Jakbym był młodszy to bym się ekscytował jeszcze tym dziennikarskim gaszeniem światła u nas w klubie, ale ja tego nie kupuję. Powtórzę się po innym moim wpisie w innym wątku, ale na ten moment nie widzę powodów do snucia wielkiej smuty w środowisku, a mam wrażenie że niektórzy dają sobą kręcić jak gówno w przeręblu. "Większych" decyzji personalnych nie jestem w stanie ocenić. Ale piłkarsko? Kasę na Perkovicia wyłożono. Wygraliśmy z Rakowem o Sansa i Bogacza (podobno). Powtórzę się że moim zdaniem zkapitalizowanie FS i MM to dobre decyzje. Nie wiem czy majstersztyk, to się okaże, bo jest to obarczone pewnym ryzykiem ale jednemu kończył się kontrakt i średnio chciał grać a drugi dostał ofertę z Serie A. Ale nie o tym. Narzekaliśmy, że RP ma nas w dupie i nie udziela wywiadów. Udzielił wywiadu i mimo że jest to pi****lenie to gdzieś tam się pofatygował i powiedział, że łatwiej tu rywalizować o Europę niż w poprzednich klubach i chce grać o europejskie puchary. Może kłamał, może nie. Podobno jak się zakłada biznes w Stanach to pierwsze 9 ci splajtuje a 10 będzie sukcesem. Wolelibyście gościa, który jest gołodupcem i wam pierdoli o lidze mistrzów albo kasiastego chłopa co inwestuje w sport po raz pierwszy? Czwarty klub który kupił, ma korzenie polskie, mówi że chce walczyć o Europę. Nie próbuję nikogo przekonać do hurraoptymizmu ale na litość boską lodu. Colak na żywo robi dobre wrażenie, dużo lepsze niż EF (merytorycznie, z całym szacunkiem), nie mam insajderskich info co do nowego prezesa ale w ciemno jestem w stanie zaryzykować że będzie bardziej kompetentny do prowadzenia KLUBU PIŁKARSKIEGO niż EF. Gambal jeszcze jest i coś tam gotuje, Elsner na konferencji nie budzi we mnie niepokoju, drużyna którą widziałem na żywo w tych meczach naprawdę zapierdala aż miło. Jesteśmy w czubie tabeli i przynajmniej do Wielkanocy możemy rozmawiać o walce o czołówkę. Co będzie później to zobaczymy, ale zdaje mi się, że czas gra na naszą korzyść a przynajmniej jeśli chodzi o tą rundę. Przypominam, że jesteśmy klubem i drużyną w transformacji (wieczna transformacja). Chcą nas rozrzedzić. A może sami chcemy.
-
-
ROBERT PLATEK and Co. (plany, zarządzanie, decyzje, pochwały, utyskiwania)
- Edytowany
Oby tak było, bo ten wywód się jakoś klei, tylko dlaczego nie mieli ( jeśli to prawda) na wypłaty?
Dlaczego Platek chcial kupic LKS? Kupic i sprzedac najlepszych zawodnikow?🤔 Jakich i ile by na tym zarobil?
CRACOVIA DUMA POKOLEN!!
Warto uściślić jedną rzecz.
Za długo żyje na tym świecie i za długo oglądam Ekstraklasę żeby wierzyć, ze Platek jest zakochany w Cracovii, ma sentyment do Polski itp. I nie sądzę by jego rzeczywistym zamiarem było uczynienie z nas lokalnego giganta.
Ale za długo też żyje, żeby nie rozumieć, że na Cracovii nie da się zarobić milionów, nie wiem czy na jakimkolwiek klubie w PL się da. I to nawet jakbyśmy co sezon mieli Stolijkoviciow których sprzedamy 10x drożej.
Dlaczego?
A dlatego że każdy sprzedany gracz nie zasila konta jakiegokolwiek człowieka z klubu. Zasila budżet samego klubu. Prawnie inaczej nie da się tej transakcji rozliczyć. I jak kasa za takiego Filipa wpadnie to zostanie ona zaksięgowana jako przychód Cracovii i nic z tego nie skapnie do Elżbiety czy Roberta.
Jedyny zysk jaki z takich operacji może wpaść na konto właściciela to wtedy, gdy przez transfery zewnętrzne i zasilanie kasy klubowej wzrasta rynkowa wartość spółki i wtedy wypłaci wszystkim udziałowcom dywidendy. Ale czy nawet te 3 mln za Stolijkovicia to dużo? No właśnie- w świecie futbolu to są grosze.
