia w końcu spadnie?”. Z łaski nie wspominam o gównoburzy wobec Arki gdy urwali w zeszłym sezonie punkty Lechowi, poziom wyzywania piłkarzy, kibiców i zgody przekroczył punkt krytyczny. Tak więc polecam zdjąć różowe okulary i odważyć się na trzeźwy osąd.[/quote] Fajnie to wrzo napisał i nie mam różowych okularów. Jakoś na stadionie takie sytuacje są rzadkością a internet po każdej stronie to ściek i nie wypisuje tutaj jak na X przeczytam takie rzeczy, że głowa boli. [quote]#post1735847 [quote]#post1735804 Wiecie co jest najsmutniejsze w tym wszystkim? Pojawił mi sie post Lecha z wynikiem po meczu, wchodzę w komentarze a tam 30% komentarzy od kibiców Lecha brzmi "mecze zgodowe to jakieś fatum, rok temu poleciała Arka, w tym mam nadzieję Cracovia". Przykro się na to patrzy... Jakoś u nas nikt Lechowi źle nie życzy poza meczami z nami.[/quote] Pisał to zapewne jeden z tych co naście lat temu , podczas pamiętnego meczu w Poznaniu skandowali - "jeszcze jeden, jeszcze jeden" ! Lecha dalej lubię ale - zadra pozostała .[/quote] To była zupełnie inna sytuacja więc polecam nie powielać pierdolenia ludzi co mecz oglądali z perspektywy TV. Dziś coś takiego nie miałoby miejsca. Wtedy były inne czasy i zachłysnęliśmy się tym, że jakiś debil puścił info, że nasz rywal przegrywa i jak wygramy mamy mistrza. Okazało się to nie prawdą ale wtedy ciężko było to zweryfikować a rozlanego mleka nie da się już pozbierać. Tym bardziej, że na stadionie żaden Pasiak czy Pasiaczka nie mieli o to pretensji tylko Tyca wywołał internetową wojnę. [quote]#post1735853 @koziołek#3702 Co ma jechanie po SWOICH zawodnikach do jechania po zgodach ? A u Was to jest od jakiegoś czasu nagminne wśród piknikowo- internetowego elektoratu.[/quote] [quote]#post1735871 [quote]#post1735864 Wczoraj po meczu canal plus i ich Houston rysowali linie i twierdzą za odwołanie czerwonej kartki słuszne[/quote] Powtarzam jeszcze raz w c+ rysowali linie czy pilka miała styczność z linią. To w tej sytuacji nie ma znaczenia bo cała lewa ręka Lisa była poza polem karnym, a znaczenie ma punkt styku ręki z piłką. Jeżeli obie ręce lisa byłyby w polu karnym, to rzeczywiście decydowałaby piłka, ale tak nie było.[/quote] Sam nie wiedziałem a jednak dość mocno interesuję się niuansami przepisów. Dla mnie to dziwne, że może być piłka w polu karnym a jednocześnie można ją dotykać poza polem karnym. Wierzę w takim razie, że ten przepis gdzie jest mowa o tym, że jeśli Lis dotknął kawałkiem ręki poza polem karnym mimo tego, że piłka jest teoretycznie w nim to przewinienie. Tak jak ktoś pisał VAR pewnie właśnie tylko to sprawdzał i myślę, że to clue tego błędu. Jeśli jest to niejednoznaczne powinna być utrzymana decyzja z boiska więc zakładam, że byli przekonani do piłki, że jak jest na linii to jest ok. [quote]#post1735882 Na meczu było spoko, siedzieliśmy razem z kilkoma rodzinami Cracovii między Poznaniakami i było przyjaźnie, nawet po tym fatalnym błędzie Lisa, większość mówiła że to spartolił. BTW moze to trolownia ai Jarosława robi niepotrzebny szum. Na trybunach nic nie było, a tym bardziej Lech złożyłby protest w trakcie meczu bo Marchwinski był na ławce[/quote] Ten protest to banda internetowych debili, którzy są może i śmieszni czasem ale w realnym kibicowskim życiu nie istnieją i nikt na poważnie nie chciałby takich punktów. [quote]#post1735909 Żeby nie było zbyt prosto, to Rostkowski napisał, że liczy się nie tyle miejsce piłki nad linią pola karnego, ale punkt styku ręki z piłką. Przy takiej interpretacji Lis lewą ręką dotykał piłki poza polem karnym.[/quote] I wtedy VAR powinien tylko sprawdzić czy to się zgadza a decyzja poszła taka jakby tego nie wiedzieli. Bo jeśliby to wiedzieli to nie mogli cofnąć decyzji bo: albo dotknął za polem karnym albo nie widać tego za dobrze i powinna być utrzymana decyzja z boiska. [quote]#post1735916 Sytuacja z tą złapaną piłką przez bramkarza Lecha to precedens. Bramkarz był poza polem karnym ale złapana piłka w rzucie z góry miała styk z linią pola karnego.... Wobec tego obiektywnie muszę przyznać, że decyzja o anulowaniu kartki i rzutu wolnego zdecydowanie była słuszna.