Dla mnie to nie był wałek. Ale zdania są podzielone.
-
-
Lech Poznan 0 - 0 Cracovia, sobota 25 lipca 2026, 20:15
Wczoraj po meczu canal plus i ich Houston rysowali linie i twierdzą za odwołanie czerwonej kartki słuszne
Wracając do meczu. To jestem pełen optymizmu bo ani razu nie widziałem paniki wśród naszych zawodników. Zawsze chcieli rozgrywać. Dodatkowo szybki doskok po stracie, z tym że Lech też pokazał jakość grając szybko i ciężko im piłkę było zabrać. Podsumowując wyglądaliśmy na dobrze ułożoną, zdyscyplinowaną drużynę zupełnie inna niż za końcówki pracy LE.
- Edytowany
[quote]#post1735864 Wczoraj po meczu canal plus i ich Houston rysowali linie i twierdzą za odwołanie czerwonej kartki słuszne[/quote]
Powtarzam jeszcze raz w c+ rysowali linie czy pilka miała styczność z linią. To w tej sytuacji nie ma znaczenia bo cała lewa ręka Lisa była poza polem karnym, a znaczenie ma punkt styku ręki z piłką. Jeżeli obie ręce lisa byłyby w polu karnym, to rzeczywiście decydowałaby piłka, ale tak nie było.
Przekręt 100% ręka była po za 16-ką
Co do zgody z Lechem to jest jak jestęśmy chłopcem do bicia inaczej jej nie ma.
Dla mnie Lech jest jdną drużyną z 17-u
[quote]#post1735856 [quote]#post1735804 Wiecie co jest najsmutniejsze w tym wszystkim? Pojawił mi sie post Lecha z wynikiem po meczu, wchodzę w komentarze a tam 30% komentarzy od kibiców Lecha brzmi "mecze zgodowe to jakieś fatum, rok temu poleciała Arka, w tym mam nadzieję Cracovia". Przykro się na to patrzy... Jakoś u nas nikt Lechowi źle nie życzy poza meczami z nami.[/quote]
Przed chwilą poświęciłem 20 minut na czytanie komentarzy na fb Lecha pod postem o końcowym wyniku i znalazłem 2 (słownie DWA) nieprzychylne Cracovii, e tym 1 (słownie JEDEN) z życzeniem nam spadku. Myślę że wszędzie się znajdzie jakiś cymbał jadący po zgodach, u nas również. Nie dramatyzował bym.[/quote]
Dokładnie tak jest . Dodać trzeba jeszcze kilka bez wątpienia fakeowych ników na twitterze co po każdym mzeczu z Cracovia wypisują o "końcu zgody"😂 Typowe trolowanie w necie aż dziw ,że takie stare tygrysy netowe jak tutaj daja się na to nabierać.
Fakt jest faktem że sędzia sedziował ewidentnie po Lecha, chamska gra niektórych zawodników Lecha zasługiwała na kartki, jeszcze jakieś pierdzielenie jakiejś grupy kibiców gospodarzy o walkowerze dopełnia niesmaku po wczorajszym meczu
- Edytowany
Na meczu było spoko, siedzieliśmy razem z kilkoma rodzinami Cracovii między Poznaniakami i było przyjaźnie, nawet po tym fatalnym błędzie Lisa, większość mówiła że to spartolił.
BTW moze to trolownia ai Jarosława robi niepotrzebny szum. Na trybunach nic nie było, a tym bardziej Lech złożyłby protest w trakcie meczu bo Marchwinski był na ławce
- Edytowany
Kilka komentarzy:
[quote]#post1735731 Przed meczem taki wynik brałbym w ciemno, ale Lech zagrał bardzo słabo[/quote]
Jest taka bardzo znana zasada: tak się gra, jak przeciwnik pozwala. My po prostu wczoraj nie pozwoliliśmy Lechowi na więcej, wiec nie należy dezawuować gry naszych piłkarzy.
[quote]#post1735763
. Lis w pierwszej fazie osłania piłkę ciałem, nie łapie. Łapie faktycznie dopiero na linii.
Inna rzecz, że sędzia w takiej sytuacji powinien obejrzeć to na ekranie.
.[/quote]
Z tym, że powinien to obejrzeć na ekranie, nie zgadzam się. To nie jest problem, jak zagrał piłkarz, ale gdzie była piłka. Tak samo nie sprawdza się zweryfikowanej przez VAR linii spalonego. Nie zobaczyłby lepiej na monitorze na stadionie.
Ja nie wiem, czy to było poza polem karnym czy nie. Ważna jest, czy[b] piłka [/b] w momencie dotknięcia ręką stykała się z polem karnym (tak, jak przy golu - musi przejść całym obwodem). Pokazali w C+ ich "Houston". nie mam powodu by im nie wierzyć.
Tego, że lisa nie wyrzucono, żałuię głownie z tego powodu, że ja pamiętam derby sprzed kilku lat gdzie za chamski faul w końcówce powinien być wyrzucony z boiska. Chyba że mnie starość dopadła i to nie on? Ja nie przywiazuję wagi do tego jaki akurat ubek reprezentuje barwy gts, ale z tego co pamiętam, to on był...
I jeszcze trzy uwagi
- za najwiekszy przeket sędziego uważam kartkę dla Hasica. Faul był, ale naprawdę lekki, zupełnie nie na kartkę. Kartkę sędzia dał po chwili, gdy Rodriguez wył z bólu. Ale wył nie z powodu faulu, po prostu - widać na powtórkach - padając sam nieszczęśliwie podkręcił nogę.
