Jezus Maria ale nie podpowiadaj!
-
-
MATEUSZ DRÓŻDŻ - prezes Cracovii
[quote]#post1681837 Ja myślę,że jak wybudujemy ten hotel i zrobimy to boisko…
To okaże się że zarządzanie jest zbyt drogie ( oprócz nawozów dojdzie prąd, pranie, środki czystości, Pani na recepcji i kucharz z pustymi garnkami…)
A wtedy za złotówkę aby nie ponosić strat finansowych będziemy mogli oddać ten obiekt w zarządzanie prawdziwych specjalistów z branży czyli Sienna investments (bogate doświadczenie nabyte na obiektach sportowych CK)
A jak jeszcze by tak oddać w zarządzanie… i płacić za użytkowanie? ( wyjdzie ,,teoretycznie” taniej niż dotychczasowe utrzymanie) No majstersztyk![/quote]
Bardzo przepraszam, jest mi nieco głupio, przyznam, ale ale nic na to nie poradzę, że po przeczytaniu wpisu kolegi taki fragment mi się przypomniał...
https://youtu.be/MQnOshiWfrM?si=KTA8gFoQJz8mk5FT
- Edytowany
Problem w tym że to nie jest Miś, ale rzeczywisty scenariusz działań nie tylko w tym biznesie, a kolegę stabana chyba poniosło...
Dobra waść, błysnąłeś, a teraz kasuj te posty. Po co kusić licho?
- Edytowany
[quote]#post1681845 Problem w tym że to nie jest Miś, ale rzeczywisty scenariusz działań nie tylko w tym biznesie, a kolegę stabana chyba poniosło...[/quote]
E tam poniosło nie tak dawno czytałem różne artykuły o miejskich spółkach i bardziej bym powiedział że mnie naszło…
😉
Jest prośba o skasowanie tego postu…
Ale to nie ma sensu, osoby zarządzające spółkami a zwłaszcza dużymi spółkami doskonale znają tego typu metody…
Może komuś otworzą się trochę oczy jak potrafią funkcjonować spółki dla korzyści faktycznych właścicieli…
Łatwo jest wyjść po roku na konferencję i stwierdzić że obiekt X wygenerował wysoką stratę jak tę stratę wygenerowało się samemu po to żeby oddać spółkę bądź jakąś nieruchomość w zarządzanie odpowiedniemu podmiotowi. ;) W takiej sytuacji faktyczny właściciel dostanie pochwały od opinii publicznej za zejście z kosztów ( spółki na świeczniku) a niektórzy naiwni będą nawet wychwalać dobrodzieja- właściciela za koło ratunkowe w postaci wzięcia kosztów na siebie czyli swoją drugą spółkę zależną… ( nowa spółka magicznie od czasu pozyskania praw do danego obiektu będzie przynosić zyski, które mogą być też zgrabnie maskowane…)
I teraz trzeba zadać sobie pytanie po co faktyczny właściciel zadłuża swoją spółkę A na korzyść spółki B , skoro w praktyce zarządza obiema spółkami ? Teoretycznie to nie ma przecież sensu…
A praktycznie jest to bardzo proste :
Spółka A z której jest wyprowadzony
,,nierentowny” obiekt - ma zapewnione na ogół finansowanie zewnętrzne (dotacje, pozyskane wcześniej publiczne środki, inni sponsorzy, zyski, zastane przy zakupie spółki grunty/nieruchomosci itd.) np. w przypadku klubu sportowego gdy właściciel spółek jest ,,sponsorem’’ to samo założenie wizerunkowe wyklucza jawne wyprowadzania środków ze spółki… ciężko zarabiać na czymś co się samemu sponsoruje będąc właścicielem prawda? 😉Dodajmy do tego również charakter publiczny- prywatnej spółki, bo jednak na ręce właściciela zerka wiele par oczu przez charakter nazwijmy to społeczny posiadanej własności ( klubu)
A spółka B bądź jakiś podmiot gospodarczy - jest podmiotem prywatnym typowo zarobkowym- komercyjnym oddalonym od oczu opinii publicznej…
I tutaj pod płaszczykiem pomocy spółce A można czerpać rozliczne korzyści :)
Tak ten schemat mniej więcej wygląda właśnie przy ,,kreatywnym sponsoringu”, spółkach sportowych miejskich itd. Tak się wyprowadza po prostu środki po cichu, bądź tworzy koszty :)
Są w Polsce właściciele, którzy palą pieniędzmi w piecu ( Bruk Bet, Wieczysta) są patologię miejskie typu Śląsk Wrocław czy wcześniej Korona…
Ale Ci nie liczni prywatni sponsorzy, którzy oprócz zysków wizerunkowych (reklama) chcą w jakiejś mierze czerpać również zyski z prowadzenia klubu i sponsoringu jakoś nie kwapią się przyznać tego publicznie… ( może nawet nie mogą ze względów różnych ulg podatkowych 😛) i tak nam się ten cyrk kręci. Szkoda tylko że nie ma u nas w sferze publicznej transparentności ze strony właścicieli czy to wina ego i potencjalnej alei zasłużonych w przyszłości czy zwykłej zachłanności to już zostawiam każdemu do oceny .