[/quote] No i każdy mówi różnie. Jak pisałem wyżej - wierzę, że ostatecznie przepis taki jest, ze powinna być czerwień. Natomiast ekspertów od sędziowania nie da się słuchać bo sami gadają różnie i jako sędziowie ciągle się różnią a mam wrażenie, że nawet boiskowego doświadczenia nie mają. [quote]#post1735924 [quote]#post1735813 ... Leszeczek jak zwykle pokazuje jak się zna na piłce i przepisach skoro musi personalnie kogoś atakować bo ktoś nie zgodził się z jego brakiem rozumienia przepisów....[/quote] I kto z nas dwóch atakuje personalnie. Czy to, że wyrażam opinię, że Lech jest faworyzowany przez sędziów świadczy o tym, że nie znam się na piłce? Chyba wręcz odwrotnie. Wiem, że jesteś uczulony na to stwierdzenie, ale spójrz faktom w oczy i nie zachowuj się jak kibice "wiecznie krzywdzonej lampucery" Dam Ci przykład. W jednej z akcji piłkarz Lecha przywalił łokciem w szyję Beno Selanazaraz potem drugi skasował Traore. Była jakaś kartka? A kartki dla Cracovii sypały się gęsto.[/quote] Jak widać w tym temacie po raz kolejny mnie wywoływałeś i to nie pierwszy raz, dlatego tak napisałem. Co do tych sytuacji nie pamiętam bo z trybun tego dobrze nie widać ale jak wyślesz kiedy to było na pewno się odniosę bo potrafię patrzeć na sytuacje wbrew interesowi Lecha. Jeśli jest tak jak mówisz to takie sytuacje się zdarzają regualarnie w wielu meczach przeciwko każdemu, tym razem padło na Cracovię. W innym temacie przywołałem Al Amareigo - więc jak widać Cracovii też się czasem upiecze. [quote]#post1736013 Co do tłumaczenia we wczorajszej lidze plus extra odnośnie tego, ze niby z żadnego ujęcia nie mieli 100% pewności czy tą piłkę dotknął jedna ręka poza polem karnym czy nie, to czy nie jest czasami tak, że jak VAR nie może udowodnić ze 100% pewnością to zostaje wtedy decyzja sędziego z boiska?[/quote] Jeśli VAR nie ma pewności nie powinien anulować takiej decyzji więc tak jak pisałem wyżej - na pewno interesowało to czy piłka jest styczna i jeśli na serio ten przepis w tej sytuacji był przeze mnie błędnie oceniony to sędziowie jednak to powinni wiedzieć. [quote]#post1736017 Tutaj chodziło o to, by znaleźć pretekst dla anulowania czerwonej kartki. Sytuacja była trudna do interpretacji, bo bramkarz, nietypowo, większością ciała był poza polem karnym. Dla mnie karkołomna jest interpretacja, że piłka stykała się z linią więc była w polu karnym. To tak jakby stykając się z linią piłka powiększała pole karne, Nonsens. Przepis pewnie jest po to, by dać szansę złapania piłki będącej na linii bramkarzowi, który jest w polu karnym, ale nie na zewnątrz. Mam pytanie. Czy jeśli zawodnik atakujący, biegnący po linii pola karnego, jest jedną nogą w polu karnym, i zostanie kopnięty w nogę drugą, która jest poza polem karnym to jest karny czy nie? Jeśli tak, to kartkę należało anulować, jeśli nie to kartka była słuszna.[/quote] Szczerze mówiąc ciekawe pytanie ale liczy się miejsce faulu a w zasadzie jego rozpoczęcia. Nie powinno być wtedy karnego. [quote]#post1736028 dzięki @garry#4994 . Dopiero teraz zobaczyłem sobie ten filmik. No więc czerwo. Sylwestrzak zachował się dobrze, ale VARowcy go ustawili. Ja mam pomysł jak zostały zmienione przepisy, ale nie chcę prowokować @koziołek#3702 . On już i tak się martwi, jak to Lecha kręcą. Przyznam się, że po dokładnym obejrzeniu powtórki bloku Kozubala, dość niechętnie jestem w stanie zaakceptować, że nie było karnego. To znaczy: nie chciałbym, by w takiej okazji odgwizdali karnego przeciw nam. Oby czarna mafia mnie nie wyprostowała.[/quote] Nie Lecha nie kręcą ale raz jest tak a raz inaczej. Ja tylko piszę, że przesadzasz ciągle a propos meczu z grudnia bo sytuacje były ewidentne i dobrze odgwizdane. [quote]#post1736443 Zamilczcie, bo Wam koziołek (oczywiście w sprawie Lecha wzorzec obiektywizmu) napisze, że się na piłce nie znacie.[/quote] Bo ty się nie znasz wypisując do tak oczywistych sytuacji i wywlekając to po 9 miesiącach.
    • leszeczek