Co do łokcia,. też myslałem że ewidentny karny. Ale jedna z powtórek w C+ (w analizie meczowej w Lidze +) pokazałą, że rzeczywiście łokieć był w obrębie tułowia. W sunie to akurat powinni dać panu Adamowi do osądzneia w kontrowersjach, a nie Lisa z polem karnym
- ten mecz pokazał, ile dla drużyny znaczy obecność Kakabadze na boisku
- to byłby mocny chichot historii, gdyby za czerwoną kartkę zawodnika [b]w barwach Lecha [/b]przyznano walkower [b]dla Lecha.[/b].. I ci kibice Lecha, którzy się tego domagają, powinni się zawstydzić... Ale z tego co czytam wyżej, to nie wchodzi w grę - raz,. że odcierpiał dwa mecze przed transferem, dwa - przedawnienie dwuletnie.
Żeby nie było zbyt prosto, to Rostkowski napisał, że liczy się nie tyle miejsce piłki nad linią pola karnego, ale punkt styku ręki z piłką. Przy takiej interpretacji Lis lewą ręką dotykał piłki poza polem karnym.
Sytuacja z tą złapaną piłką przez bramkarza Lecha to precedens. Bramkarz był poza polem karnym ale złapana piłka w rzucie z góry miała styk z linią pola karnego.... Wobec tego obiektywnie muszę przyznać, że decyzja o anulowaniu kartki i rzutu wolnego zdecydowanie była słuszna.
Wlasnie to zostało wyjaśnione przez sędziów - Rogowskiego i Listkiewicza. Ręka, czerwo i wolny. Tyle.
[quote]#post1735909 Żeby nie było zbyt prosto, to Rostkowski napisał, że liczy się nie tyle miejsce piłki nad linią pola karnego, ale punkt styku ręki z piłką. Przy takiej interpretacji Lis lewą ręką dotykał piłki poza polem karnym.[/quote]
A to jest bardzo dobra uwaga... a co dokładnie mówią przepisy? I co jest, gdy część ręki dotykającej piłkę jest w obrębie pola karnego, a część nie? Bo może się tak zdarzyć...
- Edytowany
To w końcu ręką czy piłka ma być w polu karnym. Ręka Lisa dotykała piłki w polu karnym, tylko piłka była poza obrysem...
Jak to powinno być?
Moim zdaniem powinno być czerwo i bez żadnej rozkminy, wyszedł z pola karnego i popatrzył w dół gdzie jesteś. Już miał pełno w gaciach.
- Edytowany
[quote]#post1735835 [quote]#post1735815 [img]https://cracovia.krakow.pl/uploads/media/2026-07/1785045748-752.jpeg[/img]
Moment złapania piłki przez Lisa[/quote]
Nie ma znaczenia czy piłka była na linii, jedna rękę na pewno miał poza polem karnym i to się liczy.
https://x.com/CANALPLUS_SPORT/status/1959708467448664207[/quote]
Przecież piszemy o tym od wczoraj, a nadal ludzie sie sugeruja jakąś piłką.
[b]Edycja z 26.07.2026 o godz. 17:02 (scalono posty)[/b]
https://x.com/RafalRostkowski/status/2081355313626730955
[quote]#post1735813 ... Leszeczek jak zwykle pokazuje jak się zna na piłce i przepisach skoro musi personalnie kogoś atakować bo ktoś nie zgodził się z jego brakiem rozumienia przepisów....[/quote]
I kto z nas dwóch atakuje personalnie. Czy to, że wyrażam opinię, że Lech jest faworyzowany przez sędziów świadczy o tym, że nie znam się na piłce? Chyba wręcz odwrotnie. Wiem, że jesteś uczulony na to stwierdzenie, ale spójrz faktom w oczy i nie zachowuj się jak kibice "wiecznie krzywdzonej lampucery" Dam Ci przykład. W jednej z akcji piłkarz Lecha przywalił łokciem w szyję Beno Selanazaraz potem drugi skasował Traore. Była jakaś kartka? A kartki dla Cracovii sypały się gęsto.
Mistrz ma trochę pewnie lepiej, bo gra w pucharkach... Są pewne animozje, żeby piłkarzom się łatwiej grało, bo za mecze w pucharach jest kasa dla telewizji i PZPN, więc w lidze muszą mieć łatwiej.
Mistrza faworyzują i tu nie ma co owijać, tzw biała korupcja
Faktycznie bramkarz Lecha dotykał piłkę poza linią pola karnego a sama piłka była w polu karnym, więc sam już nie wiem jak to interpretować??? To jest chyba taka sytuacja, której żaden zapis w przepisach nie reguluie i można ją różnie interpretować.... Tutaj przypomina mi się zagadka piłkarska, którą słyszałem kiedyś w radiu..... Czy jest możliwe, że zawodnik, który na boisku nie przebywał ani sekundy zdobył w meczu bramkę? Jest to możliwe.... Po prostu wchodzi na zmianę ale nie wchodzi na boisko i strzela bramkę bezpośrednio z rzutu rożnego z piłką ustawioną w 90% poza linią boiska.
@Lakbeti#42816
Nie było fair, ale nie dorabiajmy ideologii, bo to słabe.
Nie dorabiam, tylko jak tu już padło wiele komentarzy i pod naszym meczem, skrótem na YT to samo że sędziowie faworyzują Lecha. Tak samo było jak Legia grała w pucharach, Raków. To nie jest dzielo przypadku.
Uważam że zagraliśmy dobrze w obronie i jak na wszystko inne okoliczności na więcej nie było nas stać
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (9 użytkowników)
Goście (9)