To, co napisał Staban jest dużo bardziej pouczające, niż wywiad Dróżdża. Zastanawia mnie tylko czy kiedyś znajdzie się dziennikarz, czy reporter, który po prostu normalnie i uczciwie prześwietli tę transakcję, oczywiście właśnie tak, jak tego oczekuje Dróżdż (wprawdzie w kwestii transferów, ale co tam), czyli nie szybko a rzetelnie. Na pewno wielu kibiców Cracovii na to czeka
Tak czy siak, śmierdzi to na kilometry!
[quote]#post1681829 Więc plan jest trzyletni 🤔[/quote]
Znaczy, za rok na forum pojawi się wątek:
❗❗❗RATUJMY PIŁKĘ NOŻNĄ ⚽
[quote]#post1681870 [quote]#post1681829 Więc plan jest trzyletni 🤔[/quote]
Znaczy, za rok na forum pojawi się wątek:
❗❗❗RATUJMY PIŁKĘ NOŻNĄ ⚽[/quote]
Coś w tym jest. Choć przyznam, że w wersji optymalnej wolałbym móc wcześniej espeszjali dla naszego przyszłego byłego prezesa wstawić mu taką oto graficzkę:
[img]https://cracovia.krakow.pl/uploads/media/2025-07/image-png-36467992.png[/img]
PS: są nawet takie w wersji polskojęzycznej z dopiskiem "zapraszam yyy... no... tego... ten..."
Jak to było? Specjalista od organizacji imprez masowych ?
[img]https://cracovia.krakow.pl/uploads/media/2025-07/img-1697-jpeg-24225376.jpeg[/img]
- Edytowany
Doszły mnie słuchy że trubalski został szefem centrum treningowego w rącznej?? ktos coś na ten temat wie??
5 lat temu pakował mi jeszcze pamiątki w sklepie na stadionie do szeleszczącej reklamówki, czego ten chłopczyk jeszcze nie robił w klubie?
Leci z nami pilot?
A 5 lat temu jak Ci te pamiątki do siatki pakował to niby co ,leciał z nami Wrona?
Prezes, ty jedź do Warki (tam gdzie byliście na obozie) i spisz dokładnie co tam jest, a czego nie ma w rącznej byś dobrze rozbudowę zaplanował. Bo jak rozbudujesz, a na obozy dalej będziecie uciekać to Ci powiem...majstersztyk :)
[quote]#post1681883 Doszły mnie słuchy że trubalski został szefem centrum treningowego w rącznej?? ktos coś na ten temat wie??
5 lat temu pakował mi jeszcze pamiątki w sklepie na stadionie do szeleszczącej reklamówki, czego ten chłopczyk jeszcze nie robił w klubie?
Leci z nami pilot?[/quote]
A Ty przez 5 lat jak podniosłeś swoje kwalifikacje zawodowe?
Pochwal sie, skoro wywołujesz do tablicy Trubalskiego. Zrobiłeś papiery na pilota?
[quote]#post1681874 Jak to było? Specjalista od organizacji imprez masowych ?
[img]https://cracovia.krakow.pl/uploads/media/2025-07/img-1697-jpeg-24225376.jpeg[/img][/quote]
cały raport :)
https://pzpn.pl/public/system/files/articles/12992/6796-2024_25_RAPORT_ORGANIZACJA_BEZPIECZENSTWO_DOIBI_PZPN.pdf
[quote]#post1681896 Prezes, ty jedź do Warki (tam gdzie byliście na obozie) i spisz dokładnie co tam jest, a czego nie ma w rącznej byś dobrze rozbudowę zaplanował. Bo jak rozbudujesz, a na obozy dalej będziecie uciekać to Ci powiem...majstersztyk :)[/quote]
Ale na takie obozy "ucieka" się specjalnie w inne miejsce. Już było gdzieś to kiedyś wspomniane, chodzi m.in. by budować relacje w drużynie.
- Edytowany
[quote]#post1681883 Doszły mnie słuchy że trubalski został szefem centrum treningowego w rącznej?? ktos coś na ten temat wie??
Leci z nami pilot?[/quote]
Z tego co się orientuje, 2 zespoły były na obozie w Rącznej, 1 z Czech i chyba ktoś ze Słowacji. Więc prawdopodobnie będąc na obozie w Warce klub zarobił jeszcze kilka złotych.
A drugie, no to właśnie obóz ma funkcje nie tylko treningu, ale integracji tych ludzi, spędzania z sobą 24/7, bez rodzin etc etc.
Czasem lepiej trenować w innym miejscu niż na co dzień. Zwłaszcza ciężko :)
No tak np. widzieliśmy w poprzedniej rundzie efekty "ciężkiej pracy" i integracji zespołu Kroczka w Turcji
Głowa czasem lepiej znosi wysiłek gdzie ma inne bodźce jak nowe miejsce :)
To oczywiście tylko mały procent tego co składa się na lepszy trening. Widocznie w Turcji zabrakło czegoś więcej.
16 dni później
Wsadzę Kij w mrowisko 😂😉
Prezes Dróżdż ZROBIŁ TO !!!!
Jeden z głównych celów jakie Korpo - prezes miał do wykonania,czyli zwiększenie Frekwencja na Ziemi Świętej,zadanie wykonane.👏
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (2 użytkowników)
Goście (2)