24.7K
      29.9K
    • ponad tydzień temu o 09:57
      Post #1739387 16.08.2026 09:57
    • Edytowany
    Właśnie o to chodzi , że sytuacja była oczywista i wbrew tej oczywistości rozstrzygnięta na Waszą korzyść. I Ty albo się nie znasz, albo znasz się na tyle, że wiesz, że sędziowie gwiżdżą pod Was, bo jesteście "nadzieją polskiej ligi w Europie", więc nie mogą Wam się zdarzać takie przypadkowe wpadki w Polsce. Problem się pojawią, gdy zagraniczny sędzia nie wie, że zawodnicy Lecha mogą grać ręką we własnym polu karnym. PS Po 8 miesęcach ;-). Ale pewnie na kalendarzu też się nie znam.
    • hank oraz Miszczu2007 lubią to.
    • hank

47.5K
      56.7K
    • ponad tydzień temu o 12:22
      Post #1739408 16.08.2026 12:22
    Gdyby sytuacja była w drugą stronę to wolny i czerwień . I żadne czarowanie rzeczywistości mnie nie przekonają, bo za długo zyje i za dużo widziałem . Zwłaszcza w EK !
    • Lakbeti, Miszczu2007 oraz stnczyk lubią to.
    • koziołek

6.5K
      5.5K
    • ponad tydzień temu o 22:43
      Post #1740038 17.08.2026 22:43
    Hehhe. To teraz hanku zinterpretuj czerwoną ewidentną kartkę dla Al-Amariego, której nie dostał albo tego karnego po ręce obrońcy w zeszłym sezonie. Leszeczek - ten mecz z grudnia to pierdolisz - tam nie było grama kontrowersji dlatego tak się zirytowałem i oglądałem ze stopklatką praktycznie. W tym meczu teraz można dyskutować bo to nie są oczywiste sytuacje i różnie ludzie interpretują ale też nie są to oczywiste choć jeśli mówimy o ręce Lisa to jeśli ten przepis faktycznie tak brzmi to duży błąd sędziów.
    • leszeczek

24.7K
      29.9K
    • tydzień temu o 23:53
      Post #1740053 17.08.2026 23:53
    • Edytowany
    Co do meczu grudniowego to zostaniemy przy swoich zdaniach. Ty uważasz, że ja pierdolę, ja uważam, że Ty pierdolisz. O.K. Choć staram się w "argumentacji" nie posuwać do inwektyw. Ale tak wolisz widać innych argumentów nie masz. Cieszą się, że uznałeś, że w ostatnim meczu sędziowie popełnili błąd. Zawsze to jakiś postęp.
    • hank lubi to.
    • hank

47.5K
      56.7K
    • tydzień temu o 00:22
      Post #1740056 18.08.2026 00:22
    Nie zinterpretuje jo już tego nie pamiętam . Analizuję ba bieżąco . I w miarę możliwości bacznie będę się przyglądać, jak są prowadzone mecze Cravcovii, Lecha , cweli i gts- u .
    • leszeczek lubi to.
    • koziołek

6.5K
      5.5K
    • tydzień temu o 21:01
      Post #1740260 18.08.2026 21:01
    [quote]#post1740053 Co do meczu grudniowego to zostaniemy przy swoich zdaniach. Ty uważasz, że ja pierdolę, ja uważam, że Ty pierdolisz. O.K. Choć staram się w "argumentacji" nie posuwać do inwektyw. Ale tak wolisz widać innych argumentów nie masz. Cieszą się, że uznałeś, że w ostatnim meczu sędziowie popełnili błąd. Zawsze to jakiś postęp.[/quote] Bo na każdym kroku przywołujesz tamten mecz gdzie nie masz ani grama racji i to pokazuje, że czucia gry nie masz i z przepisami też jesteś tak 50/50. Argumentów miałem masę na tamten mecz i prawie minuta po minucie je wypisałem odnosząc się do decyzji sędziowskich, co do tamtych sytuacji jeśli tego nie rozumiesz kiedy jest ręka i faul w polu karnym to powtarzanie 50 razy też nie pomoże. Co do tego meczu byłem pewny tego, ze przepis nie może stać w sprzeczności z innym dlatego jednoznacznie to określiłem. Teraz sędziowie mówią różnie więc to jest duża wątpliwość i nie wiem jak finalnie to powinno być zagwizdane. Jak widać w tych meczach muszą być jakieś historie co dzieją się pierwszy raz. Tutaj mówimy o sytuacji z Lisem. Hank, teraz nie pamiętasz a było niedawno. Natomiast sytuacje mniej ordynarne innym pamiętasz :) rozumiem,
    • hank

47.5K
      56.7K
    • 6 dni temu o 01:04
      Post #1740307 19.08.2026 01:04
    Ciekawe, w sierpniu mam pamiętać co było w grudniu , ubiegłego toku. ? Na pamięć się nie uczę .
    • RZ1975 oraz leszeczek lubią to.

Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!

Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!

Napisz odpowiedź...

Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)

Goście (1)
    • Główna
    • Działy i kategorie