Więc ja naprawdę średnio rozumiem co robi tutaj Platek, jaki jest jego cel i jaka jest droga którą będziemy podążać. Dzisiejszy mecz i postawa zawodników pokaże nam czy jest się czym martwić czy jednak jest jakiś plan.
[quote]#post1711915 Dlaczego Platek chcial kupic LKS? Kupic i sprzedac najlepszych zawodnikow?🤔 Jakich i ile by na tym zarobil?
CRACOVIA DUMA POKOLEN!![/quote]
ŁKS chciał przejąć Philip jego brat i nie wiemy co chciał robić a tutaj rozmawiamy o Robercie
a ten ma historie zakupu klubów i zarządzania w stylu " masz frajera to go duś jak udusisz to go puść "
- Edytowany
quresma77PASY napisał:
"> Mechanizm Platków w Spezii czy SønderjyskE nie jest bezpośrednio porównywalny do Cracovii. Rynki są inne, poziom finansowy i komercyjny kompletnie różny. Spezia to klub bez potencjału reklamowego i przychodów – Cracovia w Ekstraklasie ma stadion, liczną bazę kibiców i potencjał sponsora, więc inwestycje działają inaczej. "<
Jednak dlaczego położył na dwie łopatki zostawiając z gigantycznym długiem duński SønderjyskE gdzie klub ten jest porównywalny do Pasów to już nie da się w żaden sposób usprawiedliwić.
Sytuacja w tej chwili jest mówić delikatnie niepokojąca bo: nie ma prezesa, kontrakt sponsorski z comarchem kończy się w czerwcu i nie ma kto zająć się szukaniem nowego sponsora albo przedłużenia tego kontraktu bo E.F. zrezygnowała i nie wygląda na to by się tym zajmowała.
Z kolei główny właściciel Platek w ogóle nie interesuje się klubem co jest kuriozalne.
Owszem był podobno miesiąc temu w Danii ale by rozmawiać z prezesem Brondby nas temat ewentualnej sprzedaży Wójcika jednak sytuacja budżetowa Cracovii już go nie interesuje. Dlatego ekstraklasa s.a. przyspieszyła w styczniu o miesiąc wpłatę transzy do klubu gdy pojawiły się zatory płatnicze, a co będzie dalej?!
Zarząd obecny w Łodzi (Beduini)
[img]https://cracovia.krakow.pl/uploads/media/2026-02/17716812694033910249750603478202-jpg-68237873.jpg[/img]
Nie wiedział turas jaki szalik ubrać?
- Edytowany
To jest szalik Cracovia Polska, z drugiej strony jest nasz herb.
I tak jakoś Beduini wyglądają komicznie...
Drogi Farciarzu, powiedz mi czy jest gdzieś jakiś dowód na tą przyspieszoną wyplate dla Cracovii z Ekstraklasy? Bo tego moze nie doczytałem. Czy to tez gdzies tam zaslyszane dywagacje? Bez żadnej spiny, po prostu jestem ciekaw czy to jest pewna informacja.
- Edytowany
Jutro o 11 konferencja prasowa (do obejrzenia takze przez Cracovia TV) z Colakiem i Amdurerem o aktualnej sytuacji klubu i najblizszych planach
No i co Panowie myślicie. Kto będzie prezesem
Nie mamy waszego (naszego) prezesa i co nam zrobicie?
- Edytowany
Taką oto informacje podał na platformie X klub KS Cracovia SA:
W poniedziałek 23 lutego o godzinie 11:00 w dniu sali konferencyjnej Stadionu Cracovii odbędzie się konferencja prasowa z członkiem zarządu KS Cracovia SA w osobach wiceprezesów: Murata Çolaka i Davida Amdurera. Będzie dotyczyć aktualnej działalności klubu .
Transmisję na żywo będzie można uzyskać za pośrednictwem kanałów dystrybucji
@CracoviaTV
.
Bardzo po polskiemu dać informacja.
"Dzień Sali Konferencyjnej Stadionu Cracovii"
Nawet nie wiedziałem, że jest takie święto!
Habemus prezesa.. bedo ogłaszać 🤣😂🤣🤣
- Edytowany
o członku z ramienia słyszalem, ale o członku w dwóch osobach pierwszy raz. przyajmniej jednoczesnie.
Ale wiecie ze ten komunikat na x tak nie brzmi, tylko sie Zbyszkowi źle wkleiło albo przepisało :)
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (7 użytkowników)
Goście (7)